Volvo p0wned Seat hier? Of is bioethanol echt te groen voor de racerij en kan diesel nog net?
De Volvo S60 komt normaal gesproken uit in het Zweedse toerwagenkampioenschap (het STCC), maar zal op 28 en 29 juli mee doen aan hde WTCC race in het Zweedse Anderstorp. Daarmee wordt Volvo de eerste deelnemer in het WTCC die op bioethanol (E85) rijdt. Volvo
Van vermogensverlies is volgens Alexander Murdzevski Schedvin (manager autosport bij Volvo Cars Zweden) geen sprake: “Alle autosportexperts claimden dat het gebruik van ethanol in plaats van benzine tot prestatievermindering zou leiden onder de regulering conform FIA Super 2000. Wij besloten om dit jaar al mee te doen en ik ben blij dat we het tegendeel hebben kunnen bewijzen. Deze gunstige start lijkt erg veel op Volvo’s deelname aan het Britse toerwagenkampioenschap in de jaren 90. Toen was Volvo de allereerste die, ondanks de waarschuwingen van experts, een katalysator in zijn raceauto’s monteerde.”
Hoewel Volvo in het STCC kampioenschap op de tweede plaats staat, zijn ze voorzichtig over hun kansen in het WTCC. Voor het WTCC worden andere banden gebruikt en bovendien wordt er gebruik van een staande start. In het STCC is er een rollende start, waarbij het nadeel van voorwielaandrijving minder speelt volgens Volvo.
Jan. C zegt
Interessant. Nog een fabrikant in het wtcc.
Jochem zegt
ik zou zeggen, succes :P
babbaloerie zegt
Met Ethanol heb je toch juist prestatiewinst, vanwege een hoger octaangehalte?
Correct me if I’m wrong…
Vincent#1 zegt
Prestatie vermindering? Ik dacht dat dat waneer je alcohol in je tank gooide dat je er zo’n 10 pk bij krijgt.
Of ligt dat anders bij racemotoren? Of zou bioethanol misschien minder zuiver zijn dan industrieel gemaakte ethanol?
carnie zegt
Ik snap niet waarom mensen denken dat biobrandstoffen beter is voor het milieu? De CO2 uitstoot en roet etc is hetzelfde als bij gewone fossiele en je moet het oogsten dat heel wat energie in beslag neemt en in de toekomst gaat het (over)kweken ecologische schaden opbrengen … waarom beziet iedereen dit als groen?
Vincent#1 zegt
@babbeloerie, iig niet vanwege het hogere octaangehalte.
ethanol is C2 H5 OH
octaan is C8 H18
ok verkeerd geschreven, maar ik kan hier geen subscript typen
W!d zegt
@carnie, de uitstoot is hetzelfde.. alleen de CO2 die het uitstoot heeft het ook opgenomen uit de natuur.. dus CO2 neutraal. In zweden maken ze de ethanol van houtsnippers die bij het verwerken van je ikea meubels worden overgehouden.. dit heeft mijns inziens weinig nadelen. Het verbouwen zoals in brazilie het geval is ben ik op tegen, hierdoor gaat de landbouw op de kop en wil niemand meer graan produceren om broden te bakken..
on topic: het is natuurlijk gewoon een promotie stunt om de flexifuels onder de aandacht te brengen, maar altijd leuk wat andere teams kunnen doen in het kampioenschap
ZOEF zegt
waarom beziet iedereen dit als groen?
Je moet daarvoor in de geest van een groene jongen kruipen, Carnie:
Je bent dus TEGEN energie, alle energie.
Je hebt in de jaren 70 met succes al één energievorm kunnen quasi-verbieden: kernenergie.
Je hebt in datzelfde decennium ook succesvol kunnen strijden tegen windmolens, die men toen tijdens de oliecrisis van 1973, wou installeren. Je kon gelukkig die goedkope vervangingsenergie ook verbieden toen, wegens “horizonvervuiling”.
Je zocht je rot voor een argument tegen fossiele energie. Je dacht het gevonden te hebben: schaarste! we MOETEN besparen anders is de olie op. Terwijl je dat zei echter vonden ze grotere oliebronnen dan ooit bij. Bleek dat je je gebaseerd had op cijfers van olieboorders: “voor hoelang hebben jullie nog voorraad?” antwoord: “euh nog ’n jaar of twintig, dertig? Verder vooruit zoeken we niet, dat kost teveel geld.” Vanaf “verder vooruit” hoorde je ’t al niet meer want je stond al op de barricade te roepen “binnen 30 jaar is alle olie op!”. Je stond voor aap toen bleek dat je ook uit steenkool dezelfde vloeibare brandstoffen kon maken als uit olie en dat er nog voor EEUWEN steenkool is.
Maar toen kwam CO2!!!!! Je kon CO2 tot dusver niets verwijten – anders had je ’t al lang gedaan – maar nu was het dus een broeikasgas en dat bleek het gedroomde argument tegen de gehate Olie en Steenkool.
Toen kwamen ze met BIOBRANDSTOF en je zei: ja doe dat dan maar, terwijl je je al verlekkerde hoe makkelijk dat te bestrijden zou zijn (met de argumenten die Carnie aanhaalt) eens de regeringen de olie definitief hadden verboden.
lampredi zegt
Ik snap niet dat men ethanol en racen als tegenstellingen ziet. In de dragracerij is de alcohol klasse juist een snellere dan de benzine klasse. Op ethanol gaat het juist harder.
@Vincent#1: Nee, maar wel aan het octaangetal, ofwel: het mengsel kan beter gecomprimeerd worden zonder te detoneren. Je kunt dus een hogere compressie toepassen (turbo of compressieverhouding). Dit komt niet door de chemische samenstelling, maar door de koelende werking van alchohol.
Door die zelfde koelende werking gaat er ook nog eens meer je cylinders in, en dat zorgt ook weer voor meer pktjes, zelfs zonder aanpassingen aan de compressie.
Zelf loop ik trouwens op ethanol ook erg lekker. De beste ethanol wordt nu ook in Nederland gemaakt, door de firma Zuidam, die nu een eersteklas whisky maakt :)
Vincent#1 zegt
thanks@Lampredi
@ZOEF, ja toch, alle linkse intellectuelen kunnen de tering krijgen, het is een groot complot tegen de normale mens. Wanneer je een eigen partij begint heb je mijn stem. Dan kun je in de tweede kamer argumenten door elkaar gaan haspelen.
W!d zegt
milieu daargelaten.. hoop ik dat ethanol een concurrentie strijd aan kan gaan met conventionele benzine. Hopelijk komt er hiervan een overschot en gaan de prijzen flink omlaag, voor een liter betaal je nu nog bijna 2 euro.. dus die moeten eerst omlaag..
rikkon zegt
Neeheeh! OctaanGETAL!
Het gaat er niet om hoeveel octaan er in de brandstof zit maar om de maat van klopvastheid.
Hoe hoger het getal, hoe hoger de compressie kan zijn en dus hoe grotere klappen.
Volgens wikipedia:
Octaan (molecuulformule C8H18) is een alkaan en verwant aan butaan.
Het octaangetal is een eenheid voor de grootheid klopvastheid van benzine.
Het octaangetal van benzine wordt gemeten door de klopvastheid te vergelijken met een mengsel van het makkelijk ontbrandbare n-heptaan en het moeilijk ontbrandbare iso-octaan (2,2,4-trimethylpentaan). Hierbij geldt per definitie dat de klopvastheid van n-heptaan 0 en die van iso-octaan 100 is.
Hoe hoger het octaangetal, hoe klopvaster de benzine.
Er bestaan brandstoffen die klopvaster zijn dan iso-octaan en dus een hoger octaangetal hebben dan 100. LPG bijvoorbeeld heeft een klopvastheid van 108-110.
carnie zegt
het octaan gehalte (bv 95,98) is voor ‘kloppen’ van de motor tegen te gaan dit is een verbranding op te hoge druk en T. Ik geloof dat bioethanol gemaakt wordt van één of ander landbouw plant (ik ben de naam vergeten hehe) ik herinner mij een tijdje geleden in de krant te hebben gelezen dat bioethanol als het nog maar 10% van de fossiele brandstof zou vervangen catastrofale ecologische gevolgen en dat het dus helemaal niet groen is. Natuurlijk moet er wel een reden zijn waarom men dit promoot. Die reden is volgens mij om minder economisch afhankelijk te worden van het midden oogsten. Petrochemische bedrijven kunnen ook redelijk wat winst pakken op biobrandstoffen, meer dan van fossiele brandstoffen.
Biobrandstoffen is even ‘groen’ als de Prius ;)
Racer X zegt
Ik zeg volmondig JA tegen racen op bio ethanol!
Johan zegt
Dit zouden ze moeten doorzetten…..
…en de strijd aangaan tegen de BMW, Seat en Alfa….
Maakt het weer een stuk interessanter lees spannender.
Greetz Johan
Bramzel zegt
Volgend jaar (overgangsjaar) en in 2009 (volledig) gaat het hele WTCC veld op Bioethanol rijden ipv Benzine.
ik rol zegt
bio-ethanol is co2 neutraal, dus de co2 die vrij komt bij verbranding heeft de plant in z’n levensfase ook opgenomen.
Maar een liter bio-ethanol bezit minder verbandingsenergie dan een liter benzine, dus het brandstofverbruik gaat omhoog.
Dus wat vaker tanken! Maar ieder beetje helpt.