De VVd heeft het licht gezien en heeft haar steun voor de invoering van kilometerheffing ingetrokken. Daar heeft Mark Rutte gister gezegd in het radioprogramma Met het oog op morgen. De VVD was lange tijd voorstander van de invoering van kilometerheffing maar dan wel als er voldaan werd aan drie randvoorwaarden. Maar nu het kabinet deze drie voorwaarden zomaar over boord heeft gezet heeft de VVD besloten om de plannen niet langer te steunen.
De drie voorwaarden die de VVD stelde waren de volgende:
De kosten voor de automobilist per saldo niet stijgen en moeten alle opbrengsten ervan worden geïnvesteerd in infrastructuur.
Ook mogen de kosten van het systeem niet meer dan 5 procent van de opbrengsten bedragen.
Maar in de plannen van de overheid is hier geen ruimte voor. VVD-Kamerlid Paul de Krom laat weten dat de burger het volgende staat te wachten:
“De automobilist gaat meer betalen en het kabinet wil niet extra investeren in infrastructuur.”
Zo krijgt de automobilist volgens hem te maken met een belastingverhoging van 500 miljoen euro, onder meer omdat de dieselaccijns en de aanschafbelasting BPM fors stijgen. Bovendien geeft het kabinet volgens hem geen euro extra uit aan wegen, zodat de files lang zullen blijven.
Nu maar hopen dat er meer tegenstanders komen. (Via: zibb.nl)
Pannekoek zegt
Gaat dit nou om files of om CO2..??
Lagonda zegt
Als het zo door gaat wordt het vanzelf http://www.fietsblog.nl :(
3-Serie zegt
Verheug me nu alweer op prinsjesdag…Not
Over Kilomterheffing dat is net zo succesvol als tolwegen zonder alternatief….
Klaas zegt
Er is helemaal niets mis met kilometerheffing. Maar niet zoals de VVD of het kabinet het willen. Ik wil best betalen als ik met minimaal 80 in de spits door de randstad kan rijden. Maar waar het straks op neer komt is dat je moet betalen om in de file te staan of om ’s nachts op een snelweg in Groningen te rijden.
Gewoon economische principes volgen: is het goed schaars dan moet de prijs omhoog.
3-Serie zegt
@ Klaas,
en daar zit nu net de irritatie. Niemand heeft mij nog kunnen overtuigen, dat als je gaat betalen je er inderdaad iets voor terugkrijgt (met 80 kpu door de spits bijvoorbeeld)
Dat lukt je alleen als je of een alternatief hebt of je zorgt ervoor dat mensen niet meer tijdens de spits hoeven te reizen. Openbaar vervoer is voor de meeste mensen die nu auto rijden geen alternatief en ook het secuncaire wegennet is geen alternatief.
In Landen die Tolwegen hebben aangelegd zie je vaak dat er nog een accebtabel secundair wegennet is. Je kunt dus kiezen. Langzamer of betalen en sneller. Als het Kabinet dus naar Frankrijk, singapore of Bankkok, etc wijst als voorbeeld, dan vergeten ze dit ff te vermelden.
De oplossing moet dan volgens mij ook gezocht worden in het ervoor zorgen dat mensen niet allemaal tegenlijk in de spits hoeven te staan. Ik heb het dan niet perse over thuiswerken maar over Spreiding.
Maar dit heeft wel wat sociale consequenties:
1) Waarom zijn kantooruren van 9.00 – 5.00? Service verlenende instanties doen er goed aan hun kantoor open te houden als hun klanten niet werken toch?
2) Radikalere spreiding van schoolvakanties.
3) Vrachtauto’s ’s nachts laten rijden
Alleen meer asfalt alleen werkt niet, want je verplaatst het probleem. Sta je niet op de A2, sta je wel bij de afrit vast. Goed bovenstaande is niet leuk voor iedereen, maar als je het wil oplossen moet je radicaal kunnen denken en niet alleen maar ‘laten we het dan maar duurder maken’ dan lost het zich vanzelf op.
Robin zegt
@ 3 serie
haha goede vergelijking
Michiel_vd_Brink zegt
Lagonda schrijft: “Als het zo door gaat wordt het vanzelf http://www.fietsblog.nl “
Ja, daar gaat het wel op lijken, want vliegtuigblog.nl, helicopterblog.nl, motorblog.nl en brommerblog.nl zijn ook vervuilersverheerlijkend.
Om alvast in de stemming te komen…
Wat vinden jullie hiervan? ;)
Hans zegt
@Pannekoek: “Gaat dit nou om files of om CO2..??”
Het gaat om geen van beide.. dat zal die malloten in den haag worst wezen.. het gaat alleen om ordinair GELD
Adriaan zegt
ik zie carbon. jummie;)
een echt lichtgewicht racevoertuig..
Puma driver zegt
Wow carbon, 27 versnellingen, semi automatisch schakelen aan het stuur en 26 inch velgen … jummie
Maar BPM nog eens extra omhoog, we zijn al de duurste van europa qua aanschaf toch? Kort om wel weer de lasten van de EU en nooit de voordelen, in dit geval een verlaging van de BPM.
JH zegt
Vindt ik deze noch ff gaver ;)
ZOEF zegt
AAAH! Doe die fietsen voor m’n ogen weg!
Kilometerheffing werkt alleen goed wanneer het wegennet in privé-handen is EN wanneer de ruimtelijke planningwetten niet of nauwelijks bestaan.
Immers: als een weg intensief gebruikt wordt en dus goed opbrengt, dan moet de opbrengst de investeerders ertoe aanzetten te investeren in meer wegen. Die moeten er dan ook kunnen komen en de zoning laws mogen dit dus niet in de weg leggen. Zo wordt het aanbod van wegen aangepast aan de vraag door marktwerking.
Leg je wel zoning laws op, dan komen er alleen maar woekerprijzen op het gebruik van wegen.
En dat is precies wat de overheid gaat doen. Gaan ze kilometerheffing heffen IN DE PLAATS VAN brandstofaccijns en BPM? Natuurlijk niet, het is gewoon een taks die d’r bovenop komt.
Een voldoende hoge kilometerheffing zorgt er uiteraard voor dat de file vermindert ja…doordat JIJ thuisblijft. JA JIJ….JIJ DIE DIT LEEST en niet die ander waarvan jij dacht “ha dan blijft die ander wel thuis en dan kan IK lekker overal filevrij naar toe. NIet dus, het was op jou en mij gemunt. De totale mobiliteit vermindert, de economie boert achteruit en uiteindelijk ook de belastinginkomsten en IEDEREEN gaat er op achteruit.
Het enige antwoord is meer asfalt en/of privatisering van wegen (op voorwaarde dat zoning laws worden afgeschaft of ingekrompen)
robbie zegt
Nog meer carbon ;)
http://www.autoblog.nl/archive/2007/08/04/lichtgewicht-stoeltje
Rick dos zegt
Nou ja, leg mij maar over een stoel heen en spank me totdat ik roep “Oh yeah, monkeyboy!”, want ik begrijp het niet meer. De Europese Centrale Bank Justitie Hof Parlement ook wel bekend als ESA heeft toch ooit eens een keer besloten dat het BPM in Nederland afgeschaft diende te worden omdat dit illegeaal was? En daarom zouden we toch rekeningrijden krijgen? Maar dat laarst dit kabinet allemaal aan z´n lap?
Il was net zo blij dat we km heffing zouden krijgen…..
Michiel_vd_Brink zegt
Ach… we zien het wel… Ik denk dat ik na ’t weekend maar eens naar een leuk tweedehands helicoptertje ga kijken. ;)
Klaas zegt
@ZOEF: zo goed werkt de markt ook weer niet. Als een private ondernemer ziet dat er veel auto’s op zijn wegen staan en het geld binnenstroomt dan is ie blij. Onderhoud aan bruggen kan ook wel worden uitgesteld want levert toch niet direct geld op. De vervoersbehoefte is groot dus de prijs kan bijna oneindig omhoog. Als je privatiseert staan we straks heel duur in de file op hele slechte wegen.
Je kan wel aankomen met zoning laws en concurrentie. Maar als je dat echt wil dan moet de overheid zich volledig terugtrekken. Dus ook geen gedwongen onteigening van die ene boer die in de weg zit. Er kan dan geen nieuwe snelweg meer gebouwd worden.
Nee, infrastructuur hoort samen met ondermeer onderwijs, zorg en veiligheid tot de kerntaken van de overheid. Dat wil niet zeggen dat de overheid alles moet doen, maar ze moeten wel zorgdragen voor de regie.
mcx zegt
Om het fileprobleem op te lossen: openbaar vervoer gratis, spoor verdubbelen, geen woon/werk-kilometervergoeding uitbetalen.
ryan zegt
Ik gok dat er als tussen “oplossing” besloten gaat worden dat de automobilisten meer moeten gaan betalen onder allerlei valse voorwenselen (CO2, files, BPM op verontreinigende autos etc etc).
De auto is de “money maker” van de NL overheid en dat gaan ze echt niet terugdraaien… Dus zelfs met een eerlijk KM heffingsysteem zullen ze wel weer wat bedenken waardoor de kosten toch weer omhoog gaan.
Maarten zegt
Mooie fietsen… (mag ik natuurlijk niet zeggen hier, ik doe het lekker toch want ik voel me opstandig vandaag :P)
Mark zegt
In landen met tolwegen kun je idd kiezen of je snel wilt zijn en betalen moet of lekker in de rij aansluiten. Maar goed in NL hebben we de ruimte er niet voor.
Spreiding is idd (in deze 24 uurs economie) geen slecht plan. Thuiswerken kan voor sommige functies prima te doen schijn. Scheelt weer CO2 :).
Mark zegt
Gebruik belasten en bezit niet vind ik prima, maar waarschijnlijk zal het zoiets hier ter lande toch niet worden. Gewoon extra inkomsten (die niet eens terugvloeien in wegenonderhoud etc). Net als de voorgenomen vliegtax…ordinaire belastingverhoging.
Maestro zegt
Er worden opmerkingen geplaatst als “marktwerking in het verkeer” “meer asfalt levert niet minder files op” Wat een onzin. Wegen zijn net als politie, dijken enz collectieve goederen waar iedereen aan mee betaald en iedereen genot van heeft. Dus niets marktwerking.
Inzake het verband tussen meer asfalt en files, jarenlang groeit de bevolking en worden er meer nieuwe auto’s verkocht, in diezelfde periode wordt er nauwelijks meer asfalt aangelegd. Een bepaalde verhouding is daarmee aangepast (ik zou zeggen verpest) waardoor files kunnen ontstaan. Daarnaast is de maatschappij mobieler geworden. Bovendien vind ik de gedachte dat als er meer asfalt zou liggen, ik dan meer zou gaan rijden, complete onzin. Leg ’t mij maar eens uit zodat ik het snap.
De kilometerheffing is in principe een goed idee, als je meer gebruikt maakt van een dienst, betaal je er meer voor. Maar eigenlijk doe je dat al middels accijnsheffing. De MRB is een relatief klein bedrag en om daar nou zo’n heel circus voor te starten.. Nee het gaat denk ik om de BPM. Die zoals Rick dos terecht opmerkt volstrekt illegaal is. Middels het “variabiliseren” wordt deze vrijhandelsbeperkende maatregel gelegaliseerd.
Verder gaat het afhankelijk maken van tijd en locatie van de kmheffing mij te ver. De gedachte is dan dat jij en ik op andere tijdstippen naar het werk gaan. Ja ja dan krijgen bedrijven zeker dezelfde openingstijden als een gemeentehuis met bijbehorende dienstverlening ;-)
mattie zegt
@zoef
het gevolg van jou theorie is dat de hele randstad snelweg wordt. het gevolg daarvan is dat bijna iedereen last heeft van geluidsoverlast en bijna nergens meer een boom te bekennen is. daardoor is er geen rust meer in het leven van de mensen en raken ze snel gestrest enz. kortom zeer slecht.
zelf sta ik niet in de file maar trein ik regelmatig naar school; inde trein lekker uitslapen of studeren.
ben wel autoliefhebber, dus je moet het autorijden leuk houden door alleen te rijden wanneer het leuk is. dus niet in de spits.
zolang de gemiddelde bezetting van de auto’s inde file lager is dan 1,5 persoon per auto. heb ik geen medelijden met de filerijders.
ik heb enkele tips voor de filerijders.
– zoek werk binnen twintig km van je huis. kun je met mooi weer nog op de fiets en je hebt weinig reistijd waardoor je veel thuis kunt zijn.
– ga eens met het openbaarvervoer, binnen de randstad perfect te doen, daarbuiten soms wat minder. maar je kunt het ov aanvullen met de fiets of lopend dan heb je ook je dagelijkse beweging weer gehad en hoef je daarvoor niet naar de fitness en kun je je geld nuttiger besteden
– het openbaar vervoer zorgt voor meer sociaal contact je kunt de krant lezen en het is goedkoper(nog wel). je doet ook nog iets goeds voor het milieu.
– ga in het weekend lekker auto rijden op de kleine wegen of in duitsland, volgens mij veel leuker dan in de file ‘rijden’.
Wat ik ook nog steeds vreemd vind is dat er bijna niemand in een extra kleine auto(smart) of op de motor(scooter) door de spits gaat. in steden als Turijn en Milaan zie je veel motorscooters en kleine auto’s. gevolg is dat het verkeer zelfs in de file goed doorstroomd. op de motor heb je altijd je snelheidsvoordeel, of krijg je voor hard optrekken ook al een bekeuring in nl.
Je ziet naar mijn mening net iets te veel grote auto’s rijden. een speciale rijstrook voor smalle voertuigen lijkt mij de oplossing.
TheEdge zegt
VVD RULLESss!!! dikke auto’s, recht door zee en een land zonder **** illigale