Wat je hierboven ziet is niet zomaar een stel willekeurige blokjes. Nee, deze mierenhoop is een screenshot van een animatie hoe het verkeersbeeld er uit zou zien wanneer onze auto’s autonoom worden. SKYNET, kom er maar in!
Als je ooit eens in een grote stad in Azië bent geweest, dan valt de volgende video nog wel mee, maar in de Westerse wereld gaat alles volgens regeltjes en met verkeerslichten enzo. Draag je de verantwoordelijkheid over aan een computer, dan kan je zaken als verkeerslichten en afstand houden overboord gooien. Mits de technologie het houdt is dit een win-win situatie.
Ik heb er zelf nooit een geheim van gemaakt dat ik autonome auto’s helemaal zie zitten. Want ga na:
– Je fileprobleem lost in één klap op, dankzij krappe marges en het ontbreken van trage invoegers en andere idioten.
– Wanneer je bijvoorbeeld ’s ochtends van Groningen naar Amsterdam moet, dan heb je nog mooi anderhalf uur om in een comfortabele omgeving wat stukken te lezen, telefoontjes te plegen en tegelijkertijd meeschrijven, of wat dan ook. De computer is je privé-chauffeur.
– Het brandstofverbruik kan drastisch dalen omdat alles wat met een constante snelheid rijdt in treintjes kan rijden, en zo de luchtweerstand sterk reduceert.
– Fietsers hoeven niet meer bang te zijn om geschept te worden door bejaarden of mensen die met hun smartphone lopen te kl*ten. Het aantal verkeersslachtoffers zal sterk teruglopen.
Je levert er dan weliswaar het eigen rijplezier mee in, maar hoeveel plezier heb je er eigenlijk in om je elke ochtend over een bijna dichtgeslibte weg richting je werk te forenzen? Zo lang je nog een ‘manual mode’ hebt voor buitenafweggetjes lijkt dit toch ideaal?
En de technologie is er grotendeels (zie bijvoorbeeld deze autonome 5 Serie, en ook Google en de Chinezen zijn er volop mee bezig), alleen heeft het nog wel behoorlijk wat voeten in de aarde.
Check hier een video waarop wordt gesimuleerd hoe een kruispunt van de toekomst er uit ziet. De gele blokjes zijn auto’s die door een persoon worden bediend, de witte zijn autonoom. (the Atlantic Cities, via Motor Authority)
besaram zegt
Luchtweerstand elimineert? Niet op deze planeet!
JvT zegt
@besaram:
Haha, je was me voor. (sterk)’Reduceert’ past denk ik beter…
sir_smokalot zegt
@JvT: Yep, dat is inderdaad beter
alcantara zegt
@sir_smokalot: als je dan toch gaat verbeteren: dat het brandstofverbruik en het aantal verkeersslachtoffers ‘dramatisch’ zakken is ook een vreemde woordkeuze, alsof je het jammer vindt?
alcantara zegt
@besaram: In hoog vacuüm is luchtweerstand wel degelijk geëlimineerd.
hahahi20 zegt
@alcantara: als je het doet, doe het dan goed: in een PERFECT vacuum is er geen luchtweerstand meer, en wij kunnen nog geen perfect vacuum maken, dus nee… Niet op deze planeet…
vale46 zegt
@alcantara: het is al genoeg dat de co2 ridders mijn geld pikken, jij zou ze mijn zuurstof ook nog laten pikken? :o
xilver zegt
Sterk verouderd man… op kruispunten in India doen ze dat al jaren…
mastertje zegt
Marges in de simulatie zijn echt veel te krap voor de werkelijkheid.
http://www.youtube.com/watch?v=YXylqtEQ0tk
Dit is een prachtig filmpje van hoe de software van Google de weg ziet. Kijk bijvoorbeeld op 6:30
pier zegt
Die video is leuk in theorie maar in de praktijk zal iedereen volgens mij een setje schone onderbroeken moeten meenemen omdat je het idee hebt dat je overal tegenaan knalt. En de overheid mist heel veel geld doordat er niet meer geflitst hoeft te worden ;)
akrapovic zegt
@pier: haha ben maar niet bang, de ovrrheid verzint wel iets nieuws waarmee ze geld kunnen vangen
kaasboerin zegt
Een combinatie van up-to-date GPS + een überversie van het ‘adaptieve’ cruise control is al een goed begin. Maar ik zet hem voorlopig nog lekker op manueel, ook in de files. Ik hou namelijk van rijduhhhhhhh.
Tommy2 zegt
Dan sta je toch even doodsangsten uit als je rakelings voor een vrachtwagen langs gestuurd wordt. En als er eentje stuk is staat het alsnog vast.
a3aan zegt
Zo dat loopt soepeltjes zeg! Wel doodeng om dan naar buiten te kijken en constant alles net goed te zien gaan.
Problematisch bij software updates en bugs.
fiets zegt
ja dan heb je een probleempje als de marge van je gps pak em beet vijf meter is.
xilver zegt
@fiets: Dat probleem zal opgelost worden in 2019. Dan zou namelijk het Galileoproject actief zijn en kunnen we een GPS systeem hebben dat op een aantal cm nauwkeurig is.
kaasboerin zegt
@xilver: Dan ben ik er al niet meer..
xilver zegt
@kaasboerin: Tja, dan heb je pech ;-).
BJ zegt
Volgens mij gaat dat autonoom rijden in NL niet echt helpen; het lijkt in de praktijk namelijk zo te zijn dat wij in de spits al zo kort op elkaar rijden en anticiperen op remlichten 2 of 3 auto’s voor ons, dat de winst met een dergelijk systeem hier in NL marginaal zou zijn.
Benjamin1 zegt
1 BSOD = chaos. Lijkt me niet verstandig dus. En op 1 miljoen auto’s is 1 BSOD al heel snel, niemand grijpt meer in want wordfeud enz.
sir_smokalot zegt
Zo lang de auto’s op Linux lopen moet het goed gaan..
lambo4all zegt
@BJ: dat is onzin, veel files kunnen kilometers korten zijn als mensen goed zouden anticiperen. en met gps zouden we dus als we in de file staan met zn alle 130kmh kunnen gaan rijden. de onderlinge afstand wordt toch elektronisch geregeld! dat is juist het hele idee=)
aallex zegt
Ja, en dan vertraagt de verbinding opeens met 1 sec en 1 minuut later liggen er 300 auto’s op zn kant…
Hubert zegt
er hoeft maar één klojo tussen te zitten die denkt dat hij het zelf beter kan, en je kunt lachen.
joosthoeve zegt
Daarbij zal dan het hele systeem omgegooid moeten worden. 1% die autonoom rijdt is niet zinvol. Dit is pas echt zinvol bij bijna 100%. Dat gaat dus enkele decennia’s duren. Daarnaast zal er altijd de beunhaas zijn die denk zelf dingen te kunnen gaan vervangen / te knutselen aan zijn auto: alles ontregeld.
En zoals al gezegd: elke vorm van zulke electronica is te hacken, het is enkel een kwestie van tijd. Idee is leuk, praktisch nut zal nog moeten blijken.
bigcar zegt
Er hoeft naar 1 iemand een technische faillure te hebben, of er is een enorm probleem…
yzibit zegt
ik rij vroeg of laat naar mijn werk, rij naar buitenland voor business afspraken, en zodra dit komt verhuis ik naar, euh, canada of australie. overigens werkt dit vlgs mij, werkt dit alleen in druk bevolkte gebieden.
Citrofiel zegt
In deze situatie wordt er wel vanuit gegaan dat iedereen zo’n systeem heeft. Met een klassiekertje zou ik dus niet meer over de hoofdwegen kunnen rijden? Er zullen nog veel tussenstappen volgen voor het zo ver is als in deze video, ik denk (of hoop) het niet mee te maken.
vale46 zegt
@Citrofiel: laatste alinea lezen aub.
desoper zegt
@vale46: Als je in deze situatie zelf je auto moet besturen, is dat wel doodeng lijkt me zo. Zal meer een kwestie van ogen dicht en gas instampen worden.
vale46 zegt
@desoper: Dat is waar..
norge zegt
Zelfs de radio ontvangst is hier slecht in de auto…
minifan zegt
En dan valt de stroom uit …
zuuperman zegt
Hoe berekent de computer fietsers en voetgangers dan?
Een computer mag dan nog zo goed zijn maar dan alleen voor snelwegen.
wimmm zegt
@zuuperman: Je krijgt gewoon een chip in je hoofd die je bewegingen controleerd… of zeau… :P
i4 zegt
In mijn optiek is dit idd de oplossing. Alles geautomatiseerd en gecontroleerd. Op de opritten word je ingevoegd en je kan lekker je krantje lezen en eventueel je mail etc doen. De auto’s kunnen op minimale afstand van elkaar gaan rijden met de voordelen compactere snelwegen en dus meer auto’s per km.. minder luchtweerstand en het meest belangrijker er kan collectief geremd worden.
Grootste probleem is het harmonica effect. Mensen trekken als een malloot op en moeten weer net zo hard afremmen. De auto die er achter rijd moet altijd harder remmen en die daar achter idem.. resultaat we staan stil rijden even en staan weer stil en rijden even… Als alles is geautomatiseerd dan kunnen de auto’s synchroon remmen en optrekken en dus geen harmonica effect meer.
Ik werk zelf in de industriële automatisering en heb ook met interne transportsystemen gewerkt. Zoals Bagage handeling en dozen transport. Ritsen invoegen en gaten trekken is met die systemen mogelijk omdat alles centraal gestuurd word. Idem met dat kruispunt! Alles kan berekend worden en er worden gaten gecreëerd voor afslaand verkeer.
Ik kan niet wachten tot het zover is.. want forensen is saai en er zijn betere dingen te doen in de tijd die je doorbrengt in auto..
Cheers
desoper zegt
@bobo123: Ik ben het gedeeltelijk met je eens, maar om een centraal gestuurd systeem te handhaven gaat wellicht iets te ver.
Mij lijkt het verstandiger om het systeem (in dit geval het geval het wegennet) op te delen een meerdere subsystemen (zoals een kruispunt, oprit, afrit ect.) Wanneer een van deze sub-systemen te maken krijgt met een storing, kan dit tijdig worden aangegeven op matrix-borden ect. en kunnen de bestuurders overgaan op handbediening van het voertuig.
Verder zullen alle voertuigen zelf ook uitgerust moeten worden met veiligheidssystemen om de onderlinge afstand ed. te bewaken.
Twee dozen die in jouw voorbeeld op elkaar knallen zijn niet zo’n probleem. Maar een crash met meerdere voertuigen, en de kansen voor dit systeem zijn in de toekomst bekeken.
i4 zegt
@desoper:
Natuurlijk heb ik het verhaal heel gechargeerd beschreven. Er zitten veel haken en ogen aan deze systemen. Ter alle tijden heb je autonome controle nodig in de individuele auto’s zoals je beschrijft.
Bij het uitvallen van het centrale besturings systeem kunnen de auto’s nog autonoom door rijden en kunnen de bestuurders er op geattendeerd worden dat er weer manueel gereden dient te worden. Dit toekomstige systeem zal eerst op eenvoudig te besturen en controleren trajecten uitgerold dienen te worden. Daar zullen de nodige bugs en updates plaats vinden en er zullen zeker in de tijd ongelukken gebeuren waardoor systemen worden verbeterd. Grote ongelukken zijn helaas altijd leermomenten gebleken (mind you: rechte hoeken in tunnels zullen nu wel verdwijnen na het enorme en tragische ongeluk met die Belgische bus). Leuke film waar de toekomst qua transport mooi word gevisioneerd is Minority Report (2002)..
Auto’s stoppen nu al automatisch bij detectie (collision detection). Dit dient nu al in elke vrachtwagen uitgerold te worden gezien de vele fatale ongelukken. Drive by wire is geen toekomst muziek meer maar dit word al toegepast. Mind you dit gaat gebeuren en wij gaan het mee maken…
Cheers.
Simpson zegt
Lijkt me een prima idee dit. Ben ook benieuwd hoe dit werkt als er over dit kruispunt een brandweerwagen, ambulance, of politie(achtervolging) moet.
NicoLauda zegt
Dit doet me een beetje denken aan die mooie “autonome” stadsbus in Eindhoven.
Ze hebben heel de stad omgegooid zodat die bus alleen maar simpel zijn baan hoeft te volgen, komen ze erachter dat het meeste klootjesvolk per ongeluk op de busbaan terecht komt, en dan is er paniek in de bus….
Nu rijdt diezelfde bus met een chauffeur aan boord, hij rijdt zelf, maar mag niet door passagiers aangesproken worden… Semi-autonome zeg maar.