Een elektrische Golf, dat zien Nederlanders wel zitten. Maar waar moet je op letten bij aankoop van een e-Golf? We zetten de punten in dit Volkswagen e-Golf occasion aankoopadvies op een rij.
De Volkswagen e-Golf schoot bij zijn marktintroductie in 2014 te kort. Want dankzij een accupakket met een capaciteit van 24,2 kWh kon je op papier slechts 190 kilometer (NEDC) afleggen op een volle acculading. In de praktijk bleef daar een kleine 100 kilometer van over.
Facelift Volkswagen e-Golf in 2017
Gelukkig leerde Volkswagen van de eerder gemaakte keuzes, want tijdens de introductie van de facelift Golf 7 introduceerde het merk ook direct een verbeterde versie van de e-Golf met een grotere actieradius. In dit occasion aankoopadvies beperken we ons tot Volkswagen e-Golf die gebouwd is van 2017 tot 2020, want dit is simpelweg de betere e-Golf.
Grotere batterij voor e-Golf
Het grootste verschil tussen de versie van 2014 en die van 2017 is het accupakket, die groeide namelijk van 24,2 kWh naar 35,8 kWh. De actieradius steeg daarmee op papier van 190 naar 300 kilometer (NEDC) waardoor je in de praktijk toch net wat verder kan komen. Volgens de WLTP-testnorm heeft de e-Golf een actieradius van 230 kilometer. Haal hier 40 procent af en je komt uit op 138 kilometer realistische range. Hier wel een kleine kanttekening: want wie efficiënt rijdt kan zeker 200 kilometer halen. Kwestie van snelheid en rijstijl aanpassen. De e-Golf is geen auto voor de veelrijder, maar wel een auto voor iemand die binnen 50 kilometer van zijn werk woont, dat is duidelijk.
Meer vermogen, sneller opladen
Het motorvermogen van de e-Golf werd met de komst van de faceliftversie verhoogd van 115 pk naar 136 pk. Net wat meer power dus, dat is altijd prettig. Met een 40 kW-snellader – dat was een optie destijds – is het accupakket in 45 minuten tot 80 procent op te laden. Volledig laden met een 7,2 kW-lader duurt maximaal 5,5 uur. Let bij aanschaf of de e-Golf de optioneel snellader heeft, kan handig zijn als je onderweg wilt snelladen. De hendel van de automaat kan ook gebruikt worden om te bepalen hoeveel remenergie er wordt teruggewonnen.
Prestaties Volkswagen e-Golf
En hoe zit het dan met de prestaties van de e-Golf? De variant met 136 pk en 290 Nm sterke elektromotor sprint in 9,6 seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 150 km/u.
Interieurruimte Volkswagen e-Golf 2017-2020
Heeft dat accupakket ook invloed op de interieurruimte? Dat valt alles mee! De beenruimte van de e-Golf is zelfs gelijk aan reguliere Golfjes. Ook langere personen van 1,90+ meter kunnen daardoor probleemloos voor- en achterin zitten. Houd wel rekening met een kleinere bagageruimte. Die is 39 liter kleiner ten opzichte van een normale Golf hatchback. Je hebt minimaal 341 liter en maximaal 1.231 liter voorhanden.
e-Golf aanzienlijk duurder
Omdat een e-Golf een stevige 17.000 euro duurder was ten opzichte van een gewone Golf, heeft Volkswagen gekozen voor een rijke uitrusting. Zo krijg je standaard een digitaal dashboard, gescheiden airco, twee laadkabels en het meest uitgebreide infotainmentsysteem. Let op: dit Discover Pro infotainmentsysteem met 9,2-inch touchscreen heeft geen volumeknop. Wel weer leuk: het multimediasysteem reageert op handbewegingen (gebarenbediening).
Uitrusting Volkswagen e-Golf
Ook zaken als automatische snelheidsregeling, Adaptive Cruise Control met afstandswaarschuwingssysteem, Front Assist, City Emergency Braking inclusief voetgangersherkenning en Park Distance Control vóór en achter zijn standaard. Optioneel is de e-Golf geleverd met een Active Info Display met e-Golf-specifieke power-meter, de File-assistent die semi-autonoom filerijden mogelijk maakt, Emergency Assist en telefoonvoorbereiding waarmee telefoons draadloos zijn te laden.
Geluidssimulator
De geluidssimulator creëert een gedempt signaal buiten de auto om voetgangers te attenderen op de naderende e-Golf, wat de voetgangersveiligheid verhoogt. Dat was destijds optioneel, maar is bij de nieuwe elektrische auto’s wettelijk verplicht.
Productie
Eind december 2020 liep de laatste e-Golf van de productieband. Dat was in Dresden, maar de e-Golf werd ook gebouwd in Wolfsburg. In Wolfsburg werd de productie al in de zomer van 2020 beëindigd. Volkswagen heeft in totaal 145.500 exemplaren van de e-Golf geproduceerd waarmee het een van de populairste volledig elektrische auto’s van Europa is.
Tweedehands Volkswagen e-Golf
De vraag naar tweedehands exemplaren is groot. Dat komt omdat de e-Golf gewoon een Golf is. En dat is al een compliment op zich. Het is een praktische, allround gezinsauto. De e-Golf voelt ook vooral aan als een normale Golf. Besturing en onderstel lijken sterk op die van een Golf met verbrandingsmotor. Het is een allemansvriend waar je maar weinig op kan zeuren, behalve dat het gewoon een degelijk ding is. Wel moet je rekening houden met een hogere zitpositie omdat er in de bodem van de auto een accupakket is verwerkt.
Aandachtspunten
Wil je een gebruikte Volkswagen e-Golf kopen? Lees dan eerst even de volgende tips door. Die kunnen je wellicht helpen als je een proefrit maakt in een elektrische Golf.
Carroserie
- Een natte voetenruimte wordt meestal veroorzaakt door een los geschoten airco afvoerslang.
Onderstel
- De schokdempers van de multilink achteras kunnen soms rammelen.
- Omdat de e-Golf kan afremmen op de elektromotor – ook wel regenereren genoemd – worden de remmen niet vaak gebruikt. Controleer de conditie van de remschijven en vraag of ze al een keer vervangen zijn.
- De e-Golf is met 1.600 kilogram wat zwaarder dan een normale Golf. Dit kan resulteren in snellere bandenslijtage.
Elektronica
- Hier en daar zijn meldingen bekend van elektronische storingen. Uitlezen bij de dealer is vaak al de oplossing.
- Van de optionele adaptieve cruise control is niet iedereen fan omdat het systeem soms te enthousiast kan reageren en te vroeg of onnodig afremmen. Hetzelfde kan gelden voor het systeem om botsingen te voorkomen. Altijd opletten dus met ACC.
- De database voor laadpalen van de navigatie is incompleet. Daar kun je dus niet op vertrouwen. Gebruik liever een complete smartphone-app om laadpalen op te zoeken.
- Het infotainment kan vastlopen. Herstarten van de auto is dan de oplossing.
Aandrijflijn
- Ook met 40 kW-snelladen is de e-Golf nog niet heel snel op te laden. Een Hyundai IONIQ Electric doet dat een stuk beter.
- Een gratis tip van het huis: laad de batterij op van 0 naar 80 procent. Dat duurt slechts een half uur. Na 80 procent gaat het laden nog maar met de helft van de laadsnelheid. Je bent dus eerder op je bestemming als je de batterij laadt tussen de 0 en 80 procent. Sneller laden en weer sneller op pad. Win-win!
- Houd rekening met accudegradatie. Met andere woorden: je verliest beetje bij beetje wat accucapaciteit waardoor de actieradius na verloop van tijd wat kleiner wordt. Na ongeveer 200.000 kilometer is er nog ongeveer 90 procent accucapaciteit over.
- De laadkabel kan in de winter vastvriezen, gebruik dan een föhn om de boel weer los van elkaar te krijgen. Of laad de auto in de winter op in de garage, indien aanwezig uiteraard.
Motoren
Het aanbod motoren van de e-Golf 2017-2020 is lekker overzichtelijk, want Volkswagen heeft slechts een motorvariant geleverd: dat is de variant met 136 pk en 290 Nm trekkracht.
- e-Golf 136 pk
Aanbod Volkswagen e-Golf op Marktplaats
Een allround elektrische auto, dat is de e-Golf. Als occasion is deze auto gewoon heel courant. Rijk in de spullen, dagelijks bruikbaar, maar onder de streep gewoon een Golf. En dat klinkt bij veel Nederlanders vast als muziek in de oren. Dankzij gunstige fiscale regels zijn er destijds ontzettend veel e-Golfjes zakelijk gebruikt, maar die komen nu beetje bij beetje in de handel. Met wat SEPP-subsidie kunnen die auto’s voor particulieren best interessant zijn.
Het aanbod van de Volkswagen e-Golf van 2017 tot 2020 op Marktplaats is dan ook best riant. Op het moment van schrijven staan er ongeveer 65 exemplaren te koop. De kilometerstanden lopen sterk uiteen. De ene e-Golf heeft dik 100.000 kilometer gereden, terwijl een ander exemplaar nog geen 40.000 kilometer achter de kiezen heeft. Prijzen voor de Volkswagen e-Golf lopen uiteen van ongeveer 19.000 tot ongeveer 28.000 euro. Voor het totale aanbod van de Volkswagen e-Golf kun je natuurlijk terecht op Marktplaats Auto. Alternatieven voor de e-Golf zijn de Opel Ampera-e, Hyundai Ioniq Electric of Nissan Leaf.
Edge zegt
De populariteit van tweedehands e-Golfjes ontgaat mij volledig. 19.000 euro (17.000 na subsidie) voor een tweedehands auto waarmee je niet in één ruk van Maastricht naar Amsterdam kunt rijden vind ik toch wel achterlijk veel geld, laat staan dat je naar de nieuwere exemplaren kijkt en 28.000 (26.000 na subsidie) daarvoor lapt. Nou zijn dat geen afstanden die ik dagelijks rij, maar die paar keer per jaar dat het wel nodig is wil ik niet aangewezen zijn op lange laadpauzes of een leen/huurauto. Als je aan de bovenkant van het spectrum zit, kun je met de Ampera-e een auto kopen die veel meer waar (en range!) voor je geld biedt.
flutterby zegt
Afgelopen jaar met veel plezier 20.000 km op de eGolf (2020) gezet als primaire auto voor ons gezin met 3 kleine kinderen. Enkel voor de vakantie iets anders gehuurd, het jaar rond lekker voordelig rijden en één maand een dure auto.
Dat ik er niet in één ruk naar Maastricht kan zou mij een worst wezen. Ik ben er alleen één keer retourtje Duitsland geweest waarvoor een tweede snellaadsessie nodig was. Over het algemeen haal ik 170 tot 200+ km uit de batterij. Die 170 is wel dankzij de optionele warmtepomp.
Als je het mij vraagt is het de ultieme bang-for-buck auto met alleen benodigde luxe. Ideaal als tweede gezinsauto die je al snel voor alle ritjes binnen het bereik haalt, mits eigen laadpaal uiteraard.
Johanneke zegt
Dat ie achterin dezelfde ruimte heeft als de normale golf zie ik juist als een nadeel. Ga eens in een ID3 zitten, of vele andere auto’s die ontworpen zijn als EV. Die zijn juist ruimer achterin. Ook heeft deze nog een tunnel achterin in het midden.
flutterby zegt
Persoonlijk vond in de ID.3 achterin tegenvallen gezien die echt een stuk duurder is dan eGolf. De middentunnel is wel jammer net als de kofferbak die al snel vol zit.
Johanneke zegt
ID3 is 43k, de E-golf was er vanaf 39k. Vind ik nou niet een stuk duurder.
flutterby zegt
In 2020 was die 35k en voorzien van luxe als aparte knopjes voor het bedienen van de achterruiten. Een eGolf was standaard veel completer dan een ID.3. Zelfs de Golf 8 noemen vele een achteruitgang(/besparing) op de Golf 7(.5).
Johanneke zegt
Ah okay, dat wist ik niet. Dat maakt het verschil in prijs absoluut groter. Ik heb zelf nog niet in een golf 8 gezeten, maar de vergelijkingsvideo’s geven duidelijk aan dat er bespaard is bij de 8. Geen gasveren meer onder de motorkap bijvoorbeeld.
rutgerg zegt
Maar de ID.3 vind je gebruikt niet voor onder de 35k… de egolfjes zitten rond de 20k…
bernoulli zegt
Lijkr me een perfecte tweede auto. Je snapt niet dat er dan nog mensen voor een e-Up! gaan voor dit geld.
Maarten123 zegt
Hebben een e-Golf als tweede auto, en ik kan melden dat 200km moeiteloos haalbaar is. Die 138km slaat nergens op. Bij lagere snelheden is 230km ook mogelijk. Dit betekent dat iedere plek in Nederland is te bereiken. Je moet wel zoeken naar een model met warmtepomp, want die zijn zuiniger.
De effectieve accucapaciteit is 32,8kw. Bij 105km/u op de snelweg is het verbruik 15,8kw/100km. Bij 130km/u is dit 17.5.kw/100km. Rijd je dus overdag, dan haal je probleemloos 200km. Rijd je ‘s avonds iets harder, reken dan op 175km. Bij 25min Fastned krijg je 100km range erbij.
Die 9,6sec van 0-100 is ook erg veilig gemeten. Bij een volle, voorverwarmde accu doet hij het in 8 seconden.
Tel daarbij de stilte, prima ruimte, standkachel en -airco op de app, het zitcomfort, de bouwkwaliteit, uitstekende verlichting en prima autonome eigenschappen op en je snapt dat mijn vrouw erg tevreden is.
Range is niet het enige belangrijke. Het is het totaalplaatje dat de Golf zo’n fijne keuze maakt.
flutterby zegt
Voor 200 km moet het weer wel meezitten of veel binnendoor. Als je er veel 130 mee gaat rijden dan zal het snel richting de 150 km gaan.
Verder helemaal eens en het blijft een enorm prettige auto om te rijden, alleen niet te ver ;-)
flutterby zegt
Heerlijke auto mits het bereik toelatend is en je thuis kan laden. Geniet er dagelijks en rijd er liever in dan de €60k+ brandstofauto’s die ik gereden heb, alleen de Model 3 was beter. Eenmaal gewend aan one-pedal-driving en instant torque wil je niet anders mee. Vrouwlief wil nooit meer anders en helpt enorm met zelfvertrouwen in het verkeer in z’n gemakkelijk bedienbare auto.
De 0-100 lijkt niet vlot maar gaat bijzonder soepel en dus comfortabel haalbaar. De meeste brandstofauto’s blijf je makkelijk voor en anders met moeite en/of veel herrie.
Let wel goed op de uitrusting want de warmtepomp is onmisbaar in de winter met zulk klein bereik. Daarnaast is op het 2020 (actie) model lang niet alles standaard wat hier genoemd staat. Ik heb namelijk wel een volumeknop en digitale display was optioneel.
Persoonlijk mis ik alleen stoelverwarming waardoor je in de winter de verwarming een standje lager kan zetten zonder dat het oncomfortabel wordt. Daarnaast zit je de laatste 25 km in de kou omdat eco+ de verwarming uitschakelt.
Jozo zegt
Paar maanden geleden ook een e-Golf, 2e hands gekocht. Prima auto met prima range voor mijn huidige situatie. Ik kan ook laden op mijn werk, dus dat scheelt een hoop.
Nog geen laadpaal aangeschaft, dus als ik thuis moet laden gaat het via een normale stekker in het stopcontact, gaat in principe ook snel genoeg.
Ondanks dat ze tweedehands niet super goedkoop zijn is het voor een relatief laag bedrag toch electrisch rijden. Andere auto’s zijn een slag duurder, of een slag kleiner.
Wat hier ook aangehaald wordt, het is gewoon een Golf. Redelijke wegligging en snel genoeg (zeker tot de 60 kmh).
Johanneke zegt
Hoe lang duurt opladen via het stopcontact? Is ie gewoon vol (ofja liefst rond de 85 – 90%) na een nacht?
flutterby zegt
Dat lukt makkelijk, vaak zet je hem ook met +/- 30% nog in de batterij en je zal niet snel twee dagen achter elkaar de volle batterij nodig hebben. Anders zijn er altijd nog snelladers waar je in 10 min zo weer 30-40 km verder kan.
Het is geen auto om Europa door te toeren maar zo lang je binnen 2 uur van je “standplaats” blijf maak je hele voordelige kilometers in alle luxe en gemak die een Golf bied.
degrotemuis zegt
Een auto waarbij de 40% regel niet echt opgaat. Om die 138 km range te halen moet je wel echt plankgas gaan volgens mij. Of veel korte stukjes rijden met veel voorwarmen of -koelen tussen laadsessies in. Bij Nederlandse snelheden lukt 160-180 zelfs in de winter op de snelweg nog wel.
Wat ik wel mis in het stuk is dat deze net als de Leaf last heeft van rapidgate: alleen passieve accukoeling, dus vaker op 1 dag DC laden betekent trager laden bij poging 2,3,4,x. Dat maakt de auto ongeschikt voor mensen die naar Zuid Frankrijk of zo willen en denken iedere 1,5-2 uur even 25-30 minuten te pauzeren tijdens het laden.
rutgerg zegt
Ik vind 40% sowieso wel erg veel. Mijn ID.4 heeft een wltp actieradius van 500km volgens mij, dan zou ik een reële actieradius van 300 hebben. Ik haal met dit mooie weer de 450km en in de winter rond de 350-380. Uiteraard moet je hem wel rijden als een ev, dus bijv niet met 130-140 over de snelweg knallen.. maar met 100-110.
flutterby zegt
Zelf ben ik toch heel andere EV rijder.. Zo lang die niet leeg is voordat ik thuis ben rijd ik flink door, altijd eerste weg bij het verkeerslicht en altijd vmax +3. Destijds met mijn Tesla voelde ik mij alleen beperkt tot 150 km/u vanwege Autopilot, ook in Frankrijk.
rutgerg zegt
Als alternatief voor deze e-golf een Mazda MX-30…? Te koop vanaf 24K maar dan zijn ze wel uit 2020. Met een vergelijkbare actieradius maar tis weer is wat anders dan een standaard Golfje. :-)
Jozo zegt
Daar heb ik ook nog even naar gekeken. Maar de Mazda heeft al een 30 km lagere WLTP range en schijnt in de praktijk minder ver te komen dan de e-Golf. Het scheelt niet veel, maar bij een dermate lage range wil je ook niet nog eens 10% extra kwijtraken.
flutterby zegt
Meeste zien het subtiele uiterlijk van de Golf als een voordeel, verder is de MX-30 hoger en verbruikt dus meer. Op z’n kleine batterij heeft dat veel invloed op je bereik én het snelladen.
rutgerg zegt
Mijn vrouw heeft m die MX-30 ;-) rijdt ongeveer 180km in real life. T interieur is echt heel mooi en goed afgewerk. En hij is lekker anders en eigenwijs. Maar ieder z’n ding natuurlijk. Moeders de vrouw is er iig erg happy mee :-)
michelF zegt
He he.. eindelijk doen de video’s het in de app.. echter kan ik hem niet naar Fullscreen zetten.