Onze werkgevers hebben het maar zwaar. Ze zijn aansprakelijk voor ons drankprobleem en evengoed voor onze te zware voet, maar TPG Post pikt het niet. Eerder deze week werd bekend dat TPG weigert om de verkeersboetes van het personeel te betalen. TPG Post keert zich hiermee tegen een vonnis van het gerechtshof waarin boetes aan chauffeurs voor “onopzettelijk” te hard rijden voor rekening van de werkgever komen.
Het bedrijf zal een cassatieverzoek indienen bij de Hoge Raad, want volgens Bart Telling, directeur Transport van TPG Post, is de uitspraak een vrijbrief onwenselijk rijgedrag. Het gerechtshof bepaalde vorige maand echter dat een chauffeur van TPG Post twee van zijn drie boetes voor snelheidsovertredingen niet zelf hoefde te betalen, omdat de maximumsnelheid met minder dan 10 km/u was overschreden en er geen sprake was van opzet of bewuste roekeloosheid.
Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van het cassatieverzoek, want dat heeft natuurlijk weer de nodige consequenties. To be continued… (bron: nu.nl)
JeffreyG zegt
geen goede reclame voor TPG lijkt mij ;)
ze moeten gewoon zelf een regeling binnen het bedrijf maken
van iets zoals meer dan 10 onopzettelijke boetes en je word ontslagen
beetje extreme maatregel
maar als TPG moeilijk gaat doen over zulke kleine dingetjes dan is zoiets de enige oplossing
kan natuurlijk ook minder extreem
als bijvoorbeeld een minder duur kerstpakket
maar daar lijden dan ook weer mensen onder die wel gewoon alles volgens de regels doen ;)
nouja waar maak ik me ook druk om
zolang al mijn post maar aankomt en optijd ;)
Stylez zegt
Als een particulier bedrijf de boetes betaald van zijn werknemers, oke… van mij mogen ze.
Maar TPG is een staatsbedrijf, dus dan betalen ze met belastinggeld de boetes die uitgedeeld worden door de politie (ook de staat).
Belachelijk gewoon!
O.D. zegt
TPG is geen staatbedrijf meer. En volgens mij al lang niet meer.
Stylez zegt
Officieel is het geprivatiseerd, maar meer dan 90% van de aandelen is nog steeds in handen van de staat.
O.D. zegt
Is TNT een staatsbedrijf?
Nee. De Nederlandse Staat heeft zijn meerderheidsbelang verkocht. De Staat heeft nog wel een minderheidsbelang in TNT (ongeveer 10%) en behoudt ook zijn bijzonder aandeel. De Staat heeft aan de vennootschap toegezegd de rechten verbonden aan het bijzonder aandeel slechts uit te zullen oefenen om het algemeen belang bij een goed functionerend postsysteem te dienen en zijn belang als aandeelhouder te beschermen.
TNT opereert als volledig private onderneming. Overigens zijn wij een groot voorvechter van verdere liberalisering van de (inter)nationale postmarkten.
Stylez zegt
Ik heb het even nagekeken, en je hebt gelijk.
Ik had waarschijnlijk PTT/KPN nog in mijn gedachtes… never mind :-)
Mpower zegt
vriend van me werkt bij tpg, ze mogen niet meer draaien dan 2000rpm en niet harder dan 90 dacht ik. alles wordt opgeslagen op een soort chip, ze kunnen je daarop aanspreken. zieligheid heerst.
O.D. zegt
Klopt. Vriend van mij heeft er ook gewerkt en reed ook vaak met de bus. Hij wist eerst dus niet dat er zo’n box in zat die ook je revs enzo meet, maar hij werd er ook eens op aangesproken dat hij te veel toeren draaide en dus beter in z’n twee kon optrekken.
JeffreyG zegt
dat van die chip is zeker niet zielig
juist handig
want sommige mensen maken nu eenmaal misbruik van die bedrijfswagens
veel chauffeurs rijden namelijk erg gevaarlijk
af en toe schiet je er overheen, maar dit zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen en je zal voor die ene keer waarschijnlijk ook niet aangesproken worden ;)
dat vind ik erg slim
die chip moet verplicht worden in vrijwel iedere bedrijfswagen
(uitgezonderd van bepaalde hulpdiensten uiteraard als politie, brandweer, ambulance en ga zo nog maar even door)
Mpower zegt
@jeffreyg
Dan moeten ze het op alle auto’s in Nederland dorvoeren, is ook lekker veilig niemand die harder rijdt dan 90 en lekker vroeg opschakelen komt ook ten goede van het milieu. Natuurlijk krijg ik zo dalijk een antwoord van je terug als: Ja, een bedrijfswagen rij je anders dan je eigen auto. Maar als het om veiligheid gaat bij jou kunnen ze het landelijk doorvoeren. Maar dat je onverantwoordelijker omgaat met een bedrijfswagen dan met je eigen auto ben ik wel met je eens (mocht je dat dalijk posten)
luwek zegt
als werknemer ben je zelf verantwoordelijk voor hoe hard je rijdt lijkt mij??…’t is toch dikke onzin dat de werkgever moet gaan betalen voor dinge waar hun werknemers verantwoordelijk voor zijn. de meeste chauffeurs van die bestelbusjes houden zich meestal toch niet egt aan de snelheid en ik zie ze vaak genoeg te hard bij mij door ’t dorp rijden. laat ze nou zelf die boetes betalen, leren ze er wat van. ik dacht eigenlijk ook dat boetes daarvoor waren, dat iedereen zich aan de snelheid zou houden?? als de werkgever ’t betaald maakt ’t toch geen f*ck meer uit.
w0o0dy zegt
de rechter vond dat een enkele kleine overtreding maar moeilijk te voorkomen zou zijn bij het uitoefenen van het beroep. Daarom moest de werkgever voor de kosten opdraaien. Dit geldt alleen als het bij incidenten blijft èn als de overtreding beneden de 10km per uur blijft
Het lijkt me slim als ze een regel maken…. 1 boete
Guy zegt
Goede zaak dat KPN weigert! Er is tenslotte altijd maar één iemand verantwoordelijk voor hoever de rechter voet het pedaal indrukt, toch?? Ik zie niet in dat het tijdens het uitoefenen van je beroep moeilijker is om een boete te voorkomen dan in je vrije tijd. Als rechters al dit soort onzin gaan uitkramen, laat ze dan gewoon de maximumsnelheid omhoog gooien!! Dan hoeft niemand die eerste 10 km te hard af te rekenen….
JeffreyG zegt
@Gay, we hebben het hier over TPG niet KPN ;)
@Mpower, nee echt alleen bedrijfswagens, anders word het alsnog gevaarlijk omdat mensen dan niet kunnen inhalen ;)
Ron zegt
Als het cassatieverzoek negatief uitpakt voor TPG, stel ik ze voor hun auto- leaseregeling terzake bij te stellen en op te nemen dat men niet harder mag rijden dan 10 kilometer beneden de maximumsnelheid.
Dus waar je max 100 km/u mag rijden is volgens de leaseregeling 90 km/u toegestaan. De enige manier om de ongewenste boetes te voorkomen die ten laste van het bedrijf komen. Bovendien is het daarnaast MVO verantwoord om minder hard te rijden. Een dubbel voordeel dus.