Eigenlijk meerdere dingen, zo richtte GM zich in 1986 tot Lotus met het idee om de snelste productieauto ter wereld te bouwen, gebaseerd op de Corvette C4. Maar er is meer.
In 1984 was het eindelijk tijd voor de vierde generatie Chevrolet Corvette, nadat voorganger C3 in vijftien jaar was verworden van een sierlijke sportwagen tot een plastieke schim van zichzelf. De C4 brak radicaal met de styling van de C3. Geen gespierde, golvende lijnen, maar een strak en zelfs wat sober design. Met de originele 205 pk sterke motor was het geen strepentrekker, ook niet toen dit blok al in 1985 werd vervangen door de L98 met 250 pk.
Corvette + Lotus = ZR1
Toen General Motors in 1986 Lotus overnam, ontstond al snel het idee om de engineering-divisie van de Britse sportwagenbouwer aan het werk te zetten om van de Corvette C4 de snelste productieauto ter wereld te bouwen. Ruim tien jaar later zou Volkswagen met de Bugatti Veyron hetzelfde nastreven. Lotus begon met het ontwikkelen van een nieuw motorblok, de L98 was met zijn twee bovenliggende nokkenassen nu niet echt een technologisch hoogstandje.
Een nieuw blok ontwikkelen was nog best lastig, omdat het naadloos in de bestaande Corvette C4 moest passen, wat nog lastig was aangezien de motor van onderaf ingebouwd moet worden. Het nieuwe blok, LT5 genaamd, had vier in plaats van twee bovenliggende nokkenassen en 32 in plaats van 16 kleppen, variabele kleppentiming en twee brandstofinjectors per cilinder. Toch werd het streven van 400 pk niet gehaald, de LT5 was uiteindelijk goed voor 375 pk. Het eindresultaat werd Corvette ZR-1 gedoopt. Een naam die op de Corvette C3 al eens was verschenen en die nog altijd (maar dan zonder streepje) garant staat voor heel veel Corvette-pret. Er gaan zelfs geruchten dat de nieuwe ZR1 een middenmotor krijgt!
Ondanks het niet gehaalde streefvermogen was de Corvette ZR-1 met een topsnelheid van 288 kilometer per uur en 0-100 in 4,5 seconden behoorlijk rap, maar de snelste productieauto was het zeker niet. Extra wrang als je bedenkt dat de ZR1 tijdens zijn ontwikkeling de codenaam ‘King of the Hill’ kreeg. Mede door zijn hoge prijs (dubbel die van een gewone Corvette C4 en zelfs iets hoger als die van een Porsche 911 destijds) werden er in zes jaar slechts 6939 exemplaren gebouwd.
Twee sleutels
Ondanks dat het vermogen lager uitviel dan vooraf gewenst, vond General Motors het nodig om de Corvette ZR1 te voorzien van twee contactsleutels. Met de eerste sleutel kon je de auto starten en werd één van de twee injectoren en drie van de vier kleppen per cilinder gebruikt, waardoor de auto ongeveer tachtig procent van zijn maximum vermogen leverde. Met de tweede sleutel ontketende je de ZR-1 en kreeg je beschikking over het volledige prestatiepotentieel. Daarmee hebben we dus de tweede link met de Bugatti Veyron te pakken, want ook de über-Volkswagen had een tweede sleutel nodig om tot zijn topsnelheid van ruim 400 km/u te komen.
swaffelaer zegt
Mooi ding! Net als Face uit The A-Team!
Dizono zegt
@swaffelaer: Die had ook een C4, maar dan een gewone van voor de facelift (waarbij ook de gewone C4 het andere kontje kreeg van de ZR1).
jrk68 zegt
@dizono:
Yep, de ZR1 is nog het makkelijkst te herkennen aan de vierkante achterlichten waar de reguliere ronde heeft.
Er is trouwens nog een overeenkomst met de Veyron, stel dat de ZR1 voldoende vermogen zou hebben, dan grijpt de toerenbegrenzer in bij…. komt ie, 408 km/u.
Was dat niet de oorspronkelijke top van de überkever…?
Dizono zegt
@jrk68: Niet helemaal, omdat de gewone C4 na de facelift ook de vierkante achterlichten kreeg. Omdat de ZR-1 er alleen als coupe/targa was, en de gewone C4 ook als cabrio, kun je de twee onderscheiden door de plek van het derde remlicht. Bij de ZR-1 zit deze boven de achterruit, bij de facelift non-ZR-1 tussen de achterlichten.
Dat van die 408 km/u wist ik dan weer niet, leuk!
gtwillem zegt
@jrk68: volgens mij is de theoretische topsnelheid van de Corvette ZR-1 ver over de 450km/h. De zesde versnelling is bijzonder lang :-)
ettie zegt
@jrk68: ik dacht dat de Callaway sledgehammer een topsnelheid 255 mph haalde. De veyron 16.4 haalde 268.
ghost zegt
@swaffelaer: dacht ik ook aan!
gtwillem zegt
@swaffelaer: jij valt op Amerikaanse acteurs?
Corrado16v zegt
Oef, dat rode interieur.
bozothenutter zegt
“de L98 was met zijn twee bovenliggende nokkenassen nu niet echt een technologisch hoogstandje. ”
Enkele nokkenas en stoterstangen……..agrarische technologie heren.
gtwillem zegt
@bozothenutter: daar dacht ik ook aan. Niet alleen ‘agrarisch’, maar ook erg handig. Minder bewegende delen (dus qua koeling heb je niet veel nodig) en de V8 blijft zo heel erg compact. Zelfs de 7-liter LS7 van de C6 Z06 is kleiner en lichter dan de M3 4.0 V8…
E34M5Touring zegt
Lotus heeft later de versnellingsbak gebruikt voor de Lotus Omega. Was de enige bak die het koppel van die Bi-Turbo aankon.
gtwillem zegt
@e34m5touring: plus het feit dat Lotus toen eigendom was van GM. En qua specs liggen de C4 ZR-1 en Lotus Carlton niet ver uit elkaar.
Voordeel van deze bak was niet alleen het vermogen wat ie aankon, maar ook het feit dat acceleren goed mogelijk was door vijf ‘snelle’ versnellingen en een zesde versnelling welke een enorme overdrive was, zodat er ook relatief ‘zuinig’ mee gereden kon worden.
E34M5Touring zegt
@gtwillem: Yup, ze hadden wel iets meer moeite mogen doen om het te verbloemen trouwens. Zelfs de pookknop is 1 op 1 uit de Corvette overgenomen. En idd ook de bakverhoudingen.
ik sprak tijdens een classic evenement met een Lotus Omega eigenaar. Die zei dat die bak enorm veel vermogen en koppel aankan. Zijne liep rond de 550pk en hij had er nog nooit problemen mee gehad. Geen krakende syncro’s etc.
Overigens, dit type begint in de States rap te stijgen in prijs. Helemaal de ZR-1’s. Stond er een op Classiccars.com met maar 875miles op de klok. Werd flink geld voor gevraagd.
gtwillem zegt
@E34M5Touring: klopt. De zesbak van de ZR-1 is niet alleen ideaal door de PK’s die die aankan, maar ook door de hoeveelheid koppel en hoge toerentallen. Enige nadeel van de bak is de koeling op hoge snelheid. Die was niet voldoende. En daarmee komen we bij de derde overeenkomst met de Veyron (@dizono, lees je mee ;-)): de tijd die de bak nodig heeft om overhit te geraken is langer dan de tijd dat de benzinetank sneller leeg is op topsnelheid…
De bak werd in licht gewijzigde vorm ook geleverd in de Holden Commodore (inclusief de HSV GTS en alle Monaro, VXR8 varianten) en de Z06.
Dizono zegt
@gtwillem: Ik lees altijd mee, kudo’s voor jullie aanvullingen allemaal!
gtwillem zegt
@dizono: een heel flauw iets, maar de snelste C6 Corvette heette inderdaad ZR1, de C4 heette ZR-1, met een streepje ertussen. Compleet onzinnig, maar niet minder waar ;-).
Leuk artikel trouwens. Had de L98 trouwens al twee bovenliggende nokkenassen? Volgens mij een enkele in te het midden (wat bij de LT en LS motoren familie wèl het geval is).
Dizono zegt
@gtwillem: Verdomd, je hebt gelijk. Wordt ik hier even op m’n streepje gezet… Thnx, ik pas hem aan!
gerjan zegt
Ik vind dit een mooie auto. niet de snelste of de duurste of meest Apparte maar dit model heeft gewoon iets!!
Dutchdriftking zegt
Blijft mooi speelgoed!
mrrallycross zegt
Leuke auto zo een c4!
pomoek zegt
Wel dan graag een foto van het extra sleutelgat?
baasbas zegt
Lang lang geleden een ritje meegereden. Kennis had ‘m meegenomen uit de VS. Erg indrukwekkend. En het digitale dash en het ‘pratende’ alarm waren toen juist prachtig :-)
philipf zegt
Vind de C4 nogsteeds lelijk. Doe mij maar een C1 of C2. En anders een C3.
frietjemet zegt
Blijft een fraai model, strak zonder poespas. Bij het lezen van de titel dacht ik meteen aan de sledgehammer, maar dat is natuurlijk geen productie model :p