De Audi Q8 is de sportievere Audi Q7, voor zover dat mogelijk is.
Soms moet je gewoon eens iets proberen. BMW deed het met de X6 in 2009. Er was geen gegronde reden voor BMW om een auto als deze te ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en te verkopen. Het is de ultieme auto die niets kan, maar wel pretentieus is. De auto is het equivalent van muziekvideo’s waar men enorme Jerobaum-flessen peperdure champagne over de grond giet. Alleen om dat je de verspilling kunt veroorloven, wil niet zeggen dat je het moet doen.
Inhoudsopgave
BMW X6
Je zou denken dat het concept totaal niet aan zou slaan en de auto een stille dood zou sterven. Maar nee hoor, het werd een enorme hit. BMW positioneerde de X6 iets hoger in de markt dan de X5. Voor meer geld had je een apart koetswerk, dat vanaf de B-stijl een aflopende daklijn had. Het maakte de X6 absoluut geen sportieve auto, maar de auto viel wel degelijk in de smaak.
Sterker nog, de BMW X6 was dermate populair dat ook andere autofabrikanten dit recept gingen volgen. De eerste concurrent was de Mercedes-Benz GLE Coupé. Daarna volgde de Porsche Cayenne Coupé en uiteraard kon Audi niet achterblijven. Ook Audi moest met een model komen dat de nadelen van coupé combineert met de nadelen van een SUV.
Audi Q8 Concept
In 2017 krijgen we de eerste beelden te zien van de Audi Q8. Op de NAIAS (North American International Motor Show) staat namelijk in januari van 2017 de Audi Q8 Concept te schitteren. Ondanks dat het hetzelfde recept lijkt te zijn als de X6, komt de Q8 iets minder gekunsteld en apart over. De reden zit ‘m in het dak. De Q8 concept heeft een horizontaal doorlopende daklijn en een schuin aflopende D-stijl. Dat Audi het menens is met dit autotype blijkt wel een paar maanden later, dan staat namelijk de Audi Q8 Sport Concept te schitteren op de Salon van Geneve. Op zich erg logisch, de BMW X6 en Mercedes GLE Coupé coupe zijn ook populair in de meest sportieve uitvoering.
Introductie Audi Q8
De Audi Q8 komt in 2018 op de markt. Ook in Nederland komt de mastodont op de bestellijsten te staan. In eerste instantie alleen als ’50 TDI quattro’. Deze heeft de 3.0 V6 TDI onder de kap, goed voor 286 pk en 600 Nm. In principe is dit de meest ideale Q8, als je enigszins acceptabele prestaties wilt koppelen aan een eveneens enigszins acceptabel verbruik. Maar logica is niet de drijfveer van de Audi Q8-koper, anders kies je een ruimere Audi Q7 of juist een snellere en efficiëntere Audi A6 Avant.
Audi SQ8 TDI
In 2019 komen er een hoop nieuwe uitvoeringen bij. Ten eerste de Audi Q8 55 TFSI met benzinemotor. Deze heeft een 3.0 V6 met enkele turbo, goed voor 340 pk. Tevens is er een nieuwe instapper in de Q8-range, namelijk de ’45 TDI’ met een 231 pk sterke 3.0 V6 TDI motor. Aan de andere kant van het gamma zien we een nieuw topmodel, de Audi SQ8. In het vooronder ligt een enorme 4.0 V8 met twee turbo’s. Het vermogen van deze uitvoering is 435 pk, maar het is met name het koppel dat indruk maakt: 900 Nm! Daarmee knalt de bijna 2.400 kg zware diesel in 4,8 tellen naar de 100 km/u.
Audi RS Q8
Maar het kan nog gekker. De Audi RS Q8 verschijnt namelijk begin 2020 op de markt en is knotsgek. De heren van Audi Sport GmbH, die ook de RS6 en R8 produceren, hebben zich over de Audi Q8 ontfermd. De complete aandrijflijn van de Audi RS6 wordt in feite gebruikt, dus de vierkante V8-motor met 600 pk en 800 Nm, gekoppeld aan een achttraps automaat van ZF. Net als alle andere Q8’s overigens. De RS-Q8 knalt in 3,8 seconden naar de 100 km/u en heeft een op 250 km/u begrensde topsnelheid. Met een vanafprijs van zo’n twee ton is het ook de duurste Q8.
SQ8 met benzine
Terug naar het model onder de RS Q8. Een lang leven is de Audi SQ8 TDI namelijk niet beschoren. In 2020 wordt de Audi SQ8 TDI opgevolgd door de Audi SQ8, zonder TDI. In principe ziet deze auto er hetzelfde uit, maar is de diesel vervangen voor een benzinemotor. De eveneens vier liter grote V8 met twee turbo’s levert maar liefst 507 pk, alhoewel het koppel met 770 Nm iets lager is. Ook ligt het verbruik aanzienlijk hoger. Wel is de Audi SQ7 met benzinemotor alsnog sneller dan de diesel. De 0-100 km/u-sprint is in 4,1 tellen achter de rug.
Q8 plug-in hybride
Na al dit geweld komt Audi met een versie die voor Nederland veel interessanter is, namelijk de Audi Q8 60 TFSI e. Dit is de plug-in hybride versie met V6 benzinemotor en een elektromotor. Het gecombineerde vermogen is 462 pk. En ondanks het enorm hoge gewicht, is de auto in staat om 1 op 34,5 te rijden volgens de WLTP. Dit is natuurlijk als je veel gebruik maakt van de elektromotor. Theoretisch is het mogelijk om 45 km puur elektrisch te rijden.
Audi Q8 artikelen
Meer lezen? Hieronder vind je de laatste artikelen over de Audi Q8.