Een Tesla is een rijdende computer, daarom is het goed om te weten wat er gebeurt als de software ermee stopt.
Moderne auto’s zitten ramvol computers met allerlei hardware en software. Zeker in een elektrische auto zijn de systemen die door de computer worden bestuurd cruciaal. Maar wat nou als deze vastlopen als je aan het rijden bent op de snelweg…
Computer in je Tesla
Er zijn veel complottheorieën. Met de komst van het internet zijn dat er nog meer geworden en eentje daarvan is dat onze auto’s overgenomen worden door computers. Zodoende weet de overheid precies waar we zijn en kunnen ze zelfs onze voertuigen uitzetten. Of erger nog: besturen! Sommige mensen gruwelen dan ook van het feit dat er zoveel software in de auto’s van tegenwoordig zit.
We weten allemaal dat een computer kapot kan gaan. Of gewoon niet meer lekker werkt door een storing. Stap 1 is dan om even opnieuw op te starten. Maar stel nou dat je met 100 kilometer per uur rijdt op de snelweg, dan gaat dat niet zo makkelijk. Daar hebben automakers natuurlijk rekening mee gehouden en daarom zijn er back-up systemen. De auto moet altijd veilig kunnen rijden en kunnen stoppen. Althans, dat is de theorie.
Opnieuw opstarten
Autofabrikanten testen dit uitvoerig. Echter, een Tesla-rijder vond het een goed idee om het zelf eens te ondervinden. Zij liet haar Model X opnieuw opstarten op een drukke weg in Amerika. Oké, oké, het is niet hetzelfde als een crashende computer maar het komt enigszins in de buurt.
De aluminiumhoedjes kunnen weer af, want de uitkomst is geruststellend. De auto blijft rijden, dit terwijl de schermen op zwart gaan. De back-up systemen grijpen in en de auto kan doorrijden. Overigens, Tesla is niet enthousiast over dit soort testen. Diverse veiligheidssystemen werken dan namelijk niet wat een gevaarlijke situatie op kan leveren. Dus, doe het niet zelf maar gelukkig hebben we de beelden.
mashell zegt
Nee, het komt niet in de buurt. Hier wordt alleen de virtuele machine die het infotainment systeem bedient nieuw gestart. Als heel de computer crasht en dus alle virtuele machines nieuw gestart moeten worden gebeuren er heel andere dingen. Daar heb ik in de jaren maar één filmpje van gezien dus (hoewel ik de enkele computer oplossing van Tesla geen goed idee vind en naar mijn mening eigenlijk illegaal is) hebben ze dat gewoon goed geïmplementeerd.
Flutterbear zegt
Onze Ford Focus van 2006 viel ook uit toen de stroom van de boordcomputer onderbroken werd. Geen enkele auto rijdt zonder boordcomputer. Je moet wel erg ver terug gaan dat de ontsteking niet elektronisch geregeld was.
mashell zegt
Even wat verduidelijking, een boardcomputer is dat kleine display in het instrumenten cluster waar je het verbruik kunt zien. Het motormanagement wordt ook wel MCU genoemd. De wagen bevat tientallen ECU’s (electronical control unit) die van alles en nog wat regelen, van de ruiten, de achterlichten tot de ruitenwissers.
Als je MCU uitvalt rijdt de auto natuurlijk niet meer. Als je deuren module uitvalt, kun je gewoon nog rijden maar gaat het raam niet meer open. Bij Tesla stoppen ze dit zoveel mogelijk allemaal in één systeem, de reden waarom Tesla’s relatief licht en efficient zijn. Daar zitten naast die gewichtsvoordelen natuurlijk ook risico’s aan maar Tesla lijkt dat goed onder controle te hebben.
Tussenstapje: Toen ik software schreef voor de MCU was ik nogal verbaasd dat tijdens het draaien van de startmotor niet alleen de radio uitgaat maar ook de MCU.
wimof zegt
Waar is (was) de tijd dat we gewoon ogen nodig hadden om een wagen te besturen?
(ik heb nog zo ééntje en ben er blij mee)
Flutterbear zegt
De wetgeving is duidelijk, die ogen heb je nog steeds nodig. Al kan je een heel eind komen zonder je handen of voeten te gebruiken. Persoonlijk vind ik het met alle aandacht op het verkeer en omgeving veel prettiger rijden.
quincy zegt
De systemen zijn gescheiden, waardoor het blijft werken. Er was een update waardoor Spotify vaak slecht werkte en ik deze herstart vaak zat heb moeten doen. Je ziet natuurlijk je snelheid niet (tenzij bijvoorbeeld Flitsmeister open je telefoon). En ook de knipperlicht blijft werken, maar zie en hoor je niet binnen in de auto.
Overigens natuurlijk beter als het allemaal blijft werken.
Habanero zegt
Ik stel me die vraag bij alle auto’s. En temeer omdat steeds meer autobestuurders blindelings vertrouwen in het al het rij-assistentie-gedoe. Wat als door wie weet welk euvel, bug of computer-storing iets niet werkt en een serieus ongeval ontstaat, wie betaalt de rekening? Gaan de verzekeringen daarin mee? Om maar iets te zeggen, automatisch de rem dichtgooien als de voorligger plots stilstaat maar iemand langs achter dat niet doet en in je auto beukt?
arta zegt
Worden alle auto’s niet geregeld door computers?
Motormanagement, stuurbekrachtiging, cruise control…. Vrijwel alles wordt electronisch geregeld. Als de stroom wegvalt heb je bij alle varianten van auto’s een minder goed bestuurbare auto; mechanische remmen en onbekrachtigd sturen is een uitdaging.
arta zegt
Je kunt met je oude auto ook stomme dingen doen trouwens. Heb wel eens mensen gezien die een auto van contact halen (en dan op stuurslot draaien…..) en wel eens iemand gezien die per ongeluk op de pakeerrem (pedaal links hoog) trapte toen hij ging verzitten op de snelweg.
In beide gevallen liep dat een stuk minder goed af….
Fabrikanten doen hun best om veilige auto’s te bouwen en de mensen zijn en blijven de grootste risicofactor.
Hubert zegt
In dit soort gevallen vind ik de omschrijving risicofactor nog erg netjes uitgedrukt.
Flutterbear zegt
Dit deed ik in 2019 zelf al in mijn Model 3 en werd ook vaak vanuit Tesla geadviseerd (al bij voorkeur niet rijdend). Autopilot blijft actief, maar je kan het niet meer inschakelen. Gezien het meeste automatisch gaat (ruiterwissers) heb je er niet veel last van en vervelendste is dat je geen snelheidmeter meer hebt.
RutgerK zegt
Het blijft bijzonder dat je bepaalde instellingen aleen kan bereiken als de auto stilstaat maar wel rijdend een soft-reset kan doen die toch wel een paar minuten in beslag neemt.
b00st zegt
Toch logisch? Je kan namelijk niet altijd zomaar ergens gaan stilstaan (file of snelweg), dan is het handiger om gewoon een soft-reset te doen dan te moeten wachten op een geschikte plek om stil te gaan staan.
Wolflow zegt
Stopt computer er mee voor- of nadat het ding in de fik vliegt?