Een nieuwe auto kopen zonder je zorgen te hoeven maken over de restwaarde?
“Wie koopt er nu nog een nieuwe auto?” Een vraag die bij menig mens naar boven komt. De afschrijving kan, afhankelijk van het type auto en motor, enorm zijn. In het luxere segment worden dit soort afschrijvingen meestal voor lief genomen. Bij betaalbare auto’s is dat al anders.
Als we ING moeten geloven ligt het antwoord bij de elektrische auto. De bank heeft een onderzoek gedaan en stelt dat EV’s de beste restwaarde zullen hebben als het gaat om de nieuwverkoop van auto’s. De vraag naar een elektrische auto is groeiende en vandaag de dag is het zelfs zo dat sommige EV’s een lange levertijd kennen. De ING stelt dan ook dat elektrische auto’s hun waarde beter gaan behouden dan benzine- en dieselmodellen. Nu schommelt de restwaarde van een EV tussen een benzine- en een dieselauto.
De bank heeft een aantal cijfers paraat. ING schat dat nieuwe elektrische auto’s na 5 jaar 40% tot bijna 50% van hun nieuwwaarde behouden. Bij benzine auto’s is dat volgens de bank 35% tot 42,5% en bij diesels 27,5% tot 35%. De markt van elektrische auto’s is op dit moment voornamelijk van toepassing op zakelijke kopers. Daar zal de komende jaren een langzame overgang in komen. ING denkt dat tweedehands elektrische auto’s met een actieradius van ongeveer 400 kilometer over 5 jaar erg populair zullen worden op de occasionmarkt, wat dan weer goed is voor de restwaarde van het voertuig.
ING schat dat de nieuwverkoop van auto’s volgend jaar voor 12,5% zal bestaan uit EV’s. Het ING Economisch Bureau verwacht dat in 2025 een kwart van de markt een elektrische occasion zal overwegen. Deze uitspraak is gedaan op basis van het onderzoek ‘ING Vraag van Vandaag’. 48.000 respondenten kregen vragen omtrent elektrisch rijden en de aanschaf van de elektrische auto.
theladystig zegt
ING moet het bij bankzaken houden en zich niet met de automarkt gaan bemoeien.
Wanneer een elektrische auto na een aantal jaar te koop wordt aangeboden is de actieradius door de huidige innovatie alweer sterk toegenomen op de nieuwe auto’s. Tevens is de actieradius van de occasion afgenomen.
Laat actieradius nu net het grootste hekelpunt zijn bij een elektrische auto. Ik zie die restwaarde t.o.v. een benzineauto toch echt wat minder positief in.
Tonnie zegt
@theladystig: een paar jaar geleden zou ik je helemaal gelijk geven, maar 400km is gewoon echt een prima range. Dat gaat tweedehands ook wel verkopen. Ik denk alleen dat de restwaarde iets lager ligt dan verwacht ivm huiverigheid tov het behoud van capaciteit vd accu’s en evt kosten die komen kijken bij het vervangen. Maar over een jaar of 10 zal de diesel wel aardig weg zijn en de ev aardig concurreren met de benzine. Zeker als de actieradius de komende jaren nog veel meer gaat stijgen.
markos78 zegt
@thijsj: 400km is een prima range inderdaad. Maar op dit moment zijn er nauwelijks elektrische auto’s die dit halen. En dat zijn nou net de auto’s die over 5 jaar uit de lease komen en beschikbaar zijn op de tweedehands markt.
Ik heb persoonlijk wel interesse in een gebruikte e-auto, maar om nu meer dan 10k neer te tellen voor een auto met een range van iets meer dan 100km is gewoon niet rendabel. Voor 5k zou bijvoorbeeld een Fiat 500e interessant zijn, maar nu nog niet helaas.
flutterby zegt
@markos78: alsof je een fatsoenlijke brandstof auto van 5 jaar voor €10k kan kopen. Gewoon even geduld, er zijn simpelweg geen (fatsoenlijke) tweedehands EVs omdat ze nog niet zo lang op de markt zijn.
Wat betreft de restwaarde verhaal, de huidige EVs zijn duur en hoe beter ze massaproductie onder de knie krijgen hoe goedkoper ze kunnen produceren. De eerste 20%+ ben je al kwijt omdat de 2025 EV simpelweg goedkoper om te maken is dan de 2020 EV. En dan vergelijk je puur nieuwprijzen, een gebruikte auto is per definitie minder waard zonder een meter gereden te hebben.
Gulli zegt
@theladystig: ING is waarschijnlijk financierder van de auto-industrie dus heeft ongetwijfeld belangen bij dit soort onderzoeken. Dus ja, ze zijn nog steeds bankiers.
theladystig zegt
@gulli: Aardig een kant op getrokken dus, puur vanwege belang.
rs62k5 zegt
@gulli: Als ze belangen hebben in de auto industrie.. zouden ze dan niet vooral fossiele auto’s pushen? Vooralsnog verdient de traditionele autoindustrie geen fluit op EV’s en hebben veel merken er nog niet echt zin in.
numpty zegt
@rs62k5: Zelfs “Hybride-pionier” Toyota zet nog niet in op volledige EV’s en blijft voortborduren op hun Hybride aandrijflijnen. Niet de kleinste- of minste spelers op de globale auto markt. Misschien weten die beter hoe het zit dan een stelletje filosoferende bankiers.
theladystig zegt
@numpty: Toyota wacht met volledig elektrisch vanwege de actieradius. En ze investeren in waterstof.
numpty zegt
@theladystig: Zoals ik al zei.. Niet op volledige EV’s dus. Persoonlijk geloof ik ook meer in de waterstof optie.
dutchneon zegt
@numpty: daar hebben we er weer één een waterstof dromer….. hoeveel km kun je rijden op 1kg waterstof? hoeveel kWh kost het om die 1kg waterstof te produceren? en weet je hoeveel km je met een Model-3 kunt rijden op de 65kWh accu? als je de antwoorden zou weten, had je je verwachtingen van de waterstof voor auto toepassingen al opgegeven ;)
numpty zegt
@dutchneon: Ow.. “dromer”.. Toe maar.. Het excuus voor de EV’s is altijd dat “de ontwikkeling niet stil staat” Maar dié vlieger gaat zeker alleen op voor EV’s? Ik mag dan misschien een dromer zijn, maar jij kortzichtig. Weet niet wat minder plezierig is, trouwens.
numpty zegt
@dutchneon: En dan nog.. Die 3 is l e l i j k dus iedere kilometer die het ding haalt is er één te veel… ;)
dutchneon zegt
@numpty: Daarom heb ik een model-s.. die komt aardig in de buurt van de efficiency van een 3, met voor mij een beter compromis, meer ruimte en duidelijk betere looks.
De case voor waterstof is simpel, het is voorbij gestreeft door de accu, veel simpeler.
Die grondstoffen is zeker een ding, maar die kun je recyclen, oja en voor een waterstof auto die nog enigszins efficiënt werkt heb je een redelijk accu nodig (minimaal 35kW). Dan nog heb je slechts een kwart van de efficiëntie!
numpty zegt
@dutchneon Je loopt achter de feiten aan. Een Nederlandse vinding, de H2Fuel cell. Waterstof in poedervorm. Volgens de onderzoekers is een cell van 1kg. voldoende om een auto, de maat van jouw model S, 240 kilometer ver te brengen. Reken dan het verschil 8n gewicht van de kleinere accu, en daar is je actieradius. Is trouwens ook geen nieuwe vinding. Dit werd in 2017 al gepubliceerd. Dus je loopt al 2 jaar achter met je ‘feiten’. Shell heeft, tot niet zo heel lang geleden dat octrooi in handen én in de koelkast gehad. Dus die ontwikkeling begint nu pas vlucht te nemen. Dromers maken de nieuwe standaarden in de wereld. Had je kunnen weten als je de geschiedenis van de mensheid bekijkt. Wen er maar aan.
appeltaartislekker zegt
@numpty: precies, dankzij de dromers kunnen wij vliegen.
dutchneon zegt
@numpty: Je onderschat me, ik heb dit zelfs meegenomen in een scriptie die ik in 2012 heb geschreven. Je lijkt een beetje te verdoezelen dat deze H2Fuel alleen de drager is. Je hebt dus naast alle omzetting verliezen aan stroom, die nodig zijn om waterstof te produceren opnieuw een omzetting nodig naar deze drager.
Waar het mij om ging is dat je met een kilo pure waterstof ~100km kunt rijden met een waterstof auto.
Maar om die kg waterstof te produceren en in de waterstof tank te krijgen heb je 65kW!! stroom nodig.
Met diezelfde 65kW kun je met een Tesla Roadster (misschien spreekt die jou meer aan) 450km rijden
Even voor de duidelijkheid, door de drager te veranderen zoals jij voorstelt, word de efficiëntie dus nog minder. je hebt extra omzetverliezen en het proces word nog complexer.
Maar zoals H2-fuel zelf ook al aangeeft: “Verder is H2Fuel commercieel zeer aantrekkelijk.”
Het past zeer goed in de keten die Shell gewend is, je kunt het gewoon vervoeren in plaats van door een netwerk zoals het electriciteitsnet…. dat zou natuurlijk niet leuk zijn, vrachtwagen van de weg halen… minder file…..
Ik zal je sterker vertellen mijn familie zit groot in de olie, groot tankstation, veel grote agrarische klanten en ze rijden met de vrachtwagen af en aan naar Zwolle depot om brandstof te halen. 6 dagen in de week 2 loads per dag van 32kuub.
Schaal is wat groter geworden maar zo gaat het al ruim 60 jaar, kun je toch verre van efficiënt noemen al dat heen en weer rijden!
dutchneon zegt
@dutchneon: oja die Roadster is minder complex om te produceren als een waterstofauto… vraag maar aan Toyota en Hyundai ;)
numpty zegt
@dutchneon: Ik ‘verdoezel’ helemaal niks. Jij begon met mij te betichten als ‘waterstof dromer’. Zonder verder iets te vragen. Het zal mij worst zijn in welke vorm pure of poeder, maar dat waterstof wél de toekomst is en niet een pure-EV staat, voor mij, als een paal boven water. Maar jij gelooft heilig in je gelijk. Zo ook ik, de toekomst -alleen- zal uitwijzen wie van ons twee gelijk gekregen heeft. Jouw beweringen staan haaks op de berichtgeving, dus ik hoop dat je me vergeeft dat ik jou niet geloof. Zelfs Elon Musk zelf, heeft openbaar gemaakt dat hij zijn ongeloof/wantrouwen mbt waterstof-auto’s aan heeft moeten passen. Dus misschien is zelfs jouw volgende Tesla er een met een waterstof centrale aan boord. Hoef je niet verplicht koffie te drinken bij het oplaadstation, is ook weer een voordeel.. (pssst… er is al één in Nederlands welke dat kan: https://www.waterstof-centrum.nl/nieuws/hesla-tesla-op-waterstof ) Succes er mee.
numpty zegt
@dutchneon: Ow, en de kosten voor 1 Kg. van dit goedje, was in 2017, €1,65. Het word trouwens gemengd met een andere substantie en als een soort ‘modder’ getankt. Bestaande tankstation kunnen dit goedje, zonder al te veel aanpassingen, gewoon aan hun klanten leveren. Dus ook qua infrastructuur een gigantisch voordeel ten opzichte van extra hyper-, super-, en fast-charge stations die overal compleet nieuw aangelegd worden. Met alle financiële voordelen van dien.
dutchneon zegt
@numpty: En nog even over de kosten:
“Inclusief de transportkosten naar de distributiepunten maar exclusief de kosten van de installatie en bedrijfsvoering is de kostprijs voor de verbruiker 4,10 euro per kg waterstof. Dit is per te rijden kilometer goedkoper dan diesel. Deze extreem lage prijs wordt onder andere veroorzaakt door hergebruik van de restproducten, het gebruik van vrijgekomen warmte tijdens de reactie, maar vooral door de kosteloze winning van waterstof uit het ultra pure water.
Vooral die laatste zin, kosteloze winning… het lijkt bijna een sprookje….. je gooit het ultra pure water gewoon in de lucht en het is ‘waterstof’.
Zo van je hoeft het alleen nog in een jerrycan te doen….
Laten we zeggen dat het goed past bij de clean fuells van Shell…. V-power maakt je motor voor je schoon :D
numpty zegt
@dutchneon:
Artikel uit 2017: “Komend jaar wordt gestart met een tweetal proeven. De prijs voor een kilo H2Fuel komt -voor de verbruiker- op ongeveer 1,65 euro. Let wel: een doorsnee personenauto met H2Fuel als basis zou ongeveer 240 kilometer ver kunnen komen op één kilo geladen waterstof.”
Jouw berekening gebaseerd op ‘pure-waterstof’ zeker weer ? Of heb je alvast jouw winst er bovenop gegooid ?
sjonniedeluxe zegt
@numpty: ja of ze zijn bang hun investeringskosten van hybride niet voldoende terug te verdienen…
numpty zegt
@sjonniedeluxe: Dat zal ook zeker één van de redenen zijn. Daarnaast kunnen ze veel meer Hybrides bouwen dan EV’s met dezelfde grondstoffen. Neemt niet weg, dat één van de grootste autobouwers ter wereld zich er nog niet op toelegt. Ik vind dat nogal wat zeggen. En ‘for the record’, ik ben geen Toyota-fan-boy… Heb meer Europese auto’s dan Japanners versleten in m’n leven.
dutchneon zegt
@numpty: lol, de reden is simpelweg $$$$ ze verkopen zo lang mogelijk hun oude zooi, geen nieuwe ontwikkelingskosten is maximaal benutten van de marge….
De uitstootnormen worden elk jaar bijgesteld, en met de inzet op Hybride en de combinatie met Europese emissietesten die nog steeds veel te zwaar leunen op verbruik in de stad, komt Toyota daar als een van de beste spelers uit de bus. dus is de urgentie om over te stappen naar EV het laagst!!!
hence dat ze daar bij Toyota geen haast hebben
numpty zegt
@dutchneon: Daar heb je gelijk in. Maar dat is altijd ‘vloeken in de kerk’ hier. Dan zou je namelijk die nobele en eervolle Japanse mensen beschuldigen van ‘berekend winstbejag’. En dat mag hé niet doen volgens sommige hier.
appeltaartislekker zegt
@numpty: dat is logisch, zo’n Japanse auto slijt natuurlijk niet hard. Haha, flauw ik weet het.
numpty zegt
@appeltaartislekker: Dat is wel waar. Daarom rij ik nu ook een Duitser welke de eerste jaren van z’n leven in Japan versleten heeft. Een hele lage kilometerstand voor z’n leeftijd. ;-)
5cilinder zegt
@rs62k5: Dat zegt gulli niet
pomoek zegt
@theladystig: Ik denk dat de ing een punt heeft. Actieradius is zeker een belangrijk ding bij elektrische auto’s. Maar ik kan me goed voorstellen dat dit voor tweedehands auto’s minder belangrijk is.
Daarnaast zal er ongetwijfeld een industrie gaan ontstaan die de batterijen van tweedehands elektrische auto’s gaat reviseren of vervangen. Je ziet dat ook al gebeuren bij de elektrische fiets.
Elektrische auto’s zullen, in principe, ook minder onderhoud nodig hebben dan ICE auto’s. Het zal me kortom verbazen als de ING het hier mis zou hebben.
beardman zegt
@pomoek: Gros van NL rijdt echt geen 300km per dag. Voor woon-werk/2e auto toch prima! Alleen nog iets verzinnen op de sleurhut
v8power zegt
@pomoek: lk neem aan dat de revisie van de accu dan gratis is, aangezien het de waarde van de auto’s niet drukt.
numpty zegt
@v8power: of dat Tesla niet wéér hun nieuwprijzen met een kwart verminderd. Dat zal de prijzen op de tweedehands markt ook niet echt ten goede komen….
dutchneon zegt
@numpty: dat heeft tot nu toe geen effect gehad helaas, zit nogsteeds te wachten op een model-x voor rond de 55k, maar dat gaat nog wel een jaartje of anderhalf duren denk ik
numpty zegt
@dutchneon: Blijf lekker met je S rijden joh. Dat is de enige Tesla die aan te zien is, de X en de 3 zijn wanstalligheden om te zien, en daar moeten wij, de rest van Nederland, weer tegenaan kijken… dus alsjeblieft !
Stefje zegt
@theladystig: Je onderschat denk ik het belang van de overheid hierin. Zij willen meer elektrische auto’s, dat wordt gesubsidieerd, minder en minder ICE’ mogen de binnensteden is.
Er komt straks een moment dat (ph)EV’s gigantisch gewild worden hierdoor op de tweedehands markt. Mag jij als je zin hebt (ik denk het wel want anders had je hier geen mening over) eens op gaan letten wat die prijzen gaan doen.
joejojo2012 zegt
Gewoon een auto ‘op’ rijden. Hoef je je ook geen zorgen te maken en is nog goedkoper voor de portemonnee
kevindb zegt
Dus wat ING zegt is dat je voor 40k een elektrische golf moet kopen want dan schrijf je maar 50 procent af?
Dus 20k afschrijving?
Als je nu een nieuwe golf koopt voor 25k en je schrijft 65% af hou je 8750 euro over. Dat is slechts een afschrijving van 16.250,- euro.
Volgens mij verlies je op een benzine golf dan een stuk minder als op een elektrische golf want de nieuwwaarde van elektrische auto’s is nog steeds veel hoger als benzine auto’s…
Lekker helder onderzoekje uitgewerkt in % in plaats van cijfers…
autogeak zegt
@kevindb: jij hebt niet zitten opletten op school. Jij vergelijkt appels met peren. % vergelijkt appels met appels.
coffeecup zegt
@autogeak: nee hij vergelijkt ‘pijn in portemonnee’ met ‘pijn in portemonnee’. Als particulier is dit toch echt de belangrijkste vergelijking.
v8power zegt
@autogeak: Een elektrische Golf met een benzine Golf vergelijken, is helemaal geen appels met peren vergelijken. Een veel duurdere elektrische variant kopen, omdat de ING verwacht dat de afschrijving lager is, is gewoon dom.
sjonniedeluxe zegt
@kevindb: dat je een elektrische moet kopen (of niet) is je eigen conclusie. ING zegt alleen welke procentueel de hoogste restwaarde heeft
fanboy zegt
@kevindb: Dat is minder dan 4K verschil.
En hoeveel denk je dat die elektrische auto bespaart over de looptijd van 4 of 5 jaar? Juist, veel meer dan 4K
Daarbij komt dat VW straks ook gewoon een Golf (achtige) voor 30K in de showroom heeft staan, maak dan je rekensommetje nog eens.
baklava zegt
Gewoon een betrouwbare Japanner kopen met 4 cylinder en helemaal oprijden
tttijn zegt
De dag dat ik een bank vertrouw.
hallobanaan zegt
Met andere woorden, er moet nóg meer subsidie naar de elektrische auto om deze betaalbaar te maken/ krijgen voor de tweedehands markt. Dat was het idee van het kabinet toch…..stimuleren van de markt voor tweedehands elektrische auto’s?!
hallobanaan zegt
@hallobanaan: https://www.autoblog.nl/nieuws/meer-geld-om-aanschaf-tweedehands-elektrische-auto-te-stimuleren-124798
bernoulli zegt
Ik vraag het mij af. De ontwikkeling gaat nu zo snel dat een paar jaar oude EV vaak al hopeloos verouderd is. Ik bedoel, wie wil er nu nog een Renault Fluence of een 4 jaar oude E Golf die net aan 100 km ver komt?
theladystig zegt
@bernoulli: Deze mening deel ik. Elektrische auto’s zijn op dit moment heel erg onderhevig aan innovatie.
In de verre toekomst zal dit misschien wel uitkomen. Als de overheid elektrische occasions gaat stimuleren of juist heffingen gaat leggen op benzine/diesel wordt het al aantrekkelijker.
lekbak zegt
@bernoulli: een Nissan leaf of Renault Zoë van 8 jaar oud zou heel goed functioneren als tweede auto bij ons. En ik denk voor bijna iedereen. Alleen de prijs is wat te stevig…
bernoulli zegt
@lekbak: dan heeft de ING toch gelijk. ?
lekbak zegt
@bernoulli: dat denk ik ook ja. Omdat een ev zoveel goedkoper is om te rijden blijven ze duur. Je ziet nu al dat de bodemprijzen van de leaf en Zoë al twee jaar ongeveer gelijk zijn.
dutchneon zegt
@bernoulli: de Fluence is wel iets ouder hoor… volgens mij inmiddels al 8 jaar oud!
Mijn tesla model-s met 250k op de klok en bijna 6 jaar oud, is natuurlijk verouderd maar met ingebouwde spotify, luchtvering met gps locatie, permanente 3g verbinding ingebouwd en gratis superchargen bij de Europa reisjes heb ik geen klagen. In anderhalf jaar tijd geen onderhoud gehad op 60 euro voor een deurhendel na… als ik hem nu verkoop hoef ik niet eens wat toe te leggen, prijzen zijn zo’n beetje stabiel rond de 37-42k incl. btw
menaz zegt
@dutchneon: geleverd tm 2015 in Nederland.
edward330d zegt
Was het een aantal jaren terug niet de ING bank die staatshulp nodig had om overeind te blijven omdat ze dachten overal verstand van te hebben? En wanbeleid aan de top.
sjonniedeluxe zegt
@edward330d: nee, dat is niet zo. Overigens meer dan een decennium terug.
edward330d zegt
@sjonniedeluxe: ah daar is hij dan.. Gerrit Zalm incognito. Val je toch mooi door de mand
sjonniedeluxe zegt
@edward330d: shit, betrapt
v8power zegt
@edward330d: ING is de bank die dacht geen goed CDD beleid nodig te hebben, omdat ze integere klanten hebben. En die dacht dat de samenleving een forse salarisverhoging voor de CEO wel terecht zou vinden.
karaya zegt
Naar de gewenste conclusie toe redeneren. Dat is heel populair in Nederland.
v8power zegt
Geen zorgen over afschrijving, heb je alleen bij een limited edition Ferrari of Porsche.
Hubert zegt
@v8power:
Alleen moet je er niet mee gaan rijden.
En iedere km die je maakt, kost veel geld.