De automobilist spekt lekker de staatskas nu het blijkt dat er nog meer brandstofaccijnzen zijn geïnd in 2021.
Belasting betalen, we moeten het allemaal. Of we het nu leuk vinden of niet, het hoort bij het leven. Tegenwoordig is alles duur en het wordt nog duurder. Dat bleek de afgelopen jaren ook wel toen de brandstofprijzen hoogtes aantikte die we nog nooit gezien hebben. Dit blijkt de staatskas lekker te vullen.
Brandstofaccijnzen 2021
Ja, de auto blijft toch een goede melkkoe. Dat was het en is het, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het merendeel van je geld dat je besteed aan een litertje brandstof verdwijnt richting de overheid. Laten we wel eerlijk zijn, het geld wordt ook wel (redelijk) goed besteed. We hebben een goede infrastructuur, zeker in vergelijking met andere landen. Maar we hebben altijd wel wat te klagen. En dat doen we nu ook weer!
Want het blijkt dat de overheid in 2021 nog meer brandstofaccijnzen heeft opgehaald dan dat het al deed. De opgehaalde brandstofaccijnzen stegen met 3,9 procent. Hierdoor haalde de overheid een goede 291 miljoen meer op (!). In totaal werd er in 2021 voor 7,66 miljard euro aan brandstofaccijnzen opgehaald. Naast de inflatiecorrectie die altijd wordt gedaan, kwam de toename tot stand doordat de automobilist meer kilometers reed. Meer kilometers rijden, is meer tanken, is meer belasting betalen. Hé, dat lijkt net wel op rekeningrijden.
Betalen zal je
Toch zijn de opbrengsten nog niet op het niveau van 2019. Dit was pre-corona en toen reden we nog meer. Misschien dat we dit record in 2022 kunnen evenaren. Overigens bleef de afgedragen personenauto’s en motorrijwielen belasting (BPM) ongeveer gelijk met 1,5 miljard euro. De motorrijtuigenbelasting (MRB) ging wel omhoog met 104 miljoen euro en komt op 6 miljard euro. Dit komt volgens het CBS door het toenemende wagenpark in Nederland, maar ook door de verhoging van de belasting door de inflatie.
Bij bedrijven en instellingen stegen de lasten nog harder wat betreft kosten met betrekking op de brandstofaccijnzen. Hier werd het 6 procent duurder. Het kan dus altijd erger…
Habanero zegt
We mogen hardop vrezen dat we zowel bij productie als fiscaliteit nog steeds de Corona-crisis aan het afbetalen zijn. Vooral het vele helikoptergeld en krankzinnige subsidies hebben heel veel instabiliteit veroorzaakt en de overheidskassa’s leeggezogen. De huidige crisis heeft dit fenomeen alleen maar versterkt. Wat haast een misdaad tegen de EU-consument is, is om op precies op dat moment de markt extra onder druk te gaan zetten met een ondoordachte groene agenda en de inflatie nog wat meer op te pompen. Het is niet de Europeaan, niet zijn jaarlijks gekeurde condensatie-ketel of Euro-6 auto die voor een klimaat-onbalans zorgt, maar de zware industrie en onze naar Azië gedelokaliseerde massa-consumptie die alles over de limieten heen duwt. Ik vraag me af op welke cijfers de COP zich focussed, zien ze bv. niet dat het grootste gedeelte van onze (menselijk beïnvloedbare) CO2-productie gelinked is aan een zeer zware, kolengestookte industrie of een verouderde energieproductie? Een massa ook aan de ongeziene container-trafiek, de luchtvaart, enz. ook allemaal het ‘vehikel’ van een krankzinnig industrialisatiemodel? En als nieuwe brandhaard, een zeer CO2-intensieve en ecologisch dramatische mining, fundament voor de grote electrische droom?
mashell zegt
Zullen we even feiten van fictie scheiden? Ja we zijn de corona steungelden aan het afbetalen, dat gaat nog wel een aantal jaren duren en het wordt steeds erger omdat er ook prijsplafonds voor energiekosten moeten worden afbetaald. Prijsplafonds die nodig zijn omdat onze politici onder Amerikaanse druk een onzinnige oorlog in Oekraïne aan het verlengen zijn. Ondernemers houden ook al weer de hand op voor staatssteun, dat bevalt ze blijkbaar wel.
Maar de groene agenda is niet ondoordacht en komt ook niet onhandig gelegen, die komt rijkelijk laat. In Nederland hebben we een regering die jaren allerlei klimaatverdragen tekende, vriendelijk lachte op de foto maar verder dacht “doen we niks mee”. Totdat de rechter ingreep, een regering zit er om te regeren, niet om ondernemers het leven gemakkelijk te maken. En tja, EV’s die gebruiken per kilometer maar een derde van de energie die een auto met verbrandingsmotor gebruikt, waarom is de laatste categorie überhaupt nog toegestaan?
str8six zegt
Stelletje uitvreters..
CYBRTRK zegt
‘Laten we eerlijk zijn, het geld wordt wel redelijk goed besteed.’ Dat vind ik wel meevallen. Er komt jaarlijk ongeveer 20 miljard binnen aan belastingen (BPM, MRB, Accijns, boetes) van automobilsten, en er wordt 5 miljard uitgegeven voor de (auto)mobilist (daar zit ook het spoor en fietspaden bij) de rest gaat naar de grote stapel
mashell zegt
En van die grote stapel worden zorg, onderwijs, politie, justitie, het sociale stelsel, etc. betaalt, prima toch? Als we al dat geld aan de wegen zouden besteden hadden we vergulde vangrails maar ook een nog hogere inkomstenbelasting.
CYBRTRK zegt
Het zou wel eerlijker zijn om zorg, onderwijs, politie etc te laten betalen door iedereen via inkomstenbelasting aangezien iedereen daar gebruikt van (kan) maken. In plaats van dat te laten betalen door de automobilist, waardoor je dus als automobilist betaald voor mensen zonder auto
HelldogBE zegt
Inderdaad, ook altijd grappig hoe men tegen uitbreiding van het wegennet is omdat het aanzuigeffect alle voordelen teniet zou doen. Ondertussen groeit de bevolking en dus het transport enorm door.
audirs3 zegt
Gecorrigeerd voor inflatie wordt er veel minder betaald. Komt ook door de vergroening van het wagenpark: minder BPM, MRB en brandstof accijns.
w166 zegt
Huh… belasting hoger door inflatie???? Inflatie is de UITKOMST van verhogingen, niet de REDEN van verhogingen.