Vettel was kritisch over de Formule E, maar krijgt nu zelf de wind van voren.
Lewis Hamilton is niet de enige Formule 1-coureur die de wereld wil redden. Ook Sebastian Vettel is heel erg betrokken bij de problemen die er spelen. Dat is natuurlijk heel nobel, maar als je beroep F1-coureur is kun je nog wel eens beschuldigd worden van hypocrisie.
Sebastian Vettel lijkt op dit punt meer goodwill te hebben dan Lewis Hamilton, maar ook hij krijgt er nu flink van langs. Daar heeft Vettel wel een beetje om gevraagd, want hij uitte kritiek op de Formule E.
In een interview met Die Zeit werd Vettel gevraagd of hij een overstap naar de Formule E ziet zitten. Dat is op zich niet zo’n gekke gedachte, aangezien hij het milieu een warm hart toedraagt.
Vettel is echter niet zo overtuigd van het nut van de Formule E. De technologie die daar gebruikt wordt heeft volgens hem niks te maken met de technologie die gebruikt wordt voor huis-tuin-en-keuken-EV’s. Ook uit hij kritiek op het feit dat de accu’s worden opgeladen met fossiele brandstoffen.
Deze opmerkingen zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij Lucas di Grassi, die in het seizoen 2016-2017 Formule E-kampioen werd. De 38-jarige Braziliaan geeft Vettel er flink van langs.
Volgens hem zijn er twee opties: óf Vettel heeft geen idee waar hij over praat, óf hij probeert bewust het publiek te misleiden. Volgens Di Grassi is de Formule E-techniek wel degelijk relevant voor straatauto’s.
De Formule E coureur doet er vervolgens nog een schepje bovenop door Vettel van ‘greenwashing’ te beschuldigen. Dat Vettel afval op staat te ruimen en op de fiets naar zijn werk komt is volgens Lucas Di Grassi puur voor de bühne.
Hij suggereert dus dat Sebastian Vettel in werkelijkheid geen zak geeft om de natuur. Daar kunnen wij niet over oordelen, maar het is wel een feit dat Formule 1-coureur niet het meest milieuvriendelijke beroep is. Het is natuurlijk wel zo dat Vettel al heeft aangegeven dat hij ermee gaat stoppen. Dus daar kunnen we eigenlijk niks van zeggen.
Foto Lucas di Grassi: Eóin Noonan/Web Summit
sportabgasanlage zegt
– edit: dank u, is inmiddels gefixt –
OT: green washing is natuurlijk erg populair onder bedrijven en bekende personen. Lekker groen doen en groen praten voor je merk of imago om er vooral financieel beter van te worden (hallo Shell!). Ik zie echter niet hoe Vettel aan green washing doet en DiGrassi (ik moest hem even Googlen) onderbouwt zijn uitspraken ook niet met concrete voorbeelden waaruit dat zou blijken.
Overigens zoek ik in de hybride ook wel eens naar de Fan Boost en Activiation Zone voor de Attack Mode, maar kan die nooit vinden, dus vooralsnog sluit ik me aan bij Sebastian.
Johanneke zegt
Het engste vind ik het volgende wat bedrijven doen:
Ergens is een stuk bos wat helemaal niks waard is, want er zijn geen wegen in de buurt, zit niks in de grond, heel heuvelachtig etc. Iemand koopt het bos en zegt dat ie het gaat kappen. Vervolgens koopt een groot bedrijf het bos, en zegt: wij gaan het niet kappen. Hiermee besparen wij 100miljoenmiljard ton CO2, dat trekken we van onze uitstoot af. Nu krijgen al onze producten een label dat ze CO2 neutraal geproduceerd zijn.
mashell zegt
Eigenlijk zou Shell het hele amazone woud moeten kopen, gewoon om het te laten staan.
flutterby zegt
Dat werkt prima wanneer álle bomen opgekocht zijn. De CO2 compensatie moet dan alleen wel in lijn zitten wat het bos ook opneemt per jaar. Vervolgens zal het bos uiteindelijk, ongeacht de locatie, levens meer waard zijn dan dood.
flutterby zegt
Autosport heeft al heel lang de connectie met “onze” auto’s verloren. Een normale motor moet een paar ton meegaan, niet een paar races. Het is gewoon vermaak.
Dit geldt ook voor de Fe waar ze niet snelladen en allemaal standaard motoren en accu’s krijgen. Welke drang naar ontwikkeling is er dan?
mashell zegt
En infotainment en klimaatbeheersing hebben die racewagens ook al niet. En al helemaal geen tegenliggers, overstekende fietsers of iets dergelijks. Eigenlijk is het zinloos rondjes rijden en niet eens zo moeilijk. Als Vettel en di Grassi zo groen willen zijn dan moeten ze stoppen met racen en blootvoets hard gaan lopen ofzo.
karhengst zegt
Krijgen we daarom niet binnenkort TSI motoren in de F1?
potver7 zegt
Ik vind het om een heel andere reden een nogal hypocriete opmerking. Vroegah, toen ik nog een klein Potver7tje was, kon de Formule 1 nog volhouden dat technieken die in de Formule 1 ontwikkeld werden, in een later stadium ook in huis-tuin-en-keuken-auto’s opdoken. Dat is echter al lang niet meer zo, voor de F1 worden niet zelden heel specifieke technieken ontworpen, met als enige doel een snellere auto te bouwen die toch nog aan de regeltjes voldoet (of misschien net niet…)
Kortom, als Vettel roept dat FE technieken gebruikt die niks te maken hebben met huis-tuin-en-keuken-EV’s, dan moet Di Grassi dat pareren met de opmerking dat F1 technieken gebruikt die niks te maken hebben met huis-tuin-en-keuken-ICE’s en huis-tuin-en-keuken-hybrides.
anthwan zegt
Waarom moeten F1 auto’s iets gemeen hebben met straat auto’s? Als dat zo moet zijn volgens sommige hier dan kunnen ze er gewoon weer de V8 of v12 er in lepelen, er rijden immers genoeg Ferrari’s, Lamborghini’s, Jaguars BMW Audi Mercedes. ect met een V8/ V12.
Zo dat moest ik even kwijt,
Groetjes uit Bardolino het weer is heerlijk.
Al zegt
De .milieubelasting van F1 racen is hooguit 1% de brandstof van de wagens tijdens de race, maar 99% andere zaken, zoals met vliegtuigen de voertuigen, mensen, hulpmiddelen en (vooral) duizenden toeschouwers naar het circuit transporteren. Of de wagens dan op groene elektriciteit rijden of op steenkool maakt nauwelijks uit. Voetbal is daarom wellicht de meest milieubelastende sport, gewoonweg door de duizenden vliegtuigvluchten om de fans te vervoeren.
Toch belangrijk om eerst te bekijken wat de relevante bronnen van vervuiling zijn, en de prioriteiten verstandig te bepalen alvorens te trachten vergroenen.