De Audi RS3 is een vijfcilinderkanon met bescheiden afmetingen doch grootse prestaties.
Er is een verschil tussen klasse uitvinden en een klasse herdefiniëren. De Audi A3 is een perfect voorbeeld van het laatste. De compacte doch luxe Ingolstadter bleek een schot in de roos. De A3 bood de voordelen van een grote Audi, maar dan in een klein pakketje. Vergeet niet dat de Audi A3 nooit echt goedkoop is geweest. Echter, dankzij de relatief eenvoudige techniek, het tijdloze uiterlijk en de gunstige gebruikskosten, was de A3 enorm populair.
Inhoudsopgave
Audi S3
Sterker nog, in de lease viel de prijs daardoor vrij gunstig uit. Van de eerste generatie A3 (8L) kwam er ook een snelle versie, de S3. Wederom was Audi niet de eerste in deze klasse, maar wel een van de meest succesvolle. De opvolgers deden het nog beter. Logisch dus dat Audi het hogerop ging zoeken.
Eerste generatie Audi RS3
Dat deden ze met de Audi RS3. Deze werd ontwikkeld door quattro GmbH (tegenwoordig Audi Sport). Daar gaan ze vaak net even wat verder dan bij Audi zelf. Zo werd de spoorbreedte vergroot ten opzichte van de Audi S3 (8P), die als basis diende voor de RS3. De auto stond lager op zijn veren. Qua velgen hoefde je je ook niet te schamen: deze waren standaard 19” in diameter. Wel was er iets bijzonders aan de hand met de banden, de RS3 werd namelijk voorzien van een omgekeerde breedset. Op de achteras was de auto voorzien van 225/35 19 banden, aan de voorzijde was dit 235/35 19.
Haldex-koppeling
Ja, de Audi RS3 was voorzien van vierwielaandrijving, maar wel eentje met een Haldex-koppeling. Deze reageert op het moment dat de voorwielen grip verliezen, door vermogen naar de achterwielen te sturen. Over vermogen gesproken, daar had de RS3 heel erg veel van.
2.5 TFSI vijfcilinder
De S3 was al voorzien van 265 pk en 350 Nm, dat was toen serieus veel voor dat type auto. De RS3 had geen 2.0 TFSI viercilinder motor, maar een 2.5 TFSI vijfcilinder. Dit is eigenlijk de motor uit de Amerikaanse Volkswagen Jetta en Golf. In die auto’s is de motor op luiheid en emissies afgestemd, maar het bleek een goede basis te zijn om veel vermogen uit te extraheren. De keuze voor een vijfcilinder is overigens vrij logisch, de grotere zescilinders van Audi zijn bedoeld om voor de vooras in lengte te worden geplaatst, terwijl de Audi A3 de motor overdwars heeft. Je kan de V6 een kwartslag draaien, maar dan past deze niet meer.
Roffelend timbre
Daarnaast heeft de vijfcilinder bij Audi een speciale status. De Audi quattro uit de jaren ’80, misschien wel dé rallyauto van die periode, was ook voorzien van een vijfpitter. Deze bracht een roffelend timbre voort dat zeer kenmerkend is voor dit motortype. De Audi RS3 kwam er alleen als Sportback. In tegenstelling tot de S3 kon je bij de RS3 niet kiezen voor een handbak: je kreeg altijd een S Tronic automaat met dubbele koppeling. In de RS3 had deze geen zes, maar zeven verzetten.
340 pk en 450 Nm
De 2.5 TFSI motor kreeg een turbo, een enorme intercooler en nog wat snuisterijen. Het maximale vermogen bedroeg 340 pk bij 5.400 toeren, terwijl het maximale koppel 450 Nm bij 1.600 toeren was. Daarmee kon je van stilstand naar 100 km/u knallen in 4,6 seconden. De topsnelheid was begrensd op 250 km/u. De eerste generatie RS3 kwam pas helemaal aan het einde van de loopbaan van de 8P-generatie, de auto was in productie van 2011 tot 2013.
Tweede generatie Audi RS3
De tweede generatie Audi RS3 kwam daarentegen veel sneller. Deze stond al in de zomer van 2015 bij de dealers. Wederom werd er enkel gebruik gemaakt van de vijfdeurs Sportback-carrosserie. De motor was in basis gelijk, maar ditmaal was het blok goed voor 367 pk. Inmiddels was de RS3 niet meer de enige in zijn klasse, er was nu ook een BMW M135i (met 320 pk) en een Mercedes-Benz A45 AMG (met 360 pk).
De nieuwe Audi RS3 stond op het MWB-platform wat twee enorme voordelen biedt: de auto was lichter en het chassis was hoogwaardiger. De tweede generatie Audi RS3 was dan ook een veel fijnere auto. Sneller ook, want in 4,3 seconden zit je op de 100 km/u.
RS3 Sedan
Maar het kon nog veel sneller. De Mercedes-AMG A45 (inderdaad, een nieuwe naam) was sinds de facelift voorzien van een nog sterkere motor (381 pk), waardoor Audi er weer even dunnetjes overheen ging met 400 pk aan vermogen en 480 Nm aan koppel. De prestaties waren ongekend, nog altijd was de auto afgeregeld op 250 km/u, maar van 0-100 km/u sprinten duurde slechts 4,1 seconden. Voor het eerst was de RS3 er in een andere carrosserievariant, niet als cabrio of driedeurs, maar als vierdeurs sedan, limousine genaamd.
Derde generatie Audi RS3
In 2021 presenteert Audi de derde generatie RS3. Het goede nieuws is dat de vijfcilinder turbo benzinemotor is behouden. Het vermogen is gelijk gebleven aan zijn voorganger. 400 pk dus. Wel is er meer koppel, het koppel is met 20 Nm gestegen naar een totaal van 500 Nm.
De RS3 komt altijd met een S-tronic automaat met dubbele koppeling. Daarmee sprint de hete C-segment hot hatch in 3,8 seconden naar de honderd. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Optioneel is 280 km/u of zelfs 290 km/u mogelijk met het optionele RS Dynamic-pakket in combinatie met keramische remmen.
Net als de voorgaande generatie komt de derde generatie Audi RS3 als Sportback en als Limousine op de markt. Nieuw is de komst van RS Torque Splitter. Een soort driftmodus, waarbij het koppel variabel over de achterwielen wordt verdeeld. Dezelfde technologie is te vinden op de Volkswagen Golf 8 R.
Zowel het exterieur als het interieur heeft een flinke upgrade gehad in vergelijking met de vorige generatie RS3. Met agressieve vormgeven bumpers en een interieur bestaande uit alcantara delen is het gehele pakket een fraai geheel om naar te kijken.
Audi RS3 Performance
In 2022 introduceert Audi meerdere performance modellen, waaronder eentje voor de RS3. Een auto die in gelimiteerde oplage op de markt komt, wat het tevens ook tot een exclusief apparaat maakt.
Het vermogen is met 7 pk toegenomen tot 407 pk. De hot hatch haalt daarmee voor het eerst 300 km/u. Daarvoor moet wel het optionele RS Plus Dynamic Package aangevinkt worden. 0-100 doet de Audi RS3 Performance in slechts 3,8 seconden.
De Audi staat op sportief Pirelli P Zero Trofeo R rubber en je kunt de Performance herkennen aan de nieuwe kleuren Nogaro Blue, Daytona Gray, Arrow Gray, Sebring Black, Sebring Black Crystal en Glacier White. De Audi badges en de diffuser zijn in het zwart uitgevoerd.
Voor het interieur is gekozen voor kuipstoelen. Ook zijn er de nodige ‘1 van 300’ badges te vinden.
Audi RS3 artikelen
Hieronder vind je een overzicht van de nieuwste artikelen over de Audi RS3: