Het heeft eventjes geduurd, maar eindelijk zakken de prijzen weer een beetje. Benzine is eindelijk weer goedkoper.
In Nederland is het tanken van een auto nooit goedkoop geweest. Dankzij de torenhoge accijns en BTW daarbovenop is het minimumbedrag heel erg hoog. Maar door de oorlog in Oekraïne na de invasie van Rusland (meteen even de twee verboden in een zin gebruiken) stijgen de prijzen behoorlijk.
Nou ja, stegen. Want we hebben goed nieuws voor je. De benzineprijzen zijn namelijk aan het dalen vandaag. Alles is natuurlijk relatief. De prijs is adviesprijs is nu 2,492 euro, aldus UnitedConsumers.
3,92 euro per 3,785 liter!
De prijzen zijn gemiddeld genomen wereldwijd aan het stijgen. Zelfs in de VS roepen ze moord en brand. De prijs is daar gemiddeld 4,32 dollar per gallon. Extreem hoog voor hun begrippen. We zullen het ter lering en vermaak eventjes voor je omrekenen, dat is 3,92 euro per 3,785 liter. Iets meer dan een euro per liter! Daar zijn ze overigens flink over aan het klagen.
Benzine eindelijk goedkoper, diesel niet
Het is wel opvallend dat de dieselprijs niet mee zakt. Integendeel, die stijgt nog. Een liter kost nu 2,379 euro. Sowieso is het verschil tussen diesel en benzine flink kleiner geworden. De reden hiervoor is vrij eenvoudig. Mensen met een diesel moeten vaak veel kilometers maken, denk aan zakelijke rijders en de transportsector. De vraag blijft dus relatief hoog, terwijl veel benzine-rijders de auto laten staan. Goed nieuws voor de petrolhead, Super en andere premium benzines zijn ook 1 cent goedkoper geworden.
Het lijkt erop dat het hoogtepunt is bereikt. De prijs van ruwe olie is namelijk ook dalende. Het probleem voor ons consumenten is dat de prijs van benzine minder hard daalt dan de prijs van ruwe olie. Die ging namelijk volgens de NOS met 15 cent naar beneden. Om eventuele extreme stijgingen te voorkomen, kijkt het kabinet naar verlaging van de accijnzen op benzine.
Dutchdriftking zegt
En nu hopen dat het even doorzakt…. Maar over het algemeen zakt het véél langzamer dan dat het stijgt.
pomoek zegt
Ik vind die adviesprijzen die altijd genoemd worden echt vern3ukeratief. Gisteren stond die volgens mij op 2,40, maar tankte ik, langs de snelweg, Galgeveld bij Breda, voor ik geloof 2,24. Het is maar 16 ct maar bij lange na niet de prijzen waar iedereen zo hard over aan het blèren is.
kwaks zegt
Dat is tevens ook een van de goedkopere tankstations die ik ken, en dat terwijl deze langs de snelweg staat..
Who_carez zegt
Dan heb jij geluk. Hier bij ons richting Belgische staat de 95octaan aan 2,549 euro per liter. Waanzin toch?!
autogeak zegt
Eén zwaluw maakt nog geen zomer
vondick zegt
Dat is jammer voor de vrachtwagens. Maar gelukkig hebben personenauto’s weer goedkopere brandstof.
seanxtype zegt
@vondick: ja want personenwagens zijn er niet in diesel.
vondick zegt
Inderdaad. Diesel is voor tractors en vrachtwagens.
kevertje zegt
We zullen eindeloos de discussie blijven voeren dat diesel een veel ecologischer en veel C02-gunstiger brandstof is dan benzine. Die hele anti-campagne was louter op percepties en opportunisme gebaseerd. Waren we opgeschoven richting synthetische brandstof XTL en was een groot deel van de CO2-discussie en de dependencies aan geostrategische risico-gebieden passé geweest. Maar goed, de politiek blijft met oogkleppen op de onrealistische elektrische droom koesteren. Die ons nog meer afhankelijk maakt van gas(centrales), nikkel, lithium, kortom alles wat @risk is in de wereld nu. Die geen oplossingen in petto heeft voor de zware transport en verwarminingsnoden. Voor de vele afgeleide producten die meekomen uit raffinage. Dat besef komt nog. Exit Von der Leyen en Timmermans, die met hun green deal niet het minste besef hebben wat de problemen van Jan met de Pet zijn vandaag en zullen worden. Het zal glashelder worden wanneer de energie-lobby miljarden verliezen lijdt door de vele facturen die ze niet meer betaald krijgen.
mashell zegt
Ik ga gewoon weer eens op je onzin preken reageren. Diesel is CO2 gunstiger maar met de NOx is het nogal gezocht om dat ecologisch te noemen. Het is gewoon vies.
Synthetische brandstof is een proof of concept, absoluut niet op te schalen naar de omvang die we nu nodig hebben. Leuk voor op het circuit maar verder niet zinvol.
Verder is wat jij ziet als problemen gewoon uitdagingen voor de ingenieurs. We lopen nu al 100 jaar aan te modderen met verbrandingsmotoren, elke keer als we die motoren een klein beetje efficiënter maken neemt de verbrandingstemperatuur toe en komen er weer andere schadelijkere gassen uit de uitlaat. Dat is een doodlopende weg.
Het is nu wel duidelijk dat elektrisch rijden gewoon werkt, dat heeft maar ongeveer een derde aan energie nodig per kilometer dan een verbrandingsmotor, geen uitstoot in de leefgebieden en maakt een geleidelijke transitie naar duurzame energie mogelijk. De voordelen zijn zo groot en zo duidelijk dat het absurd is nu nog verbrandingsmotoren te ontwikkelen of te propageren. Het verbrandingsmotoren schip is niet alleen al uit gevaren, het is al gezonken!
kevertje zegt
Wanneer je je ogen dichtknijpt voor de echte gevolgen, is electrisch rijden idd ‘schoon’. Net zoals een deur schilderen met toxische verf ook ‘clean’ is, als je die buiten beschouwing laat. Bovendien maakt het electrisch verhaal ons nog een stuk afhankelijker van allesbehalve geostrategisch betrouwbare regio’s. Onze huidige energievoorziening en distributie kan dit ook niet aan. Dat is misschien onzin volgens jou, maar je zal wel zien en ik geef je de aanbeveling om de nieuws- en marktberichten een serieus te lezen i.p.v. blindelings de Timmermans-lobby naar de mond te praten. Ze zijn even goed bezig als destijds kwik-lampen te promoten als ecologische oplossing. Altijd hetzelfde principe… ‘net’ iets buiten beschouwing laten. Wat we veeleer zien nu is een zeer ernstige grondstoffencrisis én technologische ‘gap’ (niet alleen qua rijden, maar ook verwarmen, tot alle producten die we dagdagelijks nodig hebben voor uit raffinage afgeleide processen). We zijn absoluut niet klaar is om ’te anticiperen’. Nu niet en over 10 jaar wellicht ook niet. Weerom, ik weet het, ik praat onzin, geloof het niet maar het zal je geldbeugel wel leegzuigen in de komende 10 jaar zelfs al ga je heel enthousiast hoppen van laadpaal naar laadpaal en leg je voor mijn part een hele hangar vol zonnepanelen, dan nog zal je levensnoodzakelijk medicijn plots vele malen duurder in de apotheek liggen.
mashell zegt
Je blijft maar hameren op die bijproducten maar als we van die bijproducten hoofdproducten maken dan kunnen we die maken met veel minder olie. Want dat is het doel, minder olie gebruiken. Zelfs als de elektriciteitscentrales op olie gaan stoken zijn we veel beter af dan nu. Dus moeten we gewoon stappen nemen, met conservatisme is nog nooit vooruitgang bereikt.
En ik lees de nieuws- en wetenschapsberichten serieus (de markt laat ik liggen, die hobbelen altijd achteraan) die zeggen heel duidelijk zoals nu kan het niet doorgaan. We moeten veranderen of we willen of niet.
maotje zegt
@kevertje: de uitstoot van een diesel bevat meer kankerverwekkende stoffen dan van benzine.
Waarom laat je dat achterwege?
Kun je mij vertellen wat een liter syntethische brandstof kost? Of moet kosten?
kevertje zegt
De uitstoot van benzeen is dus gezonder? XTL stond op het lijstje als een logische evolutie ook om aan de CO2-verplichtingen te voldoen. Heel wat motoren werden erop afgestemd. Maar blijkbaar vonden we (Russische) olie beter en wellicht werd er idd. meer marge op gedraaid. En tegelijk meppen met het allesbehalve CO2-neutrale electrische verhaal, zwaar gestimuleerd met subsidies. Geen mens die ziet waar en hoe we aan al dat lithium, nikkel, kobalt en neodymium geraken. Een deel van die ontginning levert zelfs radioactief afval op. Maar goed, een minor issue is dat, ik praat nu eenmaal onzin he, het is immers toch niet recht over je voordeur dat dit soort van drama’s plaatsvindt, onze kinderen lossen het wel op.
maotje zegt
@kevertje:
Je hebt nog steeds niet de vraag beantwoordwat een liter synthetische brandstof kost.
Ik zeg niet dat de uitstoot van een benzine gezond is. Ik zeg dat het minder schadelijk is op de gezondheid van mens en dier. Gezondheid is niet te koop.
Tuurlijk zal er vervuiling zijn mbt ontginng lithium. Maar dat is bij de winning van aardolie nooit anders geweest. Verdiep je eens hoe texaco de honderden olieputten in het regenwoud van equador hebben achtergelaten…. bodem en grondwater zijn vervuild met olie en dat loopt gewoon de rivier in. Deepwaterhorizon en the greatbarrierreef inmiddels ook al vergeten?
kevertje zegt
Als je een recente diesel hebt, trek de tankstop open en veel kans dat naast B7 ook XTL vermeld is. Voor de rest, moeilijk om een antwoord op je vraag te geven, maar het zat wel ooit in de pijplijn (letterlijk) en in zeker zin, is dit dezelfde discussie als de bio-massa centrales. We hadden een zogezegde groene oplossing tot iemand bedacht dat gas beter was? Of windmolenparken op zee, die een loodzware CO2-intensieve constructie vragen met beperkt rendement, terwijl die dingen een fortuin aan maritiem onderhoud vergen? Er moeten zelfs speciale schepen voor gebouwd worden. En alles wat lithium betreft vernietigt onherstelbaar landschappen, de nikkel-ontginning zelf staat voor de meest grauwe en toxische industrie in de wereld waar elke vorm van humanitair belang zoek is. Maar vooral neodymium is geen kado voor mens en dier, met radioactieve gifmeren tot gevolg. Het probleem is beste ‘maotje’, dat de hele groene ideologie meer op propaganda en schijnoplossingen gebaseerd is, dan op een concreet besef van wat het impact en de ecologische gevolgen zijn. Nog minder wordt er aan geostrategische veiligheid gedacht (daar gaat de aap nog flink mee uit de mouw komen nu). Ik kom zelf uit de industriële proces-wereld én weet heel goed wat ik vertel hoor.
gezondverstand zegt
De hoge prijzen aan de snelweg zijn ook weer een gevolg van de graaiende overheid door de idiote prijs die betaald moet worden voor de locatie.
mashell zegt
Alles wat de overheid bij de multinationals weet te graaien hoeven jij en ik als burger niet aan inkomstenbelasting en BTW op te hoesten. Belastingen voor bedrijven moeten omhoog en voor burgers omlaag!
maotje zegt
@mashell: belasting op bedrijven omhoog wordt uiteindelijk gewoon doorberekend in de producten. Dus tenslotte betaald de burger gewoon.
quincy zegt
Brandstofmaatschappijen behoren wat mij betreft tot de meest walgelijke bedrijven van de wereld (misschien dat er 1 uitzondering is, maar niet dat ik weet). Zodra er een scheet wordt gelaten op de oliemarkt stijgen de prijzen, maar dalen duurt altijd veel langer of gebeurt gewoon niet. Ik betwijfel ook of de prijs ooit nog onder de 2 euro gaat komen, aangezien we dat straks toch al als goedkoop ervaren. Dan een Shell die nog even wat extra inkoopt, want stel je voor je loopt extra winst mis.
Het is duidelijk dat brandstofmaatschappijen totaal geen moraal hebben en puur en alleen naar zichzelf en dan de aandeelhouders kijken. Helaas werken vrijwel alle bedrijven (en de maatschappij) zo tegenwoordig. Alles draait om meer geld, wat gewoon dom is. Want er is meermaals gebleken dat we daar helemaal niet perse gelukkiger van worden. In geval van bedrijven zijn het vaak alleen een paar mensen die echt de vruchten er van plukken. Personeel ziet praktisch niets extra’s terug wanneer er weer een recordwinst is geboekt. Echt een walgelijke mentaliteit en één die ons op de lange termijn weer gaat opbreken (2008 anyone en we leren het gewoon nooit).
SpiderIV zegt
@quincy: kan je mening en redenening volgen maar wel nadrukkelijke toevoeging dat de aandeelhouders van Shell voor een groot deel wij allen zijn. Onze pensioenfondsen zijn nadrukkelijk (groot) aandeelhouders en dus profiteren de pensioenen van het goede (dividend)rendement van deze toko. Daarnaast heeft personeel van Shell overigens gemiddeld genomen beste arbeidsvoorwaarden.
goodvibrations zegt
Brandstofbedrijven zijn idd erg smerig.. Kijk maar even naar het programma “de waarde van de wereld”. Echter mining bedrijven voor accus bijv. zijn geen haar beter.. soms zelfs erger..
Je kunt de bedrijven de schuld geven (en dan heb je uiteraard gelijk) maar een bedrijf overleeft simpelweg niet als ze ethisch perfect zijn.. De politiek bepaalt de spelregels.. of het nu om de belasting paradijzen vanaf de zuid-as zijn of oliebedrijven in Afrika.. En zelfs dan.. als Nederland als enige “ethisch” gaat zitten doen hebben we er alleen maar zelf last van..
m.a.w. dit moet echt wereldwijd aangepakt worden (Europa, VS & bondgenoten). Producten die niet met deze standaard worden ontwikkeld aan de grens weigeren of flinke import heffingen toepassen… Zijn we daartoe bereid? als we nu al moeilijk doen over de huidige brandstofprijs… ;-)
vbarchetta zegt
Ook een reden voor de overheid om de accijnzen op brandstof toch maar niet te verlagen. Zoiets in de trant van “zie je wel de prijzen zakken alweer”
omarrs6 zegt
Meest pijnlijke nog wel is dat diesel binnenkort duurder is dan benzine :(
Enige troost is dat je op diesel verder kan doorrijden vergeleken met benzine, maar hoe groot het voordeel van diesel tegenover benzine wordt nu wel heel klein.
DaveB zegt
Na 1 dag van dalingen aam de pomp stel je dat de piek bereikt is?
Je had beter kunnen aangeven dat de prijs van een ruw vat olie gedaald is van 130 maar ong 107 us dollar per vat. Dit de 2e dag in gaat en zich nu laat vertalen naar de prijs aan de pomp.
Variomatic zegt
Tijdelijk effect, zodra alles normaliseert vallen we terug op een ca 35 cent/liter lagere dieselprijs en is diesel gewoon nog steeds ronduit aantrekkelijker vanaf ca 15dkm/jaar