Alleen nog maar EV’s verkopen, Volvo krijgt dat niet zonder lening voor elkaar.
De transitie naar volledig elektrisch komt met een prijskaartje. In een relatief kort tijdbestek moeten autofabrikanten afscheid nemen van de verbrandingsmotor en de overstap maken naar de EV. Dat betekent veel geld pompen in het ontwikkelen van dit soort nieuwe auto’s. Dat geld moet ergens vandaan komen.
Voor het ene merk gaat die transitie sneller dan het andere. Bij Volvo hebben ze in elk geval de doelstelling om in 2030 alleen nog maar EV’s aan te bieden. Daarmee loopt Volvo vijf jaar voor op de Europese doelstelling. Met het investeren van het eigen vermogen alleen lukt dat niet. De Zweden hebben daarom aangeklopt bij de Europese Investeringsbank, oftewel de EIB.
Bij de EIB heeft Volvo een lening afgesloten van 420 miljoen euro. Dat geld gaat gebruikt worden voor de ontwikkeling van volledig elektrische auto’s. Om wat specifieker te zijn, de focus ligt op software en productietechniek.
Volvo EV’s in Nederland
Nederland is nu al een belangrijke markt als het gaat om elektrische auto’s. Van alle verkochte Volvo’s in Nederland 2023 beschikte 62% over een volledig elektrische aandrijving. Een aardige stijging ten opzichte van 2022, toen het aantal nog 47% bedroeg.
Tel je ook de plug-in hybride modellen mee dan bestond de Volvo-verkoop in 2023 voor 84% uit geëlektrificeerde auto’s. Volvo heeft daarmee een belangrijke positie in handen. Vorig jaar was het Zweedse automerk het derde stekkermerk van ons land met een marktaandeel van 8,5%.
Volvo verkocht überhaupt meer auto’s in vergelijking met 2022. Vorig jaar verkocht het merk 16.255 auto’s in ons land. Dat was 12.965 in 2022. Goed voor een marktaandeel van 4,4%. Verder zag het merk het flexibele auto-abonnement, Care by Volvo, groeien met 30%. Dit abonnement is enigszins vergelijkbaar met het systeem waar Lync & Co ook mee werkt. Blijkbaar zitten Nederlanders wel te wachten op zo’n flexibel auto-abonnement.
2024
De kans bestaat dat Volvo de cijfers van 2023 gaat overtreffen dit jaar. Dit heeft alles te maken met de komst van de EX30. Deze volledig elektrische crossover opereert in het B-segment. Een segment waar Nederlandse autokopers veel te vinden zijn.
Het merk heeft hoge verwachtingen van dit nieuwe model. Aan het einde van 2024 kunnen we concluderen of die verwachtingen terecht waren.
pomoek zegt
Maar natuurlijk tellen we de hybride varianten niet mee als elektrische auto’s.
waterisnat zegt
1 van de tig subsidies dus. Tegen “gunstige” voorwaarden neem ik aan, en als het moet worden afgeschrven is het ook niet erg, want meewerkend aan de collectivistische unie van armoede en wetenschapafbraak tbv deugrovende bureaucraten. Heerlijk nieuws dit. Zo komen we er.
DeWitteCondor zegt
Lijkt me logisch. Tesla heeft ook bakken moeten lenen / aantrekken van aandeelhouders. Voor bestaande merken zal dat minder zijn omdat er al een basis is, maar alsnog een forse pot nodig. Ik vind 420 mln eerlijk gezegd nog wel meevallen.
Ik benijd de autoproducenten nu niet. Je weet dat je van het dinosap af moet, maar voorlopig zitten we nog in een periode waarbij de EV verkopen bestaan bij de gratie van subsidieregelingen en stroomprijzen. Daar worden door een aantal EV rijders allerlei andere voordelen bij verzonnen, maar feit is dat niemand die dingen koopt zolang de benzine nog beschikbaar en te betalen is en/of er geen financiële voordelen aan de EV zitten. Daar zijn we te veel Nederlander voor. ING plaatste 2 dagen geleden nog hun analyse dat ze verwachten dat de EV markt in Nederland fors terugloopt in 2024. De subsidiepotten zijn allesbehalve leeg en de occasion koper is huiverig om een gebruikte EV aan te schaffen.
waterisnat zegt
Met als grote verschil dat dit privaat geld was wat werd geinvesteerd bij Tesla (en ja, natuurlijk ook de pensioenfondsen die met andermans geld spelen, ander probleem). Risico’s afwegen met eigen geld ipv met andermans geld geeft altijd hele andere uitkomsten. Geen persoonlijke consequenties of juist wel werkt heel anders bij alle mensen.
DeWitteCondor zegt
Dat klopt. Maar niet zelden wordt bij equity rondes ook gewoon van de oorspronkelijk oprichters verwacht dat ze bijstorten en bij forse bankfinancieringen vragen banken ook regelmatig om equity/achtergestelde lening of een garantie vanuit de aandeelhouder. Ik heb natuurlijk geen idee of dat hier ook gebeurd is maar vaak willen diegenen die de grootste pot op tafel zetten dat risico wel enigszins mitigeren.
Joris24 zegt
Wel apart dat een Chinese eigenaar met diepe zakken z’n geld in Europa leent om vervolgens in China gebouwde auto’s op de Europese markt te dumpen. Is de rente hier gunstiger dan in China of is dit voor de productie die volgend jaar in België begint? Lijkt een beetje van twee walletjes eten.
Gulli zegt
Dat vroeg ik me ook af, kan Geely hier niet inspringen?
DeWitteCondor zegt
Is gewoon leveraging. Lijkt me op zich niet gek. En ik denk dat Volvo ook niet meteen concurreert met het gros van de Chinese merken. BYD/Lynk/Xpeng lijken me niet direct klanten bij Volvo wegtrekken. Eerder bij Tesla/Skoda etc. Ondanks de Geely achtergrond hebben mensen nog wel een heerlijke semi premium Scandinavische connotatie bij Volvo.
JelmerS zegt
Polestar telt dan niet mee in de cijfers neem ik aan. Ik begrijp niet waarom de Polestar 2 niet gewoon een Volvo S40 is geworden. Moederbedrijf Geely voert nu teveel merken die dan zelf weer uit te weinig modellen bestaan die elkaar nu beconcurreren. Die leening uit de Europese Investering Bank beland natuurlijk wel via Volvo zo China in.
pomoek zegt
Volgens mij wordt alleen de EX30 in China gemaakt(?). Op de website van het eib staat:
The investments will cover research and development, software development and implementing next-generation manufacturing technologies for fully electric vehicles.
Op zich is de vraag wel terecht in hoeverre het moederbedrijf Geely hiervan gaat profiteren.
DeWitteCondor zegt
Het is een lening. Geen gift. Zal best meevallen.
pomoek zegt
@dewittecondor: natuurlijk. Maar geld is nu eenmaal schaars. en gemeenschapsgeld nog schaarsderder. Ben helemaal voor herverdeling van middelen. en daar kan een bedrijf uit een ander land binnen de EU inderdaad ook van profiteren. Maar dit bedrijf is, deels, wel in handen van een Chinees bedrijf.
Ik weet het niet zeker, maar volgens mij ligt de EIB rente zo’n 0,6% lager dan de marktrente. Althans dat las ik ergens, kan best hoger of lager zijn. Dat is een voordeeltje van 2,5 miljoen ten opzichte van het geld lenen bij een bank.
De winst valt dus 2,5 miljoen hoger uit. Met een CT belastingtarief van 20% kan eigenaar Geely (78% van de aandelen) dus iets van 1,5 miljoen bijschrijven op zijn rekening.
ericc zegt
Dus je betaalt als burger al mee voor de ontwikkeling en achteraf nogmaals voor aankoop. Dus EV’s zijn niet goed voor je portemonnee….. Schande!
gregorius zegt
Het is gewoon schreef.
Volvo wil een lening om dingen te doen. In dit geval voor research en software development. Dat is hun goed recht.
Dan kunnen ze betalen van hun eigen vermogen (78% in handen van Geely).
Of dat kunnen ze lenen. En dan is het naar voorwaarden kijken. In dit geval zullen de voorwaarden van de Europese Investeringsbank wel goed zijn geweest; want ja, elektrisch maken is goed. En dan kan je ook mooi zeggen dat het werkgelegenheid verschaft etc etc. Ook is het nog maar de vraag of Volvo ook daadwerkelijk geaudit word of ze deze lening 100% daarvoor hebben gebruikt of niet.
Wat wel een terecht punt is: Geely heeft zelf al een aantal 100% EV merken (Zeekr, Smart, Polestar) en ze weten dondersgoed hoe het spelletje gespeeld moet worden. Maar waarschijnlijk hebben ze gezien dat ze voordelig konden lenen en dat ze dat geld sws zouden uitgeven, dus je plaatst je uitgaven in een goed hokje. Handig of achterbaks?
En ook een terecht punt: mocht deze lening, van Europees geld, dus leiden tot het financieren van een winstgevend iets, dan slipt dat iets voor 78% weg direct naar China. En dat kan vereenvoudigen tot: je financiert Europese medewerkers (voor een deel) om meer winst te maken dat voor 78% naar China gaat. En daar kan je terecht een punt van maken.