De Opel Grandland is een cross-over met PSA-genen.
Het mag duidelijk zijn dat de Europese merken relatief laat waren met het aanbieden van cross-overs en SUV’s. In Europa waren de stationwagon, hatchback en MPV erg populair waardoor de fabrikanten niet direct een terreinwagen-achtige in de showrooms te hebben staan. In het geval van Opel was het heel erg eenvoudig. Het Duitse merk was namelijk onderdeel van General Motors. Dus ondanks dat Opel zelf geen SUV’s bouwde, had het merk ze al wel staan in showrooms.
Inhoudsopgave
Opel SUV’s
De Opel Monterey was in feite een Isuzu Trooper en de Opel Frontera niets meer of minder dan een Isuzu MU. Die twee auto’s waren nog echt terreinwagens, met een ladderchassis en tussenbak. De Opel Antara was daarentegen een echte cross-over, met een zelfdragend chassis. Ondanks dat de styling typisch Opel was, werd de auto onder veel andere namen verkocht. Sterker nog, in Nederland kon je ‘m ook krijgen als Chevrolet Captiva. Het was in feite een Winstorm Maxx, een product van Daewoo, de Zuid-Koreaanse tak van General Motors.
De Opel Antara bracht niet het gewenste succes dat Opel voor ogen had. In 2007 (het eerste volle verkoopjaar) werden er meer dan 1.500 stuks van verkocht, daarna liep het hard terug. Het probleem was dat de auto naar Amerikaanse begrippen relatief compact was, maar naar Nederlandse maatstaven vrij fors en zwaar. Toen Opel werd verkocht aan PSA door GM, stond Opel voor een moeilijke taak: er moest een cross-over komen en wel heel snel. Gelukkig zag PSA dat ook in en werd het EMP2-platform beschikbaar gesteld. Daarop worden alle middelgrote PSA-producten gebouwd, waaronder de Peugeot 3008, een medium cross-over.
Opel Grandland X
De Opel Grandland X is kort door de bocht een Opel-versie van de Peugeot 3008. Wel heeft de Opel een compleet eigen koetswerk en interieur. Een belangrijk verschil was dat de EMP2-platform van de Grandland X veel lichter is dan het Theta-platform van de Antara. Dit betekent dat er geen enorme motoren nodig zijn en het verbruik dus een stukje lager ligt.
PSA motoren
Die motoren komen ook bij PSA vandaan, daar de Ecotec-motoren van Opel eigendom zijn van GM. De instapper voor de Grandland X is de 1.2 Turbo, een driecilinder met 130 pk. Je kan kiezen uit een handbak of automaat. Een stapje hoger staat de 1.6 Turbo, een viercilinder die maar liefst 180 pk levert. Deze is alleen leverbaar in combinatie met een automaat en een luxere uitvoering.
Ook de dieselmotoren komen bij PSA vandaan. De 1.6 CDTI is eigenlijk een 1.6 HDI. De viercilinder levert 120 pk en kan besteld worden met handbak en automaat. De topdiesel is een 2.0 CDTI met 177 pk. De 2.0 CDTI heeft altijd een automaat. In 2018 wordt die 2.0 alweer geschrapt. Ook wordt de 1.6 diesel vervangen door een 1.5, zij het met 130 pk.
Opel Grandland X plug-in hybride
In 2020 worden er twee belangrijke varianten toegevoegd aan het Grandland X-gamma, de plug-in hybrides. Er zijn twee varianten: de Hybrid en Hybrid4. De Opel Grandland X Hybrid heeft een 1.6 turbomotor met 180 pk en 300 Nm. Deze wordt bijgestaan door een elektromotor met 109 pk en 320 Nm. Het systeemvermogen is 224 pk en het systeemkoppel bedraagt 360 Nm. De Grandland X Hybrid heeft een 13,2 kWh-accupakket, waarmee je volgens de WLTP zo’n 65 km elektrisch kunt afleggen.
Maar het kan nog een stapje extremer. Er is namelijk ook een Opel Grandland X Hybrid4. Deze heeft ook de 1.6 Turbo-motor, zij het nu met 200 pk en 250 Nm. Een groot verschil betreft de elektromotor: er zijn er namelijk twee. Gezamenlijk leveren deze 222 pk en 433 Nm. Het systeemvermogen is 300 pk en het systeemkoppel bedraagt 520 Nm. Ook is het de enige Grandland X met vierwielaandrijving. Met deze aandrijflijn is het ineens een van de snelste Opels. Voor de context, de Grandland X Hybrid4 heeft meer vermogen dan auto’s als de Opel Astra OPC. Daarmee is de auto min of meer de spirituele opvolger van de Opel Zafira OPC, die al een tijdje niet meer in productie was.
Opel Grandland X in Nederland
De overstap van Antara (GM) naar Grandland X (PSA) heeft Opel geen windeieren gelegd. Het model is namelijk veel populairder. In het eerste jaar (2017) werden er slechts 300 verkocht, maar dat was geen vol jaar. Later, in 2018 stond de teller op meer dan 3.300 stuks. In 2019 steeg dat naar 4.500 exemplaren. Het jaar 2020 is vanwege corona-perikelen niet helemaal representatief, maar meer dan 2.700 auto’s is nog altijd indrukwekkend. Daarmee is de Grandland X in enkele jaren al een veel populairdere auto dan de Opel Antara. Missie gelaagd, dus.
Facelift: Opel Grandland zonder X
In 2021 wordt de Opel Grandland X voorzien van een stevige facelift. Daarbij verliest de Grandland, net als eerder de Crossland, zijn X. Belangrijker: de auto krijgt een compleet nieuw front met de ‘Opel Vizor’-neus. Het interieur krijgt ook een grote update, met twee horizontale schermen op het dashboard die aan elkaar verbonden zijn (Pure Panel). Het aanbod qua motoren blijft gelijk.
Artikelen
Meer lezen? Hieronder vind je de laatste artikelen over de Opel Grandland.