Soms koopt men de auto niet die men nodig heeft. De R-Klasse was zo’n auto.
Een goede vakantieauto rijden is net zoiets als skischoenen dragen, jezelf insmeren met factor 40, malariaprikken laten inenten en elke dag net even een paar ‘Mythos’-biertjes te veel drinken in de zon. In sommige gevallen is het verreweg de beste keuze, maar het zit je uiteindelijk meer in de weg dan dat je er plezier van ondervind.
Succes Mercedes M-Klasse (W163)
Tegenwoordig zijn we gewend dat de Duitse Drie (Audi, BMW en Mercedes-Benz) een enorm modellengamma hebben, maar dat is niet altijd het geval geweest. In de jaren ’90 was de modelrange nog zeer overzichtelijk. Er waren drie sedans (C-, E- en S-Klasse), een roadster (SL-Klasse) en een terreinauto (G-Klasse). Dat was het. Eind jaren ’90 kwam daar verandering in. In Europa opende Mercedes-Benz een aanval op het C-segment met de A-Klasse, alhoewel met matig succes. Het grootste succes is natuurlijk de M-Klasse. Het was de eerste terreinauto-achtige die voornamelijk bedoeld was voor de verharde weg. De M-Klasse veegde de vloer aan met de bestaande concurrentie (Grand Cherokee, Discovery, Land Cruiser) als het ging om manieren op verhard. Overigens is, achteraf gezien, de M-Klasse meer de laatste telg van die garde: de auto stond op een ladderchassis. De BMW X5 verzette de echte bakens. Echter, nog voordat BMW de X5 lanceerde, was Mercedes-Benz lekker aan het cashen met de ML.
Eerste voorproefje: Mercedes-Benz Vision GST Concept
Mercedes wilde het succes van de ML natuurlijk verder uitbuiten. In plaats van compactere crossovers dacht Mercedes aan de ML-behandeling, maar dan voor MPV’s. Dus een auto met de voordelen van een MPV, verpakt in een luxe en chic koetswerk. Het eerste wapenfeit was de Mercedes-benz Vision GST Concept. GST stond voor Grand Sports Tourer en moest een soort luxe en snelle MPV voorstellen. De GST kreeg het beste wat Mercedes op dat moment maakte om er de ultieme reisauto van te maken.
Denk aan 4-ETS vierwielaandrijving, Airmatic luchtvering en het Pre-Safe systeem dat een ongeluk van te voren ziet aankomen en maatregelen kan treffen voordat de impact daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Er waren twee items die wel héél bijzonder waren op deze MPV-achtige. De eerste was de motor: onder de kap van deze concept ging namelijk de M113 schuil, een 5,4-liter V8 met 360 pk van AMG. Het tweede item betrof de keramische remschijven. De Mercedes-Benz Vision GST Concept maakte zijn debuut op de North American International Motor Show in Detroit in januari van 2002.
Tweede voorproefje: Mercedes-Benz Vision GST-II Concept
Ondanks redelijk lovende kritieken op de GST, bleef een productiemodel voorlopig nog even uit. Sterke: de GST Concept kreeg een opvolger in de vorm van nóg een GST Concept. Exact twee jaar na de eerste GST Concept toonde Mercedes, wederom in Detroit, een nieuw GST Concept. Deze tweede concept zag er al een stuk minder ‘concept’-achtig uit en juist meer productierijp. Natuurlijk, de wielen waren aan de grote kant, maar dat is vaak het geval bij showauto’s. De GST was officieel nog geen productiemodel, maar Mercedes kondigde wél aan dat deze auto ergens in 2005 al in productie zou kunnen gaan. Volgens Mercedes was de GST een sedan, stationwagon, SUV én een MPV in één auto. De nadruk lag wederom op luxe. Ondanks de ruimte was het geen acht- of negenzitter. De auto was voorzien van 4 zogenaamde ‘captain’s chairs‘ en twee extra zitjes, verdeeld over drie rijen.
In motorisch opzicht was de GST-II Concept heel erg bijzonder. Het was namelijk een zogenaamde ‘hybride des doods’. De gemiddelde GroenLinks-fanaticus zal heel erg blij zijn om te horen dat de auto een hybride is, dat is immers goed voor het milieu! Echter, de relatief kleine 50 kW elektromotor was gekoppeld aan een V8. Op diesel. Jazeker, de GST-II had de 250 pk sterke V8 biturbo dieselmotor uit de S400 CDI tot zijn beschikking. Volgens Mercedes-Benz kon de GST met deze aandrijflijn van 0-100 accelereren in 6,6 seconden. De topsnelheid was een begrensde 250 km/u.
Derde voorproefje: Mercedes-Benz Grand Sport Tourer Vision R
Dus wat doe je na twee conceptauto’s die er al behoorlijk productierijp uitzagen? Precies, je komt met nóg een concept. Die logica hanteerde Mercedes-Benz althans. De ‘Mercedes-Benz Grand Sport Tourer Vision R’ was het derde concept dat Mercedes toonde, ditmaal op de Salon van Parijs in 2004. Qua uiterlijk leunde de auto sterk op zijn voorgangers. Nog altijd was het een luxe 4+2-zitter met veel hout, chroom, leer en aluminium voor een rijke uitstraling. Het belangrijkste aspect was in dit geval echter niet de mate van luxe, maar de techniek.
Hoe leuk een 5,4-liter grote AMG-V8 en een V8 diesel hybride ook is, logisch is het niet. De Gran Sport Tourer Vision R was voorzien van een meer realistische 3.0 V6 CDI-motor met 218 pk en 510 Nm aan koppel. Toevallig was dat koppel exact even hoog als de 5,4-liter V8 uit de eerste GST concept uit 2002. Deze V6 CDI voldeed toen al aan de Euro4 emissie-eisen, die destijds als ‘stringent’ te boek stonden. Mercedes-Benz kon voldoen aan die eisen dankzij een partikelfilter.
De Mercedes-Benz Grand Sport Tourer was een van de twee ‘Sport Tourers’ waar het merk uit Stuttgart furore mee wilde maken. Er was namelijk ook een kleine variant, die Mercedes Vision Compact Sport Tourer B noemde. Bijzonder aan de CST was de opbouw, de auto stond namelijk op een ‘sandwich-bodem’, waardoor deze relatief eenvoudig plaats kon bieden aan alternatieve aandrijflijnen. De CST was uiteraard een voorbode voor de Mercedes-Benz B-Klasse.
Officiële onthulling
In maart van 2005 was het dan ein-de-lijk zover. Na veel te veel conceptmodellen werd de GST onthuld. De naam werd omgedoopt tot ‘R-Klasse’. De 5,15 meter langer R-Klasse was strikt een zeszitter met zes aparte stoelen. Om te zorgen dat alle inzittenden voldoende comfort tot hun beschikking hadden, was de R-Klasse voorzien van dual zone climate control. Dit was uit te breiden naar ‘Thermatronic’ voor meerdere zones, waardoor bijna elke inzittende precies in de gewenste temperatuur op reis kon gaan.
Dieseloffensief
De R-Klasse werd aangekondigd in maart, maar het zou nog wel even duren voordat de auto op de markt kwam. Sterker: voordat de auto leverbaar was in Europa, toonde Mercedes-Benz nóg een concept als voorbode. Jazeker, in 2005 was Mercedes-Benz ervan overtuigd dat diesel het helemaal zou worden. Daarom werd er een hele serie dieselconcepts getoond, waaronder een SL 420 CDI (V8, 305 pk) en een SLK 350 CDI met een 286 pk triturbodiesel. Ook de R-Klasse maakte deel uit van het nieuwe dieseloffensief. Overigens niet met een exotische dieselmotor, maar gewoon de ‘320 CDI’ met 218 pk. In principe waren alleen de lak en de enorme wielen bijzonder.
Verenigde Staten
Rond diezelfde periode (derde kwartaal van 2005) kwam de auto op de markt in de Verenigde Staten. Dat was om meerdere redenen. Ten eerste vanwege het feit dat de R-Klasse in de Verenigde staten gebouwd werd. De R-Klasse was in technisch opzichte gelijk aan de tweede generatie ML en de eveneens gloednieuwe GL, de Range Rover van Mercedes. Mede daardoor was de R-Klasse standaard voorzien van 4-Matic vierwielaandrijving. Er was keuze uit een korte (2,98 meter) en een versie met lange wielbasis (3,22 meter).
Aandrijflijnen
De R-Klasse kon besteld worden met een lading aan prettige motoren van Das Haus. Op het gebied van benzine waren er twee opties: een R350 met 3.5 V6 (M272), goed voor 272 pk en 350 Nm. Deze variant was op zich voldoende snel – 229 km/u is voor niemand te weinig en met een 0-100 km/u-tijd van iets meer dan acht seconden (8,3) was de auto al zo’n beetje de snelste in zijn klasse. Mensen die meer wilden, konden nog kiezen voor de R500. Deze was voorzien van de overbekende M113 V8, in deze configuratie goed voor 306 pk en 460 Nm. Met deze motor was 245 km/u mogelijk en haalde je in 6,8 seconden de 100 km/u. Voor Europa was de V6 CDI het meest belangrijk, uiteraard. Natuurlijk, die 224 pk was niet echt indrukwekkend, maar het koppel (510 Nm) en het verbruik waren een stuk interessanter. Dankzij een tankinhoud van 80 liter kon je met gemak 800 km op één tank rijden. Voor wie 224 pk te veel was, kon er gekozen worden voor een 190 pk sterke ‘R280 CDI’.
R63 AMG ‘Vision’
Omdat Mercedes-Benz het niet kon afleren kwam er voor de zoveelste keer een conceptauto voor de R-Klasse. Ditmaal was het de minst logische variant. Mercedes wilde AMG meer in het zonnetje gaan zetten als ‘merk’ en wilde dat de heren uit Affalterbach hun eigen motoren ging bouwen. Tot nu toe maakte het merk gebruik van bestaande Mercedes motoren en paste deze aan om er een AMG-waardig product van te maken. Het resultaat was een 6,2-liter V8 die Mercedes omwille van historisch sentiment ‘6.3’ noemde. De motor werd gelepeld in de R-Klasse, met als resultaat de ‘R63 AMG Vision Concept’. Ondanks dat een dergelijke auto een geinige gedachte is, zou een productiemodel natuurlijk pure kolder zijn.
M156
Gelukkig weet Mercedes geregeld te verrassen met bijzondere AMG’s en gelukkig deden ze dat ook met de R-Klasse. De R63 AMG ging namelijk gewoon in productie. Het was de eerste Mercedes-benz met de nieuwe AMG-motor. In de R63 AMG was het blok goed voor monsterlijke waarden. De 6.208 cc metende 32-klepper was goed voor 510 pk bij 6.800 toeren en 630 Nm bij 5.200 toeren. Net als alle andere R-Klasses was de auto voorzien van een 7G-Tronic automaat en 4-Matic vierwielaandrijving.
De prestaties waren ongekend. Ondanks een kentekengewicht van meer dan 2.200 kilogram was het mogelijk om in 5 seconden naar de 100 km/u te knallen. De zwaardere R63 met lange wielbasis deed er een tiende langer over. Beide AMG’s waren voorzien van een begrenzer, waardoor het niet mogelijk was om harder te rijden dan 250 km/u. Natuurlijk is het niet leuk om het verbruik te bespreken.
Dat verbruik is net zoiets als het calorieaantal van een appeltaart mee te delen. Of hoeveel vriendjes je vriendin heeft gehad vlak voordat je haar gaat trouwen. Dat zijn gewoon dingen die je niet wil weten. De R63 AMG had een dieprood G-label, dankzij een gemiddeld verbruik van 1 op 6. Dat was gewoon de opgave van Mercedes, in het echt was het nog desastreuzer.
Niet succesvol
Zo snel als de R63 kwam, ging die ook weer. Wat bleek nou: niemand zat te wachten op een anderhalf ton kostende muscle-MPV. Sterker: zelfs voor de R-Klasse leek niemand warm te lopen. Aanvankelijk was het de bedoeling om er 50.000 op jaarbasis van te bouwen, maar dit getal werd nimmer gehaald. Al na twee jaar stelden de verkoopcijfers niet zoveel meer voor, eigenlijk. Zeker niet in vergelijking met de technisch identieke ML en GL. Daarom ging Mercedes van alles proberen om de auto toch maar aan de straatstenen kwijt te kunnen raken.
Omdat het uiterlijk niet bij iedereen in de smaak viel, kreeg de R-Klasse in 2007 standaard het AMG-pakket aangemeten. Ook ging Mercedes aanpassingen verrichten binnen het aanbod. Er kwamen namelijk veel meer goedkope R-Klasses. Denk aan R-klasses met kleinere motoren en enkel achterwielaandrijving. Zo was er een R280 met 231 pk en 300 Nm. MPV-rijders hebben nu eenmaal minder haast. Voor de enkeling die wel een snelle MPV wilde, werd de R500 voorzien van een nieuwe motor, ditmaal had de R500 een V8 van 5.5 liter. Deze was goed voor 388 pk en 540 Nm. Niet zo snel als de R63, maar meer dan dit had je echt niet nodig. De R500 was de enige R-klasse waarbij vierwielaandrijving standaard bleef. Ook was het mogelijk om de R-Klasse te bestellen als 5-, 6- of 7-zitsuitvoering.
Facelift
De updates wisten weinig aan de neerwaartse spiraal te veranderen. Mercedes bleek de R-Klasse namelijk inderdaad niet aan de straatstenen kwijt te kunnen raken. Iedereen die er eentje wilde, had ‘m al. De rest interesseerde het niet zoveel. Ondanks dat de auto per jaar eigenlijk interessanter en aantrekkelijker werd, kwam er geen ziel op af. In 2010 werd het ‘2011’-model geïntroduceerd. Deze was voorzien van een compleet nieuwe neus, die meer in de pas liep met de ML en GL. In technisch opzicht veranderde er weinig. De R350 kreeg wat meer vermogen (306 pk), evenals de R350 CDI (265 pk). Tevens werden de prijzen verlaagd. De R300 (231 pk) en R500 (388 pk) bleven ongewijzigd.
De Mercedes-Benz R-Klasse verdween langzaam maar zeker uit het gamma van Mercedes-Benz. We zeggen bewust langzaam, want het scheelde een beetje van je woonplaats of je je leven kon completeren met een R-Klasse. In de Verenigde Staten stopten ze al met het ‘2011’-model, dat nog in 2012 werd verkocht. Vervolgens werd de R-Klasse vervangen door de Mercedes-Benz Metris. De naam van die auto klinkt luxer dan dat ‘ie eigenlijk is, de Metris is niets meer of minder dan een Vito met drie zitrijen, lichtmetalen velgen en meegespoten bumpers. In Europa mocht de auto het gek genoeg iets langer uitzingen. Tot en met de zomer van 2013 kon je je leven verrijken met de geneugten van een gloednieuwe R-Klasse.
Slechts een handjevol Nederlanders besloten nog éénmaal de ideale vakantie auto aan te schaffen. De R-Klasse heeft altijd een rol in de marge gespeeld. In 2006 en 2007 wist de importeur er nog meer dan 200 stuks op gele platen te zetten, daarna stortten de verkoopcijfers ineen. Logisch dat de R-Klasse voor Europa geschrapt werd.
AM General
Maar net zoals de auto op de markt werd gebracht, verdween deze ook: in heel veel fasen. Want in 2013 was er een markt waar de R-Klasse het nog best aardig deed: China. Daar werden features als de enorme ruimte, luxe en het potsierlijke uiterlijk juist gewaardeerd. Tot 2015 bleef Daimler AG de Mercedes-Benz R-Klasse produceren. We zeggen het bewust op die wijze, want de R-Klasse was niet dood te krijgen. De grote luxe bus was al 9 jaar oud en nog zag Mercedes-Benz een markt voor de auto in China. De productielijn in Gary, Indiana werd vrijgemaakt. Mercedes-Benz had extra ruimte nodig voor de Mercedes-Benz GLE Coupé. Alle R-Klasses komen uit de Verenigde Staten, maar de laatste twee jaar werd de auto gebouwd door AM General. AM General was het moederbedrijf van de Hummers en bouwde tot dat moment diverse militaire voertuigen.
Ironisch genoeg bouwde de fabrikant van idioot grote en protserige auto’s een grote en protserige Mercedes voor een markt waar groot en protserig nog op prijs werd gesteld. Maar lang duurde het niet. De R-Klasse werd er van 2015 tot 2017 geproduceerd. Dat was meteen het einde van de carrière van de R-Klasse.
Manusje van alles
De R-Klasse zal niet in de geschiedenis in gaan als de beste Mercedes-Benz ooit gebouwd. Of de best rijdende. Of de meest comfortabele. Het was ook niet de ruimste Mercedes-Benz. Zoals een Brits autotijdschrift treffend omschreef: “jack of all trades, master of none”. De Mercedes-Benz R-Klasse was een auto die overal een antwoord op had maar geen enkele keer de juiste repons gaf. Omdat de R-Klasse zijn pijlen op iedereen richte die een grote auto zocht, schoot ‘ie er bij iedereen naast.
Zie de R-Klasse als een restaurant waar ze nasi en rookworsten verkopen. Daarnaast hebben ze pizza, rösti en pannenkoeken. Ook staan canard d’orange, sushi en een Lange Lummel speciaal op het menu. Niemand die zin heeft in één van die items, heeft ook zin in een van de andere items die worden aangeboden. Ook wekt het geen vertrouwen op dat dat je een foie gras én haggis op een bord aanbiedt.
Daarmee doen we overigens de R-Klasse te kort, want de auto bood immers wat iedereen denkt nodig te hebben: veel ruimte, praktisch gemak en een hoge zitpositie. Wat wij eigenlijk willen is een stoer uitziende terreinwagen-achtige auto die je kan rechtvaardigen vanwege de vermeende kwaliteiten. Met andere woorden: men vond de auto lelijk. Voor de Grand Espace-rijders was de auto niet ruim en praktisch genoeg. De stationwagon-liefhebber vond de rijeigenschappen te matig. En alle mensen die hun zinnen hadden gezet op een fullsize SUV, wilden vooral een stoere auto die een beetje praktisch was, in plaats van een hele praktische auto die totaal niet stoer was.
De Mercedes-Benz R-Klasse werd daarmee het automobiele equivalent van een groot Zwitsers zakmes, nylon heuptasje, rugzak én ook zo’n broek met van die zakken aan de zijkant. Waanzinnig handig, prima mee te leven en stiekem zou je niet zonder willen. Dus als je zo’n persoon tegenkomt, weet je zeker: men vindt het niet mooi, maar stiekem heeft zo’n persoon alles voor elkaar. Terwijl wij ons blijven behelpen in een crossover. Daarom was de Mercedes-Benz R-Klasse de ideale vakantie-auto. En is hij dat eigenlijk nog steeds.
Robert zegt
Gek genoeg heb ik deze vreemde eend in de bijt altijd wel kunnen waarderen, juist omdat de R Klasse niet in één hokje te plaatsen is.
Als je op zoek wil naar een tweedehands exemplaar, moet je al goed zoeken, en als je er een vind dan is dat niet zelden bij een handelaar gespecialiseerd in de export van auto’s. Die zeldzaamheid geldt natuurlijk helemaal voor de AMG uitvoering..
Toch denk ik dat een goed geconserveerd exemplaar over een jaar of tien, vijftien misschien nog wel eens de status van een behoorlijk begeerlijke youngtimer/oldtimer kan hebben bereikt.
koffiekopje zegt
@rrrobert: eens!
zorg wel dat je de latere variant van die AMG hebt. Bouwjaar 2005 t/m 2007 = ellende
autopetje zegt
@koffiekopje: kun je vertellen wat deze bouwjaren mankeerden ?
kennone zegt
@autopetje: ik meen iets met veel olie drinken van de eerste generatie 6.2 te herinneren,, maar kan er ook naast zitten
ouwedibbes83 zegt
@autopetje: Zag net een uitleg op YouTube over de tekortkomingen vh “6.3” AMG blok in z’n begindagen; kopbouten te zwak, kleplifters sleten in, nokkenassen kregen t ook zwaar, injectoren die lekken, etc. Vaak nieuwe olie houdt m wat frisser, maar aan die eerste versies van dat blok is later veel verbeterd.
autopetje zegt
@ouwedibbes83: goed om te weten kerel. Ik ga er dieper in duiken. Bedankt.
koffiekopje zegt
@autopetje: Sorry, had het autoblog-mailtje even gemist.
Maar idd wat al beschreven is, waarbij de kopbouten het engst is.
Bij de dealer kost zoiets schijnbaar zo’n €50K om te repareren :-)
Bron: https://www.roadandtrack.com/car-culture/buying-maintenance/a9949059/mercedes-r63-amg-owner-completes-diy-engine-rebuild-dealer-said-it-would-cost-dollar57000/
jpsienen zegt
Brrrr wat een lerp van een ding is het toch. Destijds mobiele onzinnigheid optima forma. En al helemaal de Chrysler equivalent ervan.
Loek zegt
@jpsienen: de Pacifica? Da’s een hok idd, nooit geweten dat die bij elkaar hoorden.
vaakbenjetebang zegt
@720s: De Pacifica stond volgens mij gewoon op het platform van de Voyager etc. Was er überhaupt een Chrysler-variant van de W251?
renegade zegt
@720s: De Pacifica idd. Die deelt veel techniek en platform met de MB R. De Pacifica is qua lijnenspel misschien iets aantrekkelijker, de MB is qua interieur weer wat fraaier vind ik. Rijdt wel heel comfortabel btw.
donquichot zegt
Amen! Op één of andere manier toch nog altijd een zwak voor deze auto. Mooi van lelijkheid en de ideale cruiser.
lincoln zegt
Rust ruimte en reinheid ..
Nix meer en nix minder ..
s62b50 zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
mistermini zegt
De originele Gran Tourer
davidxdroog zegt
Over de R schrijven zónder Jan Smit te noemen? Right….
flatsixx zegt
@davidxdroog: eerste wat ik dacht haha!
emping zegt
@flatsixx: wie, wat?
pcooperworks zegt
Boeing op wielen.
audirs3 zegt
Malaria kan je niet tegen inenten. En factor 40 smeren kan ik alleen maar aanraden, tenzij je kanker wil. Verder wel een leuk stuk hoor :)
renegade zegt
@audirs3: Een echte auto liefhebber zie ik.
audirs3 zegt
@renegade: tja, voor mij hoeven dit soort lange introducties niet. Ik snap wat ze willen, een beetje een leuk stuk schrijven, maar is allemaal afleiding. Schrijf gewoon over auto’s, al dat gezwets eromheen hoeft van mij niet zo, zeker als het niet klopt :p
autopetje zegt
Ik heb een lange R350cdi gehad. Ik had met het uiterlijk ook een haat/liefde verhouding maar wat een heerlijke bak was dat. Komen echt niet veel auto’s in de buurt. Wat overigens wel mee hielp was het sportpakket. Dat maakte de auto voor het oog een heel stuk aangenamer. Eigenlijk valt het voor een fabrikant ook niet mee om een fancy people carrier te maken. Zoiets word al gauw een bus , wat deze absoluut niet was. Ik voorspel dat deze auto nog weleens highly sought gaat zijn.
jajeroenja zegt
Saai ding, maar in AMG oh zo gaaf! Eerste 3 minuten dat ie stationair loopt ruik je gewoon de onverbrande benzinedampen. Vind hem leuker dan een S63
granlusso zegt
Ik vond en vind ‘m juist stoer! De auto is in het echt namelijk echt enorm en maakt ontzettend veel indruk als je het mij vraagt. Als ik destijds een groot gezin en veel geld zou hebben gehad, dan had ik een oprit met een R-klasse en een GL op de oprit. En ook al was ik alleen geweest, dan zou ik de R-klasse nog steeds overwegen.
e1000bmw zegt
@granlusso: letterlijk “das Haus”…
rammillius zegt
Mijn 2de baas reed een R350. Toen nog nooit eentje gezien. Nu nog zelden op de weg gezien. Maar iedere keer als ik er 1 zie, denk ik toch weer aan mijn 2de baas. Unieke auto
autopetje zegt
@rammillius: Heeft hij je in het asiel gedumpt ?
rammillius zegt
@autopetje: Haha nee ☺️ verkocht het bedrijf. Helaas was ik als laatste aangenomen en geen vast contract dus ik was de eerste die eruit vloog
autopetje zegt
@rammillius: ?
deora zegt
@rammillius: mijn baas heeft nog altijd een pre facelift R500. Blijf het mooie wagens vinden.
lekbak zegt
@deora: Mijn baas rijdt een peugeot 206. Die heb ik zelfs voor haar betaald!
Robert zegt
@lekbak: ROFL!
dieselkameel zegt
@rammillius: Een keer gescheiden dus?
jaapies zegt
@Willeme: leuk geschreven stuk!
Heb het altijd wel een gave kar gevonden. Eens iets anders dan de standaar suv of station. Maar mooi of begeerlijk is wel anders…
deora zegt
Als R63 ook erg zeldzaam. Lange wielbasis 238 stuks en korte wielbasis 83. Daarmee is deze zeldzamer dan een CLK Black Series.
f31bmw320d zegt
@willeme denk dat je in de eerste ‘nodig’ ipv ‘nog’ bedoeld ?
sander1980 zegt
Ik heb er al een paar keer naar gekeken. 2e hand enorm veel auto en karakter voor weinig geld, maar die dingen zijn wel echt bizar zwaar…
Robert zegt
@sander1980: en dat geldt ook voor de ‘running costs’… MRB, verzekering, verbruik, en voor het onderhoud ben je feitelijk gedwongen de MB dealer te bezoeken, want er zal maar weinig OEM spul voor te krijgen zijn.
maxidyne zegt
Jarenlang stond hier een 420 CDI in de straat, van een gepensioneerde boer. Persoonlijk vond ik het wel een mooie wagen, ideaal voor de lange afstanden. Regelmatig praatte ik met de oude heer, uiteraard ook over de “dickschiff” op zijn oprit. Was niet de betrouwbaarste Mercedes die hij ooit gehad had. Mocht er een keer een blokje mee sturen, reed super comfortabel. Golf van koppel en fijne automaat. Maar eentje bezitten? Nee liever niet…
maxidyne zegt
@maxidyne: excuus: was een 350, zijn ML was een 420.
lekbak zegt
@maxidyne: gelukkig denken de meeste mensen daar nu zo over. Ze beginnen heel erg betaalbaar te worden (in aanschaf tenminste…).
dracae zegt
Doe mij maar een GL!
Pallas zegt
Ik mijn herinneringen was die veel lelijker, anno nu het design bijna rustig te noemen.
bestwelcoolenaam zegt
Die van ons (een R320 CDI) is in 2010 naar Nederland geïmporteerd vanuit Duitsland. Tot nu toe meer dan 220.000 km op gezet en still going strong. Het is weliswaar geen snelle auto maar blijft ontzettend leuk om in te rijden. Het is inderdaad niet de beste auto, niet enorm zuinig, niet echt spannend noch erg mooi, echter heeft de R-klasse op eigen wijze wel charme en die van ons is tot nu toe erg betrouwbaar gebleven.
verplicht zegt
Gelukkig zijn er nog meer mensen met een zwak voor de R klasse. Ik was al bang dat ik de enige was …
Overigens mis ik wel de relatie tot de special van vorige week @willeme. Ik dacht dat er een (eenzijdige) afspraak was om met deel 2 van de Lancer EVO special te komen? ;)
willeme zegt
@verplicht: Om zoveel mogelijk mensen tevreden te houden, wisselen we elke week af. Sowieso qua land van herkomst. Dus het duurt sowieso eventjes voordat Japan weer aan de beurt is. Ook de merken wisselen dan ook nog eens af, dus voordat Mitsubishi weer aan de beurt is, kan even duren. Als er veel behoefte aan is, kunnen we hem wellicht maar voren schuiven.
verplicht zegt
@willeme: Ik begrijp het. Dan zit er niets anders op dan geduldig te wachten op deel 2 van de Lancer Special.
Bedankt voor de uitleg en de specials. Keep ‘m coming! =)
str8six zegt
Een keer een R63 gezien in Copenhagen. Apart idd.
ghost zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
shellplc zegt
Andre Rieu schijnt een R 63 gehad te hebben als een van de weinigen in Nederland.
En inderdaad Jantje Smit.
madvillain zegt
@shellplc: zover ik weet is die van zijn zoon.
jajeroenja zegt
@madvillain: En dik glas.
rikus zegt
@shellplc: Jan had geen R 63.
t1mothys zegt
Vind het een baas wagentje. Die van de facelift overigens, want heb die ontwerpstijl van de eerste generatie nooit begrepen. Ik snap best dat men deze wagen wilde.
jarnobakker zegt
Een paar jaar geleden nog serieus naar gekeken. Is in het echt een lel van een auto. Ben toch maar voor een Ford S-max gegaan. Die vond ik toch wat sportiever
brammetjedeb zegt
Na de facelift, full options, lange versie, amg hoeft niet. Kinderen ipadjes achterin, lekker naar zuid Frankrijk! Voorlopig echter met de fabia naar Zeeland…
jeroenwz zegt
Dat eerste prototype viel nog mee, vanaf de Vision GST-II Concept gaat het voor mij mis. Die koplampen! Het lijkt Marty Feldman wel!
Zie hieronder:
https://4.bp.blogspot.com/-uyVzpygQHHM/T9-CbUb1h1I/AAAAAAAAE0I/GBRZNVvfWl8/s1600/marty-feldman.jpg
brammetjedeb zegt
@jeroenwz: ?
tenaci zegt
Je zou denken dat deze perfect de niche van hearse oftewel lijkwagen zou vullen. Groot genoeg om niet aangepast de hoeven worden zoals een E-klasse. Maar zelfs deze doelgroep liet het kennelijk afweten.
red5 zegt
@tenaci: Je hoefde daarvoor alleen maar een zwarte te bestellen…
rrk147 zegt
Ik vind dit toch wel een knappe auto, daar durf ik voor uit te komen! Het eerste studie model, waarbij de raamlijn doorliep in de achter achterlichten vind ik het mooist. De uiteindelijke productie versie ook wel, maar minder spectaculair. De facelift versie met normale koplampen vind ik helemaal niks?. En hoeveel verschilt dit model nog van een Q7 of andere suv-achtig en, daarbij is de bodemvrijheid ook nauwelijks nog meer dan van een gewone sedan of hatchback. Het groeit steeds meer naar elkaar toe lijkt ’t wel.
red5 zegt
“De M-Klasse veegde de vloer aan met de bestaande concurrentie (Grand Cherokee, Discovery, Land Cruiser) als het ging om manieren op verhard.”
De eerste generatie M-klasse reed als een tractor. OK, de Grand Cherokee had de wegligging van een dweil, de Disco kan nog erger geweest zijn, maar de Land Cruiser?
shellplc zegt
Die dingen zijn aan de straatstenen niet kwijt te raken.
r2d2 zegt
Dank @Willeme
Ik kijk al een tijdje naar een comfortabele 2e hands wagen voor +/- 10k euro van minder dan 10 jaar oud met 4 wiel aandrijving waar ik ook mn fiets in de achterbak kan gooien. Aangezien stationwagons hier in Maleisie vrijwel niet bestaan is de keuze altijd een SUV (prestigieus, die 2e hands dus erg veel kosten), pickup (die houden gek genoeg hun waarde erg goed vast en moet je dus een bak van 15 jaar oud kiezen), of MPV. Toyota’s en Subarus houden hun waarde goed vast en vallen eigenlijk niet binnen de prijs omdat Maleisiers bang zijn van onderhoud, dat is namelijk iets voor westerlingen en doen ze dus nooit) en gek genoeg komt de keuze dan uit op; Touareg, XC90 of R-klasse….Wat het gaat worden, weet nog niet maar het blijkt dat zo’n zwitser zakmes dan toch waarde heeft
c5abouma zegt
Ben normaal snel zat van mijn auto,B, E,C noem het alfabet maar op van Mercedes, maar de R320 bleef….5 jaar,zonder noemenswaardige problemen, verkocht en spijt gekregen.Inmiddels het nieuwere type R350 gekocht. 1e klas reiswagen. Kan ik ieder gezin met regelmatige vakantieplanning aanraden. Wegenbelasting en verbruik natuurlijk hoog maar in aanschaf en afschrijving (bij gebruikte exemplaren) goed te doen.