Er is geld nodig vanuit Brussel om de Europese auto-industrie noodzakelijk te ondersteunen.
Op dit moment begeeft de auto-industrie zich in een gigantische transitie. Een belangrijke nieuwe speler in China. Kopieerden ze vroeger voornamelijk Europese auto’s, ondertussen maken ze hun eigen auto’s en zijn ze nog concurrerend ook! Aan de andere kant hebben ze in de Verenigde Staten ook niet stilgezeten, denk aan de opkomst van Tesla.
Europese auto-industrie een handje helpen
Kortom, de auto-industrie in Europa heeft met concurrentie van twee grootmachten te maken. Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade is het ondenkbaar dat de automerken in Europa het gaan winnen van de Amerikanen en Chinezen zonder hulp uit Brussel. Daarover bericht de Telegraaf. Er zijn gigantische investeringen nodig om mee te doen op dit niveau. Geld dat volgens de kredietverzekeraar ook vanuit de Europese Unie moet komen.
Het is niet de eerste keer dat er naar Brussel wordt gekeken voor hulp. ACEA, de Europese autobrancheorganisatie, heeft eerder al de Europese Unie om financiële hulp gevraagd. Er moet bovendien meer samenwerking komen om tegenstand te kunnen bieden.
In China helpt ook de overheid een handje mee in de booming auto-industrie daar. Dat betekent overigens niet dat alle merken kunnen doen wat ze willen. Er zijn echt wel Chinese spelers die het moeilijk hebben in Europa. Hoeveel auto’s van Nio of Xpeng heb jij inmiddels op de weg gezien? Precies. Dat betekent niet dat Europese merken achterover kunnen leunen. Het aantal Chinese merken neemt alleen maar toe die het in Europa komen proberen. Sommige merken zelfs met tientallen jaren ervaring, zoals het enorm succesvolle BYD. Een achterstand dreigt.
Met importheffingen en andere troeven kan de Europese Commissie de opkomst van de Chinese EV vertragen. Desalniettemin is er werk aan de winkel voor onder andere de Volkswagen Groep, BMW, Mercedes, Renault en Stellantis.
Meer actieradius, betere laadmogelijkheden, puike rijeigenschappen, een efficiënt accupakket. Er zijn zoveel zaken waar de auto-industrie momenteel stappen zet. Elke nieuwe generatie elektrische auto is weer een klap beter in vergelijking met de vorige. De concurrentie is moordend en in hoog tempo volgen de ontwikkelingen elkaar op. De experts van de kredietverzekeraar weten zeker dat er een financiële injectie vanuit Brussel nodig is voor de Europese auto-industrie om te voorkomen dat we straks allemaal in een Amerikaan of Chinees gaan rijden.
Foto: Zeekr X via fromtheg op Autoblog Spots
William zegt
“Geld uit Brussel” = de autofabrikanten willen weer stelen uit de portemonnee van Europese burgers. “Brussel” heeft immers geen geld, dat komt altijd van de EU inwoners.
En diezelfde EU geeft al vele jaren subsidie voor in China gebouwde auto’s, logisch toch :-)
romanzy zegt
Je kan blijkbaar niet verder denken dan je neus lang is. De auto-industrie wordt in China gesponsord door de Staat, mensen werken ginder aan hongerlonen (zes dagen per week, minstens 12 uur per dag), en leven in krotten van de fabrieken. Maar jij wil niet meer betalen voor een Europese wagen die gebouwd is in fabrieken die wel normale lonen uitbetalen. Hetzelfde met de boeren. Die hebben recht op een normaal inkomen , en wij moeten bereid zijn om daar wat meer voor te betalen. Maar neen, iedereen maar kopen van SHEIN en Temu en onze industrieën kapot maken. Doch, iedereen wil altijd maar meer verdienen, en minder betalen. Altijd maar zagen, lullen, en melken. William de Mellker moet je naam zijn, juist?
Robert zegt
Over verder kijken dan je neus lang is; de vergelijking met de boeren gaat compleet mank. Eigenlijk al sinds de oprichting van de EEG en later de EU, is de agrarische sector de allergrootste kostenpost op de begroting. Op dit moment is dat ca. éénderde van het totale EU budget. En daar staat een bijdrage van ca. 2% aan het Europese BBP tegenover, waarbij je ook nog eens mag opmerken dat ca. 80% van die agrarische sectorsubsidies terecht komt bij de 20% van de grootste en machtigste ondernemers in deze sector. Daarbij vergeleken is de auto-industrie een veel winstgevender en beter bijdragende sector.
De enige manier om China op passende wijze van repliek te dienen, is inderdaad door handelsbarrières op te werpen, om de oneerlijke concurrentie zo te neutraliseren. Wel moeten we ons beseffen dat China ons zo ook hard kan raken; ze hebben bijvoorbeeld de facto een wereldwijd monopolie op de zeldzame aardmetalen die we nu (nog) broodnodig hebben voor de energietransitie.
tjorque zegt
Als we in de EU af geraken van het NIMBY syndroom dan is er best wel wat te vinden in onze eigen bodem…
Die afhankelijkheid van China (en andere delen van de wereld) is eigenlijk ook wederom onze eigen schuld…
Liever goedkoop en de ellende van goedkoop op een ander continent/werelddeel dan kwalitatief, fair en milieuvriendelijk(er) op eigen bodem. Zo ging het de afgelopen decennia.
Gevolg hier niks ontwikkeld en lekker afhankelijk…
Maar binnen Europa hebben we die grondstoffen ook allemaal. Alleen de industrie niet om ze op afdoende schaal te ontginnen, verwerken en tot een eindproduct te maken.
arta zegt
Echt bizar. Vooral investeren in brandstofmotoren. Alles strengere normen voor emissies in Europa blokkeren en nu huilen dat je op achterstand komt….
Chef Mercedes had het volgens mij goed verwoord. Je moet gewoon de betere auto bouwen. Dat is de enige mogelijkheid om relevant te blijven.
tmenges zegt
ja maar je moet ook enigzins een normale prijs kunnen vragen, 1 Duitse arbeider heb je 4 Chinezen voor.. dan kun je inderdaad de betere auto bouwen maar als de concurrentie een stuk goedkoper is en er nog meer aan overhoudt ook dan is het rap afgelopen.
mashell zegt
Maar EV;s bestaan uit minder onderdelen en dus is de impact van de loonkosten veel kleiner.
petroldrinker zegt
Logisch toch dat ze naar de EU komen voor geld, de EU is immers de hele reden dat ze de investeringen moeten doen, zij hebben een plan bedacht en doorgevoerd, mogen ze ook de consequenties ervan dragen,
potver7 zegt
Pff nou zonder EU had menig Europees fabrikant allang het loodje gelegd. Alle Europese landjes die lekker importheffingen tegen elkaar gaan heffen, dan wordt Aziatische import ineens wel heel interessant…
Laten we wel wezen, het idee dat je een auto ook elektrisch kunt aandrijven komt niet uit de koker van EU-ambtenaren. Dat hebben fabrikanten zelf bedacht én gepromoot, en de EU heeft dat omarmt als methode om uitstoot te verminderen. Dat fabrikanten in de EU het nodig vonden om eerst maar even de kat uit de boom te kijken, en daardoor inmiddels links en rechts worden ingehaald door Amerikanen en Chinezen, dat is niet de schuld van de EU.
Dat de Chinese economie enorm staatsgestuurd is, met allerlei financiële voordeeltjes voor fabrikanten, dat is al tientallen jaren bekend. De EU vindt het ook niet heel ingewikkeld om daar sturend in op te treden, maar de EU kijkt dan altijd wel even verder dan alleen de automobielbranche.
En als de Europese fabrikanten ineens bang zijn voor overwicht van Amerikanen, dan zegt dat imho meer over de Europeanen dan de Amerikanen.
mashell zegt
De EU is de vertegenwoordiging van de burgers, die EU en dus haar burgers bepalen hoe hij de zaken geregeld wil hebben. En de bedrijven kunnen hun diensten binnen dit kader aanbieden of er voor kiezen de diensten niet aan te beiden. Maar de ondernemer die de zaakjes niet rond kan breien mag natuurlijk niet met het opgehouden handje naar de overheid hollen, dat is niet wat we ondernemen noemen.
mashell zegt
Amerikanen, Japanners, Koreanen en Chinezen hebben nooit de Europese markt kunnen overnemen toen we nog allemaal met verbrandingsmotoren hannesten en nu we EV’s hebben moeten de Europese merken opeens geholpen worden? Lijkt me sterk. De EU kan helpen door duidelijk en consistent te zijn in haar plannen en te zorgen dat investeringen in EV’s lonend zijn, dus geen versoepelingen van emissienormen, geen uitstel van verkoopverboden van verbrandingsmotoren, dat remt allemaal de investeringsbereidheid van Europese fabrikanten en daarmee hun toekomstbestendigheid.
slakkie zegt
We moeten al zoveel Chinees kopen. Voor mijn auto heb ik nog de keuze en als ik kan … koop ik geen Chinees. Geen enkel product.
Richmond zegt
ook al is de fabrikant niet Chinees, zullen er wel onderdelen in zitten uit China. Dus helemaal ontkom je er niet aan.
mashell zegt
Heb je dan helemaal geen empathie? China is een ontwikkelingsland, je geld is daar veel beter besteed dan bijvoorbeeld bij Tesla, hun baas Musk is één van de rijkste mensen te wereld en heel dat land wordt door de rijken geregeerd.
Flutterbear zegt
Er gaat maar een klein deel per auto naar Musk hoor. Er gaat per auto meer naar de fabrieksmedewerkers (als collectief).
mashell zegt
Een groot deel over een collectief verdelen levert netto al snel minder op dan een klein deel naar een enkeling. Door het gedoe met Twitter en de arbeidsomstandigheden bij Tesla heeft Musk de gun factor compleet verloren. Xi Jinping komt op mij sympathieker over dan Musk.
Johanneke zegt
Ik heb nog geen Europese auto op het niveau van de Model 3 gezien qua verbruik, rijeigenschappen, betrouwbaarheid (want die is gewoon prima), en vooral marge. Dat baart wel zorgen, want de model 3 is er al even.
mashell zegt
Ik zie anders best vaak een BMW i4 rijden. Tesla concurreert niet voor niets tegenwoordig meer op prijs dan op kwaliteit.
b088y zegt
Ik rijd een BMW I4, kan me niet voorstellen dat deze slechter is in verbruik, rijeigenschappen en betrouwbaarheid (laatste zal de tijd leren).
Marges zijn bij Tesla hoger en prijzen aantrekkelijker, dat dan weer wel.
pomoek zegt
Hier ook een tevreden i4 rijder. hoewel eer wel wat kleine issues zijn. Vooral software gerelateerd overigens. Ik vond een review van een Britse journalist wel treffend waarvoor ik nu te lui ben om het op te zoeken maar het kwam hierop neer: ” BMW heeft het zichzelf gemakkelijk gemaakt door een de benzine motor uit een sedan te slopen en hier een elektromotor voor in de plaats in te bouwen. Maar het werkt allemaal gek genoeg perfect”.
Flutterbear zegt
Volgens mij is de i4 ook een prima auto, voor de doelgroep. Deze doelgroep is denk ik niet geïnteresseerd in Tesla (en door sommige gehaat). Je kan alleen het verschil in gewicht niet recht praten en vond zelf de 330e een enorme teleurstelling als vervangend vervoer van mijn Model 3. Het benauwde gevoel herkende ik voorheen alleen van A segment auto’s.
Johanneke zegt
Is het wel. Jammergenoeg.
Krap, vooral achterin. Verbruik is 15wh/km hoger, dat is toch zo’n 10%. Aanschafprijs is wat, 16k hoger ofzo? Dat is nogal wat, dik 30% erbij? De model 3 is gewoonweg een veel betere auto dan de i4 als je kijkt naar verbuik, aanschafprijs, ruimte, en de marge die de fabrikant maakt.
En uiterlijk, en dat zegt een hoop, want de model 3 is niet de allermooiste. Maar de i4 heeft een debiele neus en lelijke zwartgespoten bumpers.
degrotemuis zegt
Wanneer is een BMW ooit de keuze geweest voor prijsbewuste kopers die een ruime auto zoeken en de zuinigste in zijn klasse is? Een Peugeot 406 of VW Passat bood ook meer ruimte dan een e46 en zelfs een e39, tegen een lager verbruik. Voor wat t is, een EV van een premium Duitse fabrikant, doet de i4 toch een hoop goed. Zeker als je het vergelijkt met een premium mobiel op een 100% ev platform als de EQE.
Johanneke zegt
Nooit, maar goed, het grote probleem voor de europese autobouwers is de marge. Die is er niet, en die is er wel bij Tesla.
mashell zegt
Hoe kom je daarbij? Als je de meest recente cijfers van Tesla bekijkt is hun marge gedaald tot 6%, al die prijsverlagingen hebben hun effect. Inmiddels is de marge van Tesla gewoon normaal, Mercedes en BMW halen meer marge maar die verkopen ook tegen een hogere prijs.
pomoek zegt
De Europese auto industrie kreeg in de jaren 60-70 te maken met Japan. De Japanse auto industrie bleken voor een nette prijs auto’s te kunnen maken die niet binnen een paar jaar waren afgeschreven. Wat “wij” in Europa op dat moment gewoon als normaal zagen.
In plaats van te jammeren en leuren bij de overheid om geld heeft de Europese auto-industrie destijds de Japanse lessen ter harte genomen en zijn gaan investeren in kwaliteit.
Wat de salarissen betreft: Die in China liggen, momenteel, gemiddeld op $1.000 per maand. In Polen is dat nog geen $1.500. In Roemenië $1.250. Dus ja. Een autofabriek beginnen in Nederland met salarissen van rond de $5.000 is niet handig, maar met een beetje goede wil kunnen we best een goed draaiende auto industrie in de EU hebben.
schuimbekje3 zegt
Ach, is weer EU bandenlabel all over again…
Alle banden fabrikanten waren goedkope china bandjes beu… dus moest er een label komen waarop hun premium (aka veel te dure banden voor wat je krijgt) banden er beter uit kwamen dan de china meuk..
Helaas maakte de china toko’s banden die goed door de testen heen kwamen en vaak nog beter dan de premium banden…
Daarvoor was het china is slecht, want we laten ze een EuroNCAP test doen en dan zien we hoe slecht het is.. Is gelukt met de landwind.. door die een 2005 crashtest te laten doen terwijl de Isuzu Rodea (aka Opel Frontera) de test van 1998 deed… Grappig dus dat de Opel rijders in exact dezelfde auto veilig zouden zijn… Landwind had immers de hele boedel gekocht van Isuzu Rodeo, waar de Opel Frontera een clone van was. Dus de Opel clone zou veiliger zijn dan de inmiddels chineese origineel. Erg geloofwaardig, zeker als het de DUITSE ADAC was die de test deed.. Ook nog eens niet volgens de 1998 specificaties van de Opel, maar volgens de 2005 regels die ook nog niet eens gelijkgetrokken waren. De Landwind moest dus met bijna 2x zo hoge snelheid tegen een betonblok aangegooid worden dan de Opel ooit werd gedaan… De test van 1998 is ook verdwenen van NCAP, daar staat alleen de 2002 variant van de Opel op, die dus kwadratisch minder hard gesloopt werd (Kinetische energie is immers een 0.5massa en snelheid in het kwadraad.) 20km/h voor de opel is dan 1635kg * 30 vs de Landwind 1930kg * 316.. De china auto werd dus onderworpen aan 610.000 Joule en de opel maar 49.000 joule… Zo kan ik ook marktbescherming doen..
Feit blijft dat europeesche bedrijven luie lamzakken zijn die liever niets doen dan gewoon goede auto’s maken… Anno 2024 is het schandalig dat je nog een auto met duitse premium kunt kopen waar na 3 jaar de knoppen wit zijn geworden ipv oorspronkelijk zwart.. of dat je een franse auto koopt met panel-gaps die een stagiare van een schadehersteller nog niet zou durven ophoesten.
De europeesche automobielindustrie is de meest luie bedrijfstak en daar betalen ze de prijs niet voor dankzij de duitse italiaanse en franse politieke bescherming die ze keer op keer krijgen als ze huilie huilie doen.. voor problemen die zelf veroorzaakt hebben…
waterisnat zegt
Heerlijk blijft de veelgemaakte aanname hierboven dat een bureaucraat beter weet hoe andermans geld uit te geven, dan iemand die de vruchten van z’n arbied (wat hij er van mag houden in collectivistisch NL) zelf uitgeeft. Heerlijke logica.
Weldon Ortega zegt
De veelgemaakte overtuiging die hierboven wordt genoemd, is dat een bureaucraat beter weet hoe hij andermans geld moet besteden dan iemand die de vruchten van zijn arbied plukt. Dit is iets dat in collectivistisch Nederland aanvaardbaar is.
mashell zegt
Zeg Snorkels liefhebber gebruik jij twee accounts?
Kijk eigenlijk is het heel simpel, je kunt geld verdienen doordat er collectieve voorzieningen als onderwijs, wegen en betalingsverkeer bestaan. Dat zijn zaken die de bureaucratie voor je regelt, in ruil daarvoor betaal je belasting zodat die diensten kunnen blijven bestaan. Dat snapt eigenlijk iedereen wel, degenen die het niet snappen noemen zichzelf libertair maar de rest noemt hen inhalig.
michaelras zegt
inhalig = profiteurs
waterisnat zegt
Geen idee waarom Weldon mijn bericht een soort van kopieert. Not me iig.
Verder, ik snap dat we filosofisch ver uit elkaar staan (ik hou niet van deugende rovers, jij wel), maar niemand zegt dat er geen overheid/bureaucraten moet zijn. De oorspronkelijke taken gegeven worden telkens opgerekt om meer te kunnen deugroven, omdat er tegenmacht mist. Om dan de beroofde die daar wat van zegt telkens als egoist oid weg te zetten is zo oud als de weg naar Rome en best treurig.
anthwan zegt
Eerst proppen we ze vol met belastingen en nu moet er geholpen worden?
degrotemuis zegt
Ondanks dat de Europese fabrikanten jarenlang niets gedaan hebben lijkt de achterstand niet eens zo enorm. Ja natuurlijk is een MG4 of BYD Dolphin fors goedkoper in basisuitvoering, maar ook met 1 fase lader, kleinere accu, trager laden etc dan veel Europese concurrentie. De concurrerende versies schelen al een heel pak minder met bijvoorbeeld een Cupra Born of Renault Megane. En eerlijk is eerlijk, zo’n Megane voelt ook beter. En ik denk dat VAG nu boekhouder en Musk fan Diess weg is ook wel stappen moet kunnen maken. Behalve Tesla zou ik zo snel ook geen Amerikaans merk kunnen noemen dat concurrerend is. En Tesla is ook enorm gunstig geprijsd, daar komen ook de meeste Chinese nieuwkomers niet aan in hetzelfde segment. Natuurlijk altijd fijn als een ander de rekening wil betalen voor zelf jarenlang niets doen, maar of het nodig is…
Steun bieden zou ook wel echt een gevalletje boter op t hoofd zijn. Chinezen extra willen belasten want staatssteun, oneerlijk! En dan zelf wel de eigen industrie steunen met flinke investeringen?