Deze elektrische bestelwagens zijn interessant voor de betere ZZP’er
Elektrisch rijden is niet alleen voor rijke zakenmannen die een grijpstuiver willen besparen. De tijd dat er alleen acceptabele EV’s zijn die een ton kosten, liggen gelukkig al lang achter ons. Er zijn nu ook veel meer geweldige en betaalbare elektrische auto’s. Dat niet alleen, ook qua elektrische bestelwagens is de keuze groter dan ooit. Logisch, want ook bestelwagens zullen ooit over moeten stappen op een alternatieve aandrijflijn.
Voor vandaag kijken we even naar de markt van compacte elektrische bestelwagens. Dit is een categorie die ook nog door particulieren gekocht wordt, in tegenstelling tot de Grote Jongens. Ook voor de ZZP’ers en kleinere bedrijven zijn deze auto’s zeer interessant. De benzine- en dieselversies (met name die laatste) zijn uiteraard oververtegenwoordigd in dit segment. Maar ook daar zal verandering in gaan komen op den duur.
Dat is op zich wel een verademing, want met een kleine stampende diesel is het minder prettig toeven. Zo’n stille en koppelrijke elektromotor is een perfecte metgezel voor zo’n kleine besteller. We nemen even per merk een kijkje hoe het ermee staat.
Citroen
Citroën heeft zich goed voorbereid op de toekomst. Al hun modellen zijn namelijk te verkrijgen met een elektromotor. In het geval van de compacte besteller gaat het om de Citroën ë-Berlingo. Deze is verkrijgbaar in twee maten, een ‘normale’ en de ‘XL’ met een langere wielbasis.
De kale versie (‘Control’) kost 26.090 euro, maar als je een ‘Club’- (28.540 euro) of ‘Driver’-uitvoering (29.290 euro) wenst, ben je meer geld kwijt. Dat is serieus geld voor een dergelijke auto, de versies met verbrandingsmotor kosten de helft. Wel is de elektromotor met 136 pk erg krachtig en heb je een ‘automaat’ standaard.
Fiat
Het is maar goed dat Fiat en PSA samengevoegd zijn. De Fiat Doblo is nu alleen leverbaar met de 1.6 MultiJet-diesel. Een elektrische versie staat vooralsnog niet nop de planning. Maar nu FCA en PSA samengevoegd zijn tot Stellantis, lijkt het niet meer dan logisch dat de nieuwe Doblo een variant wordt op een bekend thema. Dus een Fiat versie van de bekende PSA-Opel busjes.
Ford
Onlangs heeft Ford Tourneo Connect onthuld. Dat is de personenwagen-versie van de Transit Connect. Het is in principe de Ford-versie van de Volkswagen Caddy. Er zijn nog geen elektrische varianten aangekondigd. Ford heeft wel een elektrische Transit Custom, maar dat is al een serieuze bus. Daarbij komt deze pas in 2022.
Mercedes
De Mercedes Citan is onlangs compleet vernieuwd. Naast nieuwe diesels en benzine-uitveringen is er voor het eerst ook een eCitan. De Citan is een Mercedes-versie van de Renault Kangoo. Wel wijkt de Citan behoorlijk af. De neus is compleet anders en het interieur is niet identiek.
De techniek is dat verder wel. De eCitan heeft een elektromotor met 102 pk en een accupakket van 44 kWh. Daarmee kun je zo’n 285 km afleggen (afhankelijk van de uitvoering). De eCitan komt in de tweede helft van 2022 op de markt, nog een jaartje wachten dus.
Nissan
Voorheen was Nissan pionier in dit segment. De eNV200 was een compacte elektrische bestelwagen. En uniek, want er was geen ander merk dat het model onder een andere naam in de aanbieding had.
De opvolger is onlangs gepresenteerd. De naam van de auto: Nissan Townstar. Die auto is natuurlijk een Renault Kangoo met Nissan-logo én grille.
Opel
Net als Citroen heeft Opel ook zijn zaakjes op orde. De Movano-e, Vivaro-e en Combo-e zijn allemaal keurige elektrische bedrijfswagens. De Opel Combo-e is de meest compacte bus. Net als in de ë-Berlingo heeft de e-Combo een 136 pk sterke elektromotor, dat bijzonder pittig is voor dit type auto.
Vroeger had je gewoon 60 pk dieseltjes waar de aspirant koerier-coureur het mee moest doen. De Opel e-Combo is wél aangekondigd, maar staat nog niet in de showrooms. Prijzen kunnen elk moment gecommuniceerd worden.
Peugeot
In tegenstelling tot de Opel-versie staat de Peugeot e-Partner wél in de showrooms te schitteren. De Partner is met normale en extra lange wielbasis te bestellen. Net als bij de Citroën-versie neemt de elektromotor en het accupakket geen extra ruimte in. Sterker nog, zelfs de prijs van 26.090 euro is identiek. Naast de standaard ‘Profit+ / Pro’ is er een luxere Premium (28.540 euro) of nog luxere Asphalt (29.290 euro). De Peugeot e-Partner is per direct te bestellen.
Renault
Als je op de website van Renault kijkt, zie je dat de Renault Kangoo E-Tech Electric in de prijslijsten staat voor 28.590 euro. Heel erg attent en hij zal vast nog leverbaar zijn, maar weet dat er een nieuw model aankomt.
Deze heeft een 44 kWh-batterij in plaats van een ouder 33 kWh-pakket. Nog een groot verschil: de nieuwe is echt kakelvers, bij de Kangoo E-Tech op de website gaat het nog om een model met zijn roots uit 2007. Zelfs in bedrijfswagen-termen is dat een flinke periode.
Toyota
Toyota werkte met PSA samen aan bedrijfswagens. Omdat PSA nu Stellantis is, zien we wederom een paar bekende auto’s. In dit geval gaat het om de Toyota ProAce. Een compacte elektrische bestelwagen in de geest van de Peugeot Partner.
Sterker nog, dat is het ook. De ProAce Electric is een van de weinige volledig elektrische Toyota’s. Ook hier een 136 pk elektromotor. De ProAce Electric kost 25.995 euro en is daarmee marginaal goedkoper dan de Citroën- en Peugeot-derivaten.
Volkswagen
Van de vorige generatie Caddy was er een e-Caddy in samenwerking met ABT en Schaeffler. Dit was typisch een vroeg elektrisch project met relatief weinig range en vrij lange laadtijden. In de tussentijd is er een compleet nieuwe Caddy. Komt daar dan ook een elektrische versie van? Vooralsnog niet.
De ID-Buzz zal de elektrische bedrijfswagen worden voor Volkswagen. Reken maar dat er ook een Ford-versie zal komen. Dat neigt wel meer dan formaat Transporter dan dat het een compacte elektrische bestelwagen als de Caddy is.
JanJansen zegt
@autoblog Toon dan ook de foto van de ID. Buzz Cargo in dit rijtje.
MrHyde zegt
Dat is een lang artikel voor 2 modellen:
De Mercedes-Renault-Nissan en de Stellantis-Toyota.
henkp1 zegt
Inderdaad. Wel apart overigens dat er nog steeds fabrikanten zijn die geen ev in deze klasse hebben. Renault en Nissan bijvoorbeeld zijn al 10 jaar actief hiermee.
Robert zegt
Bij de aanschaf en in het gebruik kijkt elke ondernemer eigenlijk maar naar drie dingen:
– kostprijs per maand
– laadvermogen
– trekkend vermogen
En vooral op die laatste twee punten leggen de elektrisch aangedreven bestelwagens het gewoon af tegen de dieselbroeders. Méér accu’s = minder netto laadvermogen. En trekkend mag je blij zijn als je EV-bus duizend kilo van z’n plek mag (kan?) trekken, i.p.v. die tandemasser met 2,5 ton laadvermogen. En dan heb ik het nog niet eens over het rijbereik van zo’n combinatie….
Wat onze onvolprezen overheid overigens niet belet om met die ‘dieselende ondernemers’ korte metten mee te maken. Terwijl er dus feitelijk nog geen fatsoenlijk alternatief is, of op redelijke termijn is te verwachten.
Turbo S zegt
@RRRobert: inderdaad. Ben zelf ook in de situatie dat bestelauto’s alleen diesels kunnen zijn. De range is sowieso al treurig van de EV’s en dan heb ik ook nog eens koeling achterin nodig.
henkp1 zegt
De meeste bestelwagens en, zeker in de Kangoo klasse, hoeven nooit een aanhanger te trekken en/of zware ladingen te versjouwen. Dus voor heel veel toepassingen zijn de bovengenoemde auto’s heel goed geschikt. Voor de gevallen waar dat wel nodig is, kan er nog steeds naar diesel worden uitgeweken. Als de batterijtechniek overigens nog iets verder evolueert, dan kan een ev ook voor de zware klussen interessant worden, een elektromotor trekt immers nog beter dan een diesel en met toekomstige batterijen kan er ook een behoorlijke autonomie worden gehaald.
fanboy zegt
@RRRobert: In deze klasse is trekken nauwlijks nodig. En trekken met elektrisch gaat prima, die motoren krijgen dat beter van hun plek dan diesels en benzine. Alleen je range is dan om te huilen, en fabrikanten maken het zich er makkelijk van af door dit niet in de typegoedkeuring te doen of alleen licht gewicht.
Ik denk in deze kleine bestelbus klasse dat al deze busjes met richting de 50kWh echt prima uit kunnen voor 80% van de gevallen.
Door jouw genoemde zaken spelen pas bij de grotere bussen, Transport, Sprinter etc.
flutterby zegt
@RRRobert: achter een Peugeot Partner mocht destijds ook maar 750 kg hoor. Voor een echte bus zit je een maatje groter.
Daarnaast geld net als voor particulieren dat elektrische niet voor ieder geschrikt is, maar als het wel past levert het een enorme besparing op. Er zijn zat ondernemers die niet (regelmatig) vol rond rijden of een (zware) aanhanger meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter of fietsenmaker.
Nadeel is dat je op een elektrische bus geen voordeel hebt van geen BPM want dat zit ook niet zakelijke bedrijfswagen. Vaak gelden er wel aanvullende subsidie zoals bijvoorbeeld in Amsterdam.
dutchneon zegt
@rrrobertje slaat de spijker op zn kop… ik zou genoeg hebben aan 170km actieradius maar er moet wel minimaal 2500kg aan de haak, liever 3500 want dat is eigenlijk nog te weinig…
Voordat er alternatieven zijn voor een dually BE gooseneck waar gewoon 12,5ton achter mag zullen we nog wel wat langer moeten wachten… iets met nische
vonklausenburg zegt
Ik rijd sporadisch vanwege werk in een e-Crafter. Met moeite haal je 120 kilometer. Airco aan? -15 kilometer. Voorruit verwarming aan? -2 kilometer. Stoelverwarming? -1 kilometer. Spiegels verwarmen? -1 kilometer.
Gisterochtend reed ik met al die zaken aan (mistig, koud en vochtig). Bij starten kon ik theoretisch 117 kilometer rijden. Het werden er 91.
Robert zegt
@vonklausenburg: ik ken wel mensen die dit erg zou aanspreken: uurtje rijden – half uurtje pauze. Bijladen dus. En dat vijf keer per dag, zo is een werkdag dan al gauw gevuld.
fanboy zegt
@vonklausenburg: Kijk het zit zo met de Europese fabrikanten. Je hebt deze prima bestelbussen zoals hierboven die echt voor veel mensen bruikbaar zijn. Vervolgens worden de Europese fabrikanten lui, en flikkeren ze diezelfde aandrijflijn in grote bussen zoals Crafter en Sprinter. Met uiteraard droevige resultaten.
Uit Amerika en UK komen nu serieuze bussen met serieuze range. Dit zijn echter vaak wel allemaal specifieke bezorgbussen, UPS / Amazon achtige stijl. Rivian Amazon bus, Arrival, maar ook GM. Gewoon fatsoenlijke accu’s en niet dat zuinige luie gedoe van de Europese fabrikanten.
flutterby zegt
@vonklausenburg: stoelverwarming en airco aan, bijzondere keus..
vonklausenburg zegt
@flutterby: Niet als alle ramen beslaan en je dus droge lucht nodig hebt en je het ontiegelijk koud hebt.
Turbo S zegt
@flutterby: ik heb de airco altijd aan dus wanneer je de stoelverwarming aanzet staan beide aan. Niets vreemds aan.
henkp1 zegt
Prima dat er zo op ev wordt ingezet zeker ook bij de bestelwagens. Natuurlijk zal dat niet voor iedereen of elk bedrijf van toepassing zijn, maar voor heel veel situaties wel. Juist bestelwagens, zeker de kleinere zoals hier, maken relatief weinig kilometers en worden veel in stedelijke gebieden gebruikt. Daar valt dus de winst te behalen, bezorgdiensten die tijdens het bezorgen de auto niet meer met een draaiende dieselmotor laten staan, stiller, vlotter. Gewoon perfecte oplossing voor heel veel gevallen. En natuurlijk zijn er die wel veel rijden, nou die kunnen gewoon een diesel kopen.
jemoederopnfiets zegt
http://www.maxusmotors.nl
luckyluke zegt
Wat kost zo’n E-berlingo van nou onder aan de streep als je alle subsidies meeneemt (mia – kia etc?)
mastemaker zegt
Ik mis alleen het grootste verschil: garanties.. op alle Toyota bedrijfswagen Electrics is dit maar liefst 15 jaar en/of 1.000.000(!) km accugarantie