Op je fiets naar school? Niet als je in Het Gooi woont want de scholieren daar rijden in Birò’s.
Vroeger ging ik gewoon lopend en later op het middelbaar onderwijs op de fiets naar school. Regen, wind of sneeuw, het maakte niet uit. Dat is tegenwoordig wel anders. Zeker in Het Gooi. Daar hebben de scholieren het maar goed voor elkaar. Ze rijden daar namelijk massaal in Birò’s.
Naar school in Birò’s
Het woord ‘kakkers’ is misschien niet zo aardig geformuleerd, maar er zit wel een kern van waarheid in. Die Birò’s zijn namelijk niet goedkoop en grote kans dus dat papa het wagentje heeft gekocht. Ouders vinden het veiliger dan een scooter, lezen we in de Telegraaf. Daar hebben ze wellicht een punt. De wagentjes gaan net zo hard (45 kilometer per uur), maar zijn wel gebouwd als een auto met vier wielen, een dak en twee zitplekken. Hiernaast, ze zijn nog milieuvriendelijk ook omdat ze volledig elektrisch zijn.
Bij het Willem de Zwijger College in Bussum staan meerdere van deze elektrische voertuigen op de stoep. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, kleuren en uitvoeringen. De één nog opvallender dan de ander. Dat is toch wel heel anders dan de oude omafiets waar ik elke dag op fietste toen ik naar school ging.
Birò’s
De Birò werd al eerder omarmd door verschillende BN’ers. Bas Smit, bekend geworden door de man te zijn van Nicolette van Dam, was een de eerste die er in reed. Zeker in Amsterdam geen onlogische keuze, want je kan hem makkelijk(er) kwijt. In Amsterdam zie je er nu heel veel rijden, voornamelijk de kappers en influencers schaffen er een aan. Het autootje lijkt zelfs een beetje op de Canta van vroeger. Die werd toen ‘invalidenmobiel’ genoemd, de Birò nu een ‘yuppenauto’.
De Birò is dus hip, maar zorgt wel voor wat parkeerproblemen bij school. Wil jij er ook een kopen voor je kids? Ze starten net onder de 14.000,- euro.
Dat ga je dus niet doen, zeker niet omdat je al voor minder dan 10.000 je kind in een Opel Rocks-E laat stappen….
Calimero zegt
“Het autootje lijkt zelfs een beetje op de Canta van vroeger. Die werd toen ‘invalidenmobiel’ genoemd”
Ik ken de Canta als Ferrari Invalido. Klinkt een stuik leuker.
Misschien dat je een Biro ook kunt Private leasen (Of een soortgelijke constructie) dit zou mij namelijk niet verbazen.
karhengst zegt
Dus dit is een Tesla Model Triest?
stpmkngsnc zegt
Op de foto zie ik een man met een Bierobuik en een kleuter in de Biro. In Frankrijk zijn deze auto’s erg populair onder de alcoholisten, aangezien je hier heel snel je rijbewijs kwijt bent voor een aantal maanden tot een jaar als je met teveel biero op betrapt wordt. Maar de meeste rijden op diesel en zijn gemaakt door Ligier je weet wel van de F1.
Calimero zegt
@stpmkngsnc dat zou hier in Nederland niet werken omdat je voor het besturen van een “Brommobiel” (ook) een rijbewijs nodig hebt.
hondafiel zegt
Wat doen deze vervoersmiddelen in een crashtest met een PC Hoofttrekker?
Hubert zegt
Wat ze doen in zo’n test?
Resultaat : Opgeruimd staat netjes.
b088y zegt
Net iets beter dan een fietser of scooter
René zegt
Geven korting op je uitvaart, want je zit al in een doodskist.
Hubert zegt
Het is een goede voorbereiding voor die kakkers als ze 18 worden.
Krijgen ze SUV van pappa en kunnen die volgens goed gebruik overal op de stoep flikkeren.
MaartenD zegt
Met een invalideautootje naar school, wat een kneuzen
alassad zegt
Was deze niet juist gebannen in Amsterdam en daardoor nu en masse vervangen door Canta’s?
Robert zegt
Volgens mij kun je een Canta alleen maar kopen als je een door de gemeente afgegeven invalidenkaart kunt overleggen.
stekkerkoning zegt
Een Biro is een Canta voor mensen die wel geld over hebben. Beide rijden veel rond in de hoofdstad. Voorheen was voor nop parkeren overal mogelijk, of werd dat gedoogd, inmiddels is er een parkeervergunning nodig (https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeervergunning/parkeervergunning-emissieloze-brommobiel/).
pomoek zegt
Als ik het goed begrijp dan moet je sinds 2010 een rijexamen doen om in een brommobiel te rijden? Dus dat idee dat je met een brommerrijbewijs gewoon een Biro kan rijden gaat niet op.
Afgezien daarvan: Ga lekker op de fiets. Dit is tenslotte Nederland.
potver7 zegt
Yep, hier in de buurt zie je 13- en 14-jarigen op zo’n hippe elektrieke fatbike zitten, liefst met z’n drieën en dan overal met Vmax doorheen sjezen. Zien geen gevaar, of vinden dat iedereen met een gewone fiets minderwaardig is en voor ze opzij moet (zegt iets over de opvoeding dunkt mij). Veel van die dingen zijn gewoon illegaal: gasgeven zonder trappen en/of ze gaan veel te snel (>25 km/u). Het is gewoon wachten op ongelukken, die dingen.
Dus je stelling dat ze maar lekker moeten gaan fietsen zal het er niet heel veel beter of veiliger op maken…
stekkerkoning zegt
Voor een brommobiel is een bromfietsrijbewijs nodig. Dan mag je op een scooter rijden, een Vespaatje voor de lui die in het Gooi wonen, of met de Biro op pad.
Dat het een beetje moeite kost om legaal te brommen, is een van de verklaringen voor de toenemende populariteit van de elektrische fiets, een Moofje in het Gooi.
harrie zegt
‘ Verkeersinformatie: op het fietspad richting Bussum een file van 6 kilometer.’
berlinetta zegt
Wat is er mis met een fiets?
sportabgasanlage zegt
Ach, de curling ouders. Ieder rimpeltje wordt gladgestreken, want stel je voor dat de kleine spruit ook maar iets naars overkomt. Deze generatie kinderen gaat ’t heul zwaar krijgen later. We zien ’t nu al bij generatie Z. Die willen niet werken, maar chillen en “balans”. En vervolgens ’t handje ophouden bij pa/ma of de overheid.
deepep zegt
Dan wel echt de Citroën Ami versie nemen…
camber24 zegt
Geweldig toch. Bij mij om de hoek is een internationale school. Staan om 16u de Tesla taxi’s aan te schuiven om de kroost weer naar huis te brengen. Schitterend.
kniesoor zegt
Hier hetzelfde verhaal. Ik vind ‘t een armoedige vertoning.
camber24 zegt
Ik vind het wel lachen. Overigens lees ik vaak met plezier jouw reacties en waardeer ik het steevast gebruiken van de term ‘oto’.
freewilly37 zegt
Ah, gezien de reacties hebben sommige mensen weer wat input om zich druk te maken :p
Habanero zegt
Hert verbaast me steeds dat zo’n gruweloplossing plots als “milieuvriendelijk ook omdat ze volledig elektrisch zijn” bestempeld worden. Kom nou. De ervaring leert dat al dit soort van micro-auto/alternatieve dingen maar heel beperkt meegaan. Ze ergeren en belemmeren de rest van het verkeer (met meer emissies als gevolg), ze begeven zich op de stoep waar ze niet thuishoren (zie foto, veiligheid voor voetgangers en bewoners allesbehalve) en de microbatterij is over een paar jaar verworden tot een waardeloos stukje laadergernis. Uiteindelijk belandt dit plastieken speeltje dit ergens op een sloop- of vuilhoop, vervolgt z’n carrière als zwerfvuil (niemand weet wat ermee te doen) en dan klagen we ook dat onze oceanen vol plastiek drijven.