Op 8 juli is het weer zo ver: de ultieme hillclimb die de mannen van de jongens onderscheidt, Pikes Peak. Nobuhiro ‘Monster’ Tajima liet zich dit jaar een vagina aanmeten, en doet het elektrisch, maar er blijft nog genoeg over voor de liefhebber van verbrandingsmotoren, zoals deze Dallenbach Special.
In een verzengende hillclimb ruim 4.300 meter de hoogte in schieten, en dat in minder dan 10 minuten. Het kan in Colorado. Al decennia wordt de berg bedwongen door mannen met ballen van staal, van rallylegendes in de jaren ’80 tot hele rappe Japanners tegenwoordig. Over rallylegendes gesproken: dit jaar schijnt Walter Rohrl terug te keren met de epische Audi Sport quattro S1.
De auto in deze video doet al een aantal jaren mee. Het is de Banks Power Dallenbach Special, uitgerust met een Corvette-blok met 2 turbo’s en heel veel turbodruk. Bij elkaar goed voor zo’n 1.400 pk, dat maximaal voorhanden is, dankzij een slimme, militairy spec hoogtecompensator die de turbodruk aanpast. Hoe hard dit gaat? Hard genoeg om de Go Pro er af te blazen. VIDEO!
Wat is er nog meer te zien? Onder andere Toyota’s recordbrekende EV-beul (wat eigenlijk gewoon een elektrische Radical is), en deze oranje-zwarte Lexus IS-F. Grote afwezige is Rhys Millen, die geen steun meer kreeg van Hyundai.
jordy14 zegt
Holy shit! Wat een Ubervet ding, dat gaat echt netesnel man.
Jokkebrok zegt
Lijkt erop alsof ie genoeg downforce heeft…
kickass zegt
@Jokkebrok: Zou je denken? :D
porsche928 zegt
Leuk met die vliegende camera en dat rondlopende insect.
baap zegt
Die mier dacht: ‘Dit is m’n kans om door te breken!!’
Megakix zegt
rukbeelden…nadat de headcam er besloot er tussenuit te knijpen ;-)
Megakix zegt
..oh, weet iemand waarom het hele fimpje 1.400pk van de daken schreeuwt en @Sir hier 1.300pk van maakt ?
sir_smokalot zegt
Laatste officiele specs zijn 1.300+ pk, dus dat houden we even aan. Hij zal wel iets meer boost hebben gekregen, maar maakt dat eigenlijk nog uit? ’t is maar een cijfer, en minder essentieel dan verschil tussen bijv 100 en 200 pk.
nickelb zegt
Vraag me ag of die dingen wel zoveel downforce hebben. De f1 heeft op monaco 2000+ kg downforce. En als je de verhoudingen qwa grote bekijkt zouden deze dingen meer als 4000kg hebben. En dat moet je echt wel zien in de ophanging. Maar dat zie ik niet echt
rixxter zegt
@nickelb: iets met hoogte en lucht enzo
CBR600rr zegt
@nickelb: Neerwaartse druk heeft niets met de grootte van de auto te maken… Die vleugels zijn misschien wel enorm, maar in de F1 worden er honderden miljoenen gespendeerd aan het optimaliseren van luchtstromen. Dat is hier echt niet gebeurd :)
fapfap zegt
@CBR600rr: Niet te vergeten dat die F1 vleugels waardeloos zijn op 4300 meter hoogte.
CBR600rr zegt
Je zou zeggen dat die middelste canard er een beetje voor jan lul zit, maar goed: ik ben geen aerodynamicus 8)
pvanderw zegt
OK, faal; ; Bij elkaar goed voor zo’n 1.400 pk, dat maximaal voorhanden is, dankzij een slimme, militairy spec hoogtecompensator die de turbodruk aanpast’
Een beetje autotechneut weet dat de drukvulling altijd gelijk blijft, ongeacht de hoogt, maar doordat de turbo harder gaat draaien, er meer intercooling nodig is :)
MDA zegt
@pvanderw: *ahum* *kuch* juist: de turbodruk wordt normaal gesproken constant gehouden door overdruk boven de max af te blazen naar buiten toe, of terug het inlaattraject in (bij deze gik ik naar buiten). Bij de meest gangbare mechanische regelaars, gebeurt dat bij een vaste verhouding tussen buitendruk (lucht) en binnendruk (turbo). Als de buitenluchtdruk daalt (4300 meter hoogte) daalt dus ook je max boost. Je hebt dus een ‘slimme’, compenserende regelklep nodig om dat tegen te gaan… Zolang je onder max boost rijdt merk je dat niet, maar ik gok dat dit monster continu op de max rijdt.
Tot zover de kennis van wat ‘een beetje autotechneut’ weet van turbo’s.
rodger zegt
@MDA: 1 :)
eltee zegt
Dit soort filmpjes zijn altijd blubbervet om te zien, genieten!
Respect voor deze coureur!
964rs zegt
Dat gaat gewoon eng hard! Balls of steel. Of een gek, maar dat gaat ook wel eens samen
MrSkyline zegt
Ik ben niet verder dan de eerste zin gekomen, toen lag ik schaterend onder mijn bureau.