De eerste BMW i kan een flinke upgrade krijgen.
De eerste volledig elektrische BMW’s rolden elf jaar geleden de fabrieken uit. In die elf jaar zullen de batterijen flink wat op- en ontlaadmomenten gekend hebben. Dikke kans dus dat de opgegeven rijbereik al lang niet meer in zicht is. Gelukkig is er een manier om de opgegeven actieradius van de BMW i3 te laten verdubbelen.
Van de productiestart in 2013 tot aan 2017 werd de i3 60Ah geleverd met een 22-kWh grote accu. Daarmee zou je zo’n 190 kilometer kunnen afleggen. Na de facelift in 2016 werd de batterijcapaciteit vergroot naar 33-kWh en zou je 359 kilometer ver moeten komen. In 2018 volgde er nog een versie met een 42-kWh batterij voor 310 kilometer actieradius. Tot aan de productiestop in 2022 verkocht BMW er zo’n 250.000 stuks van. Het A-segmentertje moest plaatsmaken voor de iX1.
Dubbele actieradius voor BMW i3
Wie het nog steeds volhoudt met de BMW i3 of er in de tussentijd een heeft gekocht, kan sindskort de actieradius laten verdubbelen. Daarvoor moet je een belletje plegen met Mandrill Automotive. Zij bieden een accuwissel aan voor alle versies van de i3 met een 60- of 94Ah batterij (22- en 33-kWh). De oude accu wordt ingeruild voor een 120Ah (42-kWh) versie die zorgt voor een actieradius van ”ruim 400 kilometer” volgens de bouwer.
Naast de grotere actieradius kun je door de batterijruil ook sneller opladen. De standaard BMW-accu kan met maximaal 50 kW aan een DC-lader worden gehangen. De accu van Mandrill moet een piekniveau van 90 kW kunnen halen. Hoe snel je de i3 dan van 20 naar 80 procent vol kan laden, is helaas niet bekend.
Het klusje stelt volgens Mandrill Automotive niet veel voor. “Vooral bij de BMW i3 is een batterij-upgrade eenvoudig omdat het in de loop van de generaties vooral de cellen zijn die zijn veranderd – maar niet de omgeving. De uitwisseling is daarom bijna plug-and-play”, zegt het bedrijf tegen AMuS.
Wat kost de accuwissel?
Om je i3 wat meer rijbereik te geven, dien je hem eerst naar het Duitse Geislingen an der Steige te brengen. Dit ligt tussen Stüttgart en München. Of voor wie de omgeving een beetje kent, vlak boven Ulm. Eenmaal daar aangekomen, wordt de batterij geruild. Je mag de oude batterij houden als je wilt of verkopen aan het Duitse bedrijf. Voor de batterijwissel vraagt Mandrill € 13.610. Voor de helft van dat bedrag kun je ook een tweedehands i3 kopen op Marktplaats, maar dan wel met een kleiner rijbereik.
Het bedrijf geeft toe dat het bedrag wat aan de hoge kant is. Verreweg het grootste deel van de vervangingskosten zitten hem in de accu. Mandrill Automotive belooft wel te werken het verlagen van de kosten. Misschien is het dus verstandig om nog even te wachten, al wordt ook gewerkt aan een terugkoopprogramma. Wie geduldig is, kan ook wachten op nog grotere accupakket van ruim 50-kWh waar Mandrill aan werkt.
Foto: 2x BMW i3 gespot door @edwinpeek via Autoblog Spots
nameel zegt
De i3 blijft een ondergewaardeerde auto. Ik rijd inmiddels in m’n 2e (i3s met 120ah batterij) en als je bedenkt dat bmw met de ontwikkeling van de i3 begon in 2009 (toen veel mensen een iPhone nog exotisch vonden), en dat anderen nu pas op hetzelfde niveau zitten, was BMW echt geniaal bezig met het i-team. De i3 haalt 250km range en weegt 1290kg inclusief batterij. Ik snap niet hoe ze die innovatie edge verloren zijn in de afgelopen 15 jaar. Misschien moet ik maar een nostalgische documentaire over deze auto maken.
vopo zegt
Ik ga hem kijken.
mashell zegt
De i3 is voor BMW wat de A2 voor Audi is. Super kwaliteit, exotische techniek maar veel te duur om een succes te kunnen zijn.
arta zegt
Wij waren super blij met de i3. Helaas niet genoeg plek voor vijf personen, maar wel vlot, niet te zwaar en goed in elkaar gezet.
hanstadema zegt
Klinkt als veel geld, maar onze i3s 94 is met 110.000km verder als nieuw. Dus vroeg of laat, indien gewenst, zo’n stap maken is niet helemaal ondenkbaar.
Het is voor mij overigens onbegrijpelijk dat dit concept is gestopt.
Robert zegt
De gemiddelde EV heeft veel minder onderhoud nodig dan de traditionele ICE aangedreven auto’s. Ergo: veel garagebedrijven zullen op zoek moeten naar een andere bron van inkomsten. En deze vorm van vervangingsmarkt zou wel eens een goede toekomst kunnen invullen, zeker met het oog op duurzaamheid, recycling, implementatie van verbeterde technieken, of mogelijk zelfs nieuwe technieken (lithium-ion vervangen door solid state accu’s).
Het zou onze overheid sieren als men deze vorm van circulair ondernemen eens wat meer ging stimuleren. Maar gek genoeg zie ik onze Minister van Klimaat en Groene Groei hier niet echt een voortrekkersrol in vervullen. Iets met moord en brand schreeuwende RAI en Bovag en ‘minder nieuwe auto’s verkopen’. Of zo.
erce zegt
Briljante auto, ik heb de eerste i3 gehad (met range extender) en daarna de i3s met 42-kWh accu. Altijd met ontzettend veel plezier gereden, helaas te klein voor een gezin van vier personen, waardoor ik nu in een iX3 rijd. Ook geweldig en ontzettend comfortabel, maar eigenlijk niet zo gaaf als de i3(s).
Dutchdriftking zegt
Dit soort retrofitten is wel mooie toekomst muziek hoor. Hopelijk gaan we hier nog een hoop van zien. Stel je voor, een MK7 e-Golf upgraden naar 400km range. Als dit tegen een enigszins schappelijke prijs kan dan kan een EV ineens wél duurzaam zijn.
pignon zegt
Kijk. Dit is nou een prachtig voorbeeld van circulair denken en uitvoeren. Kunnen we dan de oude accu thuis in de kelder hangen om zonnestroom op te slaan en af te geven? Dan is het cirkeltje rond