Het is over en uit voor de Volkswagen Golf Diesel, maar er komt een vervanger.
Diesel zit tegenwoordig een beetje in het verdomhoekje. Jammer, want het heeft best een aantal voordelen om voor diesel te kiezen. Vooral als je stil, comfortabel en zonder te veel te tanken grote afstanden wil afleggen, is een lekkere comfortabele dieselauto je beste vriend. En diesel is in Nederland aan de pomp het goedkoopste goedje dat er in je auto gestopt kan worden, op ruitenwisservloeistof en LPG na dan. Met uiteraard de keerzijde dat de maandelijkse factuur van de belastingdienst wat hoger is dan bij een benzineauto.
Diesel eruit
Steeds meer merken willen echter hun vingers niet meer branden aan diesel, aangezien het wordt gezien als de minst schone brandstof om uit te stoten in bijvoorbeeld stadscentra. Dat zorgt ervoor dat het aanbod ook krimpt. Veel merken zijn al volledig gekapt met dieselmotoren en de merken die het wel doen slaan Nederland veelal over. Zo kun je sinds de facelift van de Golf 8 geen TDI meer krijgen in Nederland!
Dan maar importeren, want in veel landen (waaronder Duitsland en Frankrijk) doet Volkswagen de Golf TDI nog niet in de ban. Beide landen houden nog genoeg van diesel om ermee te stoppen. Tenminste, nog wel. Volgens L’Argus wil Volkswagen stoppen met de Golf TDI. Daar is een reden voor.
Hybride
Volkswagen ziet namelijk een toekomst voor elektrificatie in bij de Golf. Op de instapper, GTI en R na zijn je enige motorkeuzes dan ook de geëlektrificeerde eTSI-motoren (MHEV) en de eHybrid-versies (PHEV). Voor een serieus diesel-alternatief zou je cynisch gezegd kunnen stellen dat beide versies niet ideaal zijn. De MHEV is niet effectief genoeg om echt zuinig te zijn (alleen zuiniger dan zonder en schoner). De PHEV is juist té effectief, tot een punt dat je dus zelf moet gaan stekkeren. Volkswagen laat zich inspireren door twee concurrenten in het Golf-segment: de Corolla en de Civic. Die zijn er nog als HEV: de ‘conventionele’ hybride.
Er zou dus nog een Golf Hybrid komen, dit keer met een elektromotor die door de motor opgeladen wordt en niet door een stekker. L’Argus meent dat de nieuwe motorvariant de dieselversie vervangt en die laatste niet meer terugkeert. Het is niet duidelijk of dit voor Frankrijk of alle landen waar de Golf verkocht wordt geldt. Zoals gezegd is de TDI in Nederland al sinds de facelift eruit, maar nu kun je hem dus ook niet met BPM-boete importeren.
Johanneke zegt
LPG bestaat ook eh Loek, kost de helft van diesel 😉
Loek zegt
@Johanneke: dat zie ik bij zo weinig tankstations verkocht worden dat ik alweer vergeten was dat het bestond :)
zjos zegt
Woon dicht bij de grens dat wordt dus of importeren of mogelijk LPG.
Misschien verkas ik op korte termijn wel helemaal. Auto’s zijn er goedkoper, de brandstof, woningen etc. En als die box3 inzake je eigen woning doorgaat wil je hier helemaal niet blijven.
William zegt
Kostenbesparingen. Een diesel verkoop je in de USA en Azie (vrijwel) niet. Zo’n volhybride kun je wel op alle markten wereldwijd aanbieden.
Hawkeye72 zegt
Blijft zonde dat de dieseltevhniek doodverklaard is. Een dieselhybride zou voor veel toepassingen (denk ook aan bestelbussen) zo gek niet zijn, beter eigenlijk dan benzine hybride.
monsieurleloure zegt
De ironie is dat VW dat zelf bewerkstelligd heeft met hun sjoemelpraktijken.
Das Auto!
wimof zegt
Laat ons stellen dat VW het gelag betaald heeft voor iedere andere constructeur.
Johanneke zegt
Een bestelbus is het beste elektrisch man. En dat zijn ze al bijna allemaal, gelukkig. In de stad waar ik woon rijden de DHL en postnl busjes allemaal elektrisch, regiotaxi’s ook veel. Zag dat de nieuwe mercedes esprinter dik 450 km kan rijden. Wie doet dat nou op een dag.
mashell zegt
Zo’n ouderwetse hybride zit toch niemand meer op te wachten? Dat is leuk voor stadsauto’s maar je reinste verbruikshorror op de snelweg.
Hawkeye72 zegt
Heb je er ervaring mee? Ik rijd gemiddeld 1:30 met een full size suv. Bij gemengd gebruik rijdt ie 150 km voordat accu leeg is, met dat verbruik. Echt geen horror.
Zou als diesel top zijn voor bestelbussen: Z.E. In de stad maar wel bruikbaar.
Johanneke zegt
Onzin man. Een oude prius haalt gewoon 1 op 25 als je je best doet, gecombineerd. Atkinson motor en een kleine accu. Het is pas debiel dat we 20 jaar geleden al 1 op 25 in een prius konden rijden, maar dat we nu 1 op 15 rijden in een crossover met 3 pitter ecoboom/purepech/etc
mashell zegt
Als je je best doet haal ook 1 op 25 (zullen we dat gewoon als 4l /100km schrijven) met een crossover met 3 pitter. Alleen als je daarin niet je best doet maar lekker vlot rijdt (turbo!) dan verbruikt het wat meer. Het is algemeen bekend dat op lange stukken op de snelweg hybride Toyota en Lexussen erg onzuinig zijn, dat is ook logisch, ze hebben extra gewicht vanwege de batterij die ook wordt opgeladen tijdens het rijden en het Atkinson concept komt vooral in laag vermogensvraag scenario’s tot z’n recht. De Prius is een stadsauto, voor de snelweg niet zo geschikt.
Loek zegt
@mashell: een Hyundai Kona 1.0 uit 2019, die profiteert van de ietwat aerodynamisch bedoelde styling voor de EV-versie, haalt 1 op 16 met geluk. En dat is als je overal rustig aan doet en met een fluwelen voet. Dat is een driepitter met 120 pk op 1195 kg. Niet slecht op zich, maar 1 op 25 is het ook niet.
Zo’n driepitter is zuinig in een Yaris of C1, maar in een crossover worden ze vaak ietsje krachtiger gemaakt en hebben ze meer gewicht om mee te slepen. Dan wordt het snel onzuinig.
depsycholoog zegt
Huh. Ik rijd gewoon 1:20 bij een rit van 100+km. Gecombineerd met kortere ritten, weliswaar ook met veel snelweg, 1:22 gemiddeld.
wimof zegt
Ben gisteren met mijn 22 jarige VW T4 naar de keuring geweest, 554.454 km was de kilometerstand bij keuring, vlekkeloos erdoor en toen ik informeerde naar mijn roetuitstoot melde de controleur me dat de aanduiding met moeite was opgelopen, motor en injectors hebben de aangegeven km stand.
Misschien een pluim voor Shell, ik rij al jaar en dag op diesel plus van hen.
En de test gebeurde met een toerental tot aan de rode zone.
Peter zegt
Import schiet niet op, de uitstoot is dusdanig belast dat het niet interessant is om een auto uit het buitenland te halen. Bovendien moet je ook weer eens van de auto af en is inruil of verkoop erg moeilijk. Ik wilde echt erg graag een diesel, 1 a 2 jaar oud ongeveer 30k gelopen, handgeschakeld en en btw auto om in te zetten als vervanging voor de lesauto. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is dat vrijwel onmogelijk zeker als je gekke eisen zoals geen station, gescheiden temperatuur regeling en navigatie gaat verwachten. Inmiddels de keuze maar gemaakt en een benzine versie gekocht.