Zeven EU-landen roepen op tot uitstel van de geplande strengere emissienormen voor autofabrikanten. En Duitsland zit daar niet bij…
Automerken in Europa hebben het moeilijk. Volkswagen worstelt en moet waarschijnlijk fabrieken sluiten en mensen ontslaan, de productie van Fiat staat on-hold en het ene na het andere merk meldt dat ze wat rustiger aan gaan doen met de overgang naar elektrisch rijden.
Wie niet wil dat er rustiger aan gedaan gaat worden is de Europese Commissie. Die heeft namelijk nieuwe normen bepaald qua uitstoot waar alle geproduceerde auto’s aan moeten voldoen. Daarnaast moeten we op termijn natuurlijk allemaal elektrisch. Maar over dat laatste gaat deze oproep maar gedeeltelijk.
Concurrentiepositie onder druk
De zeven landen, te weten Italië, Polen, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Roemenië en Slowakije, vragen om een pragmatischer implementatietijdschema. Lekker woord voor scrabble.
Dat betekent dat ze de fabrikanten binnen de EU meer tijd willen geven om tot die strengere uitstootnormen te komen. Deze landen vinden namelijk dat de huidige tijdsplanning de Europese concurrentiekracht zullen ondermijnen.
Wat is er aan de hand?
Volgens de huidige EU-wetgeving worden de limieten vanaf 2025 een stuk strenger. Als de autofabrikanten over de hele vloot gemeten boven een bepaalde grens uitkomen dan moeten ze boetes gaan betalen. Hier komt dus de verkoop van EV’s wel om de hoek kijken.
Die mogelijke boetes over 2025 kunnen dan wellicht gecompenseerd worden door het extra goed te doen in 2026 en 2027, maar dat is volgens de fractievoorzitter van de Duitse FDP een onhaalbare kaart. Met de achterblijvende verkoop van elektrische auto’s worden die vlootlimieten gewoon niet gehaald. Ook de komende jaren niet.
Duitsland wil geen uitstel strengere emissienormen
De oproep van de zeven landen, met als opvallende afwezigen Duitsland, Frankrijk en Hongarije, wijst erop dat dergelijke boetes de mogelijkheden van de industrie om te investeren in innovatie en ontwikkeling alleen maar frustreren. Om nog maar te zwijgen van de concurrentiepositie op het wereldtoneel.
Manfred Weber, voorzitter van de centrumrechtse EVP fractie in het Europarlement doet ook een duit in het zakje. Hij kan zich niet voorstellen dat als er banen op het spel staan, zoals nu bij Volkswagen, de staat kan verlangen van de bedrijven dat ze forse boetes gaan betalen.
Dat Hongarije niet mee tekent is met meerdere (Chinese) autofabrieken die in het land EV’s bouwen niet zo gek. Dat Duitsland niet achter de oproep staat is eigenlijk wonderlijker. Staatssekretär für Wirtschaft und Klimaschutz Bernhard Kluttig laat weten dat het gewoon heel belangrijk is dat de auto-industrie haar doelstellingen haalt. Benieuwd hoe de Volkswagen medewerkers wiens baan op de tocht staat daar over denken als ze naar de stembus mogen begin volgend jaar…
audirs3 zegt
Afgezien van Italië geen grote auto bouwende landen. Nogal duidelijk dat Duitsland en Frankrijk er anders over denken. Ook grote afwezige is Hongarije, dat wel garen wil spinnen bij Chinese EV fabrieken in hun land.
Ik denk dat uitstel van de emissie normen alleen maar de positie van onze auto’s wereldwijd zal verzwakken, ze willen in China nu al onze inferieure EV’s niet. Het wordt hoogste tijd dat we een inhaalslag maken. Ook kunnen we nu nog 10 jaar lang onze huidige verbrandingsmotoren verkopen. Ik zie het probleem niet zo.
rollingstoned zegt
Dat ze in China onze EV’s niet willen komt niet doordat ze zo ‘inferieur’ zijn, maar omdat het gewoon slecht gaat met de economie aldaar…
https://www.nu.nl/economie/6333878/malaise-in-chinese-economie-grijpt-ook-in-europa-steeds-meer-om-zich-heen.html
DeWitteCondor zegt
Ja die zijn enorm inferieur. Iedereen die hier in een EU EV rijdt en niet in een China EV is knettergek. Dat zijn gelukkig niet zoveel mensen …
China ligt economisch op zijn gat. Dat is gewoon de reden. Het gros van de Chinese EV merken bestaat tegen 2030 niet meer. Ze hebben geen smoel, geen USP, geen onderscheid, rijdende kopieën en waarschijnlijk luisteren de Chinese inlichtingendiensten lekker met je mee.
koeberg zegt
Ik snap het argument van de concurrentiepositie niet. De regel geldt voor zover ik begrijp voor elke fabrikant die autos wil slijten in de EU, niet enkel voor fabrikanten die in de EU gevestigd zijn. Gelijk speelveld dus.
Fernando zegt
Probleem met heel die Europese energietransitieplannen er niet nagedacht is. Een groep experten en professors de haalbaarheid laten uitvlooien was niet nodig. De vraag of we dan afhankelijk van ene of andere onguur regime zouden worden ook niet.
Problemenn voorkomen is nog altijd beter dan problemen trachten op te lossen als ze zich stellen.
We zullen wel zien zei de blinde en hij liep pardoes tegen de muur.
DeWitteCondor zegt
Gewoon Hugo de Jonge erop zetten. Die fikst het wel. Net als covid en de huizenmarkt.