Ja, lekker, duwen ze je eerst in een elektrische auto, kan het stroomnet van Utrecht het niet aan.
In de adoptiecurve van Rogers (marketing) heb je te maken met Innovators (mannen met rare brillen die vrijwillig een Renault Fluence gingen rijden), Early Adopters (mannen met bijtellingsallergie die een Model 3 gingen rijden) en de early majority: die mensen die nu overstappen op een EV. Die early adopters zijn verreweg het belangrijkste. Met hun mening (en dus koopgedrag) valt en staat het succes van het product.
Nou, we zijn allemaal verliefd op onze EV, dus is het allemaal hosanna. Althans, dat zou je denken. Maar links en rechts komen er toch wel nadelen om de hoek kijken. En ja, vandaag hebben we er weer eentje voor je. Een van de voordelen van een EV is dat je altijd met een volle accu kunt vertrekken. Aan het einde van de dag als je thuiskomt zet je ‘m aan de lader en kun je de accu tot het randje volladen, zodat je meteen begint met 300 km (of andere tegenvallende actieradius) échte range.
Utrecht kan elektrische auto’s nu al niet aan
Maar in Utrecht moet je maar hopen dat dat het geval is, want het stroomnet kan de EV’s nu al niet aan. Dat meldt RTL Nieuws. Dat is wel een beetje ironisch, want Utrecht is een groen bolwerk waar vooruitgang hoog in het vaandel staat. Helaas hadden ze in Utrecht er ook geen rekening mee gehouden dat al die EV’s stroom nodig hebben. Het stroomnet wordt nu al dusdanig overbelast, dat er maatregelen nodig zijn. Eentje daarvan is om de publieke laadpalen af te knijpen. Ja, nu al.
Dat komt doordat de hele goegemeente over aan het stappen is op duurzame energie. Dus niet meer koken op gas, maar inductie. Of wat te denken van het gebruik van warmtepompen. En natuurlijk de omarming van EV’s. Het vreet allemaal stroom en daar is de infrastructuur dus bij lange na niet op voorbereid. De vraag stijgt veel sneller dan dat er capaciteit bij kan komen.
Stroomtekort
En over bouwen gesproken, het stroomtekort zorgt er ook voor dat er geen huizen bijgebouwd kunnen worden. Projectontwikkelaars zitten met het handen in het haar, omdat ze in Utrecht wel kunnen bouwen, maar géén stroom kunnen krijgen. Dus moeten ze elders hun heil zoeken want je schijnt dus echt aansluiting op het stroomnet nodig te hebben.
De gemeente Utrecht moet het nu oplossen. En omdat het politici zijn, doen ze wat ze altijd doen: ze gaan de auto keihard aanpakken. In dit geval de elektrische auto, dus. De laadpalen worden tussen 16:00 en 20:00 begrensd qua capaciteit. Dan is de stroomvraag heel erg groot en ja, dat moet niet in een autoaccu gaan natuurlijk.
Schaarste zal alleen maar erger worden
Uiteraard wijst de verantwoordelijke wethouder naar de hoge heren in Den Haag, dat ze er maar eens wat aan moeten doen. Tot die tijd moet je dus serieus gaan nadenken of je in Utrecht met een elektrische auto wil rijden, want laden is dus beperkt mogelijk (of heel erg duur).
Volgens de verantwoordelijke wethouder zal de schaarste voor stroom in Utrecht de komende jaren aanhouden. We zijn benieuwd hoe de consument hierop reageert als er een nieuwe auto aangeschaft moet worden, want het is niet bepaald reclame, maar juist een reden om toch nog even een keer een auto te kiezen die het altijd doet.
Fotocredits: LaFerrari in Utrecht aan het laden door @teerdz via Autoblog Spots.
spollie zegt
Ik heb net een 530d uit 2020 aangeschaft. Mensen verklaren me voor gek. Ik vind het heerlijk. Over een paar jaar zullen we zien wie er gek was.
Johanneke zegt
Jullie beiden niet. Een 530d heeft voor en nadelen, een EV heeft voor en nadelen. Wat je het beste past.
melcon zegt
Z’n 530d is ook gewoon heerlijk! Kun je lekker mee door stampen in alle comfort en rij je nog steeds gewoon 900 km op een tank.
Dutchdriftking zegt
Over een paar jaar is er geen tweedehands diesel op de markt, dus die paar die er wel zijn vinden gretig aftrek in de export. Mijn 159 is wellicht te exotisch, maar een 530d zal altijd goed verkopen. Lekker genieten van je laatste dikke diesel. Ik geef je groot gelijk!
crashingduke zegt
Je bent niet gek, maar je gaat steeds mee bijdragen aan de staatskas. Waarvoor je geen waardering krijgt.
stewie zegt
Helemaal met je eens. Zojuist een mooie 535d youngtimer uit Duitsland gehaald. Niks rijdt bijter dan een 6 cil diesel van bmw
sollie1984 zegt
Zo hoort jongen! Diesel power👍
bassrt zegt
heel de energietransitie is onderschat door de energieleveranciers en overheid. Naar mijn mening zijn ze te laat begonnen met bijschalen en ik weet niet of je het überhaupt wel bijgeschaald kan krijgen.
Ik ben van mening dat bij het stuk overbelasting van het stroomnet daar waterstofcentrales een perfecte uitkomst kunnen zijn om die stroom te gebruiken. Met die waterstof kan je weer vervoersmiddelen voorzien van brandstof die daar graag mee willen werken en het omzetten van huizen van gas naar waterstof.
maotje zegt
Er word inmiddels al meer dan 10 jr gesproken over de energietransitie maar de energiemaatschappijen hebben niets gedaan behalve achterover leunen.
Investeren gaat van de winst af. Is minder bonus.
Rudy zegt
Dit is niet helemaal juist: netbeheerders mogen vanwege overheidsregels geen capaciteit aanleggen die in de toekomst nodig gaat zijn. Alleen wat er op dit moment nodig was.
Zat mensen gesproken bij de netbeheerders die dit 10 jaar geleden al aan zagen komen maar het is de overheid zelf die heeft zitten slapen.
Crosscabouter zegt
De ironie is dat de netbeheerders al diezelfde 10 jaar (en misschien al wel langer) bij de overheid lopen zuren om meer net capaciteit….. 3x raden welk antwoord de overheid tot een paar jaar terug gaf.
Pas nu het kalf verdronken is, probeert met allerlei spoedregelingen erdoor te krijgen om het net uit te breiden. Hallo stikstof, hallo Omgevingswet, hallo bezwaarprocedures, etc.
HzR zegt
Waterstofcentrales gaan niet echt helpen bij overbelasting.
melv zegt
Prachtig
Dutchdriftking zegt
Haha, heerlijk dit. Iedere MBO-er roept dit al jaren, maar het moet eerst in de praktijk mis gaan voordat de wethouder het begrijpt…
Flutterbear zegt
Zelfs een kapotte klok heeft twee keer per dag gelijk. Die MBO’er roept vaak wel meer en dan is het makkelijk achteraf zeggen dat je een keer gelijk had.
Wat ik al jaren roep is dat we “slim laden” moeten stimuleren (met subsidie). Teveel vraag? Stop het laden van de auto’s op alle openbare palen. Zet een “premium” knop erop waarbij je een beetje extra betaald en gewoon door laad.
w0ut zegt
Toen we 6 jaar geleden ook maar een beetje kritisch durfde te zijn over de shitload aan extra kilowattjes, werd je in de comments afgefikt door de fanboys. Studies werden er bovengehaald en werd je weggezet als een dino. Excuses voor mijn leedvermaak
Robert zegt
Ik denk niet dat Utrecht de enige stad is waar dit speelt, of straks nog gaat spelen. Dit is het resultaat van de optelsom van beleidskeuzes die enkel gericht waren op de kortetermijnoplossing, het politiek gewin en een stevige portie tunnelvisie.
Daar gaat een toekomstig rechts-populistisch Kabinet overigens ook niets aan veranderen, vrees ik.
SanderB zegt
En dan heeft Nederland het nog vrij goed op orde. De rest van Europa gaat een nog veel groter probleem hebben met de overstap naar elektrisch die de EU wil in 2035.
stekkerkoning zegt
Gebeurt in Amsterdam al jaren onder de naam flexpower (https://elaad.nl/en/projects/flexpower-amsterdam/). Logisch ook, want bij publiek opladen is er geen prijsprikkel die leidt tot stroomgebruik in de daluren. Ergo, men rijdt het stadsie in, prikt de auto in de lader en gaat vollebak stroom gebruiken thuis.
Verder fijn voor jullie dat jullie een reden hebben gevonden om weer eens in te kunnen hakken op ev’s. Goed voor de comments. Met een beetje mazzel wat extra verkeer voor de site. Maar wisten jullie dat in Utrecht Lomboxnet actief is, met laadpalen, zonnepanelen en deelauto’s die ook energie terugleveren om het stroomnet te ontzien? Zodat de elektrische auto goed doet voor iedereen. Schitterend.
bart1976 zegt
Hier ook weer een diesel aangeschaft. Heerlijk!
harrie zegt
Ik heb nog een goed idee, dwing anders iedereen nog even aan een warmtepomp.
erazor zegt
Man man man wat een treurig tendentieus stuk… had nog een paar keer t woord “roverheid” toegevoegd om t plaatje compleet te maken…
kniesoor zegt
En nu een inhoudelijke reactie graag. Komop, je kan ‘t !
hotze zegt
Man man, dit heeft niet direct met roverheid te maken. Tenzij je je gedwongen voelde om een Tezla Y aan te schaffen vóórdat de prijzen hiervan kelderden òf gedwongen voelde een warmtepomp aan te schaffen die straks niet kan pompen tussen 16 en 20 uur.
Voor de projectontwikkelaars: voor,ie die huizen van eigen accu’s, dan hebben ze geen aansluiting nodig op het stroomnet. Een ideaal toekomstplaatje.
jeroenm83 zegt
Je typt dit als Utrechter bij een lekker klef gebakje bij de Fastned?
DeWitteCondor zegt
Tendentieus is het niet. Daarbij moet de waarheid verdraaid worden en dat doet Willeme volgens mij niet.
Er zit wat (polariserende) humor in maar daar hoef je toch niet zo zuur over te zijn. Feit is gewoon dat er veel te laat is geanticipeerd. Onbegrijpelijk want iedereen die hier langer dan een kwartier over nadenkt kan dit verzinnen.
launchcontrol zegt
Als je wil dat auto’s uit je stad verdwijnen dan is dit een prima oplossing….
lekkerlinksrijden zegt
Dit is al 15 a 20 jaar bekend bij de netwerkbeheerders en de overheid en iedereen liet het links liggen. Wanprestatie van de bovenste plank
Robert zegt
Precies. Het was politiek niet zo goed ‘scoren’ als je ze kwam vertellen dat ze niet alleen een laadpaal voor de deur kregen, maar ook die hoogspanningskabels hoog boven de horizon moesten accepteren. Iets waar netwerkbeheerder Tennet twintig jaar geleden overigens al voor gewaarschuwd heeft.
Maar goed, alle klimaatdrammers kozen liever voor de weg van de struisvogel; ze wisten tenslotte al hoe moeilijk het was om een paar windmolens te kunnen slijten.
mashell zegt
Precies, wat deden die netwerkbeheerders de afgelopen 15 tot 20 jaar, helemaal niks! Je zou voor straf de salarissen van de bestuurders van de netwerkbeheerders moeten terugvorderen en alle bomen rond de kantoren moeten kappen zodat de kat uit de boom kijken niet langer een optie is.
por100 zegt
Om echt het momentum in de energietransitie te krijgen zijn zulke leedvermaak berichten ook wel nodig. Het helpt nu eenmaal als ook het ego wordt aangesproken van mensen die ergens voor hebben gepleit.
Misschien is het een idee om de energieleveranciersmarkt te privatiseren?
leasevergelijker zegt
Tja, dit is nog maar het begin… Aan de andere kant, als je van te voren weet dat het zo werkt (dat je minder capaciteit hebt tussen 16:00 en 20:00 uur) dan kun je er altijd rekening mee houden. Als je ’s avonds weg moet en niet voldoende lading dan nog even langs een snellader. Het grootste deel kan de auto gewoon ’s nachts alsnog volladen.
Iedereen heeft heel hard geroepen dat we in een klimaatcrisis zitten en dat de overheid er wat aan moet doen. Hele volksstammen hebben gestemd op de partijen die het hardste riepen dat ze kolencentrales gingen sluiten (tegen heel hoge kosten) dus nu moeten we ook het ongemak slikken.
mashell zegt
De partijen die voor sluiting van de kolencentrales zijn, zijn dat al heel lang. Die waren er ook niet voor dat er nog nieuwe kolencentrales gebouwd werden, maar de rechtste kliek die het land al jaren de afgrond instuurt bouwde vrolijk nog een nieuwe centrale: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eemshavencentrale
En die zelfde rechtste kliek tekende het klimaatverdrag van Parijs en lachte op de foto. Dat ze die kolencentrales voortijdig moesten sluiten kon iedereen zien aankomen. Maar ja, de rechtse kliek vindt economie en korte termijn belangrijker dan milieu en de toekomst. En dat gaat niet beter worden, immers het domme volk dat ontevreden was over rechts koos bij de laatste verkiezingen doodleuk voor extreem rechts.
marcomanta zegt
Nog een opsteker met de kou van afgelopen periode, een EV haalt net aan maar 65% van de opgegeven WLTP en dan 65 cent per KW betalen bij publieke palen……vanaf volgend jaar komt ook de wegenbelasting om de hoek kijken. Wie kan mij nog de voordelen vertellen?
lekkerlinksrijden zegt
Het is lekker stil, als de radio niet aan staat
Flutterbear zegt
Hier 31ct/kWh en tijdelijk afhankelijk van publieke laden. Ondanks de nieuwbouwwijk met vele EVs redden we het prima met die paar openbare palen.
leasevergelijker zegt
Ook in de winter ben ik met stroom voor mijn auto zeker de helft minder aan energiekosten kwijt vergelijkbaar met een ICE auto… Als je 30K kilometers per jaar rijdt is dat best veel geld. En oh ja…. dat doe ik dan in een auto die in 3,6 sec naar de 100 gaat en waar ik na 120K kilometers nog nooit onderhoudskosten mee heb gehad. Alleen banden vervangen.
pomoek zegt
Euh, even voor de duidelijkheid: het laden wordt tussen 1600-2000 afgeknepen zodat er meer energie beschikbaar is voor woningen en gezinnen.
Dat is dan toch gewoon een prima oplossing?
De titel van het stuk zou dus ook kunnen zijn:
Utrecht heeft een prima oplossing gevonden voor netcongestie! Koop vooral een EV!
JelmerS zegt
Als je een EV hebt en warmtepomp en dus een doldraaiende meter in je meterkast hebt staan (dubbele vink) dan ga je natuurlijk wel een dynamisch stroom contract nemen en mijd je sowieso al om tijdens deze dure uren stroom af te nemen.
Vooral heel erg jammer dat het gebruik van de auto als thuisbatterij amper ergens wordt toegepast anders dan in toekomstpraatjes. Dat zou redelijk wat problemen in de capaciteit oplossen als ik kan koken op de stroom die nog prima aanwezig is in de auto accu.
marcomanta zegt
Ja doei!
steephh zegt
@pomoek Dat zou inderdaad de titel van het stuk kúnnen zijn.
Je zou voor de lol eens moeten kijken naar de Facebook comments behorende bij dit artikel; voornamelijk complotdenkers. Ik vraag me soms wel eens af of je die nu zo naar de mond moet praten. Maar goed, ook AB is geen filantropische instelling. Geld moet rollen en clicks / views doen dat.
pomoek zegt
@steephh: precies, met 1-2 kwh per auto terug pompen tussen 1600-2000 ben je er al. Een EV zal dat zeker nog wel in “de tank” hebben zitten aangezien deze meestal zo’n 50kwh groot is. Omdat we vooral naar en van het werk rijden is de batterij in de meeste gevallen nog zeker half vol. Dat bi directioneel laden is, geloof ik, in Japan al verplicht.
Flutterbear zegt
Laadpalen hadden al jaar geleden voorwaardelijk voor de aansluiting moeten hebben dat ze bij teveel vraag door de netbeheerder uitgeschakeld werden.
ericc zegt
Is dit ook al nieuws? Politiekers die achter de feiten aanlopen! Is al jaren zo……
lekkerlinksrijden zegt
Waar staan de meeste EV’s doordeweeks tussen pak m beet 09.00 en 16.00 uur? Meestal stil bij de werkplek. Zorg daar voor genoeg laadcapaciteit tegen gunstige prijzen, overdag is er een overschot 3/4 vh jaar. Kunnen ze vol naar huis en thuis is dan laden overbodig
Flutterbear zegt
De meeste EVs zijn tussen 0:00 en 6:00 thuis en is de vraag nihil. Verlaag de energiebelasting in die periode en stel voor zakelijke rijders een vaste vergoeding per kWh thuis geladen. Wedden dat al die leaseauto’s opeens niet meer om 17:00 stroom nodig hebben?
William zegt
Prachtig dit! Alsof wonen in de stad al niet vervelend genoeg is komt zoiets er ook nog bij :-)
Nu nog even de snelheid in Utrecht terug naar 30 km/u graag hahaha
alassad zegt
Mwoahz laadreductie voor een paar uur tijdens piektijden… zo erg is dat niet.
In mijn buurt gebeurde dat al, via zgh ‘slimme laadpalen’..
scheurbuik zegt
In Utrecht rijden gewoon veel te veel treinen en trams. Stilzetten die dingen, dan is er stroom genoeg om de EV op te laden.
stekkerkoning zegt
Ze hadden nooit moeten stoppen met de dubbelgelede dieselbussen. Wat een dingen waren dat!
jippie zegt
Dan te bedenken dat nog geen 4% van het Nederlandse wagenpark elektrisch is. Anyway, dit krijg je dus als je linkse idealisten (GroenLinksPVDAD66VVD!) het land/gemeente laat besturen.
curvebender zegt
Grappig, die locatie met Ferrari’s is bij mij in de straat (nee, ik sta niet op de foto). Zou Autoblog daar ook wonen? Eerder had de eigenaar daar ook een rode Alfa Romeo 8C staan. Hij is wel kleurvast.
Teerdz zegt
Helaas geen deel van het Autoblog-team, maar woonde 9 jaar geleden daar in de buurt en fietste toevallig langs. Viel bijna van mijn fiets toen ik de LaFerrari zag en ben omgedraaid om foto’s te maken.
Ik ben verder eigenlijk al een tijdje niet echt actief meer op Autoblog, maar vanochtend zag ik ineens een voor mij zeer bekende foto voorbij komen toen ik even op Facebook zat te scrollen. Totale toeval dus dat ik deze foto ineens weer voorbij zag komen na al die jaren. Nog bizarder is dat ik net daarvoor mijn vriendin nog vertelde over de LaFerrari die ik ooit was tegengekomen op een totaal niet te verwachten plek achter een roldeur in Utrecht. Had dat verhaal ook eigenlijk al jaren niet meer verteld, maar kwamen erop omdat ik haar een bericht liet zien van de collectie barnfind Ferrari’s die laatst in het centrum van Brussel zijn gevonden. Zij vroeg daarna hoe het nou mogelijk was dat zoveel mooie auto’s konden staan te verpieteren midden in het centrum van een stad. Toen kon ik dus melden dat dergelijke plekken prima te vinden zijn in stadscentra en zulke dingen nou eenmaal kunnen gebeuren als eigenaren overlijden. Toeval bestaat dus niet, zullen we maar zeggen..
citrorob zegt
Zulke berichten lijken steeds meer op clickbait voor zwakzinnige.
Maar goed sites als dit leven er blijkbaar van.
chrisvis zegt
Hilarisch dat sommige hier nog spreken over een kleine reductie, ach wat maakt het uit, beetje beter spreiden…Als deze problemen zich nu al stellen kan je alleen maar vaststellen dat dit niet gaat beteren(bij ons in België trouwens ook niet maar hier is de politiek nog niet wakker geschoten). De zakelijke rijders worden gedwongen om over te stappen naar EV, de nieuwbouwwoningen worden verplicht met warmtepomp hun woning te verwarmen want gas mag je hier bij ons zelfs niet meer aanleggen in een nieuwbouw en voor renovatie dwingen ze je dezelfde richting uit. De netbeheerder(s) lopen gewoon achter de feiten aan en dit is nog maar het begin…
Fernando zegt
Dit gaan we meer zien.