VvE’s haten elektrische auto’s. Maar racisme tegen de elektrische auto mag natuurlijk niet. En dat zorgt voor hoge spanningen.
Tsja het is maar lastig die EV transitie. We moeten er volgens onze overlords allemaal aan geloven binnen nu en afzienbare tijd. Maar hoe meer EV’s er verkocht worden, hoe meer mensen tegen praktische problemen aanlopen. We kennen allemaal wel de wachtrijden bij het oplaadstation richting de wintersport en de laadkabels waar je over struikelt in je woonwijk. Vandaag in dezelfde categorie: brandjes die ontstaan in parkeergarages onder appartementencomplexen.
Een van de nadelen van elektrische auto’s is zoals bekend de manier waarop ze in de hens gaan. Ik hoor de Tesla fans al roepen en ja, natuurlijk zijn er ook auto’s op fossiele brandstof die zichzelf soms immoleren. Maar zelfs even zonder in te gaan op de cijfertjes, hebben EV’s daarbij wel een extra probleem. Ze zijn namelijk notoir moeilijk om te blussen.
VvE’s en EV’s
Deze eigenschap leidt er volgens de NOS toe dat verschillende Verenigingen van Eigenaren afwijzend staan ten opzichte van het vooruitzicht EV’s in hun parkeergarages op te nemen. Als het misgaat en een enorme, moeilijk blusbare vuurbal ontstaat, kan er immers forse schade optreden voor iedereen. In een extreem geval kan een gebouw door zo’n fikkie zelfs instorten. Dat VvE’s EV’s kennelijk soms ‘weigeren’, begrijpt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) wel:
We kunnen ons goed voorstellen dat hier uit voorzorg gehandeld wordt en zo veiligheidsrisico’s letterlijk buiten gehouden worden.
Nils Rosmuller, heeft empathie voor VvE’s
Kees Oomen van Stichting VvE Belang is het met Nils eens. Maar volgens Kees mogen VvE’s het eigenaren van EV’s niet weigeren hun auto op hun eigen plaats neer te zetten. Dergelijke discriminatie is immers uit den boze. De andere bewoners zullen er maar gewoon aan moeten wennen.
Waar die bewoners tot nu toe echter niet hoefden te wennen als ze in meerderheid daar geen zin in hadden, is laadpalen in de garage. Over de bouw van zo’n paal mag de VvE namelijk wel beslissen volgens de wet. En dus ook eventueel besluiten dat het allemaal mooi niet doorgaat.
Notificatieregeling
In 2023 verandert echter ook dat laatste. De overheid wil de EV-adoptie graag bevorderen en dus wordt in 2023 de ‘notificatieregeling’ ingevoerd. De eigenaar van een EV mag dan zelf unilateraal bij de VvE aangeven dat hij een laadpaal laat installeren in een garage. Vervolgens moet die VvE er maar mee dealen.
Zowel Oomen als Rosmuller is dat een leuk plan in theorie, doch zal dit in de praktijk problemen veroorzaken. En dit niet alleen puur omdat de VvE-besluitvormingsstructuur buitenspel wordt gezet. Als een laadpaal in een garage wordt gezet, zijn daar wettelijk gezien namelijk ook extra maatregelen voor nodig. De paal moet beschermd worden tegen een aanrijding, er moet een centraal systeem zijn om alle laadpalen uit te kunnen schakelen en ze moeten dichtbij een ingang/uitgang staan.
Als hier structurele aanpassingen voor nodig zijn, roept dit de vraag op wie daar dan over gaat en wie de kosten draagt. In principe gaat de VvE hierover, maar worden zij verplicht om kosten te maken aan verbouwing van het pand als iemand het recht neemt een laadpaal te bouwen? Ook de plaatsing van de palen is niet zomaar even handig geregeld. Vaak zijn specifieke parkeerplaatsen namelijk verbonden aan het eigendom specifieke appartementen. Eventjes wisselen van plek is dus niet zo makkelijk als het lijkt.
Pfff…Alsof het nog niet genoeg was dat wij dino’s de magnifieke verbrandingsmotor verliezen, krijgen we nu dus nog meer leed op ons bord. Dit gaat immers ongetwijfeld extra aflevering van de rijdende rechter opleveren. Een gruwelijker vooruitzicht is er zelden geweest.
aschja zegt
VVE’s. Je krijgt er sowieso de kriebels van.
kniesoor zegt
Hier gaan gegarandeerd (proef)processen van komen.
knapzuur zegt
LPG auto’s zijn vaak ook al niet welkom in parkeergarages, dus helemaal nieuw is het niet. In het ergste geval word de gehele parkeergarage aangemerkt als zijnde “ongeschikt voor gemotoriseerd vervoer” al staan in diezelfde parkeergarage nu wel steeds meer elektrische fietsen.. ah well..
e36thuglife zegt
Ga maar lekker ergens buiten de stad je elektrische auto opladen aan een windmolen of zo met je groene uitsloverij dan blijven er in de stad tenminste nog parkeerplaatsen over voor normale mensen met normale auto’s.
flutterby zegt
@e36thuglife: lol, uitsloven..? Niets uitslover aan elektrisch rijden hoor.
porker zegt
@e36thuglife: opladen aan een windmolen ik moest lachen!
mashell zegt
Er is net over de grens in Duitsland een windmolen waar je gratis je elektrische auto kunt opladen met heel erg verse stroom.
por100 zegt
Woon tegenover een appartementencomplex en recent zijn 2 van de 10 beschikbare parkeerplaatsen op straat als laadpaal parkeerplaatsen gemaakt, omdat de bewoner van het appartementencomplex het niet in de kelder mocht bouwen.
Hopelijk werkt de regeling, maar als ik het zo bekijk is dit weer typisch nederlands regelen.
René zegt
Hier op t parkeerterrein bij een appartementencomplex staan twee dure Audi’s te laden van mensen verderop die gewoon plek hebben voor een eigen lader op de oprit. Wat is je punt?
knapzuur zegt
Die hebben waarschijnlijk een oplaadpas van de zaak en mogen niet declareren bij hun baas. Net zoals tanken in het buitenland vroeger een dingetje was maar heel het weekend op en neer van Maastricht naar Groningen was geen enkel probleem..
moveyourmind zegt
Rij je in een dure electrische auto en heb je een fancy eigen laadpaal woon je nog drie hoog achter.
marcomanta zegt
V.V.E., kopzorgen, hij lijkt haast op politiek, er is meestal wel iemand die ergens op tegen is, waarom kunne ze niet in oplossingen denken.
pramm zegt
Er zijn al vele onderzoeken geweest waaruit blijkt dat een ev niet onveiliger is dan een conventionele auto. Een EV brand langduriger. Dat wel, maar gaat minder snel in brand. Maar het belangrijkste is dat de hoeveelheid energie in een BEV of conventioneel aangedreven auto niet heel veel scheelt. Met andere woorden, een conventionele aangedreven auto brand snel en heftig. Een EV langzamer.
potver7 zegt
Een ICE vliegt in brand tijdens het rijden, als hij dus op de weg zit. Een EV vliegt het vaakst stationair in brand, met name tijdens laden. En dan staat-ie dus in de parkeergarage van het wooncomplex.
Komt bij dat een EV-brand een stuk moeilijker te blussen is, en de hitte intenser, dus de weerstand van de VVE’s is niet zo heel vreemd.
ICE’s vliegen in brand als ze relatief nieuw zijn, of bejaard. Die laatste categorie hebben we nog niet bij EV’s, dus kun je onmogelijk de conclusie trekken dat EV’s brandveiliger zijn. De theorie is onderzocht, de praktijk zal moeten uitwijzen of het echt zo is.
mashell zegt
De energie ontwikkeling bij brand is voor wagens met verbrandingsmotor of elektrisch is ongeveer gelijk. EV’s branden langzamer maar als de batterij brandt (wat maar in een 10 procent van de gevallen van een EV auto brand lijkt voor te komen, maar aantallen zijn zo klein dat de statistiek nog niet betrouwbaar is) dan wordt het blussen lastiger.
Overigens vliegen wagens met verbrandingsmotoren helaas ook gewoon stilstaand in de fik, na het rijden vooral.
toniominestrone zegt
@pramm: feit blijft dat een elektrische brand moeilijk te blussen valt en de temperaturen hoog kunnen oplopen wat de bouwconstructie kan aantasten.
mashell zegt
Dat kan ook al met een auto met een verbrandingsmotor, 6 tot 8 MW is gewoon te veel. Maar het komt zo weinig voor dat het risico acceptabel geacht wordt.
marcomanta zegt
@pramm: en als een EV al langer brand, dan hebben ze mooi vloerverwarming.
pramm zegt
Passie… En 99,5% van het Nederlandse wagenpark gaan ook niet samen…. Daar hoeft het geen ev voor te zijn.
Lezenne zegt
@jaapiyo Helaas geeft deze blog niet het volledige beeld. Zie reacties op consultatie wetsvoorstel op internetconsultatie.nl/notificatieregeling_oplaadpunten_vve.
De VvE’s zullen in de praktijk de kostenstijging voor bijvoorbeeld opstalverzekering en onderhoud (keuringen etc) volledig afwentelen op de EV gebruiker (en logisch ook). Kortom; het wordt door de VvE via de achterdeur alsnog volledig onrendabel gemaakt om een laadpaal te plaatsen.
jippie zegt
Het lijkt mij dat we op termijn als het laden veel sneller gaat dat je dat weer gewoon bij een ‘pompstation’ doet.
superfunky zegt
Heb ook nog nooit een Shell in een garage van een appartementencomplex gezien.
Is toch allemaal geen probleem? Jullie EV-freakies roepen toch dat het laden geen issue is? Ff lekker aan het laadstation, bakkie koffie erbij en dan gewoon thuis parkeren en aangezien je gemakkelijk 400-500km kunt rijden (oh nee, pardon, kruipen) op een lading, is 1x laden per 2 weken meer dan genoeg.
Een non-issue dus, met een gastank mag je ook niet in veel parkeergarages, we kunnen door.
flutterby zegt
@superfunky: bijna elke EV rijder zal met namen ervaren dat juist elke dag met een volle accu (kunnen) beginnen het grote voordeel is. Ergens heen gaan om je energie te halen is net als naar de gemeentelijke put voor je drinkwater toch helemaal niet fijn? Zie bijvoorbeeld de weerstand op centrale afval inzameling ipv eigen containers.
jippie zegt
Het is logistiek ook niet handig om overal maar parkeerplaatsen te voorzien van laadpalen. In appartementsgebouwen is veel te gevaarlijk. Over een paar jaar is het probleem wellicht opgelost met grotere accu’s en electriciteitspompstations.
koeberg zegt
Ironisch. Als het andersom zou zijn en we van elektrisch naar verbrandingsmotor zouden gaan, zouden de bezwaren hetzelfde zijn. “Jij rijdt rond met een tank met lichtontvlambare vloeistof en die wil je hier in de garage zetten!?” En je zou aan arbitraire regels moeten voldoen, zoals je mag alleen parkeren met een bijna lege tank. Of uit welwillendheid laten we diesels toe, maar geen benzineauto.
mashell zegt
Mijn VVE probeerde in zo’n krampachtig reactie het parkeren van mijn EV op mijn parkeerplaats te verbieden maar aan de andere wagens waren geen enkele eisen gesteld, geen APK of onderhoudseisen. Er werd mij gevraagd waarom ik de aanschaf van de EV niet gemeld had, nou gewoon simpel omdat het nergens staat dat ik de VVE over mijn autokeuze moet informeren. Paniekvoetbal van de bovenste plank.
degrotemuis zegt
EV geen passie. Een 50 tinten grijs mobiel, alle tinten van wit naar zwart (en een verdwaalde Captur met kleurtje) met 0.8-1.2 2 of 3 cilinder motor en hoge instap, wel passie?
Of zo’n moderne hot Hatch met een bak vermogen, naadloos schakelende automaat, extra geluid via speakers en knallen van een jaren 70 MG met een verkeerd afgestelde ontsteking bij gas los? Tip: die bak vermogen, naadloze acceleratie en geluid via de speakers kan een EV je ook geven.
Natuurlijk, een Maserati V8 of de V10 van een LFA geeft meer kippenvel aan de bestuurder dan een Taycan, maar 99% van de moderne auto’s op de weg zijn nou niet bepaald wagens vol passie. Dan is het verschil met een EV ook niet zo groot meer. Als daily liever een EV dan zo’n geblazen 3 cilinder die nergens naar klinkt.
petroldrinker zegt
Ik rijdt toch echt liever met passie in een aygo ofzo dan in een EV….. elk vorm van geluid vd motor is beter dan de complete stilte van die zaaddodende hokken
flutterby zegt
@petroldrinker: haha nou veel plezier met passie voor je Aygo. Dat ding maakt geen geluid maar alleen herrie.
petroldrinker zegt
Dat is prima, liever dat dan de stilte van een EV…
nissanfairladyz zegt
Ach, vroegahh toen men nog echte paardenkracht had voor hun kar toen had je ook allemaal van die jankers die tegen de verbrandingsmotoren waren. Gaat wel weer over en Jaapiyo rijdt straks gewoon in een Tesla.
Lezenne zegt
@jaapiyo Helaas geeft deze blog niet het volledige beeld. Zie reacties op consultatie wetsvoorstel op internetconsultatie.nl/notificatieregeling_oplaadpunten_vve.
De VvE’s zullen in de praktijk de kostenstijging voor bijvoorbeeld opstalverzekering en onderhoud (keuringen etc) volledig afwentelen op de EV gebruiker (en logisch ook). Kortom; het wordt door de VvE via de achterdeur alsnog volledig onrendabel gemaakt om een laadpaal te plaatsen.