Universiteitsstad en Pechtold-thuisbasis Wageningen heeft vandaag een primeur: het eerste fietspad ter wereld met vloerverwarming, opdat je stalen ros nooit meer koude bandjes heeft. Een ideale voorloper op de verwarmde autoweg?
Wellicht niet, want het kost geld. Serieus geld. Aan de andere kant: het repareren van kapotgereden bevroren snelweg kost dat ook, en wat te denken van de materiële en immateriële schade die bevroren, gladde wegen aanrichten? Verzekeraars kunnen misschien wel een bijdrage leveren als ze zien hoeveel gebutst blik en ruitschade voorkomen wordt.
Bovendien kunnen we zo wel mooi die hele vloot strooiwagens uit de running halen (al dat Rijkswaterstaat-personeel dat deze dingen nu bedient kan dan mooi full time nieuwe snelheidsbordjes plaatsen, werk zat op dat gebied..) en aan een ander land verpatsen. Indonesië bijvoorbeeld. Oh nee wacht, daar vriest het nooit…
Hoe dan ook, zodra de zon schijnt, begint het opwarmen van het fietspad. Er zit namelijk een buizensysteem in. Het water in de buizen wordt opgewarmd. De twee dunne buizen gaan de grond in, 150 meter diep. Daarmee heb je de mogelijkheid om de warmte die in de zomer naar beneden gaat in de winter weer te gebruiken, een soort opslagruimte onder de grond.
Het innovatieve fietspad is uiteraard helemaal klimaatneutraal, dankzij EasyPath. (via BNR)
Is dit ideaal in combinatie met een slimme snelweg, of moeten we gewoon even wachten op de feilloze autonome auto?
amgpower63 zegt
Wat hebben verzekeraars hiermee te maken? Zelfde als winterbanden vinden ook veel dat verzekeraars moeten bijleggen echt belachelijk.
Zullen we ziekenhuizen gelijk vragen om bij te dragen aan de bestrijding tegen vervuilde lucht rond de snelwegen?
Pak lekker het OV als het glad is, altijd van die figuren als er een pak sneeuw ligt zie je ze nog fietsen, leuk in de zomer fietsen maar eens houdt het op en moet je de bus of tram pakken.
ej20g zegt
@amgpower63: ik ben het met een groot deel van je reactie eens. Het OV is echter lang niet altijd toereikend. Ik kan bijvoorbeeld de bus naar school pakken maar met de fiets ben ik er in 20 minuten, met de brommer nog sneller. Met de bus moet ik op z’n minst een keer overstappen en ben ik bijna 1,5 uur onderweg door de slechte dienstregeling. Dan is zo’n fietspad als dit een goede oplossing, al red ik me ook prima zonder.
robert110 zegt
@amgpower63: Het is prima fietsen als het glad is of als er flink sneeuw ligt. In de laatste 6 jaar dat ik bijna iedere dag moest fietsen nog maar één keer de grond van dichtbij bekeken. Gewoon vaart houden en iedereen uitlachen die dat niet doet en dus uitglijd. Succes gegarandeerd.
henrie zegt
@robert110: Precies. Niet van dat benauwde dat je meestal ziet. En uitgerekend die mensen gaan vervolgens op hun smoel… In de bochten moet je uiteraard een beetje uitkijken, en ijzel is sowieso een ramp (maar gelukkig vrij zeldzaam waar ik woon), maar door sneeuw fietsen is helemaal niet zo moeilijk. Ik heb op mijn stadsfiets zelfs ‘slicks’ liggen (Schwalbe Kojak) en zelfs dat gaat goed. Voor mijn MTB wil ik nog een keer spijkerbanden. Eens kijken hoe dat rijdt in de sneeuw en op ijs…
mout zegt
Ik ben benieuwd! Ik woon in Wageningen, maar had er nog niet van gehoord. Het gaat overigens over een proefje van slechts 50 meter. Maar als er sneeuw of ijs ligt, ga ik er zeker ff kijken.
hoonigan247 zegt
Neeeeee dat is juist leuk dat ze wel eens onderuit gaan
stancedjetta zegt
@hoonigan247: hahah idd, leuk als je achter een groep scholieren fietst en ze dan 1 voor 1 omdenderen
rob68 zegt
Neem aan dat ze tol moeten betalen die fietsende donors?
alcantara zegt
Ik mis de link naar de internets klassieker “Vroeger. Toen was het pas keiglad”.
donotfeed zegt
@alcantara: als ik en de documenten op na sla, was dat ook zo. Iets met ijzel enzo…
astra zegt
Dat van de aardwarmte opslag zal dan wel nieuw zijn in dit verhaal, want 10 jaar geleden liep ik in Oslo al op volledig verwarmde paden…
potver7 zegt
@astra: nee hoor, zelfs dat van die aardwarmte is niet nieuw. Het bestaat al een paar jaar maar is in Nederland voor zover ik weet nog niet eerder toegepast op wegdekken. Een paar jaar geleden wilden ze het volgens mij in het Westland ergens toepassen, maar dat werd toch te duur.
Overigens zijn er verschillende systemen om het wegdek te verwarmen. In Woerden is volgens mij een stuk weg dat verwarmd wordt door restwarmte uit het riool en er zijn ook systemen die restwarmte van bijvoorbeeld kassen gebruiken om wegen te verwarmen.
henrie zegt
@potver7: Enschede wilde ook een dergelijke proef gaan doen, maar dat gaat helaas niet door omdat het te duur is. Ik zou er anders wel eens gekeken hebben, want ik ben wel benieuwd goed het werkt. Wageningen ligt helaas niet om de hoek voor mij…
kraakensmaak zegt
Je kan ook gewoon leren fietsen…
E34M5Touring zegt
Keiglad witte wel.
Hupke zegt
Overbodige luxe, lijkt me.
En het is ook nog eens bijzonder bedenkelijk of het effectief nut heeft.
Het lijkt me precies een gevolg te zijn van sociaal/maatschappelijke vakken in technische opleidingen. Het soort vakken waar je een technische oplossing moet zoeken voor een maatschappelijk probleem. En waar men met de technische kant vooral focust op een mooie uitleg en niet zozeer op de cijfertjes erachter.
henrie zegt
@Hupke: “En het is ook nog eens bijzonder bedenkelijk of het effectief nut heeft.”
Tja, dat is nou precies wat ze gaan onderzoeken met deze proef. Conclusies worden daarna pas getrokken, niet van tevoren…
Hupke zegt
@henrie:
In gevallen zoals dit kan je dat gerust met hele ruwe cijfertjes op de achterkant van een bierviltje doen.
Laten we even grof zijn. En stellen dat we pakweg 1/3 van een jaar volle zonnekracht krijgen zoals we aan de evenaar zouden doen.
En neem 366 dagen in een jaar want dat komt me goed uit.
Dus 122 dagen waarop we 12u zon hebben aan 1000W/m². Dat geeft 12kwh per dag en dus in totaal 1464kwh aan warmte per m².
En da’s dan in de veronderstelling dat de zonnepanelen (hier dus de weg) niet warmer word dan de omgeving en hitte gaat zitten ‘verspillen’ maar wel dus alle warmte in je verwarmingssysteem pompt.
Die gaat dan opgeslaan worden in een buffer in de grond. Laten we er voorlopig van uitgaan dat ook dat ideaal gebeurt.
Nu is de vraag hoeveel W/m² je nodig hebt om de weg op te warmen tot boven 0°C (en pak 5°C want anders smelt sneeuw of aanvriezende mist en dergelijke nog niet)?
Hier kan het serieus mis gaan maar pak dat je hiervoor ook 1000W/m² nodig hebt (maar dan wel voor 24u) dan kan je 61 dagen (2maanden dus) je weg opwarmen.
Nu we zitten in Be/Nl nooit op 1000W/m² op een vlak oppervlakte (zon staat onder een hoek), we hebben geen volle 3 maanden volle zon. Maar we hebben wel meer dan 2 maanden volle winter.
En dan moet je nog rekening gaan houden met verliezen overal, gaande van 90% tot 50%…
Pakt dat ik het op zicht al zou afschieten.
henrie zegt
@Hupke: Misschien moet je je berekening even naar Wageningen sturen. Scheelt ze vast een hoop geld ;) Overigens is 61 dagen (1464 uur) de weg opwarmen best veel. Volgens mij hebben we in Nederland bij lange na niet zo veel dagen/uren vrieskou, zeker niet in combinatie met neerslag…
Er zitten trouwens wel nogal wat aannames in je verhaal. Bij de aanname dat de ‘zonnepanelen’ niet warmer worden dan de omgeving ga je denk ik al de mist in. Misschien moet je je anders eens aanmelden voor een rondleiding op het zonne-eiland in Almere. Zelfs in de winter kunnen ze in daar met de stralingswarmte nog water opwarmen tot 90 graden. Minder dan in de zomer uiteraard, maar nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid. Dus die zonnepanelen worden wel degelijker warmer dan de omgevingstemperatuur…
Ik heb zelf trouwens ook een aanname: ik neem aan dat ze deze proef niet zouden beginnen als berekeningen aantonen dat het niet kan werken en ik neem ook aan dat ze wel eerst berekeningen gedaan hebben…
Hupke zegt
@henrie:
Die aanname is om ervan uit te gaan dat alle invallend zonlicht ook allemaal word omgezet in warmte, als dat niet het geval is zit je te verliezen aan je omgeving en heb je een stuk minder rendement, natuurlijk klopt die niet. Jij denkt trouwens aan losstaande-panelen, ik denk eerder dat ze waterlussen in de weg gaan leggen (heel inefficiente warmtewisselaar dus).
Of men aan zo’n proef wel of niet begint heeft maar weinig te maken met haalbaarheid. Maar meer met of er een bende idioten (lees de politiek/ambtenarij) ervoor wil opdraaien.
Misschien dat het zou kunnen werken, maar ik ben heel,heel,heel sceptisch erover.
clioracing zegt
En dat voor die paar dagen gladheid per jaar. Ze schieten helemaal door in dit land! Alles voor de fietsers…
henrie zegt
@clioracing: Je hebt er kennelijk nog niet bij stilgestaan dat, mocht de proef slagen en het op termijn financieel haalbaar zijn, ook (auto)wegen met deze techniek uitgerust zouden kunnen worden? Kun je er ook met je Cliootje van profiteren…
clioracing zegt
@henrie: Fantastisch idee!….. Als we 5 maanden per jaar in de sneeuw zouden zitten. Volgens mij zijn er hier nog wat zaken die een hogere prioriteit hebben.
Laat ze het concept maar ontwikkelen en verkopen aan de landen die het echt nodig hebben.
Die paar dagen sneeuw per jaar die we hier hebben vind ik alleen maar leuk. Ik rij namelijk ook nog wel is in leuke achterwiel aangedreven auto’s en ga dan lekker driften.
Kyanite zegt
In Scharwoude (Noord-Holland) lag dit systeem er vele jaren geleden al. Dit was/is bij Ooms Avenhorn (aannemer) voor de deur. Aardwarmte werd in de winter gebruikt voor verwarming van het kantoor en de rest warmte ging door een buizensysteem in de weg weer de grond in, In de zomer werd het systeem andersom gebruikt, koeling van het gebouw en daarna koeling van de asfaltweg.
Misschien dat Wageningen het eerste fietspad in Nederland verwarmd heeft, maar de eerste weg is al veel ouder.
Davidov zegt
Lekker voor de beleastingbetalers straks :(
bmwe46csl zegt
Tolfietspaden..