Hoe groot is die tank dan?
Het is nog altijd een tussenoplossing, de plug-in hybride. Het concept werd ongeveer 10 jaar geleden in Nederland enorm populair dankzij auto’s als de Volvo V60 D6 en de vermaledijde Mitsubishi Outlander PHEV. Zoals wel vaker met nieuwe technologie, waren ze relatief gezien hopeloos. Veel nadelen qua rijdynamiek en comfort, maar nauwelijks voordelen in technisch opzicht. Een elektrische range van 15 km is niet echt denderend te noemen. En dat was op een mooie dag toen ze nieuw waren.
Nu heb je het voordeel bij een PHEV dat je (minimaal) twee motoren en ook twee energiebronnen hebt. Dus je kan ze beide gebruiken. We weten weliswaar dat elektrisch rijden ‘de toekomst’ is, maar het is natuurlijk ook een beetje ‘een toekomst’.
Dat wil zeggen: voor diverse doeleinden zullen er diverse oplossingen zijn. Voor het gebruik in de stad (en omgeving) is elektrisch rijden onverslaanbaar, maar op de langere trajecten is het gewoon knaak. Voor die specifieke toepassing is de hybride nog niet eens zo slecht.
Volgende generatie PHEV’s van BYD super premium
En natuurlijk zullen er EVangelisten zijn die zeggen hoe lekker het is om om de 1,5 uur een halfuur pauze te houden. En weet je, we geloven hen (je moet hen zeggen tegen ze) ook nog wel. Maar het is niet prettig dat je geen andere keuze hebt. Gelukkig heeft BYD daarvoor de ultieme oplossing. Ze komen namelijk met de vijfde generatie plug-in hybrides (DM genaamd bij BYD) waarmee je krankzinnig ver op een lading kunt komen.
De plug-in hybrides van de huidige (vierde) generatie van BYD zijn er in twee smaakjes: sportief (DM-p) en efficiënt (DM-i). In beide gevallen heb je te maken met een anderhalf liter grote viercilinder turbo die er 110 pk uitperst.
Dat is niet heel erg veel, vroeger waren er zat merken die dat vermogen zonder turbo ook wel konden extraheren uit die cilinderinhoud. De blokjes zijn echter afgestemd op maximale efficiency middels het Atkinson Cycle-principe. De 1.5 motor is gekoppeld aan een CVT-automaat. De motoren worden dan bijgestaan door een elektromotor van 177 pk.
1.931 km op één tank (en accu)
Vervolgens zijn er twee accupakketten. Eentje van 8,32 kWh of een van 18,32 kWh. Die laatste vind je in de zuinige DM-i. Volgens BYD kun je daarmee al 1.150 km halen. Dan is er vervolgens ook nog een 60-liter tank voor de verbrandingsmotor. Met de nieuwe vijfde generatie moet je 1.931 km op een volle tank + accu kunnen halen. De nieuwe generatie BYD’s komt in 2025 op de markt.
Gezien de enorme toename in range, gaan we ervan uit dat de accu’s een stukje groter zijn geworden. Ook zal de verbrandingsmotor nóg efficiënter kunnen zijn, evenals de elektromotor. BYD kan het zichzelf ook heel erg makkelijk te maken door de auto’s te voorzien van een 150 litertank.
In Nederland verkoopt BYD enkel en alleen elektrische auto’s. Wellicht dat je door de stortvloed aan autonieuws hebt gemist, maar de BYD Seal U DM-i stond te schitteren op de Salon van Genève 2024. Of deze auto naar Nederland komt, is vooralsnog niet bekend.
Via: Autocar
audirs3 zegt
1150km op een 18kw accu? Ik denk dat ze een nulletje te veel hebben gebruikt voor die range…
Edge zegt
Het gaat om PHEV’s, he, dus met nog een verbrandingsmotor met 60L brandstoftank erbij. Als je dan een flink zuinige verbrandingsmotor koppelt aan een bescheiden accupakket en dat softwarematig ook efficiënt inregelt, moet zou 1150km zomaar kunnen.
potver7 zegt
Uhm nee… electrische range 1150 km uit de 18,32kWh accu, met de 60-liter tank erbij kom je 1931 km ver.
Even ter vergelijking: een Tesla Model3 Long Range RWD, één van de zuinigste EV’s op de markt, trekt 634 uit een 82 kWh accu (4x zo grote accu, de helft range).
Die ‘zuinige’ benzinemotor loopt dus 1 op 13.
carguy24 zegt
Dat denk ik ook. Of een nulletje te weinig voor de batterij.
spidermann zegt
Ik heb met een Volvo T8 > 2000 km gereden op een benzinetank en “een beetje” electriciteit.
RobTWo zegt
Mijn record met een Volvo XC90 T8 is 1648 km op een tank. En dat was toen hij (en dus de accu) al bijna 6 jaar oud waren.
rutgerg zegt
Ja met 1x de accu opladen gaat t om he…. Als je 1000 keer oplaadt en alleen korte stukjes rijdt kun je wel 10.000 op een tank rijden
carguy24 zegt
Ik heb met een fiat 500e al 25.000km gereden: helemaal zonder benzine tank! :)
Joris24 zegt
Dat inspiratieloze 13-in-een-dozijnhok (en semi gejatte porsche ontwerp) zal minstens 2000 kilo gaan wegen met al die techniek en een accuutje aan boord. Ik heb niet echt verstand van EV’s, maar volgens mij kun je op 18.5 kW toch nooit zo heel veel kilometers rijden als je in een relatief efficiënte tesla vanaf 57 kW begint die veel minder haalt? Als die accu leeg is en je dat wil gaan voorttrekken met een 1.5’je met 110 pk als je elektromotoren leeg zijn, rij je echt geen 1:13 tenzij je als een oma rijdt.
Er zal wel ergens een gat in mijn denkwijze zitten, maar hoe haal je 1150 km op 18,5kW en datzelfde lang niet met een tesla met 95kW? En nogmaals, een auto van 2000 kilo voorttrekken met een of andere frietig 115 pk schraapmotortje als je stroom op is gaat no way zuinig lukken. Zelfs als je elektrisch en benzine optimaal verdeelt zodat beide motoren elkaar aanvullen gaat dit lijkt mij toch niet eens een beetje lukken.
Roskampies zegt
Met.95.achter.de.vrachtwagen.op.30cm.
Gaat dat ook niet lukken.
rogerzz zegt
Ik heb maar even Google aangeslingerd, er klopt denk ik geen bips van het artikel. Volgens een andere website, ik zal geen namen noemen (maar het rijmt op AutoReek) is het “18,3 kWh evenmin meelijwekkend en helpt de plug-in hybride aan een elektrische actieradius van maar liefst 115 kilometer.” Dat klinkt een stuk geloofwaardiger. Maar zelfs 18.3 kWh en 115 km zijn discutabel.
tuutertuuter zegt
Ik zou het zo berekenen.
– Elektrisch verbruik: 18 kWh / 100 km.
– Capaciteit accu: 18 kWh.
– Capaciteit brandstoftank: 60 Liter.
– Calorische waarde benzine: 9.1 kWh / liter.
Stel de motor zet alle benzine om in elektriciteit, zou je ongeveer 60*9.1 * 0.4 (rendement motor) * 0.9 (rendement aandrijving) uitkomen bij: (196 kWh + 18 kWh )/18 kWh (verbruik/100km) = 11.92 * 100 km = ~1200 km.
Vrij optimistisch dus. Om 1931 km te halen, zou je dus 11.36 kWh/100km moeten verbruiken of zou de verbrandingsmotor meer dan 65% rendement moeten halen. Volgens mij ligt mechanisch rendement van welk verbrandingsproces dan ook op hoogstens 50-55%.
kamikaz3 zegt
Gewoon onmogelijk, dus het kan niet anders dan het verbruik van een test cyclus zijn, die ze dan naar de 60l tank omzetten.
Ergens is het wel een een goede indicatie, hoe vaak je staat te tanken, wanneer je een plugin koopt waarvoor die bedoeld is.
bluebluered zegt
1.150 km op 18,32 kWh, waar halen jullie deze info vandaan?
Eerst staat er 18,32, nadien is de batterijcapaciteit nog niet bekend? De onduidelijkheid van het artikel van Autocar is mooi overgenomen.