Maak kennis met de Cirkelbrug, de brug die nooit open hoeft en waarvoor wegverkeer nooit hoeft te wachten.
Soms zijn ideeën zo goed, dat je je afvraagt waarom men er niet eerder op gekomen is. Soms en dus lang niet altijd. Deze week kregen we een mailtje van een uitvinder claimt dat hij een brug ontwikkeld heeft die schepen kan laten passeren terwijl tegelijkertijd het verkeer door kan blijven rijden. Tot zover klinkt het heel aardig.
Maar zoals bij alle ideeën is succes afhankelijk van de uitvoeringen en daarbij heeft ondergetekende zo zijn twijfels. Het idee achter de brug is namelijk dat je een grote schijf neemt die aan één zijde open is. Een schip vaart via die zijde de brug ‘binnen’ en als deze precies in het midden stil ligt, begint de brug om zijn as te draaien. Daarbij is er altijd een fysieke verbinding tussen de beide oevers.
Wie wel eens aan het roer van een boot gestaan heeft, weet hoe moeilijk het is om een boot exact op een bepaalde plek stil te leggen én te houden. En dan heb je het waarschijnlijk over een sloep of motorbootje, dus wat te denken van een groot binnenvaartschip op rivier met flinke stroming? ‘Gewoon vast leggen of met kabels naar binnen geleiden,’ aldus de bedenker van de cirkelbrug op zijn website. Daarnaast kan het te hoge gedeelte van een schip nooit breder én langer zijn dan de breedte van de opening in het brugdeel. Is dat wel het geval, dan zal de brug evengoed nog omhoog moeten scharnieren, aldus de bedenker. Die enorme schijf moet dus ook nog omhoog kunnen?
En hoe zit dat dan met het altijd open blijven van die brug, draait deze dan terwijl het verkeer hier overheen rijdt? Jep, wel als het aan de uitvinder ligt. En daar zijn geen extra veiligheidsvoorzieningen voor nodig, hoogstens een bord om de automobilist uit te leggen dat ze soms linksom en dan weer rechtsom moeten rijden, dixit de bedenker. Lijkt me persoonlijk te hoog gegrepen voor de gemiddelde Nederlandse automobilist die het idee van een linkerbaan, richting aangeven of gebruik van mistlampen al moeilijk vind. De belijning op de brug is ook al zo’n heikel punt, de strepen zoals in de plaatjes en animaties op de website lijken me alvast geen goed idee, maar een beter alternatief kan ik evenmin bedenken.
Laat ik het maar bij een -in mijn ogen- beter alternatief voor de cirkelbrug houden: een gewone brug. Of twee, als het verkeer écht niet even kan wachten. Maar toen de auto net was uitgevonden, dacht men ook dat dit niks zou worden. Moest er een man met een rode vlag voor lopen. Misschien ben ik dus wel gek en zie ik de enorme potentie van dit idee niet. Zeggen jullie het maar.
ThomasBol zegt
Gewoon een tunnel graven. Kan je met de auto ook nog lekker galmpjes produceren.
Robert zegt
@ThomasBol: precies. Zoals zoiets:
VRRRROOOOAAAAAAAAHHHP!!!
exotic zegt
@RRRobert: What the f*ck!
That is something, something!
VeniVidiVici zegt
@thomasbol: Ja, daar heb een punt, maar er zal wel iets kostentechnisch interessants aan zitten…
ThomasBol zegt
@venividivici: over geld wordt niet gesproken, dat is er gewoon
VeniVidiVici zegt
@thomasbol: Ongeacht of het er is, men gaat voor de voordeligste oplossing!
paulloper zegt
@venividivici: Dan moet je gewoon die brug gigantisch ophogen, problem solved. En geen draaimechanismes, gewoon statisch, en goedkoop. En vooral belangrijk, effectief.
swid zegt
@venividivici: Uhu en relatiegeschenken etc. Verranderen daar niets aan?
Dutchdriftking zegt
@ThomasBol: Lijkt mij ook n stuk goedkoper. Zowel qua aanleg als onderhoud en storingsgevoeligheid.
silenro zegt
@dutchdriftking: dat valt tegen denk ik, een doorsnee tunnel kost circa 4x meer in aanleg én in onderhoud, dus alternatieven zijn altijd te overwegen.
dennise zegt
Ik vind helemaal mooi
fmgarcia zegt
@dennise: Mijn gedachte ook direct bij de titel!
fmgarcia zegt
@dennise: Beetje bier in het water pleuren!
redneckdarian zegt
@fmgarcia: blikje blik in de water gooien bedoel je. Als je een filmpje citeert, moet je het wel goed doen…
fmgarcia zegt
@redneckdarian: Als ik dat gedaan had was je ook gaan zeiken! Fijne maandag!
jeppie zegt
Als je erop rijdt als hij draait, eindig je opeens ergens anders. Lijkt me geen goed plan dit.
dondeboer zegt
@jeppie: precies. Tijdens het draaien van die schijf, wat ongetwijfeld heel traag gaat, liggen zowel de schepen als het verkeer stil. Erg inefficiënt dus.
koeckenbacker zegt
Wat @jeppie zegt.
Dat wordt zwemles!
gtwillem zegt
Hoe groter de boot, hoe makkelijker deze op zijn positie te houden is. Met zeilboten is het wat lastiger (die vangen meer wind, ook met de zeilen gestreken ;-)), maar zo’n groot binnenvaartschip is redelijk op positie te houden. Boegschroef trekt dat wel en ze zijn niet ze gevoelig voor wind. Op kanalen (waar deze boten veelal varen) heb je geen last van stroming, in tegenstelling tot een rivier. Maar in plaats van deze best wel ingewikkelde constructie kun je bruggen simpelweg hoog genoeg maken zodat binnenvaartschapen er door heen kunnen.
Daarbij is er nog zoiets als de ‘Rijnvaarthoogte’. Deze is vastgesteld op 9,10m. Een brug voldoet niet aan deze eis aals deze lager is en een binnenvaartschip niet als deze hoger is dan 9,10. Dus wat dat betreft zijn er geen problemen.
Ik vaar (recreatief) af en toe op de binnen wateren, en met deze brug voorzie ik nog een probleem: veelal moeten er meerdere boten tegelijk door. Dat betekent dat die brug constant in beweging moet zijn. Als je kijkt bij de sluizen dan laten ze de binnenvaartschepen altijd voor (beroepsvaart gaat voor pleziervaart), word de sluis gevuld, en gaan de boten er tegelijkertijd door heen.
Ondanks dat het een waanzinnig creatief en leuk idee is, ben ik benieuwd hoe groot de haalbaarheidsfactor is.
@lekbak weet er vast meer over te vertellen!
vincente30 zegt
@gtwillem:
Het stukje over een binnenschip stil houden heb je bijna goed maar moet toch een beetje corrigeren :)
Het is namelijk zo dat zolang een binnenschip vaart ze minder last hebben van de wind. Let wel dat als ze leeg zijn en er zijwind is dat ze opsteken oftewel schuin rechtuit varen. (Vast wel eens gezien)
Geladen schepen hebben uiteraard weinig last met uitzondering van een vol containerschip van 5 rijen hoog. Gigantische windvangers.
Nu hebben die inderdaad allemaal kopschroeven dus redden zich vaak nog maar als je bij het kopje Duwboot komt word het anders. Die hebben vaak geen kopschroef en moeten dan de kop in de wind houden of in beweging blijven.
Dus zodra er wind is bij deze uitvinding is het dus zo goed als onmogelijk. En met nog veel meer redenen die je al aangekaart hebt.
Moest er even uit van een overijverige Duwboot schipper :-)
gtwillem zegt
@vincente30: Ik vaar zelf geregeld met een zeilboot, en herken direct het ‘kop in de wind zetten’. Ik doe daar altijd stationair vooruit bij, dan blijf je tenminste op de plaats. Echter, deze brugconstructie houdt geen rekening met de windrichting ;-).
Een leeg schip heeft inderdaad veel minder massa én vangt nog eens meer wind. En in Nederland is dat er eigenlijk altijd wel…
Maar bij sterke wind heeft elke boot het wel lastig, simpel weg omdat je drijft en niet op vaste ondergrond staat. Daarbij is een polyester zeilboot van 15 meter veel wendbaarder dan een binnenvaartschip, als je eenmaal een richting opgaat, duurt het wel even voordat je kan corrigeren.
Gelukkig ben ik streng opgevoed op het water en verleen ik beroepsvaart altijd volle voorrang en probeer ik een beetje mee te denken (die mensen zijn gewoon aan het werk :-))
lekbak zegt
@gtwillem: hier een ervaringsdeskundige. Ik vaar vaak met een ledig schip in het noorden van het land. Bij harde wind varen we bijna letterlijk met de kop bij de hoge wal en met het achterschip vlak bij de lage wal. Vinden jachten nogal eng want die denken dat je stuurboord/stuurboord wilt varen (wat niet zo is).
Een ledig schip stil houden met een beetje wind is niet te doen. Deze brug houdt trouwens ook geen rekening met containerschepen. Die zijn over de hele lengte zo hoog. Daarbij vangen die ook geladen een hoop wind.
vincente30 zegt
@gtwillem:
Waarvoor dank :-) je bent in ieder geval goed op de hoogte en daarmee gelijk 1 van de weinigen als ik zo af en toe om me heen kijk
lekbak zegt
@vincente30: ik weet niet op wat voor boot je vaart, maar ik heb de Ruben eens met een lege bak sluis lemmer in zien varen. De wind er vol op vanaf bakboord maar toch ging hij er kaarsrecht in. Volgens mij had hij de bakboord motor ook helemaal achteruit er op staan trouwens.
Neemt niet weg dat je een bak niet zo rustig kan houden als een schip uiteraard, helemaal als je er twee van die krengen voor hebt. Maar ik heb zo genoten van dat stukje vakmanschap dat ik het wel ff kwijt moest.
vincente30 zegt
@lekbak:
Jaa de Ruben komt me wel bekent voor. Is ook een stukje sterker dan waar ik mee vaar. Is een oud letterlijk vierkant bootje met 2x 200 daf en een top snelheid van 14 km. Dat in combinatie met beunbakken van gem 65 meter en dan moet ik wel eens beetje rommelen.
Is de Oscar van v Vliet mocht je hem op willen zoeken.
lekbak zegt
@vincente30: de Ruben heeft 2×1000 pk staan. Mooie nieuwe boot is dat. Het was een standaard bak van 78 meter.
Ik heb als lichtmatroos op een bootje gevaren met 2×200 mitsubishi op schottels (tasman, inmiddels verkocht). Zand en grind in de buurt van maasbracht. Bakken van 550 tot 800 ton. Leuk joh, met 0,5 km per uur de koeweide en de bocht van thorn door met hoog water. De deur moest dicht bij het uitvaren van bovenste gat van kessenich, anders kwam het water binnen zo scheef gingen we.
vincente30 zegt
@lekbak: Ja leuk varen is dat. Gelukkig heb ik dan wel 3 palen dus echt scheef ga ik niet. Maar het is zeker dat je met zo’n ligt bootje het meeste leert qua varen.
henkhupelschoten zegt
Als je over de schijf rijdt die beweegt, zal dat dan netzo aanvoelen als dat je bij shiphol op die vlakke loopbanden gaat rennen? Top plan, want als slome wim en betsie voor je rijden krijgen ze een mooie boost.
fijnkonijn zegt
@henkhupelschoten: ik denk dat Wim en Betsie een schone onderbroek nodig hebben na de eerste keer op zo’n brug. Ieeeeee het beweeeeeegt…
To be honest, ik denk dat het grootste deel van autorijdend Nederland, dit niet gaat begrijpen (want te weinig begrijpert in bovenkamert…)
kwakmare zegt
Idd is dit de EuroRotonde ellende in het kwadraat…..
dotternetta zegt
Je kunt de sluis eenvoudig net zo breed maken als de sparing in de weg, net als bij een gewone sluis liggen de boten stil als de brug er om heen draait, dus niks met los liggende wegdrijvende schepen. Geniaal bedacht!
cpp1 zegt
Het zoveelste waanidee van een of andere gefreakte “wetenschapper”. Deze man heeft tijdens het bedenken van dit gestoorde concept een wel heel obscure drugs cocktail genomen…kan niet anders!
michaelcorleone zegt
Jammer dat we in ons land geen heuvels of bergen hebben (Limburg uitgezonderd) Anders was de oplossing simpel.
http://www.droomplekken.nl/images/dp/nieuws/Atlantic-Road-Norway.jpg
norge zegt
@michaelcorleone: Blijf met je handjes van mijn brug af…
bazzelijn zegt
Bij een nieuw concept moet je je altijd afvragen welk probleem je ermee oplost. Als ik dit zo zie werkt de ‘klassieke’ brug uitstekend
mashell zegt
Sommige “problemen” behoeven geen oplossing.
baardmijt zegt
Helemaal goed. Bouw maar!
Beetje in de buurt als het kan. Weet ik waar ik voortaan ga picknicken. Garantie voor toestanden.
Wat_een_gezeik zegt
Dit is net zoiets als je reet afvegen met een stuk schuurpapier. Het werkt wel maar een goede oplossing is het zeker niet!
vali1992nl zegt
Geeft een leuk effect als je van de brug het vaste land op rijd en de schijf draait. Instant drift.
koeckenbacker zegt
Bedenk ik me nu.. Bij bruinisse, in zeeland hebben ze een dubbele weg over de sluis. Boot gaat land in, verkeer kan over de secundaire weg(sluis) als op de hoofdweg de brug open is en de boot naar het midden gaat.
Boot wacht voor de sluis.
als de brug weer dicht is een het verkeer doorgang op de hoofdweg heeft, kan de sluis open en de boot weer verder. Minimale oponthoud en zeer duidelijk.
Behalve voor de bejaarde die pas geleden daar dus de sluis inreed toen de brug omhoog was. Heeft volgens mij ook op AB gestaan.
reactief zegt
@koeckenbacker: Klopt. Ideale oplossing. Vele maler beter als deze, aangezien onderhoud ook kan gebeuren zonder al te veel overlast.
Bij Katseveer in Zeeland is er ook nog zo’n zelfde situatie:
https://www.google.nl/maps/place/51%C2%B032'37.7%22N+3%C2%B051'44.6%22E/@51.5438173,3.8601942,494m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0
koeckenbacker zegt
@reactief: @draadloos: @jpoers: haha, katseveer ken ik eigenlijk niet, gorinchem kom ik ook nooit en terneuzen is nog een stukje verder dan me lief is om vaak heen te gaan. Maar dus volop voorbeelden van de oplossing dus.
Ik denk dat dit echt wel handiger, en misschien ook nog wel goedkoper is dan dit uit de kluiten gewassen reuzenrad..
Dizono zegt
@reactief: Zelfs in Amsterdam (alleen voor fietsers): https://www.google.nl/maps/place/51%C2%B032'37.7%22N+3%C2%B051'44.6%22E/@52.3386099,4.8461661,288m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x0:0x0
Of in Gouda: https://www.google.nl/maps/place/51%C2%B032'37.7%22N+3%C2%B051'44.6%22E/@52.0013194,4.6920194,575m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x0:0x0
draadloos zegt
@koeckenbacker: ook in Gorichem hoor..
jpoers zegt
@koeckenbacker: en Terneuzen heeft ook meerdere bruggen. Is soms wat slalommen maar je komt aan de overkant.
Kvgorp zegt
@koeckenbacker: ideaal.
guppiemerc zegt
Waardeloos idee dit. Het idee zoals Koeckenbakker beschrijft bij Bruinisse is wel de oplossing. En die oplossing bestaat dus al. Sterker nog, bij IJmuiden bestaat en werkt het ook al tientallen jaren. Die Cirkelbrug bestaat dus al in een meer doordachte en dus verbeterde versie.
bbee zegt
Die mast of stuurhut van die boot moet dan precies in het midden blijven staan. Als de schijf draait zit er op een gegeven moment een gat in het wegdek wat nog opgelost kan worden met slagbomen en als de schijf aan het draaien is wil je er ook niet op rijden. Met andere woorden je wint er niet veel tijd mee zowel voor de automobilist als de kapitein :)
wildbeest zegt
Er hoeft toch geen circel tussen? Gewoon twee ophaalbruggen met ruimte ertussen. Eerst alle verkeer over ophaalbrug A, boot in het middenstuk, B naar beneden, Alle verkeer over B, daarna A omhoog. Boot kan door
moveyourmind zegt
@wildbeest: Ophaalbruggen zijn niet meer van deze tijd, dat gaat veel te langzaam…
Hier in Alphen moest er ook zonodig een ophaalbrug komen. Dat ding laten zakken gaat nog wel vlot, maar het duurt maanden voordat dat ding eindelijk eens een keer opgehaald is en schepen door kunnen varen…
lekbak zegt
@moveyourmind: een goede basculebrug is zo open en dicht. Ik ben het met je eens dat sommige bruggen sloom zijn maar dat is helemaal niet nodig.
knipperlichtje zegt
Het is leuk bedacht, maar het gaat helaas niet werken. Ik zie nu al een aantal problemen. In het plaatje boven het artikel zullen automobilisten geconfronteerd worden met een rotonde die niet normaal te nemen is, dat werkt ontzettend verwarrend. In de animatie zit ook een probleem, de belijning klopt namelijk niet zodra je de weg verschuift. Daarbij zijn de verkeersstromen lang niet zo flexibel als het plaatje suggereert. Je zult de boel stil moeten zetten terwijl de schijf draait. Tijdswinst zal dus miniem zijn, als deze überhaupt al aanwezig is. Vanuit het water gezien zijn er ook problemen denkbaar, deze zijn al door @gtwillem genoemd en ik kan bevestigen dat een zeilboot niet zo stil te houden is als in de animatie wordt gesuggereerd. Er is inmiddels wel een systeem op de markt dat dit ondervangt door een saildrive en boegschroef aan een computer te koppelen, maar het aantal jachten in NL dat hierover beschikt is nog geen promille van het totaal aantal jachten in NL. Hou het dus maar mooi bij traditionele bruggen en bouw een aquaduct als het een belangrijke weg is. Een mooi voorbeeld is het Akwadukt Mid-Fryslân, auto’s rijden constant onder het Prinses Margrietkanaal door, de trein gaat er met een draaibrug overheen. Treinen zijn immers niet zo happig op hellingen en komen maar eens in de zoveel minuten, dus de brug kan steeds open. Plaatje: (beeldbank RWS) https://beeldbank.rws.nl/Home/DisplayDetail/480088
SimonMc zegt
De beste man heeft in zijn jeugd veel “Onderuit” gespeeld vermoed ik :
jervier zegt
En wat nou als het zomer is in Nederland en dan, vanzelfsprekend, de rivieren veel hoger staan dan normaal? Krijg je dan ook geen problemen?
Dan zegt
Als ze dit willen aanleggen, kunnen ze net zo goed meteen een hogere brug bouwen.
stationcar zegt
Onmogelijk dat dit werkt, wat gebeurt er met voertuigen die op de linkerstrook rijden op het moment dat deze uitkomt voor de opening in het midden? Die ploffen dus gewoon van de weg af…. Daarnaast zal dit ding een behoorlijke diameter moeten hebben om alle schepen erin te laten passen, dus er zal een doorvaartlengte van een meter of 50 minimaal nodig zijn, zeker met het oog op niet stilliggende schepen of schepen met meerdere masten. Als je dan ervan uitgaat dat je aan weerszijden 4 rijstroken (2×2) moet kunnen hebben heb je echt behoorlijk breedte nodig, reken hiervoor en meter of 20, dan zit je minimaal aan weerszijden dus, heb je het dus al gauw over een draaischijf met een diameter van rond de 100m… Dan heb nog het probleem dat er altijd een punt is waarop de rijstroken van de draaischijf overgaan op de stilliggende rijstroken, dit lijkt me een hoogst opmerkekelijke overgang, aangezien het moment dat de rijstroken daadwerkelijk op juiste plek ten opzichte van elkaar liggen maar heel kort is, al het andere verkeer komt ‘verkeerd’ uit en dat is het recept voor ongelukken door verwarring bij de automobilist.
Gaat hem dus simpelweg niet worden omdat het niet kan…
norge zegt
Maak de brug gewoon hoger…
Nemus zegt
Die jongen is bij voorbaat afgewezen voor TU Delft… Waardeloos :O
Het systeem met dubbele bruggen vindt je bij élke sluis in de Antwerpse haven. En als er reparaties zijn aan de bruggen rij je gewoon over de sluisdeuren. (Natuurlijk niet bij de allerkleinste sluizen)
tbitsphotography zegt
Lijkt me toch een pak goedkoper door een tunnel te graven, dan zo’n soort brug aan te leggen…
clarkson zegt
Dit gaat nooit werken. Het verkeer zal veel meer opgehouden worden. Plus er kan geen boot door heen die lang en hoog is.
fijnkonijn zegt
@clarkson: gtwillem schreef al “Daarbij is er nog zoiets als de ‘Rijnvaarthoogte’. Deze is vastgesteld op 9,10m. Een brug voldoet niet aan deze eis aals deze lager is en een binnenvaartschip niet als deze hoger is dan 9,10. Dus wat dat betreft zijn er geen problemen.”
Kortom, why solve problems that aren’t there…
lekbak zegt
@fijnkonijn: een brug voldoet wel aan de eisen als die lager is, maar dan moet die open kunnen. Die hoogte geldt alleen voor vaste bruggen.
lekbak zegt
Een paar dingen die mij als schipper opvallen.
Dit ding is enorm vertragend voor een schip, stil trekken en op gang brengen neemt tijd.
Dit is enorm slecht voor het milieu. Het kost een hele hoop diesel om af te stoppen en weer op gang te komen.
De onderhoudskosten moeten enorm zijn.
Bij harde wind kan de brug niet draaien omdat die schijf dan weg vliegt als die niet vergrendeld is.
Een schip of bootje is niet zo stil te houden dat de brug er omheen kan draaien.
Er kunnen geen containerschepen doorheen want die zijn over de volle lengte zo hoog.
Ik nodig hierbij de bedenker van dit gebeuren uit om eens een dagje bij mij aan boord te komen. Deze persoon heeft duidelijk geen ervaring op het water.
fijnkonijn zegt
@lekbak: “Bij harde wind kan de brug niet draaien omdat die schijf dan weg vliegt als die niet vergrendeld is.”
Ik geloof niet dat de schijf zo licht is…
lekbak zegt
@fijnkonijn: dan vergis jij je in de wind. Een hoop gewone bruggen draaien al niet met harde wind. Het is niet zo dat ze weg waaien als een blaadje van een boom. Maar ze raken er wel van ontregeld. Niet vergeten dat dit een enorm oppervlakte is en het licht gebouwd moet worden omdat het anders weer te zwaar is om te draaien.
johanz911 zegt
Ik vraag mij sterk af wat het voordeel van dit concept nu precies is t.o.v. 2 bruggen met een ruimte er tussen bouwen en het verkeer om en om over die 2 bruggen geleiden?
alfaitak zegt
Nee dit is het gewoon niet.
martijnb11 zegt
Dat zullen de systemen als esp en dergelijke leuk vinden. Voorkant krijgt in eens een hogere snelheid en draait weg. Lijkt me wel een grappig gevoel. Soort van korte drift zonder dat je gelijk je banden sloopt.