Autonoom rijden blijft een ingewikkelde kwestie, maar bij de Britten worden er in ieder geval stappen gezet.
Science fiction begint steeds meer ‘science fact’ te worden, met zaken als kunstmatige intelligentie en virtual reality. Het enige wat nog ontbreekt zijn zelfrijdende auto’s. Op dat gebied gaan de ontwikkelingen toch niet zo hard als men gehoopt had. Op sommige punten is er zelfs achteruitgang, want in de VS zijn in oktober robottaxi’s van de weg gehaald na een betreurenswaardig incident met een voetganger.
Toch zal de volledig zelfrijdende auto er vroeg of laat wel komen. In het Verenigd Koninkrijk worden nu de eerste stappen gezet om autonome auto’s toe te staan. Minister Mark Harbers Harper zegt dat de eerste zelfrijdende auto’s in 2026 op de Britse wegen kunnen verschijnen.
Het Britse parlement is momenteel bezig met wetgeving die “volledig zelfrijdende auto’s” toelaat. Uiteraard wel onder strenge voorwaarden. Volgens minister Harper zal het geleidelijk uitgerold worden en zal het eerst alleen om specifieke locaties gaan.
In de Britse wetgeving zal ook de aansprakelijkheid vastgelegd worden. Het is de bedoeling dat de fabrikant van de auto aansprakelijk wordt gesteld en niet de ‘bestuurder’ van de auto. Wel zo prettig.
Om welk niveau autonoom rijden het precies gaat is niet helemaal duidelijk. In Duitsland is op dit moment onder bepaalde omstandigheden autonoom rijden op niveau 3 toegestaan. Daarbij mag je de handen van het stuur en de ogen van de weg halen. De robottaxi’s in de VS zitten op niveau 4: daarbij zit er überhaupt niemand achter het stuur en kun je dus een vluggertje doen op de achterbank.
In Nederland is autonoom rijden op niveau 3 nog niet toegestaan, ook al zijn de Mercedes S-Klasse, EQS en de BMW 7 Serie daartoe wel in staat. Op dit vlak heeft Nederland dus geen behoefte om voor de troepen uit te lopen.
Uiteraard is dit ook een kwestie die EU-breed geregeld moet worden. De EU zou werken aan wetgeving die de verkoop van (semi-)autonome auto’s toestaat, maar daar hebben we al even niks meer van gehoord. Vooralsnog lijken de Britten dus voorop te lopen.
Bron: Reuters
linkador zegt
Het zorgwekkende is dat er geen sprake is van ‘Manual Override’ (MO) or Manual Analog Override (MAO) wetgeving.
Ten alle tijden zou men al de kunstmatige rijbijstand met een noodknop moeten kunnen uitschakelen.
gekketurbo zegt
Volgens mij schakel je alles uit door de rem te toucheren of een knop aan het stuur, om daar nu een aparte wetgeving voor te creëren voelt als redundant…
Gulli zegt
Ik weet het nog, Nederland Gidsland. We gingen wel ff voor de troepen uit lopen. Wetgeving zou worden aangepast en alle fabrikanten stonden in de rij om in ons land te mogen testen met hun zelfrijzende auto’s. Daimler was al enthousiast, DAF ook. In 2014 gingen de proefballonnetjes al de lucht in;
Wetswijziging
Om testritten met zelfrijdende auto’s op de openbare weg mogelijk te maken, moet er een wetswijziging worden doorgevoerd. De minister (Schultz) wil hier begin 2015 een voorstel voor naar de Tweede Kamer sturen. Verder wil ze met de Nederlandse autobranche, kennisinstellingen en auto- en truckfabrikanten een internationaal netwerk opzetten dat de verdere ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen mogelijk moet maken.
En ondertussen zitten we op onze handen, te kijken hoe we links en rechts worden ingehaald.
potver7 zegt
Nou, prima toch? Er zijn zo van die dingen waarvan je je moet afvragen of je erin voorop moet willen lopen. Leuk voor een paar bedrijven die daar profijt van zouden kunnen hebben, de rest van het land schiet er eigenlijk geen drol mee op.
ericc zegt
In Londen ja, maar op plattelands wegen wil je toch zelf sturen!
minimarcos zegt
gezien alle problemen in de USA,
lijkt het me dat we de komende jaren nog geen veilige autonome auto’s kunnen verwachten,
zolang ze alleen met andere auto’s te maken hebben gaat het redelijk goed,
maar komen er voetgangers, fietsers, spelende kinderen of komen ze afwijkende situaties tegen dan is het drama,
ik snap dat ze dat ook moeten leren, maar misschien is een “veilige” omgeving daar beter voor geschikt.