Volkswagen heeft volgens eigen zeggen grote terreinwinst geboekt bij de ontwikkeling van een nieuw type brandstofcel. Het concern ontwikkelde een zogenaamde ‘warme brandstofcel’ die kleiner, efficiënter en goedkoper is dan de tot nu toe gebruikte ‘koude brandstofcel’. De serieproductie van brandstofcellen voor auto’s is hiermee een flinke stap dichterbij gekomen, maar zal toch nog erg lang duren…
Bij koude brandstofcellen bedraagt de maximaal toegestane temperatuur 80 graden Celsius. Bij hogere temperaturen ontstaat onherstelbare schade. Daarom zijn auto’s met een koude brandstofcel voorzien van een gecompliceerd, zwaar en (dus) duur koelsysteem. Om optimaal te (blijven) presteren en om schade te voorkomen, moeten de toegevoerde waterstof en lucht in een koude brandstofcel bovendien continu worden bevochtigd. Ook hiervoor is een gecompliceerd, omvangrijk, zwaar en duur systeem nodig. Omdat het ‘warme membraan’ van Volkswagen bij temperaturen van 120 graden Celsius probleemloos functioneert, is veel minder koeling nodig. Bovendien is bevochtiging niet noodzakelijk. Dat komt doordat de geleiding van protonen bij de warme brandstofcel via fosforzuur plaatsvindt. Dit zuur heeft even goede elektrolytische eigenschappen als water, maar het heeft een veel hoger kookpunt.
Door de minder omvangrijke koelinstallatie en het ontbreken van een bevochtigingssysteem, heeft de warme brandstofcel 30 procent minder ruimte nodig dan de koude. Dit zorgt voor een grote gewichts- èn kostenbesparing.
Volkswagen lijkt dus op de goede weg maar zal pas in 2010 de eerste prototypen de weg op sturen, vervolgens streeft VW er naar om rond 2020 een betrouwbare èn betaalbare brandstofcelauto in productie te nemen (zie ook DaimlerChrysler). En dat is veel te laat! Kijk naar het First mover advantage en wat dat heeft gedaan voor de Toyota Prius. Het lijkt mij zaak om als eerste met een nieuwe techniek te komen, het moet natuurlijk wel goed werken maar het lijkt alsof de (Europese) autoindustrie altijd zo verdomd traag is. Honda heeft namelijk al aangegeven in 2008 met een brandstofcel productie-auto te komen!
Nog even de werking van de brandstofcel voor alle n00b’s:
Het kernelement van een brandstofcel is het protonengeleidende membraan, dat zich tussen een anode en een kathode bevindt. Aan de kant van de anode stroomt waterstof en aan de kant van de kathode zuurstof. In de cel reageren waterstof en zuurstof met elkaar. Aan de kant van de kathode vormen ze water. Door het oxidatieproces (koude verbranding) ontstaat chemische energie, die door de brandstofcel direct in elektrische energie wordt omgezet. Het enige restproduct van deze chemische reactie is onschadelijke waterdamp. De opgewekte energie wordt via een omvormer aan één of meer elektromotoren afgegeven. Een auto met brandstofcel is niet alleen schoon maar ook nagenoeg geruisloos.
gerrit zegt
toch weer een vooruitgang in de wereld… of we er wat mee opschieten is een tweede vraag..
Tricolore zegt
En hoe wordt waterstof voor deze auto’s opgewekt..? Juist, door middel van centrales die werken op fossiele brandstroffen! En wat komt daar bij vrij..?
Volkswagen zegt
Zooi
Maar toch een merk wat er mee op de markt komt
Def Tovertor zegt
Dat ook de productie van waterstof CO2 uitstoten is evident. Alleen is nu de uitstoot geconcentreerd op één bepaald punt. Uitstoot vind dan niet meer plaats in bevolkte gebieden maar ergens anders.
Ik vind dat afwenteling van het probleem, maar geloof wel dat het uitstoot van uitlaatgassen terugdringt in stedelijke gebieden, wat een goede ontwikkeling is.
Franqie zegt
@ Def Tovertor: Dus jij vindt het beter voor het milieu als alles dood gaat, maar de luchtkwaliteit in de steden wel een paar procent beter wordt. Lijkt mij een nogal kromme gedachte…
Tellsell zegt
Als volkswagen nou een systeem in de auto bouwt van hy-drive. Dat systeem zorgt ervoor dat uit water, waterstof gevormd wordt en zo ingespoten kan worden zodat er weer water uitkomt. Ben je ook geen centrales nodig die schadelijke stoffen uitstoten om waterstof te produceren.
Newb zegt
Misschien beetje te simpel gedacht… maar voor het winnen van H2 kun je het proces toch gewoon omkeren. Oftewel water elektrolyseren en daar ontstaat toch geen CO2 bij. Misschien ontstaan er wel een paar andere stoffen als er geen zuiver water wordt gebruikt, maar dat zal dan in veel mindere mate schade toebrengen aan de natuur dan de auto’s nu.
Rossi zegt
Beter laat dan nooit :-P maar die testfase van 10jaar lijkt me sterk overdreven… Denk dat ze nu al een rijdend exemplaar hebben
Barry330cd zegt
Het wordt dus tijd voor schone kernenergiecentrales. Dan hebben we geen CO2 meer en het afval schieten we de ruimte in, daar heeft geen hond er last van. En met wat politieke wil gaat dit scenario echt door, want er zijn steeds meer landen die dit zien zitten, dan is de brandstofcel ook echt een goed en schoon alternatief toch?
Simon zegt
@Tricolore: Als of al het stroom wat opgewekt word door fossiele brandstoffen gebeurd. Er bestaan ook nog zoiets als windmolens, kerncentrales en stuwdammen. In de tijd dat iedereen in auto’s rijdt met brandstofcellen zal er nog nog veel meer op deze manieren energie geproduceerd worden.
mark zegt
@simon
de vraag is of men deze energie ook mobiel kan maken???
windmolen op je aanhangwagen???
een reactor onder je motorkap, met koeltorens op het dak???
verrijkt uranium gaan tanken???
zo makkelijk is het allemaal niet.
luwek zegt
@ mark…simon bedoelt waarschijnlijk dat je de electriciteit om waterstof mee te maken opwekt met windmolens/kerncentrales…en zo dus geen schadelijk stoffen uitstoot bij de producte van H2…die H2 stop je dan in tanks voor je auto en klaar is kees=)…in theorie is de enige ‘uitstoot’ van auto’s dan beperkt tot eens in de 30 jaar een beetje kernafval
auto-maat zegt
hummer heeft toch al een milieuvriendelijk model.. de H2!?
:)
bramwillemse zegt
Hmm dit is een interessante ontwikkeling, heb zelf ooit op de middelbare school een aardig uitgebreid onderzoek gedaan naar de brandstofcel en de ontwikkelingen op dit gebied. Sinds die tijd volg ik de ontwikkelingen nog steeds..
Ik snap, zoals meerdere mensen hier, ook niet waarom de ontwikkeling zo traag verloopt hier in Europa..
De Japanners komen binnen enkele jaren met productiemodellen terwijl geen enkel merk hier in Europa waarschijnlijk pas over 5 of meer jaren met een betrouwbaar model uit gaat komen. Maarja, beter laat dan nooit he :)
Ik snap niet waarom we het over kernenergie hebben. Kernafval is toch een ernstig probleem dat eeuwenlang blijft bestaan en alleen maar groter wordt. En even de ruimte in schieten is gigantisch kostbaar en moeilijk realiseerbaar. Stel je voor dat een raket met een kernafval explodeerd in de dampkring! Dan wordt de halve aarde besmet!
Maarja, het blijft een boeiend onderwerp die brandstofcel, maar zal pas over een decennium of twee echt in gebruik genomen worden in Europa..
Martijn Roskam zegt
Op amt.nl hebben we een aantal filmpjes de werking van de warme brandstofcel zoals deze http://www.amt.nl/web/show/id=60004/Video.html/contentid=8547
snakes zegt
bagger, zonder emotie voor de echte autoliefhebber
pieter zegt
Koude of warme brandstofcel.Het is allemaal flauwekul en onzin.
Niet eerder dan 2030 komen de eerste consumenten modellen op grote schaal op de markt!!
Tot die tijd zullen de autoindustrie en de brandstofleveranciers
shell, texaco, Bp en al die anderen ons gewoon uitknijpen!!!!
Dat zijn de feiten en niet anders!!!!!
Zegt het voort en stuur het door!!!!
freek zegt
Ik vrees dat het ook nog even duurt…
maar een combi van bio brandstof en hybride (zoals Saab al heeft) vind ik wel een aardig goede tussenoplossing… totdat de waterstof auto’s er zijn. of het dan ethanol is of bio diesel… dit geeft al minder vuiligheid… en in de stad (oftewel onder de 50 km/u) gewoon lekker op stroom rijden… als ze het dan ook nog even zo maken dat je de auto zelf thuis kan opladen (zoals het Concept “Volt” van de amerikaanse GM auto bouwers) dan scheelt dat ook weer wat…
Daarbij nog even de productie van dit soort auto’s milieuvriendelijk maken… (helaas dat je wel voor het hybride gedeelte batterijen moet produceren) …en klaar is kees…
maar goed… dit is misschien allemaal simpel gedacht… maar wel een soort van oplossing…
mgs013 zegt
groene energie gebruiken voor de productie van H2 is de oplossing. maar waar die groene kracht vandaan halen ? het kost een imense hoop energie om dit op te wekken en dan betaal je als consument der verdomd veel voor. en denk eraan vadertje staat weet nu al vast en zeker hoe ze ons nog wat meer uit kunnen persen op het gebied van taksen en accijnsen. een ding vraag ik me wel af hoe de transport sector op al die ontwikkelingen reaggert. want zonder transport geen economie. een brandstofcel vrachtwagen voor een 400pk bjivoorbeeld hoe groot of zwaar moet je dan gaan?
Fedde zegt
Op de laatste bedrijfsautorai was een vrachtwagen met brandstofcel en een vrachtwagen op aardgas; reeds door Vos Oss in bedrijf genomen…
Da’s nog ’s goed nieuws!