Vanuit een touringcar met geblindeerde ramen loeren priemende politieogen zo je auto in. Aan het bellen of appen? 350 euro boete!
Deze week is er een landelijke themaweek over afleiding in het verkeer en dat is voor de politie Noord-Holland de aanleiding om weer eens op “schoolreisje” te gaan. Gisteren stapte oom en tante agent in de bus om eens goed te kijken wat je allemaal achter het stuur uitspookt.
Leidinggevende en operationeel specialist van het team verkeer bij de politie-eenheid Noord Holland Sander Schurer legt uit aan De Telegraaf waarom.
Je zit hoog in zo’n bus en dan heb je heel goed zicht in personenauto’s, bestelbussen en vrachtwagens (…) Op snelwegen mag je minder hard dus moet al het verkeer ons voorbij om in te halen. Kunnen wij prima controleren
Constateren de spotters een overtreding dan noteert de agent in kwestie alle gegevens en maken proces verbaal op. Ze seinen één van de zich in de buurt van de bus bevindende politieauto’s en motoren in en die komt dan onmiddellijk in actie.
De motor of auto gaat voor de beller rijden en de gevreesde “politie volgen” lichtkrant gaat aan. Wat rest een is een pittige prent van 350 euro.
Monocam
Naast de touringcar wordt er ook een speciale monocam ingezet die op een viaduct opgesteld staat en kan zien of passerende automobilisten een mobieltje in hun handen hebben. Een slimme camera want die kan het verschil zien tussen je telefoon en je ontbijt of koffie. De bon krijg je vanzelf op je deurmat.
Sander Schurer legt aan de krant uit waarom handhaving belangrijk is. Te vaak is het bedienen van de mobiel oorzaak van een ongeluk met fatale afloop. Vertel dan maar eens aan de nabestaanden dat de bestuurder net even een appje aan het sturen was.
Vandaag rijdt de bus dus ook nog rond en de hele week vinden extra controles plaats. Gisteren was de oogst in totaal 46 bekeuringen van 350 euro. Vanuit de bus 33 stuks en de rest komt op het conto van de monocam. Is de huur van de bus er in ieder geval uit.
Pascal zegt
Dat vind ik wel heel knap. Een camera die terwijl ik met 100km/u onder een viaduct doorga, door (de reflecties van) m’n voorruit heen kan zien dat ik een telefoon in m’n handen heb in plaats van ook maar iets anders wat er sterk op lijkt zoals een rekenmachine, zwart notitieboekje of wat dan ook. Geloof er heel weinig van dat dat echt accuraat is.
petroldrinker zegt
Wel een leuke test een x, gewoon er langs rijden met een rekenmachine in de hand ofzo, en dan lekker aanvechten die boete, en het liefst de media erin betrekken om nederland te laten weten hoe slecht die camera is :) lijkt mij heerlijk :)
mashell zegt
Lijkt me heerlijk dat de rechter in de geest van de wet oordeelt dat het vasthouden van een notitieblokje net zo gevaarlijk is als een mobieltje en je de boete gewoon moet betalen.
Pascal zegt
Gaat niet gebeuren want de rechter bepaalt niet de regels. Either way is dan wel meteen vastgesteld dat de camera dus niet doet wat ie belooft en bij het grofvuil kan. Ik ben overigens groot voorstander van bekeuren van mobiel telefoongebruik in de auto maar ben er slechts van overtuigd dat het constateren hiervan voorlopig nog mensenwerk is.
berlinetta zegt
Een rechter moet de wet toepassen op de situatie, maar mag daar ook van afwijken. Als er een gevaarlijke situatie kan ontstaan, zal de rechter alsnog gewoon een boete opleggen. Dan maakt het niet uit of de bestuurder in kwestie een telefoon, een rekenmachine of een notitieboekje vast had.
Pascal zegt
Punt is dat het wettelijk is toegestaan om andere items in je hand te hebben of het nou een banaan, een drinkfles of iets anders is, mits ik uiteraard geen gevaar veroorzaak. Een camera op een viaduct kan niet constateren of ik daardoor op dat moment gevaarlijke situaties aan het veroorzaken ben (tenzij ik opzichtig de krant zit te lezen, maar dat is niet wat we hierboven benoemen). Of ik bijv. met m’n dichtgeklapte notitieboekje in de hand gevaarlijk bezig ben, zou alleen een agent ter plaatse kunnen beoordelen. En die agent schrijft dan nog steeds geen bekeuring uit voor mobiel telefoongebruik (want dat is het immers niet), maar heeft daar andere maatregelen voor beschikbaar zoals artikel 5.
Als ik dus op de foto sta met een ander item in m’n hand dan een telefoon, kan een rechter daar onmogelijk met droge ogen een mobiele telefoonbekeuring voor opleggen.
Ergo; we bespreken hierboven een scenario wat in de praktijk precies nooit gaat voorkomen.
bernoulli zegt
[KOOS SPEE MODE]Artikel 5[/KOOS SPEE MODE]
sportabgasanlage zegt
De foto wordt ALTIJD beoordeeld door een agent van vlees en bloed. De slimme camera doet alleen de eerste selectie (en die is zo gepositioneerd dat deze geen last heeft van reflecties).
Erik zegt
Er zijn satelliet camera’s die een haarscherpe foto maken van een postzegel in jouw achtertuin. En die afstand is wel iets groter dan vanaf een brug.
rutgerg zegt
Gaan die agenten zich dan ook onder de stoelen verstoppen als ze terug komen op t bureau? En liedjes zingen… Hey buschauffeur de hele bus moet… dolle pret joh in zo’n bus.
vpowert zegt
Misschien kunnen ze van die thema-week een thema-jaar maken? Dit mag altijd wel.
petroldrinker zegt
Kansloos gedoe altijd, ze kunnen hun energie beter elders insteken dan automobilistje pesten denk ik altijd maar bij dit soort nieuws
karhengst zegt
Iedere agent in die bus is er eentje die niet aan het flitsen is. Iedere telefoonjunkie die aan de kant wordt gezet is een ergernis minder.
Toevallig de dag begonnen met een cocktail van benzine en accuzuur?
berlinetta zegt
Ik heb liever dat ze controleren op automobilisten die met hun telefoon in hun handen zitten dan dat ze aan het flitsen zijn. Dat eerste levert daadwerkelijk gevaar op op de weg. Dat tweede hoeft niet altijd een gevaar te zijn. Dat is vaak ook gewoon de schatkist vullen.
bernoulli zegt
Dacht dat jij juist blij zou zijn dat er werd opgetreden tegen devices met een batterij. ;)
Joost zegt
Naast het opletten op busjes in de berm nu dus ook opletten of je geen bus inhaalt met geblindeerde ramen. Je houdt nauwelijks tijd over om op de weg te letten..
Of je appt gewoon niet tijdens het rijden en je belt handsfree
MaartenD zegt
Ik vind het een goede zaak dat ze achter bellende bestuurder aangaan. Als je op de snelweg rijdt pik je die mafklappers er zo uit die al rijdend met hun telefoon aan het rommelen zijn, licht slingerend, abrupt remmend omdat ze veranderende verkeerssituaties minder snel aan zien komen, het is gewoon gevaarlijk
realhustler zegt
Ze moeten ook meer controleren op appen en telefoon spelen op de fiets. De jeugd van nu met mobiel op de fiets is de automobilist van morgen. Ik zie dagelijks fietser slingerend over de weg met mobiel in de hand.
Over die camera die ‘bellers’ pakt, de camera ziet dat je iets in je hand hebt en maakt een foto. Via nummerplaat herkenning krijg je een bon. Als je denkt, dat klopt niet, dan dien je bezwaar in en kijken ze naar de foto, en dan ziet oom agent dat het een beker koffie was of jeuk aan je oor.
sportabgasanlage zegt
@realhustler
Je vergeet een stap. De slimme camera maakt een foto als deze ‘vermoed’ dat je een telefoon vast hebt. Een agent van vlees en bloed beoordeelt vervolgens de foto en kijk of je niet toevallig net een blik witte bonen in tomatensaus tegen je hoofd aan houdt. Als de agent voldoende bewezen acht dat je je telefoon vasthoudt, dan pas gaat er een berichtje naar het CJIB en valt een paar dagen later een beschikking op je mat.
bernoulli zegt
Zat laatst voor het eerst sinds jaren weer eens in een touringcar. Het viel me toen op hoe bizar veel mensen met van alles en nog wat bezig zijn achter het stuur wat niks met autorijden te maken heeft. Vooral die kut-mobieltjes.
Zorg gewoon dat je Carplay/AA aan boord hebt!
mashell zegt
Fijn he, dat schoolreisjes weer mogen!
Dutchdriftking zegt
Goede zaak, dit is zoveel belangrijker dan snelheid!
kniesoor zegt
‘t Is misschien een ietwat sneaky manier van betrappen, maar zeker in dit geval heiligt het doel de middelen. Bellen (onder omstandigheden zelfs indien handsfree) en appen achter het stuur is in potentie levensgevaarlijk. Zoals de praktijk nogal eens bewijst.
sportabgasanlage zegt
Dikke prima! Van mij mogen ze iedereen die met zijn/haar/hen telefoon bezig is het rijbewijs afpakken. Idioten!
nofxke zegt
Nu in België onmiddelijk 8 dagen intrekking rijbewijs en politierechtbank by vasthouden of gebruik van telefoon
flyerbunch zegt
Is niet nationaal, maar enkel op verschillende plaatsen zoals Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant (Halle-Vilvoorde), maar in Limburg is het een tijdelijke actie van 16/5-12/6.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/16/parket-limburg-houdt-actie-rijbewijs-kwijt-en-boete-van-174-bi/
melcon zegt
“Op snelwegen mag je minder hard dus moet al het verkeer ons voorbij om in te halen.” Das toch wel een beetje een contradictie interminus, gezien een touringcar 100 mag….
In elk geval goede zaak dat ze dit aanpakken, met je telefoon bezig zijn gaat niet samen met aan het verkeer deelnemen.
“Te vaak is het bedienen van de mobiel oorzaak van een ongeluk met fatale afloop. ” goh… toch wel mooi dat het een keer niet op snelheid afgeschoven wordt, ze kunnen het wel 😅