Als je in een auto van de zaak rijdt, moet je werkgever een bedrag bij het loon optellen. Dat bedrag staat voor het voordeel dat je van het privégebruik hebt, dat bedrag noemen we bijtelling. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de auto waarin je rijdt. Je werkgever houdt over de bijtelling loonbelasting / premie volksverzekeringen en een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) in. Je nettoloon wordt hierdoor lager.
Berekening bijtelling
Je werkgever berekent het voordeel van het privégebruik over de catalogusprijs van de auto (inclusief bpm). Het voordeel is maximaal 25 procent van deze catalogusprijs. Als het voordeel van het privégebruik meer is dan 25 procent van de catalogusprijs, moet de werkgever uitgaan van het werkelijke voordeel. Dat kan bijvoorbeeld gelden als u erg veel kilometers privé rijdt, en erg weinig kilometers zakelijk.
Sinds 1 januari 2010 wordt de bijtelling voor auto’s die meer dan vijftien jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen, anders berekend. Hier is de bijtelling ten minste 35 procent van de waarde van de auto in het economische verkeer (dagwaarde). De catalogusprijs is dan dus niet van belang.
Afgelopen jaren zijn er diverse tarieven geweest voor de (minimum)bijtelling van een auto van de zaak. Klik onderaan deze tekst om de regels per jaar te bekijken.
Geen bijtelling bij weinig privégebruik
Indien je als werknemer niet meer dan vijfhonderd kilometer per kalenderjaar privé rijdt (en je kan dit bewijzen), dan hoeft de werkgever niets bij het loon op te tellen. Je kunt hiervoor een verklaring aanvragen bij de Belastingdienst. Het aanvraagformulier ‘Verklaring geen privégebruik auto’ kunt je downloaden via de website van de Belastingdienst.
Onterecht privégebruik
De Belastingdienst controleert op onterecht privégebruik van auto’s van de zaak. Als blijkt dat je onterecht gebruik maakt van de auto van de zaak, ontvang je een brief met het verzoek inzicht te geven in de rittenregistratie. Als je niet kunt aantonen dat u minder dan vijfhonderd kilometer privé rijdt, legt de Belastingdienst een naheffing op. In sommige gevallen krijgt je ook een boete.
Eigen bijdrage voor privégebruik
Heb je met je werkgever afgesproken dat je een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik, dan wordt deze eigen bijdrage van de bijtelling afgetrokken.