Bij de Volkswagen Talagon wordt VR6 en TSI ein-de-lijk gecombineerd.
Volkswagen heeft altijd zijn eigenwijze opossingen gehad als het aankomt qua layouts en motoren. Nee, we bedoelen niet de TDI-motoren. Naast het feit dat dat een vinding was van Fiat (jazeker), heeft de Volkswagen Group er wat bijzondere motoren gebouwd.
Denk aan de G-Lader, motoren met vijf kleppen per cilinder, downsize TSI-blokken en natuurlijk de VR- en W-motoren. Voor het eerst wordt de TSI met de VR-motor verenigd. Dat gebeurt namelijk en de compleet nieuwe Volkswagen Talagon.
5,15 meter lang
Mocht je de Volkswagen Talagon niet kennen, dat is een enorme (gloednieuwe) crossover van het merk. Het apparaat is 5,15 meter lang, 2 meter breed en en 1,80 meter hoog. De wielbasis bedraagt een vorstelijke 2,98 meter. Daarmee is de Volkswagen Talagon groter dan de huidige Volkswagen Touareg. Voor de context: die is 4,88 meter lang, 1,98 meter breed en 1,71 meter hoog met een wielbasis van 2,89 meter.
Platform Volkswagen Talagon
Wel is er een groot verschil met de Touareg. De nieuwe Volkswagen Talagon staat op een verlengde versie van het MQB-platform. Dit betekent een overdwars geplaatse motor. Vandaar dat er gekozen is voor een VR6-layout. Die past namelijk makkelijker bij auto’s die in basis voorwielaangedreven zijn.
De Volkswagen Touareg is stiekem geen VW, maar een Audi. De motor (een V6, geen VR6) is in lengte geplaatst voor de vooras, zo zit de transmissie recht op de as. Het is een wezenlijk verschil en levert dus een wezenlijk andere auto op.
Ruimte
De Talagon is voornamlijk bedoeld om meer ruimte te creëren in het interieur. De auto is niet zo luxe of capabel als een Touareg. In tegenstelling tot de Touareg kun je de Volkswagen Talagon als zes- of zevenzitter bestellen. Dus daar pakt de Talagon weer een paar puntjes.
Motor Volkswagen Talagon
Oh ja, voordaat we het vergeten komen we nog even terug op de motor. Het is een 2.5 TSI. Heel even dachten we aan een teruggetunede vijfcilinder, maar niets is minder waar. Aan de afbeelding te zien is duidelijk dat het een VR6 betreft. De motor levert precies 299 pk (toevallig 220 kW) aan vermogen en 500 Nm aan trekkracht.
Standaard heeft de crossover een zeventraps DSG automaat. Daarnaast heeft de auto vierwielaandrijving, geen permanent systeem als bij de Touareg, maar een 4Motion met haldex-koppeling. Als de voorwielen grip verliezen, mogen de achterwielen pas meedoen.
De Volkswagen Talagon wordt gebouwd in samenwerking met FAW en zal alleen in China geleverd worden. Hopelijk lepelt iemand het blok binnenkort in een Golf.
gregorius zegt
Ideaal voor een gezin dat ook eens echt ruimte in de auto wil en niet in een Sharan willen rijden.
Maar blijkbaar bestaan dat soort gezinnen niet meer in Eurupa.
Ik vind dit verder gewoon een knappe auto, als je dat vereiste van veel ruimte hebt.
jarnobakker zegt
@gregorius: ik rij in een S-max in zo’n Sharan wil ik ook niet rijden. Deze Talagon zou wel een mooie vervanger zijn. Ziet er namelijk niet verkeerd uit
RobTWo zegt
@jarnobakker: Ik heb ook een paar S-Maxen gehad, maar die is al een tijdje niet meer leverbaar, zeker niet in de 240pk benzine uitvoering. En als je dan zover ruimte en eventueel een stekker erbij wilt, heb je de keuze tussen een XC90 of, sinds een paar maanden, een Ford Explorer. De Volvo heeft meer vermogen, maar de Explorer wel weer een V6 3 liter motor (naast de elektriciteit).
jeroentje2 zegt
Soort supersize Tiguan. Volgens mij met de juiste motorisering (phev) een potentiële goed lopende auto hier in Europa. Veel mensen hebben dit liever dan een touareg schat ik zo in…
GH zegt
Ik ben bekend met een V6 of 6-in-lijn en ik ken bijvoorbeeld de Corrado VR6 of Golf VR6 van namen, maar niet bekend wat VR eigenlijk is. Qua mijn bouwjaar en het jaar dat ik m’n interesse in auto’s heb ontwikkeld komt net achter die periode van deze modellen. Die afbeelding geeft een hele vreemde plaats van de 6 cilinder in beeld, is dat het bijzondere aan dit blok?
Richmond zegt
Het is een V6 met een hele kleine blokhoek waardoor je maar 1 cilinderkop hebt, maar de zuigers staan wel kruislings op de krukas. Voordeel is ruimte besparing.
clubbtraxx zegt
Niet dus, het is een 6 cilinder met maar 1 cilinderblok (en dus geen ‘blokhoek’ want er zijn er geen 2) waar de cilinderbussen in v vorm vlak tegen elkaar in staan.
VR staat voor V-Reihenmotor. Een V-lijnmotor dus. Een normale V6 heeft dus 2 cilinderbanken en ook 2 ciliderkoppen nodig wat meer ruimte inneemt dan het VR ontwerp.
Best wel een geniaal idee van VW, uit het zelfde concept hebben ze ook de W12 ontwikkeld.
Dit zijn feitelijk 2 VR6en samengebracht tot W12.
macchina zegt
@GH: Het vreemde aan de VR6 is de R van reihe (dacht ik). Het is een V blok dat de ruimte mag innemen van een lijn blok. Wat je dan krijgt is een blok met een heel scherpe hoek waar de cilinders om en om in elkaar weven als het ware. Dit moet ook, omdat dit blok overdwars wordt geplaatst in de motorruimte waar normaal een viercilinder ligt. Je kunt je voorstellen dat inclusief versnellingsbak je snel de ruimte uit zou gaan met een lijn 6 of V6. Het is een bijzonder blok, met een eigen geluid. Zoek maar eens een video
monsieurleloure zegt
@GH: heeft te maken met de blokhoek van de cilinderbanken.
Volgens mij heeft een vr6 maar één cilinderkop
GH zegt
Geluid is mij bekend inderdaad, uniek. Rijdt regelmatig nog een Corrado door het dorp.
Thanks voor toelichting allen. Toch leuke feitjes!
sabrerator zegt
@GH: het is een V6 met een heel kleine hoek tussen de cilinderbanken. Zo klein, dat er 1 cilinderkop op zit. Het zit dus ergens tussen een V6 en een R(eihe = lijn) 6 in. Vandaar VR6.
jappie1996 zegt
@GH: de VR is een combinatie van een V-motor en een lijn-motor. Dus je hebt de balans van een lijnmotor maar de compactheid van een V blok
jarnobakker zegt
@GH: ga op youtube maar eens fimpjes zoeken van de golf r32. Is hetzelfde blok maar 3.2 atmosferisch. Die dingen hebben uniek geluid.
smoked zegt
@GH: VR motor staat voor Vau-Reihe motor (V en lijn motor)
Thomas20vt zegt
@GH: VR staat voor Versetzte Reihe. Bij een VR6 staan de 3 cilinders niet tegenover elkaar maar verschoven. Hierdoor kunnen de cilinders onder een kleinere hoek staan en krijg je dus een compactere motor.
Homer55 zegt
@GH: weet je het al?
wimof zegt
Zoals altijd had Google uw vriend kunnen zijn.
vacano zegt
Soms onbegrijpelijk dat fabrikanten miljoenen investeren in een model en deze enkel in enkele landen verdelen.
Begrijp best dat bv Mazda de MX-5 Miata niet moet aanbieden in bv Latijns-Amerika maar deze Talagon moet VW toch ook in Europa kunnen slijten.
mashell zegt
Het is nog onbegrijpelijker dat VW in de VS al de Atlas heeft, ook een supersize MQB SUV.
jarnobakker zegt
@vacano: hier kost hij waarschijnlijk gelijk een ton. Maar ja dat betalen mensen ook bijna voor dat andere hok (touareg).ik vind deze talagon veel mooier
rwdftw zegt
Oei @Willeme, betrap ik je nu op een foutje?
Fiat begon met diesel op hoge druk inspuiten. Hiervoor ontwikkelde men een common rail systeem, wat oa bekend werd onder de term JTDm. Volkswagen begon ook op hoge druk in te spuiten, maar besloot een andere weg te gaan. Men ontwikkelde de pompverstuiver. Pas in 2007 nam men afscheid van de pompverstuivers en stapte Volkswagen over op common rail.
De pompverstuiver werd de das om gedaan door het motorlawaai, hoge productiekosten en het niet kunnen voldoen aan milieu eisen.
escort77 zegt
Is dit dan de opvolger van de Volkswagen Atlas? Die is ook groter dan de Touareg en ook nooit officieel in Europa geleverd.
Robert zegt
@willeme: TDI een utivinding van Fiat? Mocht je er nog geen artikel aan hebben gewijd, dan moet je dit toch eens nader toelichten, want voor zover ik weet is het door Fiat ontwikkelde (en later door Bosch overgenomen) common-rail inspuitingsprincipe wezenlijk anders dan de pompverstuivertechniek van VAG. Maar, als altijd sta ik open voor aanvullingen en verbeteringen.
Ik vraag me eigenlijk ook wel af of de TS(F)I motoren van VW hun kinderziektes nu een keertje te boven zijn. Over de bouwjaren van pak-em-beet na 2017 hoor ik weinig onheilspellends meer.
willeme zegt
@RRRobert: Fiat was de eerste die directe injectie op een turbodiesel toepaste. De TDI motoren van VW waren niets meer dan dat.
Eind jaren ’90 ontwikkelde Fiat het commonrail systeem, dat daarna ook door alle merken is overgenomen (VW gebruikt dat nu ook).
Een tijdje, van 1999 tot 2008 ongeveer, heeft VW gewerkt met pompverstuivers. Die waren zuiniger en krachtiger, maar ook behoorlijk vervuilend. Daarnaast waren de pompverstuivers niet al te gemanierd. De pompverstuivers werden aangeduid met een rode D en een rode I, daarna is het een beetje verwaterd qua naamvoering en werd alles door elkaar heen gebruikt). Sowieso gebruikte VW ook alles door elkaar heen, want sommige diesels hadden geen pompverstuivers (basis diesels) en de V6 (vanaf 2004) en V8 diesels (vanaf 2002) maakten gebruik van het commonrail systeem. De 2.5 V6 TDI had geen van beide ;-).
We hebben er een keer een artikel over gewijd, namelijk tijdens de Special van de Fiat Croma.
Als je kijkt zie je in de comments van dat artikel dat je dezelfde vraag stelt ;-). Dus ik geef wederom hetzelfde antwoord :-D.
Robert zegt
👍🏻
lekkerdwars zegt
Kan je lekker mee opscheppen naar je buren; kijk mij ik heb anno 2021 een auto gekocht met een onnodige brandstofmotor 😂
jarnobakker zegt
@lekkerdwars: die worden anders nog zat verkocht hoor. Denk jij nou echt dat alle nieuw verkochte auto’s een phev of electrische auto is? Alleen bij lease auto’s
lekkerdwars zegt
@jarnobakker: ja wellicht aan paar particulieren die nog niet wakker zijn maar financieel gezien natuurlijk dief van je eigen portemonnee als je er achter komt dat ie over 5 jaar onverkoopbaar is. Ja tzt vast nog vraag in Oost Europa, maar als particulier ruil je liever in bij je vertrouwde dealer om de hoek die je hoofdschuddend aankijkt..
Begrijp me niet verkeerd, er zijn genoeg sportieve modellen, of auto’s die veel en vaak moeten ‘trekken’ waarvoor een brandstofmotor voorlopig nog wenselijk blijft, maar komaan een people mover om van A naar B te komen allang niet meer in west en noord europa.
sportabgasanlage zegt
Over 5 jaar? Dat is wel wat optimistisch hoor. Op dit moment heeft de gemiddelde Nederlander ongeveer €16K over voor een occasion (excl inruil). Over 5 jaar zijn er nog veel te weinig betaalbare EV occasions om de gemiddelde Nederlander over te halen om elektrisch te gaan rijden. Aangezien het Nederlandse wagenpark gemiddeld 11 jaar oud is, kun je er dus ook vanuit gaan dat het nog minimaal 10 jaar duurt voordat EV’s de occasionmarkt langzaamaan zullen gaan overnemen. Dat gebeurt geleidelijk, en er zal voorlopig altijd vraag blijven naar auto’s met ICE. Je kunt dat mooi zien aan de dieselmarkt in Nederland. Diesels schrijven nu inderdaad meer af dan een tijdje terug, maar het gaat allemaal heel geleidelijk. Ik maak me in ieder geval geen zorgen. Dat er ooit een EV op mijn oprit zal staan, is onvermijdelijk, maar voordat heel Nederland EV rijdt, zijn we echt wel een paar jaar verder dan 5 jaar.
Homer55 zegt
@lekkerdwars: komaaaannn… ik rijd nog oude auto’s.
Voor het gevoel en karakter. Nieuwe auto’s elektrisch of niet zijn allemaal robots. Zuinige stille computers.
Ik geniet zo lang het kan van de oude techniek waar ik ook mee kan rommelen en denk niet zo vaak aan de centen.
Dutchdriftking zegt
Toch doodzonde dat dit blok niet in de Golf R gelepeld wordt. Hiermee zou deze zich veel meer onderscheiden van de GTI en de S3.
Van zegt
Motor klinkt interessant maar de rest niet. Gooi dat blok nou eens in de volkswagen golf 8! 6 bakkie en volledig lederen bekleding ala rollce royce, Mooie oldschool velgjes in 19 inch. beetje retro doe eens lekker gek. ;)
HZW zegt
Ok, wanneer gaan ze deze motor weer in de Golf R schroeven.
Ook de Arteon R kan hem wel gebruiken.
Zou gewoon in alle MQB producten van Volkswagen moeten passen lijkt mijn.
azuli zegt
Leuk om Casper weer eens te zien;)
sportabgasanlage zegt
Die is te volgen via https://www.youtube.com/channel/UCdx6xqiajHkeqXVNQI9H0SQ en via https://www.youtube.com/channel/UCkNCUlvA6knC8hcaGXrA9NA
tjorque zegt
Dat zou een leuk blokje zijn om in een arteon of Passat phev te leggen…
vaakbenjetebang zegt
En het is ook bepaald niet zo dat VW de ‘VR’-motor heeft uitgevonden. Lancia was daar al decennia eerder mee in de weer.
ishiban zegt
Om nog maar niet te spreken over de 5kleppen per cilinder. Iets waar Yamaha/Toyota ook al eerder mee was. Maar goed dat zijn ook geen auto’s voor het “volk” natuurlijk.
HZW zegt
Zijn er Volkswagens geweest met 5 kleppen per cilinder Motor. ??
Dacht dat dit alleen bij Audi is toegepast.
f31bmw320d zegt
@HZW: de 1.8(turbo) blokken hadden 20 kleppen op vier cilinders en zijn door zowel Audi, Volkswagen als Seat gebruikt.
motorhead zegt
Wat zit er voor raar quasimodo hoekje aan de achterkant geknutseld? Doet een beetje aan die grijskenteken Vito’s van een tijd geleden denken. Is dit ivm een belastingregeltje dat de kleinste van je zes kinderen rechtop achterin moet kunnen staan?
VR6 is de ideale oplossing als je wel veel slagvolume wil, maar geen ruimte voor fatsoenlijke in- en uitlaatkanalen en afdoende koeling van de kop. Wat is überhaupt het idee van een compacte motor, en dan lijnbus 80 naar centraal dr omheen bouwen?
Retorische vraag: wie op aarde zou zo’n hok willen hebben…
HZW zegt
Toch opvallend dat het een 2.5ltr motor is geworden.
Het verhaal ging altijd dat het een 3.0ltr Vr6 turbo motor zou worden.