Na de video van maandag hebben we een officieel Autoblog scoremodel ontwikkeld voor wat precies een supercar is.
Autoblog Supercar Week 2020
We zitten inmiddels vuistdiep in de Autoblog Supercar Week 2020 en jullie hebben al aardig wat bleppers de revue zien passeren. Maar ja, waren dat eigenlijk allemaal wel echte supercars? Waren het stiekem gewoon sportieve auto’s? Of zat er zelfs een enkele hypercar bij? Maandag gaven @wouter en @martijngizmo al hun bespiegelingen op het begrip supercar. Vandaag tikken we aan de hand van een aantal objectieve eigenschappen die een auto zoal kan hebben de hete kwestie nog een keertje aan
Criterium 1: het aantal cilinders
Een supercar bestaat in relatie tot de cars die iets minder super zijn. Als de gemiddelde auto vier cilinders (of in Nederland inmiddels drie cilinders) heeft, dan ben je niet super als je ook vier cilinders hebt. Om je te onderscheiden moet je op meer pitten koken. Meer is in de wereld van de supercars nou eenmaal beter, behalve wellicht als het om gewicht gaat. Over dat laatste later meer.
We kennen een auto met zes cilinders in dit geval een neutrale score toe. Zo voldoet een BMW M1 net aan de norm. Door ons extreem intelligente scoresysteem, betekent dit niet dat een auto met minder cilinders geen supercar kan zijn. Een dikke Donkie D8 GTO of Lotus Esprit Turbo kan nog steeds in aanmerking komen. Dan moeten ze alleen wel compenseren met andere puike eigenschappen.
Score: 0 voor zespitters. Één punt minder voor elke cilinder minder. Één punt meer voor elke cilinder meer.
Criterium 2: het aantal pk’s
In het verlengde van het aantal cilinders tellen we ook het aantal pk’s mee, voor min of meer dezelfde reden. Waarom deze toekenning van dubbele punten? Wel, om de ouden van dagen onder de supercars niet teveel te bevoordelen ten opzichte van de jeugd. Door downsizing hebben ook supercars tegenwoordig vaak wat minder cilinders, maar door moderne technieken halen ze wel veel meer vermogen uit die ielige blokken. Door zowel het aantal cilinders als het aantal pk’s te belonen proberen we jong en oud in ere te houden. Dus zowel de 250 GT Lusso als de Lykan Hypersport.
Score: 0 voor een driecijferig pk aantal beginnend met een ‘3’. Één punt minder voor elk volledig getal minder. Één punt meer voor elk volledig getal meer.
Criterium 3: het gewicht
De hierboven genoemde criteria zijn niet lastig te bereiken als je gewoon een hele zware auto maakt met een joekel van een motor. Maar een supercar moet liefst ook nog een beetje de bocht om willen. Gewicht is daarbij een belangrijke factor. Dat is tegenwoordig een heikel punt. Mede door verplichte veiligheidsmaatregelen, weegt een Lamborghini Aventador al snel ruim anderhalve ton. Auto’s als een Bentley Continental GT gaan hier helemaal de mist in met loodzware botten. Fabrikanten die hun best doen om al dan niet met exotische materialen auto’s licht te houden verdienen daarvoor een pluim.
Score: 0 voor een auto van 1.500 kilo. Één punt meer voor elke volle 100 kilo minder. Één punt minder voor elke volle honderd kilo meer.
Criterium 4: airconditioning
Ondanks dat supercars super zijn, is een supercar beter als ‘ie niet in alles super is. Je moet een beetje pijn leiden om mooi te zijn en swag te hebben. Een beetje moeten zweten achter het stuur bijvoorbeeld draagt bij aan de ervaring. Als je comfort wil, dan pak je maar je S Klasse of je Range Rover.
Sommige supercars van vroeger zijn extreem goed in deze vaardigheid en maken het leven van de bestuurder een stijlvolle, snelle hel. Een grafslecht werkende airconditioning is een goed voorbeeld van wat supercars supercars maakt. Zo omschreef Jeremy Clarkson de airconditioning van een Lamborghini Countach (IIRC) ooit met de woorden ‘alsof een astmatische muis door een rietje op je gezicht blaast’. Kijk, zoiets verdient natuurlijk een pluspunt.
Score: Twéé punten extra voor het ontbreken van airconditioning of het praktisch ontbreken van airconditioning
Criterium 5: guitige deuren
Als er een ding is wat supercars moeten doen, is het de kleine jongen (m/v) in je wakker schudden. Hoe doe je dat nu beter door een stel bizarre deuren op een auto te schroeven? Tuurlijk, het is totaal onnodig, maar daarom is het gaaf. Nee, ga me nu niet vertellen dat het handiger is om Lamborghini Style Doors om je Aventador te hebben. Tuurlijk, als je in de parkeergarage parkeert voor de 21% BTW weg ermee dagen bij de MediaMarkt, maakt het uitstappen misschien ietsje makkelijker. Maar 1) daar ga je niet heen met je Aventador en 2) als je het wel doet blijft het behelpen.
Nou is de ene guitige deur natuurlijk de andere niet. De deur van een Koenigsegg die je kapot maakt op een trottoirband, is natuurlijk nog een tikkie gaver dan een Suicide Door op een Rolls-Royce Wraith of een Swan Door op een Aston. Daarom hebben we de pluspunten onderverdeeld in twee categorieën.
Score: Één punt extra voor speciale deuren die alsnog horizontaal naar buiten zwiepen. Twéé punten extra voor speciale deuren die verticaal scharnieren (Gullwing, Agera, Countach, W8 et cetera).
Criterium 6: looks en stijl
Dit is een objectief criterium, dus kunnen we er kort over zijn. Één punt als het een auto van een Italiaans merk is. Twee punten als de auto door een gerenommeerd Italiaans designhuis getekend is. Drie punten als de auto door Marcello Gandini getekend is.
Score: Één punt extra voor een Italiaan. Twéé punten extra voor een design van een Italiaans designhuis. Drie punten extra voor een design van Gandini. Punten worden niet opgeteld, dus een Lamborghini Countach krijgt gewoon drie punten, niet zes punten.
Criterium 7: bespoke model in plaats van hete versie van minder pittig basismodel
Sommige supercars zijn opgeleukte versies van auto’s die ook gezapigere broertjes (m/v) hebben. Een Mercedes SL65 AMG bijvoorbeeld is volgens onze meetmethode een supercar, maar een SL280 niet. Het feit op zich dat er ook een ‘mindere optie’ (die eigenlijk misschien slimmer is) bestaat, doet toch een beetje afbreuk aan het supercar sfeertje. Een bespoke auto zoals een BMW Z8 bijvoorbeeld, heeft hier het voordeel. Er was weliswaar een iets zwakkere Alpina variant van, maar dat rekenen we de Z8 niet aan. Je moet een beetje in de geest van de wet denken, niet de letter.
Score: Drie punten extra als er geen (duidelijk) ‘zwakkere broeder’ is.
Criterium 8: plaatsing van de motor
De Lamborghini Miura wordt door sommigen wel beschouwd als de eerste echte supercar. De reden hiervoor was onder andere de plaatsing van de motor, tussen de voor- en de achteras, achter de inzittenden. Toen de Miura op de markt kwam had de Formule 1 nog maar een paar jaar door dat deze layout superieur is voor scheurwerk.
Veel supercars met de motor voorin de neus worden tegenwoordig ook wel omschreven als front mid engined. Dit omdat de motor weliswaar vóór het passagierscompartiment ligt, maar ver achter de vooras. Het is de layout die Bizzarrini al gebruikte voor de Iso Grifo A3C en de latere Bizzarrini 5300 GT die daarvan een doorontwikkeling was. Desalniettemin geven we alleen een puntje aan de ‘echte’ middenmotor supercars, als eerbetoon aan de Miura.
Score: Één punt extra voor een middenmotor layout (met de motor achter de inzittenden, maar vóór de achteras).
Criterium 9: geluid
Een groot deel van de beleving van een supercar is een bijzondere soundtrack. Voor sommige supercars is het zelfs het gaafste aspect van de hele auto. We noemen geen namen *kuch* Lexus LF-A. Maar ja, hoe kwantificeer je een mooi geluid? Als scherprechter gebruiken we het onvolprezen Youtube.
Score: Één punt extra als er een PURE AMAZING SOUNDS REVVING video van de auto bestaat op Youtube met minimaal één miljoen views.
Criterium 10: exclusiviteit
Een beetje een lastige dit criterium, want door exclusiviteit te beschouwen als een positieve eigenschap, bestraffen we eigenlijk het (verkoop)succes van sommige supercars. En dat is gek, want een gezonde vraag is ook een teken van begeerlijkheid. Juist een eigenschap die je bij een supercar wil belonen. Tevens is het limiteren van modellen bij de dure merken een beetje verworden tot een platte en cynische marketingtool.
Maar goed, onder voorwaarden hebben we ‘m toch opgenomen in ons scorelijstje. De reden hiervoor is de uitstraling van unobtainium die een auto krijgt als ‘ie zeldzaam is. De mooiste voorbeelden zijn eigenlijk oude klassiekers waarvan er destijds op organische wijze slechts enkelen zijn gemaakt en die nu erg gewild zijn. Maar we tellen ook modellen mee die recenter zijn en artificieel gelimiteerd. Zo lang het maar een écht afzonderlijk model betreft, zoals de Ferrari Enzo Ferrari. De op honderd stuks gelimiteerde speciale black carbon editie van willekeurige supercar X telt niet mee.
Score: Drie punten extra als er maximaal tien modellen gemaakt zijn. Twéé punten extra als er maximaal honderd gemaakt zijn. Één punt extra als er maximaal duizend gemaakt zijn.
Criterium 11: het slijk der aarde
En tenslotte, de prijs. Net als alles wat de moeite waard is, moet het kopen van een supercar niet te makkelijk zijn om te bereiken. Doen we daarmee een auto als een Corvette ZR1 tekort? Waarschijnlijk wel. Aan de andere kant, als je iedereen op aarde vraagt wat hun favoriete supercar is zullen waarschijnlijk meer mensen een Ferrari noemen dan de Amerikaanse Ferrari.
Als criterium hebben we genomen dat je een nieuwe supercar eigenlijk nét niet moet kunnen betalen als je ‘gewoon’ in loondienst bent. Voetballers en dergelijke zijn weliswaar ook in loondienst, maar we bedoelen als je gewoon een saaie baan doet. Eigenlijk zijn supercars immers bedoeld voor de glitterati als Max Verstappen en een enkele gewiekste zakenman die zich daar tussen wil wringen. Dus hebben we even uitgezocht wat de dikst betaalde loonslaven in Nederland vangen.
Het gemiddelde salaris van de flitshandelaren van het bedrijf Flow Traders in 2016 bedroeg 277.000 Euro. Tel daar alle belasting, woonlasten en primair levensonderhoud (lees: goede snuif) vanaf en je houdt misschien nét genoeg over om na een aantal jaar die Ferrari te kopen. Leasen/financieren zou natuurlijk sowieso kunnen, maar we hebben het hier over echt kopen. Dus dat is ongeveer de grens voor de prijs van de auto. Doe er een beetje inflatie bij voor de tussenliggende jaren en we hebben het over 300.000 Euro als uitgangspunt.
Score: 0 voor 300.000 Euro. Aftrek of optellen van afgeronde hele punten naar rato. Dus voor een auto van 60.000 Euro minus vijf punten en voor een auto van 900.000 Euro plus drie punten. Oude supercars moeten even omgerekend worden naar 2020 Ekkermannen door te corrigeren voor inflatie en andere relevante verschillen tussen de automarkt van toen en nu.
De definitieve, allesbepalende score
Als cut off voor wat een supercar is, nemen we vervolgens een score van 7 punten. Alles daarboven is (op zijn minst) een supercar, alles eronder is een gewone kar. Waarvan akte.
Hoeveel punten scoort jouw favoriete supercar? Of is jouw favoriete supercar stiekem geen supercar? Laat het weten, in de comments!
Autoblog Supercar Week 2020 is mede mogelijk gemaakt door Louwman Exclusive. Louwman Exclusive vertegenwoordigt McLaren, Morgan, Lamborghini, Automobili Pininfarina, De Tomaso, e.v.a.
Kijk voor het gehele aanbod (nieuw en pre-driven) op
posthumus zegt
Als ik het even snel uitreken is de 159 dus de ultieme supercar
stationcar zegt
Hahaha de 159 wat een grap, zelfs @willeme is er huilend bij weggelopen ?
???♂️
willeme zegt
@stationcar:
Alleen omdat de 159 er niet meer is, moet ik af en toe huilen. Man, wat was dat een mooie auto.
Italiaans design: yes!
Plaatsing van de motor: in de werkplaats
Aantal cilinders: 12 (twee reserveblokken)
Gewicht: valt mee (iets meer dan 1.500)
Prijs om het rijdend te houden: behoorlijk
Exclusief? Ja, maar om dezelfde reden dat mijn zus vrijgezel is. (het was niet de bedoeling)
Looks en stijl? Yes, absoluut!
bernoulli zegt
Eén van de criteria is dat het een bespoke model moet zijn. De 159 kon je ook gewoon krijgen als goedkopere Opel Vectra.
SpeedGeek zegt
Simpel, wanneer je de auto vroeger boven je bed had hangen.
jeps90 zegt
Mijn broer had vroeger een Ferrari Testarossa boven zijn bed hangen. Het plafond kon dat alleen niet aan, dus mijn broer is niet meer.
SpeedGeek zegt
Jouw broer lag er nog plafonder toen dat gebeurde?
Fork5 zegt
Dan is de subaru impreza ook een super car ? (Ik had de 555 van Colin McRea als poster, hoewel dat is meer een race auto natuurlijk).
SpeedGeek zegt
Voor jou zal dat een supercar zijn denk ik. Ik heb altijd de e30 M3 in DTM uitvoering boven mijn bed gehad en dat is tot op de dag van vandaag de meest begeerlijke auto die ik heb gezien.
Als kind kies je tenslotte puur op een gevoel. Op die leeftijd boeit 0-100, topsnelheid, betrouwbaarheid enzovoort nog niet want je hebt er amper verstand noch kennis van.
911targa zegt
@SpeedGeek: in dat geval is een pin-up girl een auto.
grasvreter zegt
Geluid, poh. Ik vind de tienpitters vaak bijzonder goed klinken. De Lexus LFA zoals genoemd, maar ook de Carrera GT. Die hebben echt zo’n wat hogere boze toon. Vind ik toffer als gebulder, zoals je uit V8’s wel hoort. En zag een keer een video van een gozer die een RX-7 met 4 rotors had uitgerust, zoals de Mazda 787B ook had. Die klonk ook echt gruwelijk.
karhengst zegt
@grasvreter: Een V8 kan wat dat betreft erg verschillend klinken. Amerikaans, Italiaans, Duits. En in het laatste geval is er ook een flink verschil tussen de E91 M3 en dat wat AMG levert. Dat van AMG maar ook bijvoorbeeld van Jaguar vindt ik vooral luid maar niet per sé mooier dan een fraaie 6 cilinder van hetzelfde merk.
golf1985 zegt
@grasvreter: ik denk dat je die van mazzei formula bedoelt. Geweldig bruut apparaat! Ding klinkt echt als de 787b raceauto. Of die van Rob Dahm kan ook nog maar die heeft een unieke want het is de eerste 4 rotor met 4wd. Miet je het filmpje van de hoonigans maar eens opzoeken hoe die vastgeketend aan een flinke ketting een 4 wheel burnout doet?
db86 zegt
O man, de glimlach op mijn gezicht en het hardop lachen tijdens het lezen, moeten toch wel iets zeggen. Wat een prachtig beoordelingsmodel! Zeker het objectieve verhaal over de Italiaanse designhuizen.
stationcar zegt
Hahaha, welke freak heeft dit model bedacht, geniaal.
Uiteraard is het wel te ingewikkeld voor mij, met mijn IQ van 67 lukt het me niet om dit model goed toe te passen.
rynnus zegt
Haha ok maar als ik het goed heb uitgerekend is een Lamborghini Urus dus met 3 hele punten óver de cut off, gewoon een supercar?
Wat nog mist is een score aftrek voor het aantal deuren. -5 ofzo voor alles boven 2 deuren? (Achterklep niet meegerekend)
EDIT: fout gerekend, Urus heeft een score van 4 onder de cutoff
Yzord zegt
Nou mijn R8 is ineens gewoon een daily driver volgens jullie ?
okdoei zegt
@yzord: zelfde als een Nissan GT-R…
tenaci zegt
@yzord: is toch eigenlijk ook een luxe Golf?
Dutchdriftking zegt
Tja, als zelfs vrouwen twee keer kijken, als een kind van drie kan zien dat het iets bijzonders is, dan is het een supercar. En vergeet niet, niet iedereen vind de supercar de ultieme auto, en dat een auto geen supercar is betekend niet dat deze auto niet cooler/beter kan zijn dan de gemiddelde supercar. Denk bijvoorbeeld aan een 911.
madvillain zegt
Jeuuj, mijn Spyker is dan toch een supercar. Ipv een GT wat hier iemand probeerde te beweren haha.
por100 zegt
zeker een supercar
Onehp zegt
Mooi uitgewerkt.
Alleen jammer van de prijs zo hard slaat, de kunst is anders alle eigenschappen te halen zonder onnozel te betalen.
Voor mij is een supercar iets waarmee het heerlijk rijden is, niet waarmee je punten (bij je ego) scoort door ‘Citylaps’ te doen aan gemiddeld 10km/h….
Middenmotor had dan weer zwaarder mogen wegen, ook als ie voorin ligt….
Onehp zegt
Mijn super car is een Exige EX460 (met wat minder pk) en öhlins.
Maar dus te goedkoop, gelukkig voor mij, kan ik hem mss nog ooit kopen…
f40racer zegt
Als je in een heel oncomfortabele houding heel hard door de bocht kan en de tijd van je leven hebt.
skinny058 zegt
@f40racer: Bijvoorbeeld in een Mini…
escort77 zegt
Hoort een supercar ook niet een beetje onpraktisch of onbetrouwbaar te zijn, dingen die we liefkozend “karakter” noemen omdat we dit voor lief nemen?
Als een auto aan alle eisen voldoet zonder wat nukken of imperfecties, dan wordt het mijns inziens toch snel een GT.
LaLancia zegt
Tegenwoordig houden dames hun hand andersom en zit een smartphone in.
por100 zegt
Ik mis eigenlijk ook nog even een pluspuntje voor atmosferische motoren met meer dan 100 pk per liter:
https://www.autoblog.nl/nieuws/dit-zijn-de-19-beste-atmosferische-motoren-87847
Tuurlijk, een 288 GTO heeft ook een turbo dus turbomotoren hoeven niet meteen te worden afgeschreven, maar ik vind dat bijvoorbeeld een honda S2000 wel een beetje gecompenseerd mag worden voor die twee minpunten bij de cilinders. Die motor van de S2000 vind ik bijzonderder dan wat er in een 488 ligt. Hoewel de 488 uiteindelijk overall meer punten scoort uiteraard.
por100 zegt
Mijn droomauto: Ferrari 288 GTO
Cilinder : +2
PK’s : +1 (400)
Gewicht : +3 (1160kg)
Airco : +2
Deuren : +0
Designhuis : +2 (pininfarina)
Zwakke Broeder: + 2 (308 staat een beetje in de weg voor volle 3 punten)
Middenmotor: +2
Geluid : +1 https://www.youtube.com/watch?v=UKm-wcxkl5U
Aantal : + 1 (272 stuks)
Prijs : + 8 (gemiddeld 2,4 mio op autoscout https://www.autoscout24.nl/lst/ferrari/288?sort=standard&desc=0&ustate=N%2CU&atype=C )
Totaal punten 24!
bbjorn zegt
@por100: prijs moet omgerekend worden, dus wat de vroegere nieuwprijs nu in euro’s zou zijn, niet wat hij nu waard is?
frank2b zegt
netto contante waarde graag! :)
reactief zegt
Erg leuk gemaakt.
Eigenijk zou er nog een artikel moeten volgen met wat uitkomsten.
Welke het hoogste scoren, welke onverwacht laag scoren etc etc…
gforce zegt
Dit lijkt me inderdaad een mooi vervolg artikel, +1!
kniesoor zegt
Mmm, straffe criteria. Mijn auto’s kwalificeren in ieder geval niet als supercars. M.n. vanwege niet superzeldzaam ook wel terecht, overigens.
b00st zegt
Iemand moet em toch maken he.
Tesla Model S Performance :
Cilinders : -6
PK’s : +5 (836)
Gewicht : -8 (2316)
Airco : +0
Deuren : +0
Designhuis : +0
Zwakke Broeder: +0
Middenmotor: +0 (3 motors, dat dan wel)
Geluid : +0
Aantal : +0
Prijs : -4 (100k)
Duidelijk!
por100 zegt
helemaal mee eens: Een apparaat mag niet een supercar status krijgen, goed dat dit nu ook wiskundig empirisch is vastgesteld.
bbjorn zegt
@b00st: ik had sowieso nooit het idee dat je een stofzuiger supercar mocht noemen?
b00st zegt
De 0-100, koppel en pk’s zijn wél niveau supercar (of zelfs hoger).
tenaci zegt
Ik vind dat jullie voor de score van looks heel goed hebben weten te bepalen! Daardoor heeft m’n Daf 66 toch ook wat punten, want ontworpen door Giovanni Michelotti!
stationcar zegt
Iedereen heeft weleens een mindere dag ?
tenaci zegt
@stationcar: kom maar op, als je Daf rijdt krijg je vanzelf een dikke huid.
Turbo S zegt
Kwam net een Z8 tegen. In mijn ogen geen supercar maar ik kan begrijpen dat sommigen daar anders over denken. En even later een F12 TdF, dat is toch wel een van mijn ultieme supercars. En dat in zuid Limburg waar je doorgaans niet veel supercars tegenkomt.
frank2b zegt
Ja maar wat is een volledig getal?
powerblue zegt
8 punten voor de 612. Hoezee!
dondeboer zegt
Dankzij t lage gewicht en ’t ontbreken van airco deed m’n Charade ’t best heel aardig. Tot we bij ’t puntje prijs kwamen…
12Esc zegt
TVR Tuscan. Stuk of 9 punten. Supercar dus? Ik twijfel, zou hem zo niet durven noemen. Wel bijzonder.