PHEV’s worden in Nederland kneiterduur. En dat heeft niet eens per se te maken met het feit dat door inflatie alles kneiterduur wordt.
Alles wordt inmiddels kneiterduur. We weten allemaal waar het door komt: de ECB heeft de geldpers de afgelopen jaren zo hard aan het werk gezet, dat de warmte die eraf is gekomen de aarde een halve graad heeft opgewarmd. Hoewel onze overlords bij hoog en laag beweerden dat dit deze keer écht niet tot hoge inflatie zou leiden, wist iedereen natuurlijk dat dit onvermijdelijk wel zou gebeuren. En here we are…
Dood belast
Er zijn echter ook nog wat andere redenen dat dingen extra duur worden. Eentje daarvan, zeker in Nederland, is de altijd maar stijgende belasting op alles wat met auto’s te maken heeft. De MRB op een gezinsauto waar de notoir grote Nederlandse kinderen daadwerkelijk inpassen op diesel, doet Jan Modaal praktisch een netto maandsalaris. En dan heb je verder nog niks.
Ook de aankoop van nieuwe auto’s is helemaal dood belast. Niemand koopt in Nederland eigenlijk nog een nieuwe auto. Er worden nog wel een paar sneue leasebakken en een enkele EV weggezet, maar dat is het dan ook. Niet voor niks moeten handelaren van tweedehands auto’s de gezinsauto’s tegenwoordig uit het buitenland halen. In Nederland worden ze gewoon niet meer in voldoende mate verkocht om aan de vraag te voldoen.
PHEV biedt soelaas voor hoge taks
Een van de weinige manieren om de in extreme mate geëxplodeerde CO2-taks te ontwijken, is de aankoop van een EV of PHEV. Die eerste zijn (voor nu) vrijgesteld van de BPM-vervangende belasting. Bij de tweede is de uitstoot op papier zo laag dat de taks ook relatief meevalt. Een mooi voorbeeld hiervan is de onlangs gelanceerde nieuwe Range Rover. Veruit de goedkoopste versie die je daarvan kan krijgen is de PHEV. Sterker nog, de versie met dezelfde verbrandingsmotor als de PHEV, zónder hulp van elektro die dus goedkoper uit de fabriek komt rollen, kost in ons land 37.911 Euro méér.
WLTP moet nog realistischer?
Zo kan je deze groteske taks dus een beetje ontwijken. De olifant in de kamer is echter dat iedereen weet dat deze PHEV’s in de praktijk helemaal niet zo zuinig zijn als beloofd. Dat weten we eigenlijk allemaal al sinds de Metsubsidie Foutlander. De EU is dit een doorn in het oog. Daarom wordt er initiatief ontplooid om vanaf 2025 de WLTP-cyclus aan te passen voor PHEV’s. Het aangegeven doel daarvan is een ‘realistischer’ verbruik meten. Hoewel de TNO wellicht anders zal beweren, leidt dat in Nederland dus tot kneiterdure PHEV’s.
Het realistischere verbruik zal vermoedelijk mede vastgesteld worden aan de hand van de data die de door de EU sinds januari 2020 verplichte onboard fuel consumption meter (OBFCM) verzamelt te analyseren. De toevoeging van deze verbruiksopzichter was destijds al een stap om je scherp in de gaten te houden. Dit jaar wordt deze uitgebreid met de zwarte doos die in de gaten houd hoe hard je rijdt en waar je dat doet.
stekkerbak zegt
Wat heb ik hier nu voor extreem warrig en niets-zeggend stuk gelezen?
Ik snap er werkelijk geen hol van…
faalhaas zegt
@stekkerbak: Kort gevat, ook PHEV rijders worden op termijn belastingtechnisch in de aarie genomen. **Surprise!**
rwdftw zegt
Ik ben het met je eens, als je de titel leest dan wordt het daarna pas duidelijk bij de laatste 2 alinea’s.
Nu vind ik het een beetje raar om in een journalistiek stuk het over een Metsubsidie Foutlander te hebben. De auto is an sich niet fout. Er is weinig mis mee. Alleen iedereen ging ervoor omdat de bijtelling lekker laag was.
Toen er eenmaal een PHEV voor de deur stond weigerden de berijders categorisch het USP in te zetten. De kabel om te laden was al een optie en de tankpas van de zaak maakte mensen onverschillig. En met dat bereik van dat 35 liter tankje valt ook wel te leven.
Mijn mening is dat als je belastingvoordeel krijgt wegens PHEV, je ook fatsoenlijk moet laden. TravelCard houdt de statistieken bij, zowel van de normale als de PHEV versie van de Outlander. Die PHEV versie is uiteraard veel meer verkocht. Het werkelijke verbruik van de PHEV versie ligt nog geen halve liter af van de normale uitvoering, terwijl dat een liter of 5 had moeten zijn.
Dus het is niet de auto, het is de bestuurder. Er zullen er zijn die netjes laden, maar de meesten vertikken het.
Robert zegt
@rwdftw: het ligt niet alleen aan de bestuurders. Het ligt voornamelijk aan de overheid die, gevoed door de machtige lobby van de RAI, de milieugroepen en de zoektocht naar een makkelijk te scoren politiek succes, dit met miljarden en miljarden aan belastinggeld heeft gefaciliteerd, zonder daar ook maar enige concrete voorwaarde tegenover te zetten.
rob5nismo zegt
@stekkerbak: zo heeft iemand die ik ken een hybride gereden een dieselmotor erin. Dus extra wegenbelasting vanwege de dieselmotor het extra gewicht van het accupakket. Door het hoge gewicht was ee auto op zo’n manier onzuinig dat hij net zo goed de benzine uitvoering had kunnen kiezen omdat deze qua gebruiks kosten een stuk goedkoper bleek achteraf
Variomatic zegt
@rob5nismo: ??? tot nu toe zaten die in het nul- en later halftarief mrb met correctie voor het accugewicht, dus je verhaal klopt niet helemaal..
karhengst zegt
@jaapiyo heeft een gat in de markt gevonden gezien de recente wappieficatie van de samenleving. Toegegeven, daar valt vast het nodige lezerspubliek hongerig naar onderzoeksmateriaal te vinden, Maar wat mij betreft is Autoblog ook meer gebaat bij de inhoudelijk wat beter samenhangende stukken.
classiccarsheemskerk zegt
Ze zijn gek geworden in dit land
MrHyde zegt
@classiccarheemskerk: PHEV uitstoot anders (mag ik zeggen realistischer?) berekenen vanuit EU, en jij vindt dat ZE (wie dat ook mogen zijn) in dit land gek zijn geworden….. Ik vraag me af wie er gek geworden is.
quattromeister zegt
@classiccarsheemskerk: Deze reactie zie je tegenwoordig onder werkelijk ieder artikel wat over ons landje gaat.
spidermann zegt
Stem anders over 3 jaar, maar zit er niet in op dit moment.
MrHyde zegt
@spidermann, dan kunnen onze nieuwe Nederlandse leiders inderdaad voor ons de macro economische problemen oplossen, zoals de wereldwijde vraag/aanbod naar grondstoffen, monetair beleid van ECB en andere centrale banken, de geopolitieke spanningen tussen NATO en Rusland, of tussen China en Taiwan en laten we ook onze NL’se leiders meteen NL energiezelfvoorzienend maken in 1 regeerperiode.
Gaat helemaal goed komen over 3 jaar.
avocado zegt
@spidermann: ten eerste, er veranderd in Nederland helemaal niets, het is de WLTP die wijzigt. Ten tweede, er is geen vroem vroem partij meer hoor..
HZW zegt
Niet vreemd waarom ze Kneiterduur worden, ze zijn net zo vervuilend als een gewone brandstof auto, zeker als bij de meeste de hybrid accu altijd leeg is, en er alleen maar op brandstof gereden wordt.
Henver zegt
@HZW: een goede phev rijd als een hybride en de accu is nooit helemaal leeg. Daar zorgt regeneratie oa voor. Mijn Captur rijd ongeveer gemiddels 1 op 20. Het gaat erom welke mensen met bepaalde beroepen die veel kilometers maken,hebben niets te zoeken bij een phev. Ik rijd vnml korte stukke van < 30 km en laad frequent op. Eigen oprit. Het rijd goedkoop natuurlijk maar ook ruim 90% electrisch. Je zegt het goed.Als er alleen op brandstof wordt gereden. Dat zegt meer over de gebruikers dan over de auto.
hondafiel zegt
Belastingen, inflatie, kosten vergroening, industrieën (laten) verdwijnen. Gaat lekker zo. Andere werelddelen lachen zich suf.
MrHyde zegt
@hondafiel, inderdaad. De US heeft geen inflatie (hoger dan de EU), China heeft niet te maken met kosten voor vergroening (die leggen zelfs complete bedrijfstakken stil), Japan heeft geen last van hoge grondstofprijzen (wel dus), en de UK heeft geen last van hoge containerprijzen door een ontregeld wereldwijd transportnetwerk.
Kijk rond, en je zult zien dat andere werelddelen het niet beter hebben. Sterker nog: ben maar blij dat je in NL woont, kan echt wel een en ander beter, maar tov de rest gaat het nog niet zo slecht.
hondafiel zegt
Je kijkt naar mijn inziens te veel naar het heden. Andere werelddelen/ landen gaan het beter krijgen of hebben het in zekere zin al. Zeker landen die (fossiele) brandstoffen/ grondstoffen en/ of productie in handen hebben. Voor die landen is het naar mijn inziens een kwestie van tijd. Dat wij het hier nu niet goed hebben zul je mij niet horen zeggen. Maar je zal wel moeten kijken van waar je vandaan komt en waar je heen gaat.
MrHyde zegt
@hondafiel, je toekomstbeeld is nogal somber gekleurd. Of het zo slecht wordt, zal moeten blijken: al ben ik het met je eens dat we niet naïef hierover moeten doen.
Tegelijkertijd is NL historisch op grondstoffen en productie nooit significant van belang geweest op het wereldtoneel, en ondanks dat zijn we waar we nu zijn. Handel was hierbij een belangrijk kernpunt.
Hoewel dat geen enkele garantie is voor de toekomst, laat het wel zien dat je met grondstoffen alleen, er nog niet bent.
Toegevoegde waarde creëren is niet beperkt tot de klassieke grondstof/productie combinatie.
RiKe zegt
Het enige verschil wat we hier in kunnen maken, en om ons bestaan betaalbaar te houden, is om anders te stemmen. Die clowns die er nu (nog steeds) zitten hebben hun incompetentie al lang en breed bewezen, of moeten er nog eens vele schandalen komen? En die komen er…
MrHyde zegt
@rike, gelukkig heeft de helft van degene die staan te popelen om op het pluche te zitten nog geen schandaal achter z’n naam staan.
Iets met stuurlui en wal.
Guydutchie zegt
Wat is je stemadvies?
Jeroen zegt
In mijn ogen kloppen de huidige wltp cijfers. Ze moeten alleen het niet laden bestraffen als belastingontwijking en dan zijn we snel klaar ermee.
Met 3 recente phevs telkens op of onder fabrieksopgave gezeten; bij 2 auto’s zelfs onder de oude NEDC (330e en 225xe); bij de huidige auto zit ik precies op de wltp van 1.0 op 100. Dus het kan allemaal makkelijk; en dat via een simpel stopcontact laadpunt.
gezondverstand zegt
Het zou tijd worden. Was alleen groen doen voor de bühne.
Het milieu was beter af geweest zonder dit verschijnsel.
Net als biomassa centrales.
MrHyde zegt
@gezondverstand , leuke vergelijking: beiden dragen alleen iets bij, wanneer juist gebruikt, voor niche toepassingen, ipv grote schaal voor de massa.
PHEV: als veel kort wordt gereden met opladen thuis, en incidenteel verder weg zonder goede laadinfra.
Biomassa: wanneer het écht afval biomassa is. (Dat zijn niet zo heel veel ton per jaar)
rikus zegt
Alsof auto’s in het algemeen al niet kneiterduur zijn in Nederland..
goodvibrations zegt
Het wordt tijd dat we “moonshinen” om eigen brandstof te maken…😂
En in Nederland is wel meer scheef:
-winst op vermogen wordt niet belast.. –> scheefgroei.. (We zijn op dit vlak niet anders dan bananenrepublieken geen enkele andere democratie heeft dit)
-uiteindelijk is het voor mensen met een succesvol bedrijf goedkoper aantrekkelijker om te beleggen dan te investeren in het bedrijf..
Het wordt echt tijd dat de rente flink omhoog gaat. Huizen worden gebouwd en alle winst op vermogen wordt belast.. En belasting op arbeid omlaag gaat.. Bas Jacobs had onderzocht dat enkel door winst op vermogen met 30% te belasten de loonbelasting met 8% omlaag kan..
Daar kan ik mijn brandstof makkelijk voor kopen 🙂💪🏼.
jaapiyo zegt
De rente zou al lang verhoogd zijn als de DNB nog wat te zeggen zou hebben, maar we zitten vast aan de ECB. Die kunnen/willen de rente niet verhogen want dan stopt de waardetransfer van noord naar zuid en oost gedeeltelijk (middels inflatie wordt ons vermogen minder waard en wordt hun schuld minder waard). Niet voor niks hebben de Britten de rente al wel verhoogd.
ty5500 zegt
De Britten zitten met gelijkaardige tot hogere inflaties dan bij ons. Idem dito met de VS. Beide kan de ECB weinig aan doen lijkt me.
jaapiyo zegt
Die hebben de moneyprinter ook overuren laten maken.
NK zegt
Ik heb een Fisker Karma ecochic te koop 90000km.
Die zal alleen nog maar meer waard worden
Dit ivm aankoop EQS
Die Fisker hebben we 10 jaar gehad en is een hele fijne auto
dennisdd zegt
Er wordt vooral niks verkocht omdat verschillende merken een keiharde bestelstop hebben door het chiptekort. Al zou je willen, je kunt niks nieuws bestellen op dit moment…
bernoulli zegt
Scheelt tzt wel een boel laadpaalklevers.
coolmeister zegt
Of variabele MRB aan de hand van de verbruikte benzine in een periode.
Lechner zegt
Met dit soort tegenbericht word ik heus niet goed van… tja, toch ben ik blijer in NL🇳🇱 wonen dan in Belgie hoor!
Binnenkort, na enkele testritten te hebben gevoerd onder KIA & Hyundai, omdat mijn eigen en huidige 5008 EAT8 benzine ruil ik er voor de volgende transitie, de zgn EV optie. Het blijf een gekke keus tussen een PHEV en die volledig EV !!!
Dus, ik ga ervan uit om de volgende 5 jaar bewust met die PHEV ipv de Hybride of die EV zoals die Ioniq5 of EV6 voor mijn huidige Pensioen portefuille en vanwege dat ik niet meer, veel ga rijden, maar liever genieten van de luxe uitrusting dan als een renpaard die veel paardekrachten onder die kap weet te leveren. Een PHEV is nu de betere en bewuste keuze als ik toch kon genieten tegen de niet hoger dan 109kmu rijden en hopend op 90% kW bleef rijden.
Eigen oprit, eigen accu opslag, bijna 100x glas PVs op de dak en binnenkort weer zo’n loadbalancer toevoegen aan de splinternieuwe Laadpaal binnen de garage.
Ik wil vaker als zovééél mogelijk opladen via mijn eigen opgewekte energie, als ik probeer een maximaal omtrek binnen de 450km afstand te houden (heen en terug), zeker en vast!!!👍🕺😎
marco22 zegt
Over 3 jaar is de PHEV wel weer op z’n retour in de betaalbare klassen…
scolopax zegt
De auteur van dit stuk is er echt wel alles aan gelegen om overal de EU de schuld van te geven. Wat een triest stuk tekst is dit. De huidige inflatie komt enkel en alleen door de bizar gestegen olie- en gasprijs. Daardoor worden ook producten duurder. Bedrijven hebben ook een energierekening te betalen.
Dan de PHEV. Heb er zelf ook één, een XC90. Probeer altijd met een volle accu weg te rijden. Maar het is verder echt een farce. Na 30 km ben je aan het slurpen. Dus helemaal terecht hoor dat je dan meer moet betalen. Niet leuk, maar als je zoals ik een XC90 kan betalen moet je niet te veel zeiken is mijn mening