Er zijn telkens meer oudere taxi’s. Of in elk geval gaat de tijd vooruit, maar loopt de verkoop van taxi’s niet helemaal synchroon.
Misschien zal het je zijn opgevallen dat er zo weinig nieuwe taxi’s zijn. Als je ‘zo om je heen’ kijkt, lijken de meest recente taxi’s vaak toch een auto een paar jaar oud te zijn. Nu is om je heen kijken niet echt een wetenschappelijke manier om iets vast te stellen.
Gelukkig is er ook nog keiharde data. En daar vond Datadriven Automotive Professional Jasper Verweij een paar interessante dingen. Wat blijkt, op dit moment komen de meeste taxi’s uit 2019. Het is in de grafiek duidelijk te zien dat in vergelijking met de voorgaande en met name de uitgaande jaren het verschil enorm is.
Hoe komt dat eigenlijk? Was 2019 een speciaal jaar voor auto’s als de Mercedes-Benz E-Klasse of Skoda Superb? Eh, nee. Zoals wel vaker komen dit soort grote verschillen door een wijziging qua beleid van onze lieve overheid.
Steeds oudere taxi’s in ons land
Tot 31 december 2019 kon de BPM worden teruggegeven. Bij veel dieselauto’s – die taxibedrijven graag gebruiken – zit een flink bedrag aan BPM op. Dus tot januari 2020 kon die worden teruggevorderd, evenals de btw. Ideaal voor de ondernemer.
Uiteraard is er een reden waarom de overheid dit gedaan heeft. Het is de bedoeling dat taxi’s ook schoner worden. Het is in dat opzicht vreemd dat ze in Den Haag het nog zo lang mogelijk maakten om de BPM terug te vorderen.
De eigenaren van taxi’s waren niet dom en kochten simpelweg extra veel taxi’s in. Dus veel auto’s die eigenlijk pas in 2020, 2021 of 2022 aangeschaft zouden worden, zijn al in 2019 gekocht, want het scheelt simpelweg heel erg veel geld voor de ondernemer.
Heeft de maatregel dan geen goed effect gehad?
Dus in dat opzicht zou je kunnen zeggen dat nieuwe maatregel niet heeft geholpen, maar dat is tekort door de bocht. Want als je kijkt naar de nieuwe taxi’s, dan blijkt dat meer dan 80% nu elektrisch is.
Het scheelt natuurlijk per taxi, maar in veel gevallen is een elektrische taxi een stuk beter voor het milieu. Met name als je normaal gesproken veel stadsverkeer doet. Lage snelheden en veel accelereren. Dan is de diesel totaal niet efficiënt en een EV wel.
Dat niet alleen, je zit ook met de directe uitstoot die dan niet in de stad plaatsvindt. Ook komen er telkens betere EV’s die dienst kunnen doen als taxi. Er is simpelweg meer keuze en de acteiradius is beter dan enkele jaren geleden.
Via: LinkedIn
Meer lezen? Deze auto’s kosten onze overheid het meeste geld!
Robert zegt
Tof, die replica Taxi op de header foto. Ik denk dat ik die film (die ondertussen toch ook al weer 25 jaar oud is) minstens twintig keer heb gekeken.
dawwg zegt
Hahaha; ik ook, misschien nog wel vaker :)
Taxi 2 vond ik ook nog erg aangenaam te vertoeven, daarna sloeg het helaas echt door ….
eMbe zegt
Voor een verfrissende twist moet je em eens in ’t Duits kijken, dan wordt ie nog slechter haha
dawwg zegt
Haha, bedankt voor de tip. Ik weet dat ik de A-Team en Knight Rider met Duitse voice-overs altijd hilarisch vond; terwijl ik dat meestal – ik denk even aan The Simpsons of Engelse comedy-series – erg irritant vond…
rismo zegt
Je bedoelt die witte met loshangende voorbumper? :-)
Flutterbear zegt
Die tweede tabel vertekend wel gezien 100% duidelijk niet hetzelfde is in 2019 als in 2020. Door deze afname zal het gekozen beleid wel als succes bestempeld zijn terwijl in de realiteit de verandering in auto op de weg een flink stuk kleiner is.
acavs zegt
Exact. De absolute verkopen van EVs niet enorm veranderd, maar de absolute verkopen van diesels zijn vooral enorm gedaald. Relatief zijn er dan inderdaad veel meer EVs verkocht, maar dat is enkel omdat diesels duurder zijn geworden. Daarmee zijn EVs misschien relatief goedkoper geworden, maar langer blijven doorrijden in de oude diesel – die vervuilender is dan een nieuwe diesel/PHEV – is ook relatief goedkoper geworden. Afhankelijk van wel effect domineert, zou deze maatregel dus juist slechter voor het milieu/klimaat/volksgezondheid kunnen uitpakken. Helaas wordt juist op deze cruciale vraag in dit artikel geen antwoord gegeven. Misschien een ideetje voor de onderzoeksredactie van AB?
bmwadept zegt
Er missen aantal belangrijke factoren in de analyse. Ten eerste; corona icm afschaffen van BPM. Voor het afschaffen van BPM hebben taxibedrijven hun vloot vernieuwd. Maar door corona konden zij gehele periode weinig kilometers maken met de auto’s. Gevolg is dat er weinig aan de auto’s verdiend is en dat de auto’s daarom nog ‘nieuw’ zijn.
Twee: Emissie zones! Veel steden, met Amsterdam verop, kondigen steeds strengere maatregelen op het gebied van emissienormen. Veel taxibedrijven wachten op concretiseren van de plannen. Want het is nog niet zeker of zero Emissie of euro 6 volstaat in 2024 en 2025.
Door opkomst van taxiapps als Uber en Bold, komt de rittenprijs steeds onderdruk.te staan. Nu ben jij als een vriendengroep van drie man goedkoper uit met Uber ipv openbaar vervoer in Amsterdam. Met lage prijzen gaan taxibedrijven niet investeren in nieuwe auto’s.
sabrerator zegt
Hierin zitten ook de vloten van de contractvervoer-bedrijven. Die busjes voor leerlingenvervoer, ziekenhuisritten en gehandicapten.
Die schaffen nu heel veel elektrische voertuigen aan, omdat de aanbestedingen dat nu veelal vereisen.