Total-loss
Als je auto total-loss verklaard is wordt deze vaak door de leasemaatschappij direct vervangen door een nieuw exemplaar. Over de bijtelling heeft de leasemaatschappij echter geen zeggenschap en zo kan het dus zijn dat je hetzelfde model terugkrijgt, maar er toch meer belasting over moet betalen.
In dit geval is er dus sprake van vermogensschade. Er is eerder een zaak geweest, waarna de rechter bepaalde dat het verschil in bijtelling moest worden betaald door de verzekering van de veroorzaker. De uitspraak valt hier terug te lezen.
Gestolen
Als de leaseauto gestolen wordt ligt het verhaal een stuk complexer dan wanneer deze total-loss is verklaard. De manier waarop de auto wordt gestolen is hierbij van belang.
Voor werkgevers is er de mogelijkheid om de auto all-risk te verzekeren voor zijn of haar werknemer. De werknemer heeft in de meeste gevallen geen invloed op deze verzekering. Het is dus van belang in hoeverre de werkgever de werknemer betrekt bij het verzekeren van de auto. In 2007 is er een geval geweest waarbij een werknemer de sleutels in zijn voordeur liet zitten, waarna zijn auto gestolen werd. De rechter oordeelde dat er een verwijt was naar de werknemer, maar geen ernstig verwijt. Omdat de werknemer geen inspraak had in het soort verzekering die hij koos doordat de werkgever al afspraken had gemaakt met de leasemaatschappij kon hij zich hiertegen niet verzekeren.
Indien er bewijzen zijn dat de werknemer bewust roekeloos is geweest, er opzet in het spel is of de werknemer betrokken is bij het kiezen van een verzekering verandert dit de zaak.
Uiteraard kan het verlies van het gunstige bijtellingspercentage doordat de auto is gestolen ook worden verzekerd door de werknemer, maar ook daarbij zal de manier van diefstal uitmaken voor een eventuele uitkering van de financiële schade.