Chique, praktisch, bruut en bloedsnel. De Aston Martin DBX 707 in de test van deze week heeft het allemaal.
Het is een auto die (in Nederland) nog een klein beetje onder de radar lijkt te hebben gevlogen. Ondanks dat het één van de auto’s die een ongekende media coverage krijgt door zijn rol als medical car bij de Formule 1. Toch reden wij zelf nog nooit in de DBX, terwijl ik wel echt oprecht benieuwd ben naar Aston Martins eerste SUV.
Over de kleurstelling van de Aston Martin DBX707 uit de test kan je nog wel een boompje opzetten. Groen past zeker, de matte afwerking is wellicht niet ieders smaak. Gelukkig valt er nog wel wat te kiezen, deze matgroene kleur is er overigens eentje uit het personalisatie programma Aston Martin Q.
Wat is het
Een sabel in het segment van de sloophamers. Het is een mooie quote van de PR afdeling van Aston Martin, die aanhaakt bij de (gepercipieerde) elegantie van het merk Aston Martin. De meeste autoliefhebbers vinden een Aston Martin erg mooi, wat overigens niet direct betekent dat ze direct hun chequeboek trekken om er één te kopen.
Een andere classificatie is dat de Aston Martin DBX707 de sterkste SUV is die je kan kopen. Als je tenminste geen SUV’s meerekent die (deels) elektrisch worden aangedreven. De DBX707 is een serieus potente machine.
Verantwoordelijk voor al die voorwaartse drang is een oude bekende: de vier liter grote AMG V8 met hot-V configuratie voor de turbo’s. Daarbij zitten de turbo’s binnen in de V van het blok, wat zorgt voor kortere trajecten die de lucht moeten afleggen. En dat is goed voor de response snelheid van de turbo’s.
Ten opzichte van de reguliere op zich niet laffe DBX V8 kreeg de DBX707 een plus van 157 pk aan vermogen en 200 Nm aan koppel. Bij 6.000 toeren per minuut schopt de 4.0 V8 er 707 pk uit. Het koppel piekt op 900 Nm bij 4.500 tpm. Ondanks formaat en gewicht is de DBX707 daarmee een uitzonderlijk snelle auto. De sprint vanuit stilstand is indrukwekkend, maar bijna eng wordt het hoe hard de DBX707 doorstampt boven de 200 km/u. We twijfelen er ook geen moment aan dat de DBX707 de opgegeven topsnelheid van 310 km/u haalt. De sprint naar de 100 doet de DBX707 in 3.3s.
De acceleratie wordt absoluut geholpen door de excellente (ook van AMG afkomstige) 9-traps automaat met natte koppeling. Niet dat het echt nodig was met het gestegen koppel, maar de DBX707 heeft een kortere eindoverbrenging dan de reguliere DBX V8.
Hoe rijdt de DBX 707
Pooooffff. Als er één SUV graag doet alsof het een sportauto is, dan is het de DBX707. Natuurlijk kan ook Aston Martin niet helemaal het formaat en het gewicht verhullen, maar ze doen een bijzonder aardige poging. Voor het onderstel gebruikt Aston Martin drie-kamer luchtvering, adaptieve dempers, en eARC (Electronic Active Roll Control).
Ondanks de vierwielaandrijving gedraagt de Aston Martin DBX 707 zich vooral als een achterwielaandrijver, in principe gaat de meeste tijd 100% van de kracht naar de achteras.
De keramische remmen zijn standaard en dat is misschien maar goed ook gezien het snelheidspotentieel. Op de vooras omklemmen 6 zuigers een 420 mm grote carbon-keramische schijf, op de achteras zijn de schijven 390mm groot. Ten opzichte van stalen remmen haalde Aston Martin hier een gewichtsbesparing van 40,5kg.
Enigszins oldskool, maar wel zo lekker, is het hele rijtje aan knoppen om de middenconsole. Er zijn aparte knoppen voor instelling van het onderstel, om de manuele schakelmodus te kiezen, de kleppen in het uitlaatsysteem en voor het ESP. Je waant je net een straaljagerpiloot.
Zijn er nog minpunten
Een non-hybride krachtige SUV heeft een behoorlijke CO2-uitstoot en dat betekent dat Den Haag een vrij forse bijdrage wil voor een setje gele platen. Alleen de BPM is al een ton en dan komt er nog wat BTW bij. DBX rijden is vrij prijzig dus, hoewel Kroymans een aardige financial lease deal in elkaar heeft gezet. Dan komt de pijn in ieder geval gespreid aan.
Er is een andere plek waar de DBX zijn leeftijd laat zien. Het scherm is geen touchscreen, wat zeker bij Apple Carplay en Android Auto soms wat lastig is. Overigens kan je Carplay en Android Auto alleen bedraad draaien, maar dat is wellicht niet echt een ramp.
In de middenconsole is er een touchpad en draaiknop te vinden die Mercedes-Benz rijders bekend voor kan komen. Dat werkt overigens prima, dus het gemis aan touchscreen is ook weer niet zo groot.
Killer features van de DBX707
Power en speed! En het geluid. Wat een heerlijke aandrijflijn, waar we van moeten genieten zolang het kan. Later kunnen we altijd nog elektrisch rijden.
De DBX707 weet veel functies in één te combineren: het is een echt snelle autobahn beuker, je kan er lekker mee sturen op bergwegen en de hele familie (inclusief bagage) kan mee.
Alternatieven
Een Cayenne Turbo is wat gewoontjes, een Cullinan rijdt helemaal niet zo leuk, een Urus Performante is een stuk meer ordinair. En allemaal redden ze het niet qua prestaties, de Aston Martin DBX707 is echt een maatje groter. Alleen bij de buren bij Kroymans hebben ze een wat hogere vierwielaangedreven vierzitter met een V12 die aan de DBX gewaagd is. De Ferrari Purosangue is dan wel weer een stuk kleiner qua binnenruimte en wat minder een auto voor alledag.
Conclusie test Aston Martin DBX707
De Aston Martin DBX707 lijkt bijna een vergeten keuze in dit segment te zijn. Qua looks, performance en de hoeveelheid lol die je ermee kan trappen is dat niet terecht. En thuis kan je vertellen dat het een ruime SUV met vijf zitplaatsen en forse kofferbak is. Win-win dus.
En als je hem nu zelf wilt?
De versie zoals wij hem meenamen kwam op een catalogusprijs van € 376.890,-. Maar wellicht is Financial Lease een geschiktere mogelijkheid. Dat kan natuurlijk ook. In die ‘kleine 4-ton’ zit dus ruim 80.000 euro aan BPM verwerkt.