Automobilisten opgelet! Ben je van plan volgende week zelf een kijkje te nemen in Essen, of moet je om een andere reden door Duitsland heen, vergeet dan niet een set winterbanden onder je auto te monteren. Vanaf a.s. maandag is het namelijk bij wet verplicht om in winterse omstandigheden met winterbanden over de Duitse wegen te rijden.
Hiertoe heeft het Duitse parlement, de Bundesrat, vandaag besloten. Tot voorheen gold de regel dat een automobilist in ieder weertype voor ‘gepaste banden’ diende te zorgen. Volgens de Duitse rechterlijke macht was deze aanduiding te vaag.
Vanaf maandag dienen “Bei Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte” ofwel winterbanden, danwel 4-seizoenenbanden gemonteerd te worden. Maar vermoedelijk hebben onder u de eerste wissels al plaatsgevonden, nu de temperatuur ’s nachts tot onder het vriespunt zakt. Immers, al vanaf 7 graden boven nul bieden winterbanden voordeel.
Dat de bekeuringen voor verkeerd schoeisel omhoog gingen was ook reeds bekend, maar nu is het officieel. Alleen wel even extra oppassen dat je banden niet geklauwd worden (in de Duitse zin van het woord dus).
Voor de jeugdige Duitse petrolheads was er vandaag een opsteker. Per 1 januari mogen zij al vanaf hun 17e achter het stuur, uiteraard mits ze hun examen hebben gehaald. Bovendien moet er tot hun 18e altijd een volwassene naast zitten. (via)
mclarenf1lm zegt
Het word daardoor een stuk veiliger op de weg in duitsland.
Alleen weet ik nou niet echt zeker of iedereen in duitsland winterbanden wel kunnen betalen.
Is er eigenlijk een speciale regeling voor buitenlanders?
anders is het wel heel makkelijk om aan onwetende buitenlanders geld te verdienen.
Dirk zegt
@mclarenf1lm schreef:
“Is er eigenlijk een speciale regeling voor buitenlanders?
anders is het wel heel makkelijk om aan onwetende buitenlanders geld te verdienen.”
en
“Alleen weet ik nou niet echt zeker of iedereen in duitsland winterbanden wel kunnen betalen”
Onwetende buitenlanders bestaan niet. Mensen die naar het buitenland gaan en te dom en/of gewoon te lui zijn om zich enigzins te verdiepen in bv. de verkeerswetten aldaar, die bestaan wel.
Sterker nog, daarvan bestaan er een hele boel… Met zulke lui heb ik totaal geen medelijden.
En je vraagt of mensen het wel kunnen betalen?
Natuurlijk kunnen mensen dat betalen. Dan ga je maar lekker een keertje niet stappen of wacht je met de aankoop van die TV…
Als je weet dat het komt kun je je er op voorbereiden en er voor gaan sparen als dat van toepassing is.
captain zegt
@Dirk:
Dat kan toch goed dat niet iedereen daarvan op de hoogte is? Er zijn heel wat bejaarden die daar nog kennissen hebben en ik vermoedt sterk dat mij grootmoeder zoiets niet weet. Of een zakenman die in duitsland contracten moet ophalen of als ja als bankier even naar een duitse klant moet rijden… De meeste mensen hebben heel wat andere zorgen aan hun hoofd dan deze ‘speciale’ verkeerswetten in het buitenland. Daar hoef je niet meteen dom of lui voor te zijn.
AjaxSjaaky zegt
@Dirk: Met het verschil dat binnen Europa lidstaten een burger van een andere lidstaat niet mag bekeuren aan eisen gesteld aan het voertuig indien deze in het lidstaat waar de burger vandaan komt geheel aan de regels voldoet. Grappig dat we altijd een Europa zijn qua regels behalven als het indivduele lidstaten beter uitkomt (meer geld verdienen) dan anders. Zelfde als dat jij en ik naar de rechter moeten luisteren, en lidstaten de uitspraak van het hof negeren en lekker door gaan met inderdaad buitenlanders bekeuren.
Stuko zegt
De boetes zijn nog steeds erg laag, dus weinig stimulans voor de mensen die denken zonder te kunnen. Bovendien vind ik dat dit wel in geheel Europa ingevoerd mag worden, scheelt veel files en ongelukken.
ErikkNL zegt
@Stuko:
Ookal is de boete laag, nu het verplicht is om winterbanden onder je auto te hebben in Duitsland zal je niet meer verder mogen rijden als je ze er niet onder hebt liggen.
Ik wens je veel succes op je verdere trip als ze er niet onder zitten en je wordt gepakt :P
Stuko zegt
@ErikkNL:
Je zult mij niet betrappen zonder M+S banden.. Maar de kans om gepakt te worden is dermate klein natuurlijk. Ben maandelijks in Duitsland en nog nooit staande gehouden.
VeniVidiVici zegt
@Stuko: Vergeet je ook niet dat als je bij winters weer brokken maakt in Duitsland er wordt gekeken naar je banden en als blijkt dat er geen winterbanden op zitten je niet verzekerd bent! Ja dan kun je weer zeggen: “Ik maak geen brokken” Nou, beter voorkomen dan genezen, zeg ik altijd maar :)
kresna zegt
@VeniVidiVici:
Eens. Maar gewoon Europees verplichten! Goed voor de werkgelegenheid en veiligheid. Wel weer wat minder werk voor de bergingsbedrijven :)
FelixF zegt
@VeniVidiVici: Vaak gehoord verhaal maar dat maakt het helaas nog niet meer waar! Je bent in Duitsland gewoon verzekerd, als je all-risk verzekerd bent zal ook gewoon je eigen schade vergoed worden. Behalve in hele extreme gevallen van nalatigheid vergoeden verzekeraars je eigen schade niet. Was gister uitgebreid aan de orde op de Duitse TV.
bpc zegt
@Stuko: winterbanden zijn niet heilig hoor ook met winterbanden kun je iets voor hebben , ik de’nk zelf dat de ongelukken zouden steigen omdat heel wat mensen zouden denken: ach ik moet mij niet opletten als het vriest ik heb toch winterbanden ! , en dan gewoon rijden als anders !
VeniVidiVici zegt
@bpc: Klopt, Zo schrijft dit stukje dat ook -> http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/11_november/25/binnenland/minder-schade-met-winterbanden.xml
kresna zegt
@bpc:
als je zo denkt is het beter niet in de auto te stappen.. Heeft iets te maken met inschattingsvermogen ofzo ;)
bpc zegt
@kresna: ik denk niet zo ik pas mij aan aan de weersomstandigheden , het is niet alleen de auto maar ook de bestuurder dat veilig moet zijn
W1ck3D78 zegt
“in winterse omstandigheden”. Wel een belangrijke nuance hé. Zolang het weer het toelaat, kan je dus verder op je all weather bandjes naar Essen tuffen.
Kyanite zegt
@W1ck3D78:
“Vanaf maandag dienen “Bei Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte” ofwel winterbanden, danwel 4-seizoenenbanden gemonteerd te worden.”
Die all weather banden vallen voor zover ik weet in de categorie 4-seizoenenband…. dus ja met je all weatherband mag je dus doorrijden.
Benjamin1 zegt
@W1ck3D78: Zolang ze een M+S keurmerk hebben mag je er gewoon de weg mee op in Duitsland.
catch zegt
@Benjamin1: M+S is nog geen winterband. Een winterband heeft een speciale aanduiding (sneeuwvlokje).
Alpinaa zegt
Yes! Gewoon verplichten, scheelt een hoop gezeik op de weg.
Enduh zegt
En wat bedoelen ze met volwassene? Lijkt me toch dat iemand wel enkele jaren rijervaring nodig heeft, anders heeft het niet echt veel nut.
lincoln zegt
levensgevaarlijk natuurlijk ..
ik pleit voor rupsbanden all year round ..
bpc zegt
is het ook verplicht als je niet in duitsland woont?
Alpinaa zegt
@bpc: Ja, zolang je in Duitsland bent (ook als buitenlander)moet je winterbanden hebben.
bpc zegt
@Alpinaa: ach als ik er moet zijn en ik word tegen gehouden speel ik wel mijn
“ik wist dat niet en ik spreek slecht duits” rolletje uit en zie ik waar ik terecht kom
Benjamin1 zegt
@bpc: En dat speel je vanuit een ziekenhuisbed op de intensive care terwijl je net een ongeluk hebt veroorzaakt natuurlijk.
bpc zegt
@Benjamin1: ik rijd nooit met winterbanden en ik eb nog nooit is voorgehad voor onze winters vind ik winterbanden niet nodig , gewoon een nodeloze kost dat ik liever in iets anders steek
Benjamin1 zegt
@bpc: 2 jaar geleden had ik je gelijk gegeven, afgelopen winter en deze ( november en er ligt al sneeuw in Groningen) denk ik er toch anders over.
Daarnaast heb ik net aangetoond dat het je een deel van je investering terugverdiend omdat je zomerbanden gewoon minder snel hoeft te vervangen. Not to mention de heerlijke aanslag op je dure velgen na een wintertje strooien. Bijt zo lekker in die pekel;)
FelixF zegt
@bpc: “voor onze winters” Hadden we het nou niet net over de winter zoals die zich in Duitsland afspeelt?
bpc zegt
@FelixF: ik had het op de reactie dat het in nederlands verplicht zou moeten worden
bpc zegt
@FelixF: noemde ze dat ook geen uitzonderlijke winter ?
dinges zegt
@bpc: Misschien niet een heel goed idee om tegen een Duitser(/agent) te zeggen “Ich habe es nicht gewusst”
lincoln zegt
@bpc:
“disciminatie” blerren werkt daar net iets minder ..
bpc zegt
@lincoln: gewoon blijven in het nederlands spreken wel ;-)
lincoln zegt
@bpc:
dat is eigenlijk hetzelfde ..
verlaag je daar NOOIT toe ..
bpc zegt
@lincoln: nu mijn duits is niet zo sterk eigelijk
lincoln zegt
@bpc:
da hab ich niechts mit zu machen gossvierdumme ..
gewoon proberen je verstaanbaar te maken staat ALTIJD beleefder ..
bpc zegt
@lincoln: thx voor de tip
bpc zegt
@lincoln: effe ter verduidelijking dat was niet sarcastisch ;-)
FelixF zegt
@bpc: Gelukkig is dit artikel in het Nederlands, een taal die je denk ik wel enigszins machtig bent. Dus je hebt geen excuus dat je het niet wist.
bpc zegt
@FelixF: en hoe zou de polizei kunnen weten dat ik dit artikel heb gelezen ?
Benjamin1 zegt
Mooi dat het nu verplicht is in Duitsland, kun je daar ter plekke 4 banden regelen en per direct eronder leggen. Ik ben trouwens ook voor een verplichting in Nederland.
Ga je in de winterse omstandigheden de weg op zonder winterbanden= boete+ niet verder rijden.
Zelf vandaag 4 nieuwe Michelin Alpin A4 banden laten monteren. Laat die sneeuw maar komen!
@ alle winterbandhaters.
Veel plezier met ziekmelden/vaststaan/wegslippen volgende week!
bpc zegt
@Benjamin1: ik durf wedden dat je ook gaat ziekmelden/vaststaan/wegslippen ik zeg niet dat het niet werkt maar het is ook geen wereld van verschil vind ik
Benjamin1 zegt
@bpc: Denk ik toch anders over. Vorig jaar op wintersport geweest en een (niet al te steile) pas gereden met een dikke 15 cm sneeuw erop terwijl het behoorlijk doorsneeuwde op winterbanden. Op zomerbanden had ik dat neit gehaald zonder kettingen. Ten tweede hebben we vorig jaar hier ook behoorlijk veel overlast gehad door het winterse weer. Zoals ik net al zei heb ik vandaag gewisseld en ik merk het verschil direct. Band is gewoon zachter bij deze temperaturen (zal ook komen omdat hij nieuw is) en voelt daardoor veel fijner aan. Voor een setje met staal ben je (in een normale maat) rond de 600 euro kwijt. Is veel geld, maar mijn zomerbanden (205-45R17) zijn na 60k pas halverwege. Wil ik die vervangen kost met dat ook makkelijk 150 euro per band, totaal 600 euro. Ik heb dus in feite al 300 terugverdiend omdat mijn zomerbanden nu lekker niks liggen te doen op zolder.
bpc zegt
@Benjamin1: ik dacht ook dat winterbanden sneller slijten , ik ga niet op wintersport ik heb laat wel in de winter gewoon wat lucht uit dat helpt ook en kost niks
jp zegt
Ik snap niet dat dit gedoe nog steeds niet Europees wordt geregeld. De grenzen zijn open om vrij verkeer tussen EU landen van personen en goederen mogelijk te maken. Geld is hetzelfde, dus omwisselen hoeft ook niet meer. Maar dan moet ik wel winterbanden kopen voor in Duitsland, brandblussertje voor Belgie, en weet ik niet wat voor een vignetten allemaal. Jaja lekker vrij en onbekommerd reizen door Europa. :?
st zegt
Wat een gelul hier allemaal weer.
Nederland en Duitsland kan je absoluut niet vergelijken.
Hier heb je amper bergen.
Hier is het winterse weer meestal een halfzachte drap, in Duitsland heb je pas echt winter.
Hier mag je maar 120.
Hier zijn zelfs ringwegen etc waar je maar 50 mag.
Hier kunnen mensen sowieso niet rijden. Met of zonder winterbanden.
Maksimum zegt
Zelf heb ik i.v.m. Duitsland ook al een paar jaren winterbanden. Nu lees ik dat de regel vroeger was dat je gepaste banden moest hebben voor de omstandigheden. Wat als het nu nog even 15 graden word en je met je winterbanden een ongeluk maakt. Winterbanden hebben immers alleen een betere grip in 7 graden of lager omstandigheden. Merk vooral nu met mijn gerobotiseerde koppeling en de smalle winterbanden dat vermogen op de weg houden lastig is!
Laurens zegt
@Maksimum: LOL Onder alle omstandigheden behalve sneeuw, zijn zomerbanden beter getest.
BaRa zegt
Toch gek dat de wetten van de fysica niet lijken te gelden voor autorubber. Daarom zullen we het even met een (soort van) bewijs uit het ongerijmde proberen.
1. Als het wam wordt, slijten winterbanden sneller dan zomerbanden. Zullen we zeggen vanaf 10 graden boven nul?
2. Daar is een goede reden voor: de zachtere compound van de winterband. Iedereen akkoord?
4. Als het kouder wordt, wordt rubber harder.
5. Iets dat zachter is dan iets anders, maakt kans om bij het zakken van de temperatuur langer zacht te blijven.
6. Wat denk je: zou dat nu ook gelden voor de zachtere rubber-compound van de winterband? Dat het bij lagere temperatuur soepeler is dan de compound van een zomerband?
Tel daarbij de grovere tekening van het profiel, die een betere afwatering bij felle regen én een betere grip bij sneeuw geeft. Tel daarbij de minimum vereiste profieldiepte van 4mm, tegenover 1,6mm voor zomerbanden. Tel daarbij dat de meesten stalen velgen zullen gebruiken, zodat je bij slippen je dure lichtmetaal niet beschadigd. Tel daarbij de heel vaak smallere en hogere band (want anders veel te duur) die de druk op de contactvlakken verhoogd met minder kans op aquaplaning en met betere grip in de sneeuw.
Samengevat: het verschil tussen een winterband en een zomerband gaat over meer dan alleen maar compound. Veel meer.
Alpinaa zegt
@bpc: Nooit eraan gedacht dat als je winterbanden hebt je zomerbanden s’winters niet slijten. Dan zijn winterbanden ineens niet zo duur meer.
bpc zegt
@Alpinaa: maar je moet wel 2x investeren he kan jij zomaar effe 1000 euro op tafel leggen , wel ik niet
Megakix zegt
Boeiend…ik ga me daar toch niet 1000 euro uitgeven voor een setje winterbanden OMDAT de duitse overheid mij KAN bekeuren ?
rob1 zegt
@Megakix: zeggen ze wel maar lukt nooit er komen zo veel buiten landsen auto`s daar dan kunnen ze nu beginnen en in de zommer stopen .
Jippie zegt
Pfff gaan we weer… Je rijgedrag aanpassen aan de omstandigheden doet al genoeg wonderen. En ja als het nou echt sneeuwt en ijzelt kan je sowieso beter ff thuisblijven tot de wegen weer een beetje begaanbaar zijn. Maar goed, ik zal wel de enige zijn die dat vindt.
kresna zegt
@Jippie:
Er zijn ook mensen met een baan, die moeten dus naar hun werk. Als je een uitkering ontvangt kun je gewoon op de bank blijven zitten als het sneeuwt, maar ja, er zijn ook mensen die naar hun werk moeten ;) Maar je rijgedrag aanpassen + winterbanden is het beste ofcourse.
Laurens zegt
@kresna: dat rijgedrag aanpassen lijkt het grootste probleem te zijn. In de zin dat men veel harder gaat rijden dan zelfs die winterbandjes toelaten.
Laurens zegt
Dit moet zeker een Europese verplichting worden, vooral in landen rond de middellandse zee.
OT: lijkt me dat er niets veranderd is, behalve de hoogte van de bekeuring? Die 17-jarige regel zou hier wel ingevoerd mogen worden, eerst meer ervaring opdoen onder begeleiding heeft zin.
Benjamin1 zegt
Als bonus nog een ganzgeile winterreifentest von ADAC. Viel Spass!!!
http://www.youtube.com/watch?v=3drQdE0zjOg
Jippie zegt
@kresna: Daar heb je een punt. Als ik voor me werk veel op de weg zou zitten zou ik er er zeker voor gaan. Ik zelf rij amper 10.000km per jaar. Dus laat mensen zelf lekker bepalen of ze winterbanden willen. Dus niets verplichten.
kresna zegt
@Jippie:
jij zult dan binnen blijven met slecht weer, maar denk dat 90% met hun gladde zomerbandjes toch wel naar oma en opa in Friesland of Limburg gaan..
mclarenf1lm zegt
@Dirk:
Ik doel op de mensen die in een barrel rijden en geen geld hebben voor de auto omdat ze de handen vol hebben met andere kosten zoals de huur van het huis de verzekeringen enzovoort enzovoort.
The360box zegt
wat ik zielig vind is dat Nederlandse mensen die NIET naar het buitland gaan gelijk van die winters eronder gooien, In NL zal het nooit zo sneeuwen etc. als in Duitsland, maar geld dit ook voor buitenlanders want wij gaan nog wel eens naar duitsland met normale banden.
Aquios zegt
@The360box: Er zijn meer redenen dan alleen sneeuw om winterbanden te gebruiken.
En om je vraag te beantwoorden: Ja het is ook voor buitenlanders verplicht om bij sneeuw of ijs winterbanden in duitsland te dragen. Dat was het zelfs met de vorige wet al.
captain zegt
@The360box:
winterbanden zijn niet enkel voor sneeuw, ze remmen over het algemeen beter op een koude ondergrond en op natte/vochtige ondergrond dan zomerbandjes.
Tristan zegt
@VeniVidiVici: Dat is natuurlijk gelul, ik heb een Nederlandse verzekering met algemene voorwaarden waarin niet gerept wordt dat ik ineens onverzekerd ben in dat geval.
Keaven zegt
Ik snap niet waarom je geen winterbanden zou nemen.
Op gladde ondergronden heb je gewoon meer grip, en bovendien kosten ze niet zoveel extra. Ja, ze zijn duur om te kopen maar je slijt in de winter dus ook je zomerbanden niet. Uiteindelijk betaal je alleen je velgen en de wisselkosten extra. De bandenslijtage is ongeveer gelijk.
audicoupe84 zegt
Probeer maar eens nu winterbanden te bemachtigen, succes. Alle voorraad is in Germany.
the-budel-guy zegt
we hebben ze er al een maandje onder hangen klijne inverstering die meschien je leven kan redden.
dus voor somigen is hun leven nog geen 1000 euro waardt
the-budel-guy zegt
we hebben ze er al een maandje onder hangen klijne inverstering die meschien je leven kan redden.
dus voor somigen is hun leven nog geen 1000 euro waardt
BmwMPower zegt
@the-budel-guy: 3 fouten in een zin, heb ik het nog niet over het feit dat je moet leren articuleren.
Jazzie zegt
Toen ik nog in Nederland woonde, had mijn auto geen winterbanden en die van mijn vader wel. Nou, ik merkte dus duidelijk verschil en ik vind dus dat winterbanden wel degelijk nuttig kunnen zijn, ook in NL.
topless zegt
@Dirk “Mensen die naar het buitenland gaan en te dom en/of gewoon te lui zijn om zich enigzins te verdiepen in bv. de verkeerswetten aldaar, die bestaan wel. Sterker nog, daarvan bestaan er een hele boel… Met zulke lui heb ik totaal geen medelijden.”
Ik neem aan dat je jezelf en de Autoblogredactie bedoelt. In Duitsland zijn winterbanden n.l. helemaal niet verplicht. De verplichting stelt dat je banden met een M+S (mud and snow) codering moet hebben onder winterse omstandigheden (bron: Autobild). En mijn 4-seizoenenbanden hebben ook deze codering. Net zoals veel zomerbanden.
Vreddy_B zegt
Enige reden dat ik winterbanden heb is omdat ze bij mijn leasejet zitten. Anders vind ik het ook onnodig ik rijd eigenlijk alleen in Nederland (in de winter). En nu moet niet iedereen terug vallen op vorig jaar dat is een uitzondering geweest. Misschien is dit weekend wel de eerste en laatste sneeuw die er valt en krijg je verder een ‘zachte winter’. Hier ligt overigens nog niet eens sneeuw. Ze kunnen beter eens hoge boetes zetten op mensen die hun ramen niet fatsoenlijk ijsvrij maken, was vanochtend ook weer zeer bedroevend hoe mensen alleen een klein kijk raampje produceren en dan de weg op gaan.
kresna zegt
@Vreddy_B:
Sneeuw is niet de enige ‘weersomstandigheid’ waarbij winterbanden beter zijn.. Betere waterafvoer, betere grip op steenkoud asfalt… etc..
Vreddy_B zegt
@kresna:
Ik weet dat het niet alleen betrekking heeft op sneeuw. Het was een voorbeeld. De winterbanden hype in Nederland is niet om de veiligheid maar puur als marketing product. Ik heb vorige winter overal rond gereden zonder winterbanden. Het is een kwestie van inlevingsvermogen van de situatie. Ongelukken komen niet door het soort banden.
kresna zegt
@Vreddy_B:
Wel wat vervelend als iemand achter je rijdt op de snelweg als jij daar met 60 cruised ;) Maar ik vind het ronduit achterlijk dat mensen zélfs met sneeuw geen winterbanden gebruiken. Kijk eens naar het filmpje van ‘Benjamin1’ en kijk eens wat de remweg is….
kresna zegt
@kresna:
en inlevingsvermogen heeft niks te maken met dat kind/mens-persoon dat opeens achter een auto vandaan komt, of die auto die nog even door rood rijd, de file die opeens opdoemt.. Het gevaar zit altijd in de onoverkomelijke incidenten. Als je dan met je zomerbandjes opeens moet remmen…
Martijnvb zegt
Lekker klote dan als je uitgerekend eind volgende week je auto moet ophalen in Ingolstadt… Hadden ze niet een weekje kunnen wachten met die wet?
autogek123 zegt
Het wordt een stuk veiliger in Duitsland als de Nederlander eerst even in zijn spiegel kijkt voor ze naar de linker baan gaan om iemand in te halen. De Duitsers wachten netjes tot je voorbij ben. Maar de NL’ers kijken niet en dan mag je boven op je rem staan. Gelukkig wel met winterbanden.
Benjamin1 zegt
@autogek123: Dat ligt toch echt aan je regenboog stickers op je auto…
autogek123 zegt
@Benjamin1: Die kunnen ze nooit zien in het donker. ;)
saker zegt
en dan geven ze je een bekeuring omdat als je op de snelweg rijd kunnen zij ook echt zien dat je winterbanden onder je auto hebt liggen. ga toch weg. dat kunnen ze alleen als ze gaan controleren op stilstaande autos anders kan dat echt noooooit. ik heb er niks op tegen dat ze het invoeren ik vind het alleen een beetje een rare wetgeving omdat het bijna niet te controleren valt.
9000cse zegt
Nou, nou! Ik wil echt niet miereneuken, maar sommige onnozelheden dwingen me gewoon om te reageren.
De vraag: Geldt dit (winterbanden in Duitsland verplicht dus) ook voor buitenlanders? Wat denk je nou eigenlijk? Stoppen voor rood, parkeerverbod, inhaalverbod, snelheidsbeperking, enz. gelden toch ook voor buitenlanders. Of niet soms.
En wanneer je niet of nauwelijks bekend bent met de spelregels in het buitenland: Ga eens op internet naar de ANWB, bel er eens mee of loop een van hun vestigingen binnen. Je wordt er beslist wijzer van.
En wat de controle in Duitsland betreft: Ze hoeven je niet te controleren, wanneer je aan het rijden bent. Je zult het alleen terdege merken, wanneer er iets gebeurd is.
-Schade veroorzaakt op zomerbanden: Pech! Een Duitser zal dit altijd aan zijn verzekeringsmaatschappij doorgeven en in het proces verbaal van de politie laten aantekenen. En dan, -geloof me-, krijg je echt problemen.
-In een file niet meer van je plek kunnen komen vanwege zomerbanden: In Duitsland heerst nog steeds een heftige soort van sociale controle. Jij bent dan die “blöde Holländer”, die de zaak onnodig ophoudt en zult een hele scheldkanonnade over je heen krijgen.
-En voor wie meent, dat winterbanden in ons landje nutteloos zijn: Zelfs op de Utrechtse heuvelrug, rond de zeven heuvelen weg bij Nijmegen en niet te vergeten in Zuid-Limburg kun je zonder die dingen fors in de problemen geraken. Maar ja: Dat hoort voor sommigen al niet meer bij ons landje……….
NLBUURMAN zegt
@9000cse: inderdaad, sommige mensen komen anders het bruggetje in de straat niet op. ’t is dan ook niet een heel groot bruggetje, maar slechts 2.5meter hoog. toch hebben we afgelopen winter goed kunnen lachen
NLBUURMAN zegt
inderdaad, onze winterbanden zitten er weer onder, klaar om naar Oostenrijk te gaan :)
Benjamin1 zegt
Het blijft jammer dat mensen niet met hun tijd meegaan. 20 jaar geleden stonden alle auto’s op een soort van four season banden. Niet te breed, grof profiel. Tegenwoordig eisen klanten veel meer van hun zomerbanden zoals snelheden tot 270 km/h, zuiniger, stiller en mooi profiel. Kijk bv naar de Pirello P zero, dat is een prestatieband die hopeloos in de problemen komt zodra de omstandigheden veranderen. 300Nm en glad wegdek en ze spinnen als mongolen. Wat dat betreft zijn het echt mooiweerbandjes, die veel te bieden hebben in de zomer.
Q7 rijder zegt
1 ding is duidelijk – er wordt weer een hoop geschreven zonder dat men de moeite neemt zich eerst eens te verdiepen in de materie.
Lees eerst de relevante artikelen eens en informeer bijvoorbeeld bij je verzekeringsmaatschappij en de anwb. Zij zijn ervoor om je van de juiste informatie te voorzien zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.
succes
Alex van Dun zegt
Hier staan er 2 auto’s voor de deur. Een met en een zonder winterbanden. Zolang de omstandigheden het toelaten gaat de auto met zomerbanden de weg op omdat deze onder goede omstandigheden beter presteert (tenzij je natuurlijk beide nodig hebt) en mochten de weersomstandigheden omslaan dan word hier de andere auto gepakt. Als je het geld hebt en twee auto’s denk ik dat je zo een goed compromis hebt. (De dealer had nog een zooi aan stalen velgen liggen dus voor 330 euro inclusief montage en de band 4 winterbanden)
RickS zegt
Is het niet zo dat als je Nederlander bent, en je naar duitsland gaat dat ze je dat neit kunnen verplichten om winterbanden te hebben, omdat het volgens de Nederlandse wet niet verplicht is om te hebben, hoef je het ook niet in Duitsland te hebben (ze kunnen je er niet voor beboeten)
Krijg je echter een ongeluk kunnen ze je er wel voor beboeten.
Het zelfde geld voor een jerry-can met brandstof.
Nederland niet verplicht, Duitsland wel. (op autobaan)
Dus moet je op de grens een jerry-can kopen en vol gooien, en als je terug komt in de sloot gooien?
Kan ook niet, daarom ben je volgens mij als Nederlander niet verplicht!
Verbeter mij als ik het fout heb.
Jerry zegt
Mensen, opgepast! Een M+S band is niet automatisch een winterband! M+S staat voor Matsch en Schnee, maar sommige (chinese) autobandfabrikanten gebruiken dit logo ook voor banden met een zomerprofiel.
Een echte winterband herkend men door het symbool van een berg in combinatie met sneeuwvlokken. Ik rij iedere dag naar Duitsland
HDbigfoot zegt
@mclarenf1lm is gewoon een eikel, want hij is te perfect dat ie ooit iets in z’n leven fout zal doen
A.elouakili zegt
Hallo,
Ik wil graag zaterdag naar Deutschland maar ik heb geen winterbanden.
Mijn vraag krijg ik boete of niet?
Ik wil graag iemand antwoord geven over mijn vraag? krijg ik boete of niet als ik naar deutschland wil gaan?
Groetjes
A.elouakili