Great news. Het aantal verkeersdoden is in 2021 sinds 2015 niet zo laag geweest. Toch zijn er zorgen.
Voor de oplettende Autoblog-lezer. Die zorgen waren gister al tussen neus en lippen door te bespeuren in vorm van fietsers. Want waar doden in een personenauto door de jaren heen drastisch zijn gedaald, is het onder fietsers juist stabiel gebleven. Blijkt uit cijfers van het CBS.
De fiets
In het jaar 2000 waren er nog 543 verkeersdoden in een personenauto te betreuren. In 2021 lag dit aantal op 175. Een flinke daling. In die dik 20 jaar zijn er geen verschuivingen te vinden onder fietsers. Een derde van het aantal doden in het verkeer zat in 2021 op de fiets, namelijk 207. In totaal waren er vorig jaar 582 Nederlanders omgekomen in het verkeer. Het laagste aantal in zeven jaar. Want in 2015 waren er nog 621 doden te betreuren. Toch zijn er zorgen, omdat er juist zoveel doden op de fiets zijn gevallen. Hier is nog werk aan de winkel om de veiligheid te verbeteren.
Verkeersdoden 2021 per categorie
Het is al jaren zo dat er telkens minder doden vallen. Goed nieuws, want dit laat zien dat veiligheidsmaatregelen en steeds veiliger wordende voertuigen helpen. De doden zijn met name oudere mensen. De helft van alle dodelijke slachtoffers in het verkeer in 2021 was ouder dan 60 jaar. Een kleine ontleding van de cijfers:
- 207 doden op de fiets, waarvan 80 op een e-bike
- 175 doden in de auto, waarvan 137 bestuurders en 38 passagiers
- 52 motorrijders overleden
- 49 doden zaten op een bromfiets
- 43 overleden voetgangers
- 32 doden op een scootmobiel
In 56 procent van de dodelijke ongevallen was er sprake van een botsing met een andere partij. In 44 procent van de ongevallen ging het om een eenzijdig ongeval.
faalhaas zegt
Kunnen we de te hoge aantallen niet verkopen aan het buitenland?
flatsix010 zegt
Waarschijnlijk is dit grotendeels te verklaren door de verouderende samenleving en inderdaad de e-bikes. Een fiets kan je niet veel veiliger maken en inschattingsfoutjes worden nou eenmaal vaak duur betaald.
dawwg zegt
Ja, ik zie best vaak oudjes die e-biken zoals ik snowboard; vol gas en stoppen is geen optie; levensgevaarlijk op de openbare weg. Ook denk ik dat veel ongevallen (in de stad) met e-scooters en e-bikes te wijten zijn aan het feit dat je ze niet hoort aankomen & ze onverwacht snel zijn icm niet defensief gedrag van deze e-bestuurders …
wceend zegt
Je slaat de spijker op zijn kop. Oudjes rijden alsof ze niets te verliezen hebben. Opvallend ook dat ze zelfs niet aan de kant gaan als je er met een wielrenner of een brommer langs wilt.
Geluid can een brommer maakt hem een stuk veiliger, fietsers en auto’s horen je aankomen.
Verder kun je deze verkeersdoden deels wijten aan automobilisten die met hun aandacht bij het infotainment systeem of de telefoon zitten.
bullgod76 zegt
En in hoeveel procent van de gevallen was er een mobiele telefoon bij betrokken of een andere vorm van afleiding?
quincy zegt
Dit is denk ik een heel belangrijke vraag. Gisteren in het nieuws ging het alleen maar over de e-bike, maar dat is nog niet eens de helft van die dodelijke ongevallen.
Het aantal mensen dat ik toch nog op de telefoon op de fiets zie is schrikbarend hoog. En toch al paar keer gehad dat zo iemand (volwassenen en jongeren) de situatie niet goed overzag. Gelukkig doe ik dat wel, maar in de auto is dat ook niet voor iedereen van toepassing.
Op de één of andere manier hebben best wat mensen op de fiets (scooter ook wel, maar in mijn ervaring wel minder) het idee dat ze onsterfelijk zijn blijkbaar. Misschien moeten er eens bewustwording komen met van die gruwel reclames zoals in de UK.
Henkie zegt
Helemaal met u eens.
Heb mij op een morgen eens bijna schor geschreeuwd op de fiets omdat die kut scholieren weer op dat debiele ding aan het kijken waren ipv naar voren. En ja dan ben je met 25km/h sneller bij ze dan dat ze denken.
petroldrinker zegt
In andere woorden, fietsen verbieden en al die fietsers lekker met het ov sturen.
petroldrinker zegt
ben benieuwd naar de verdeling tussen normale fietsers en die lui die denken de tour de france te rijden op hun zogenaamde racefietsen
Design_Driven zegt
Nu, heb ik geen haar om in de war te raken maar ik snap eerlijk gezegd niet waarom de helm niet meer gebruikt wordt in NL. Hier in het VK word je (terecht) raar aangekeken als je op de fiets stapt zonder helm.
Het heeft mijn hoofd al een keer gered, toen ik van mijn fiets gereden werd op een rotonde en met mijn knikker op op de asfalt smakte.
mashell zegt
Op basis hiervan kun je toch geen conclusies trekken? Je hebt dit nodig per vervoersmiddel in betrachtneming van de afgelegde kilometers. En dan denk ik dat eruit komt dat de auto met afstand het veiligste is, dan de fiets en dat de problemen zitten bij de motorfietsen, brommers en vooral de scootmobielen. Wat is er aan de hand met de scootmobiel bestuurders?
MJ zegt
Op deze site geen populair onderwerp, maar de auto blijft de gevaarzetting in dit hele verhaal, ongeacht wie schuldig is door afleiding/niet opletten/bewuste risico’s.
Fietser eenzijdig onderuit, niet dood
Fietser tegen voetganger, niet dood
Fietser tegen fietser, niet dood.
Fietser tegen auto, begrafenis.
Leestip: “het recht van de snelste” bij de correspondent.
We rijden dus met 70 km in SUV’s van 2000 kilogram door steden, dorpen en woonwijken waar kinderen, ouderen, volwassen horen te lopen en fietsen….
Als oplossing zetten we een helmpje op……. totaal zinloos.
rutgerg zegt
@MJ: zou ik niet te snel zeggen, ouderen kunnen natuurlijk ook bij een verkeerde val vd fiets komen te overlijden zonder dat er ook maar een auto in zicht is.
MJ zegt
dat zou inderdaad kunnen, maar de statistieken zeggen iets anders.
https://decorrespondent.nl/9156/het-grootste-taboe-in-het-verkeer-we-kunnen-elkaar-doodrijden/962726618700-4587f239
cijfers uit 2017:
11 fietsers verongelukten door botsing met andere fietser
64 fietsers verongelukt door botsing met auto
19 fietsers verongelukt door botsing met bestelwagen
19 fietsers verongelukt door botsing met vrachtauto.
mc96 zegt
44 procent is een eenzijdig ongeval. Dat is een hoog aantal. Ik vermoed dat het daarbij voornamelijk om automobilisten en motorrijders gaat. Misschien goed om nog eens goed naar de 80 km wegen te kijken.
wceend zegt
Het wordt eens tijd dat we een rijbewijs gaan invoeren voor de E-Bike. Wat is er anders aan een E bike dan aan bijvoorbeeld een Solex van vroeger?
De snorfiets rijders wordt zoveel mogelijk het rijden ontmoedigd, terwijl hetgeen we ervoor terugkrijgen onveiliger is. Beiden gaan 25-30km per uur over het fietspad. Voor de Ebike heb je geen rijbewijs nodig en is een helm niet verplicht. Voor een snorfiets heb je die dingen wel nodig, de helm pas vanaf juli.
MJ zegt
Elke kilometer die gereden wordt door een e-bike waarbij het een auto-kilometer vervangt, maakt het verkeer veiliger.
De auto is het gevaarlijke object.
kniesoor zegt
Voordat we die eerste zin voor waar aannemen mag je even uitleggen hoe je tot die conclusie gekomen bent.
mashell zegt
Ehh nee?
Per kilometer is de auto veel veiliger. In 2019 reden de auto’s gezamenlijk in totaal 122,5 miljard kilometers en de fietsers 15 miljard. Terwijl het aantal doden bij de fietsers hoger ligt, de correcte conclusie is dan ook: elke kilometer die een auto rijdt waarbij een e-bike kilometer vervangen wordt maakt het verkeer veiliger (zo’n 10 keer veiliger).
En dat is ook logisch en zichtbaar, op een fiets zit je onbeschermd en in de auto zit je in een veiligheidskooi.
Daarmee wil ik niemand ontmoedigen te gaan fietsen, ontken ik niet dat de auto een gevaar vormt voor de fietsers maar ik zeg wel dat je stelling totaal niet klopt.