Woon je er, verhuis dan! En blijf er ver vandaan om een ongeluk te voorkomen. Dat blijkt uit de verkeersongevallen cijfers over 2020.
De inleiding van dit artikel is een beetje overdreven. Natuurlijk hoef jij niet te verhuizen als je in een plaats woont waar relatief veel ongelukken gebeuren. Tenzij je een pas gerestaureerde oldtimer hebt waar je 15 jaar aan gewerkt heb. Dan zou ik mijn biezen pakken ja.
Het is vanzelfsprekend dat er in de grote steden meer ongelukken plaatsvinden in vergelijking met een dorpje. Als je echter de cijfers van verkeersongevallen tegenover het aantal inwoners zet krijg je een heel ander resultaat. Dat is precies wat het AD gedaan heeft.
In 2020 vonden er 103.000 verkeersongevallen plaats. De top 5 waar de meeste ongelukken plaatsvonden zijn vrijwel allemaal steden. Op één staat Rotterdam, met 6.280 ongelukken. De top 5 bestaat verder uit Amsterdam (4.978), Den Haag (4.480), Utrecht (2.441) en Haarlemmermeer (1.858). Die laatste is op zich wel een opvallende in het lijstje. Misschien mensen die allemaal snel het vliegtuig willen halen of zo.
Verkeersongevallen 2020 per 1.000 inwoners
Er komen echter geen grote steden, maar juist kleinere plaatsen naar voren als je inzoomt op het aantal ongelukken per 1.000 inwoners. Dan staat Ouder-Amstel in Noord-Holland op één. Per 1.000 inwoners is hier sprake van 24 verkeersongelukken. Op twee staat Midden-Delfland met 18,8 ongelukken, Eemnes met 15,8 en Oostzaan met 15,1 ongelukken. Extra oppassen dus, als je hier moet rijden of woont.
tinnemans zegt
Als ik het lijstje zo bekijk dan kunnen ze langs de westkust allemaal niet zo vreselijk goed rijden.
moveyourmind zegt
Als je naar een andere plaats gaat verhuizen om minder kans op een ongeluk te krijgen met je auto is het dan wel slim om je vrouw mee te laten verhuizen?
Ik vraag dit voor de beste vriend van mijn beste vriend.
Dutchdriftking zegt
Kan het zijn dat in deze plaatsen er nog leuke wegen zijn om je voertuig uit te laten, dus dat al het volk uit de wijde omgeving (omliggende randstad) hier komt om zijn auto/motor op de staart te trappen, en dat dit dan wel eens mis gaat? Het is maar een idee.
potver7 zegt
Bijna goed. Voor wat betreft de gemeente Ouder Amstel moet je denken aan wielrenners die in volle vaart over over de weggetjes langs de riviertjes rond de Ronde Hoep polder en langs de Amstel sjezen. De meesten daarvan komen inderdaad uit omliggende gemeenten (o.a. Amstelveen en Amsterdam). Motorrijders zie je er niet zoveel, auto’s ook niet behalve van bewoners.
Zoals een arts in Ziekenhuis Amstelveen mij onlangs vertelde: van die wielrenners langs de Ronde Hoep wordt onze pensioenvoorziening betaald.
leefvrij zegt
Kansloos resultaat. Dit zjn allemaal plekken waar knooppunten van snelwegen zijn.
Bij een goed onderzoek zou er gekeken zijn naar ongelukken op locale wegen of naar het aantal verkeersbewegingen per gemeente.
Dit slaat nergens op.
mashell zegt
Tja, veel mensen dicht op elkaar, veel voertuigen is veel ongelukken.
tinnemans zegt
@leefvrij; ik denk dat je gelijk hebt. Het zijn allemaal chokepoints. De kans is groot dat de lokale bevolking er weinig mee te maken heeft. Wat dat betreft is het verrassend dat Arnhem niet op het lijstje staat, daar is het ook nog weleens erg druk.
Robert zegt
@tinnemans: ik woon er nu bijna 30 jaar en een behoorlijk percentage in de statistieken wordt veroorzaakt door ‘jomgeren’ zonder rijbewijs, of een rijbewijs wat op de rug van een kameel is behaald.
Zo’n twintig jaar geleden woonde ik nog in een achterstandswijk (Malburgen) waar uit een steekproef bleek dat bijna de helft van de in deze wijk gecontroleerde bestuurders van een motorvoertuig geen rijbewijs of geen verzekering (of beiden) had. Daarna zijn ze gestopt met dit soort onderzoek, want ’te stigmatiserend’. Hoe triest.
leefvrij zegt
Ik ken de situatie in Arnhem niet, maar als het knooppunt in de gemeente Arnhem ligt, zal het niet naar voren komen in dit onderzoek, omdat Arnhem zelf veel inwoners heeft. Ligt het knooppunt in een klein plaatsje, dan zal het wel hoog eindigen.
Zo slecht dat veel journalisten weinig snappen van het interpreteren van cijfers.
tinnemans zegt
@leefvrij; Er is een groot verschil tussen (onderzoeks)journalisten en verslaggevers. De 1e groep zoekt dingen uit, de 2e .. doet verslag. Ik bedoel het niet eens lullig, het is echt een andere tak van sport.
In de tijd dat het dieselschandaal naar voren kwam kon ik er echt niet bij dat er geen enkele autojournalist was die ooit op het idee kwam om te kijken waarom er geen adblue hoefde te worden bijgevuld of die zelf eens ging testen wat nou de uitstoot was. Dat zou je toch wel verwachten bij de introductie van een revolutionaire nieuwe schone technologie. Maar ja, er was dus geen autojournalist.
frank2b zegt
Misschien dat het toch ook een beetje een bevolkingsdingetje is.
Een relaxte Veluwenaar versus een overspannen westerling?
potver7 zegt
Dat ligt er maar helemaal aan wat je wilt onderzoeken. Het aantal ongevallen per 1000 inwoners (waar dus wel degelijk naar gekeken is) is een reëel getal – het geeft namelijk een indicatie van de kans dat jij als inwoner van die gemeente betrokken raakt bij een ongeluk. Als dat komt door een snelwegknooppunt in de gemeente, dan doet dat er niets aan af.
frank2b zegt
In Eemnes vermoed ik dat er een relatie is met zwaarbeladen tractoren die onverhoeds vanaf een erf of uit het weiland de Wakkerendijk opdraaien.
_Eend_ zegt
Of misschien Knooppunt Eemnes…
Hubert zegt
Ik zou kunnen zeggen dat voor mij de gevaarlijkste plaats de passagiersplaats is als mijn vriendin achter het stuur zit.
Maar ik doe het niet…
Gulli zegt
Als je de hele dag rondjes rijdt over de Westblaak in de Mercedes van je neef is de kans op ongelukken wel groter natuurlijk