Hoe groot? Paginagroot!
Voor wie het gemist heeft een korte opfrisser. FNV was van mening dat dealerbedrijf Van Mossel de geldende cao schond en om de toko onder druk te zetten plaatste de vakbond een advertentie in een lokale krant waarin een werkgever werd gezocht voor alle Van Mossel-arbeiders die -volgens FNV- in de steek werden gelaten. Zij zouden veel te hard moeten werken en daar te weinig beloning voor terugkrijgen.
Uiteraard was Van Mossel not amused. Volgens het dealerbedrijf ging het om een goedkope actie die voornamelijk beoogde zieltjes te winnen. Er zijn namelijk maar 93 van de ~1.400 medewerkers van het bedrijf aangesloten bij FNV, bovendien houdt van Mossel zich naar eigen zeggen keurig aan de cao.
Desalniettemin vond het dealerbedrijf het nodig om een flinke kluit modder terug te gooien naar de vakbond. Middels een paginagrote advertentie in het Brabants Dagblad werd FNV duidelijk gemaakt dat ze niet meer bij Van Mossel aan hoeven te kloppen voor onderhandelingen. Check de advertentie hieronder.
Overigens is het moddergooien over en weer bedoeld met een knipoog. Beide partijen zouden wel degelijk bereid zijn om de dialoog met elkaar aan te gaan. (Via: BN de Stem)
Dank aan Bastiaan (van Arie?) voor het tippen!
lincoln zegt
Vakbonden zijn toch voor ambtenaartjes werkelozen en gedetineerden ??
potjak zegt
@lincoln: vooral bedoeld voor kuddedieren…
bofkont zegt
@potjak: Onzin een gezonde vertegenwoordiging van en voor de werknemers is zeer gewenst.
lekbak zegt
@bofkont: Een gezonde vertegenwoordiging ja.
jaguarjunk zegt
@lekbak: zelf je bek open trekken. Heb je veel meer aan.
tenaci zegt
@bofkont: Met een beetje goede Ondernemingsraad ben je als medewerker beter af. De bonden hebben steeds minder leden omdat werknemers zich niet meer vertegenwoordigd voelen. Kijk naar Jumbo, die hebben de vakbond ook de deur gewezen en onderhandelen nu over een cao met hun OR wat, doordat ze rechtstreeks gekozen zijn, een directe vertegenwoordiging is van de eigen collega’s. De vakorganisaties moeten echt gaan veranderen anders graven ze hun eigen graf.
jelmer zegt
@tenaci: De enige reden dat Jumbo met de OR wil onderhandelen, is omdat ze de looneis van de vakbonden te hoog vinden. Jumbo wil namelijk naar meer winst – aldus het jaarverslag. Nou, dan weet ik wel wie een betere vertegenwoordiging is!
tenaci zegt
@jelmer: dat wil elk commercieel bedrijf en dat is maar goed ook, daar draait de economie op. Maar als de bonden een onrealistische looneis neerleggen dan kan het gewoon niet. Hoe zou het komen dat ze steeds minder leden hebben? Men gelooft er niet meer in, en terecht.
porsche928 zegt
@bofkont: FNV heeft meer banen de grens over gejaagd dan behouden.
toniominestrone zegt
@bofkont: De vakbond is een instituut uit de vorige eeuw, niets mis mee maar nooit mee ontwikkeld met de wensen van zowel wernemers als werkgevers, blijkt ook uit het feit dat veel branches er wel uitkomen zonder shaggie rokende schreeuwers die als enig machtsmiddel kunnen staken.
lekkaah zegt
@toniominestrone: LOL! Mooi verwoord, kompleet hun zaak voorbijgeschoten
… vakbonden hun methodiek vragen te veranderen is hetzelfde als gemeente amsterdam vragen te bezuinigen door 1 kerstpakket ipv 2 per jaar uit te delen aan hun personeel
hamburg65 zegt
@lincoln: misschien ff nadenken voordat je zoiets ongenuanceerds schrijft…!
toniominestrone zegt
@hamburg65: Zeker nieuw hier?
hamburg65 zegt
@toniominestrone: nee niet! Ken meneer L. intussen…
toniominestrone zegt
@hamburg65: Satire, het lukt hem telkens reacties te ontlokken, wedden dat hij zich zit te verkneukelen om jouw naïviteit.
ablogjunk zegt
@hamburg65: Je vraagt nu iets wat vrijwel onmogelijk is.
hamburg65 zegt
@ablogjunk: daarom juist…
Donstil zegt
@hamburg65: Hij probeert gewoon een beetje populair te doen joh. Negeren.
eefie zegt
@lincoln: zeker nooit in een situatie gezeten van ontslag? Dan piep je wel anders samen met alle mensen die je geliket hebben.
lekkaah zegt
@eefie: als jij vindt dat je pertinent onterecht ontslagen wordt behoor je idd tot het staakpubliek
eefie zegt
@lekkaah: een bond staakt alleen? Of zullen ze ook helpen bij faillissementen of teveel personeel? Jij bent vast iemand die het juridisch allemaal weet…
lekkaah zegt
@eefie: “helpen”? LOL
Sinds wanneer “helpt” een bond dan? Dit is 2017, geen 1955
toniominestrone zegt
@eefie: Ik krijg de indruk dat je hier niet geheel neutraal instaat, de realiteit is dat over, pak em beet zo’n jaartje of 20 niemand meer weet wat een vakbond is, de ledenaantallen lopen ondanks de achter ons liggende crisis gestaag terug.
eefie zegt
@toniominestrone: waar baseer je op dat ik niet er niet neutraal insta? Ik heb het zelf bij de hand gehad. Door hun juridische deskundigheid heb ik een beste ontslagvergoeding gehad, zodat ik niet mijn huis uit hoefde. Vakbond met een miljoen leden bestaat ineens niet meer? Dat is hetzelfde als de ANWB morgen geen leden meer heeft, ook onwaarschijnlijk.
Btw; een rechtsbijstandverzekering kan net zo goed werken
lekbak zegt
@eefie: een bond helpt inderdaad bij faillissementen. Ze hebben tijdens de crisis vele tientallen zo niet honderden veroorzaakt door hun stugge gedrag. Bron? Mijn vader als die wèèr eens gefrustreerd thuis kwam omdat hij een bedrijf als “klant” had die kapot was gegaan aan onreeële eisen van de bonden. Het gevolg is dan ipv een kleine ontslagvergoeding helemaal geen ontslagvergoeding.
badmat zegt
Allemaal ff kijken of je jezelf herkent in de contactadvertenties…
rydodrive zegt
Weg met die vakbond !!!
Ondernemers worden al genoeg gestraft in dit land.
jelmer zegt
@rydodrive:
Een steeds kleiner deel van al het geld wat in Nederland verdiend wordt, gaat naar werknemers – een steeds groter deel naar ondernemers. Meer weten? Zoek eens op AIQ.
Nederland is vermoedelijk het enige land ter wereld waar de directeur van de centrale bank (De Nederlandse Bank, Klaas Knot) en de minister van financiën (Jeroen Dijsselbloem) pleiten voor hogere lonen – de relatief lage lonen in Nederland schaadt zelfs de economie.
Tussen 1992 en 2007 steeg het BBP met zo’n 40%, maar het beschikbaar inkomen voor huishoudend slechts met 15%.
Volgens de Zwitserse Business school IMD is Nederland een van de landen met het beste ondernemersklimaat, volgens het Global Competitiveness Report die is opgesteld door het World Economic Forum staat Nederland in de top 5 van meest meest concurrerende economieën.
Hoe kom je dan bij zo’n uitspraak?
rydodrive zegt
@jelmer: oja voor alle lezers. Jelmer werkt bij de FNV.
rydodrive zegt
@jelmer: te moeilijke taal met Dijsselbloem dit Dijsselbloem dat. Het is gewoon een grote puinhoop.
jelmer zegt
@rydodrive: Wat een zwaktebod, zo’n reactie. Je reageert op de man (“Jelmer werkt voor de FNV”) en hoe ik het zeg (“moeilijke taal”), maar niet wat ik zeg. Ik ben lid, werk in het bedrijfsleven en dat je geen argument terug hebt geeft vooral aan dat je maar wat roept.
wif1 zegt
@rydodrive: Zeg dan niks…
eMiz0r zegt
@jelmer: ga je nu werkelijk het BBP gebruiken om te beoordelen of onze lonen relatief gezien laag zijn? Het BBP van Nederland is een verdomd slechte graadmeter om te bepalen hoe onze economie draait vanwege de duizenden brievenbusfirma’s aan de zuidas en onze gigantische (wereldwijd opererende) banken.
Dit is gewoon weer typische retoriek en feitendraaierij van de FNV. Ik hoor eigenlijk maar bar weinig boegeroep wat echt hout snijdt. Bovendien zitten er hier op Autoblog volgens mij niet per se veel ondernemers, maar uit alle reacties hier valt wel op te maken hoe de publieke opinie over de FNV is. Ze (of je) beseffen het alleen zelf nog niet.
jelmer zegt
@emiz0r: Zelfs als het BNP een slechte graadmeter is – op zich geen slecht argument – is het zo dat een steeds kleiner deel naar salarissen gaat. Dat is overigens in de hele westerse wereld zo. Dat hangt samen met en gaat met hetzelfde tempo als de afnemende werknemersvertegenwoordiging – ofwel vakbonden.
De opgetelde commentaren op AutoBlog zou ik geen publieke opinie willen noemen, maar het is inderdaad zo dat individualisme nog steeds in is. Het idee dat je alles zelf kan en moet oplossen. Helaas, zo werkt het niet.
Veruit de meeste mensen krijgen zonder collectieve belangenbehartiging een steeds verder bij de inflatie achter blijvende loon. Steeds flexibeler contracten. En steeds meer werkdruk. Dat is geen natuurlijk gevolg, maar een maatschappelijk gevolg van individualisme.
lekbak zegt
@jelmer: wat jij nu schetst is een correctie op de overdreven eisen en resultaten van de bonden in het verleden. Wij werknemers hebben het bizar goed in Nederland. Veel, echt heel bizar veel beter dan bijvoorbeeld de groeiende groep kleine ondernemers in dit land.
Hoewel het in theorie altijd beter kan voor de werknemer is dat niet altijd beter voor het land. En daarmee schadelijk voor de toekomst van dit land.
De keus is aan jou. Minder zeuren, harder werken en zodoende de economie hier groot houden zodat je kinderen later ook nog een baan hebben. Of nu voor eigen gewin kiezen en de veroorzaakte ellende achterlaten voor de volgende generatie (zoals de nu uitgaande generatie heeft gedaan met pensioenen bijvoorbeeld. Geen rekening houdend met vergrijzing die al 40 jaar bekend was en daardoor onbetaalbaar zijn).
5cilinder zegt
@jelmer: De lage lonen zijn ontstaan door de veel te goedkope euro voor de noordelijke landen. Zeker met het huidige QE plan wat vol gas doorgezet wordt door de ECB. NL en DE hebben hierdoor een flink handelsoverschot. De lonen zijn ver achtergebleven, daarom willen onze politieke figuurtjes veel hogere lonen om de zuidelijke euro landen ook weer wat concurerender te maken en het geheel stabieler te houden. Overigens vindt er door de gierende geldpersen wel een jaarlijkse afname van miljarden plaats uit onze pensioenpotten. Dit maakt voor de giga schuld landen (italie) niet uit (zelfs een positief effect) en levert een vermindering van welvaartsverschillen binnen de EURO landen op. Voor hoelang die munt ook mogen blijven bestaan.
jelmer zegt
@5cilinder: Nee, de lage lonen zijn ontstaan door een lang gevoerd beleid van loonmatiging. Dat is een belangrijkste, maar zeker niet enige, reden voor het handelsoverschot. De Euro heeft inderdaad ook effect, maar als je naar het handelsoverschot in de afgelopen vier decennia kijkt – dus tot ruim voor de euro – kun je door de veel vaker voorkomende grote overschotten constateren dat je dat effect niet moet overdrijven. Om het Nederlandse handelsoverschot aan de ECB te wijten, is niet sterk.
Dat door de lage rentestand de Nederlandse pensioenen niet geholpen zijn klopt, dat Europese landen met een hoge staatsschuld daarmee wel geholpen zijn klopt ook, maar vergeet daarbij niet dat de Nederlandse bevolking – met een onverantwoordelijk grote particuliere schuld – ook enorm geholpen is bij de lage rente. Als je in Nederland en Italië de publieke en particuliere schuld bij elkaar optelt en op die manier de landen vergelijk, is het maar de vraag of we het zo goed doen en de ECB zo beroerd is.
Dit alles verandert er echter niets aan dat de Nederlandse lonen gemiddeld zo’n 15% hoger zouden moeten zijn. Daarmee halen werknemers de achterstand ten opzichte van ondernemers bij, en wordt en passant de Europese economie stabieler en de staatsschuld snel lager.
5cilinder zegt
@jelmer: Eens, west europese landen zijn inderdaad sinds begin jaren tachtig met loonmatiging bezig.
desjonnies zegt
@jelmer:
Niet de lonen suffie.
Maar de secundaire arbeidskosten.
Je werkt hier pakweg tot september voor de gemeenschap -lees belastingen- en de rest voor je eigen levensonderhoud.
En die totaal krankzinnige situatie leidt tot allerlei constructies om arbeidsKOSTEN te drukken.
Als 40 Roenmenen goedkoper zijn dan 12 Nederlanders zijn wij niet goed bezig, maar kan ik die Roemenen niets kwalijk nemen.
jelmer zegt
@desjonnies: Oprecht: sorry, maar wat wil je nu precies zeggen?
desjonnies zegt
@jelmer:
Dat de arbeidskosten de concurrentie positie van Nederland verzwakken, waarom zijn er ZZP’ers?
Omdat een werkgever de lasten cq kosten voor een zieke werknemer TWEE jaar lang mag betalen, naast het feit dat hij met een zieke werknemer gemiddeld één dag per week kwijt is aan administratie.
Je bent een soort arts die wel mag administreren, maar niets mag vragen.
We zijn totaal doorgeschoten en zijn een doodziek land qua arbeidsverhoudingen, rechten en plichten.
Zoals de bezopen hoge belasting op overwerk, die ontzettend demoraliserend werkt voor werknemers, kun je een paar centen extra verdienen, om voor je Astra te sparen, pakt de overheid je geld af omdat jij WILT werken. Deze regel is overigens verzonnen door een zootje wereldvreemde Socialistische ambtenaren met de idee dat een werkgever dan neer mensen in dienst zal nemen.
Ze houden echter geheel geen rekening met het feit dat er bedrijven zijn die pieken kennen en drukke periodes, of seizoensarbeid.
Verder hebben vakbonden zo’n beetje overal de auto industrie japot gemaakt, de VS met idiote hoge pensioenrechten en andere onbetaalbare voorwaarden alleen betaalbaar als het goed gaat, in Engeland eisren de bonden sex-uren bij Rover, de Rover SD1 3500 was in 1976 bijzonder succesvol, zo succesvol dat de fabriek continu moest produceren om aan de vraag re voldoen. En dat ging niet, raad eens waarom?
rikus zegt
@rydodrive: ondernemers worden al genoeg gespekt in dit land.
silenro zegt
@rikus: ze hebben het toch zo goed vergeleken met een arme loonslaaf..
hamburg65 zegt
@rydodrive: wat een onzin zeg!
stationcar zegt
Vakbond, wahahahaha het wóórd alleen al, zó 1892….
Maare, zijn dat niet die clubjes die pretenderen de werknemer te vertegenwoordigen maar eigenlijk alleen maar met hun eigen voortbestaan bezig zijn?
Nouja, laat ze het lekker uitzoeken, wie is er anno 2017 nou geïnteresseerd in vakbonden en stakingen?
Als werknemer kan je via zoveel andere wegen je baas onder druk zetten om met het belang van het personeel rekening te houden (riep daar iemand ‘social media’?).
En anders ga je toch lekker ergens anders werken?
duitseautos zegt
@stationcar: de FNV doet veel meer dan alleen onderhandelen en werkgevers op de vingers tikken. Ze helpen met alles wat maar te maken heeft met werk en inkomen voor hun leden.
Verder zijn er in Nederland ook mensen die dus niet weten waar ze heen moeten bij een conflict met de werkgever. Niet iedereen is even slim en kan zichzelf redden.
Leden van de vakbond zijn over het algemeen lager geschoold en ander werk vinden is dus veel moeilijker voor hen dan voor jou bijvoorbeeld.
Dat allemaal bij elkaar opgeteld kan ik best begrijpen dat mensen lid worden bij de vakbond.
rob5nismo zegt
Wel leuk gedaan van dat bedrijf met gelijke munt terug betaald
kawasawasaki zegt
Tja. Het valt ook niet mee als vakbond. 40 Jaar terug was je nog relevant, vielen er nog misstanden aan de kaak te stellen en lieten arbeiders zich nog leiden door je kennis, kunde en kracht. Nu ben je ingehaald door de tijd. Arbeiders zijn medewerkers geworden, heerst er begrip voor bedrijven en moeilijke tijden, is er met behoefte aan duidelijkheid en eenvoudig, en niet met aan de overregulering
kawasawasaki zegt
En als mensen je geen blik met gunnen, blijven de oude reflexen nog bestaan. Actie voeren, staken en dreigen. Maar niemand heeft er nog tijd voor. Niemand wil zich meer laten verleiden tot een lidmaatschap van een versteende organisatie. Niemand wil nog met je geassocieerd worden. Alleen oudere werknemers, die zich nog de goede oude tijd herinneren, luisterend naar de Internationale, vooruit kijkend naar het pensioen waar zij zo’n recht op hebben. Die geloven nog in je. Maar ja. Dat worden er ook steeds minder.
Beste FNV, kap er toch mee.
bofkont zegt
@kawasawasaki: Praat vooral voor je zelf, FNV heeft dik een miljoen leden, die achterban heeft toch een mooie stem!
kawasawasaki zegt
@bofkont: Als je de leden meetelt die allang met pensioen zijn of overleden, dan wel ja.
desjonnies zegt
Och och och ik had toch zo gehoopt dat Hans -Slobbertrui- Spekman daar nog een toekomst had kunnen krijgen.
Hij leeft immers nog in 1976.
Gemiste kans van die kakkerlakken,
bofkont zegt
Lees veel weerstand tegen vakbonden, vergeet niet dat deze veel mogelijk hebben gemaakt, rechten/salarisverhogingen etc etc etc
Teveel macht voor een werkgever is zeer zeker niet gewenst, dat hebben we met de crisis wel gezien dat werkgevers werknemers nog minder als honden behandelen, voor u 1000 anderen was het standaard antwoord als je commentaar durfde te hebben.
Nu ben ik niet standaard voor staken, en zie dit als enigste optie die nog overblijft, maar het is en blijft een recht van de werknemer.
kawasawasaki zegt
@bofkont: Het mantra van de vakbonden: we hebben heel veel betekend.
Is gewoon waar.
De kerk heeft vroeger ook veel betekend. Koningen ook. En de Romeinen. En kranten.
Maar nu niet meer.
Je kunt er nog wel lessen van leren. Geschiedenis en zo.
Maar als er nu een stel Italianen bij Maastricht de grens over komen en het stuk Nederland onder de rivieren op wil eisen, worden ze uitgelachen. Net als de FNV.
bofkont zegt
@kawasawasaki: De FNV is een serieuze onderhandelingspartner kun je niet omheen, in de zorg/psychiatrie waar ik werkzaam ben is het ledenaantal heel erg groot.
kawasawasaki zegt
@bofkont: Ja hoor. Je hebt gelijk.
jelmer zegt
@kawasawasaki: Hoe kleiner de vakbond, hoe lager de lonen en hoe groter de onzekerheid. Dat blijkt als je landen vergelijkt, of in de tijd.
Vakbonden hebben vroeger veel betekent, betekenen nu miljoenen leden nog veel en als ze meer leden krijgen kunnen ze nóg meer betekenen.
ghost zegt
FNV – waarom bestaat dat nog? Ik snap dat tijdens eind 1800 – begin 1900 arbeidsomstandigheden dusdanig slecht waren voor met name de onderklasse en dat er een partij als de FNV nodig was, maar dat zij nu nog bestaan is echt de grap van de eeuw!
hartman zegt
Jarenlang lid wezen van een sterke en invloedrijke vakbond, misschien wel dé reden waarom babyboomers het op hun oude dag zo goed voor mekaar hebben. Dat zou hen, die nu aan het begin van hun werkzame leven staan, toch op zijn minst aan het denken moeten zetten. Je goed laten vertegenwoordigen als werknemer is cruciaal. En of dat dan een vakbond moet zijn, of een or of oc, laat ik in het midden. Omdat ik dat niet weet.
rob5nismo zegt
Als de werknemer niks meer doet of maakt valt er voor de werkgever niks te verdienen en zo hou je elkaar in evenwicht heel erg simpel
Erik zegt
Salaris, arbeidsomstandigheden, werkgevers, werknemers, vakbonden, OR, MR, enz., enz., het zal allemaal wel. Iedereen zal zijn steentje ‘min of ‘meer’ zijn steentje bijdragen.
Ondanks alle bemoeizuchten, ik dop mijn eigen boontjes met het loon dat elke maand netto binnenkomt. Dat betekent dat je keuzes moet maken in je leven, zoals:
– niet meegaan in telkens een nieuwe iPhone als er weer een nieuw model komt;
– niet steeds een nieuwe iPad;
– niet steeds een dure vakantie omdat de buren dat ook doen;
– niet steeds een auto kopen die eigenlijk net niet kan, maar ja, hij is zo mooi;
– niet steeds weer een hogere hypotheek (vroeger) om onnodige zaken mee te financieren;
– niet steeds weer duurder gaan wonen omdat de buren ook naar een groter huis verhuizen;
Mogelijk dat “wie dan ook” uitlegt aan de jeugd die volwassen wordt met 18 jaar dat er in een mensen leven meerdere aspecten voorkomen die met netto loon betaald moeten worden waar een woning, auto en telefoon maar een zeer klein onderdeel van is. Het totaal overzicht van inkomsten en uitgaven in een mensen leven ontbreekt compleet.
lekbak zegt
@erik2907: ik ben het opzich eens met je boodschap, maar staar je niet blind op het netto loon. Het verschil tussen netto en bruto betaal je ook gewoon en moet voor het besef eigenlijk ook meegenomen worden in het overzicht.
Erik zegt
@lekbak: je laatste zin klopt natuurlijk, echter de loonbelasting e.d. die ik inlever op mijn salaris zie ik niet op mijn bankrekening. Ik zie uitsluitend een netto bedrag, zoals ook vermeld op mijn loonstrook, waar ik het mee moet doen. Dat is mijn vertrekpunt om de maand mee rond te komen :-)