Een opvallende uitspraak van de circuit-ontwerper.
Een beetje positief zijn over je product hoort er eigenlijk wel bij als je een eigen bedrijf hebt. Als jij immers al niet gelooft in wat je verkoopt, hoe krijg je de klanten dan zover iets van je te kopen. Dus zie je vaak wat potsierlijke uitspraken van entrepreneurs die in de categorie ‘Wij van WC Eend’ passen.
Hermann Tilke gooit het echter over een andere boeg. De man die onder andere verantwoordelijk is voor de F1 circuits in Maleisië, Bahrein, China, Turkije, Abu Dhabi, Amerika, Zuid-Korea, Rusland en India suggereert dat de F1 zijn peperdure banen eigenlijk beter helemaal niet kan gebruiken. Immers zijn races op stratencircuits doorgaans veel beter en spannender, aldus de Duitser.
De reden hiervoor is dat investeerders in nieuwe circuits geen baan willen hebben die alleen geschikt is voor F1-coureurs, maar ook voor jonge coureurs of amateurs. Op een stratencircuit als Bakoe zou je volgens Tilke nooit ‘de mindere goden’ kunnen laten racen, omdat dat onverantwoord zou zijn.
Deels herhaalt Tilke hiermee zijn uitspraken van eerder dit jaar, echter voelde het toen vooral alsof Hermann een excuus zocht voor het feit dat races op zijn banen bovengemiddeld vaak saai zijn. Door de admissie dat stratencircuits een beter alternatief zijn dan (Tilke’s) permanente circuits lijkt de Germaan op het eerste gezicht zijn eigen glazen in te gooien.
Maar, dat laatste hoeft niet per se het geval te zijn. Singapore riep namelijk de hulp van de architect in om het Marina Bay Street Circuit in de stad vorm te geven. Nu de nieuwe overlords van de F1 op zoek lijken te zijn om de kalender te verrijken met meer stratencircuits, ziet Hermann wellicht gewoon in dat de tijden waarin er honderden miljoenen neergelegd werden voor grauwe steenklompen in the middle of nowhere voorbij zijn. Voor een passende vergoeding is hij vast wel bereid om een paar lijntjes door Miami te trekken, om maar wat te noemen.
Blijft de vraag over of meer stratencircuits daadwerkelijk een positieve ontwikkeling zou zijn voor de F1. Want zo spannend als de race in Bakoe was, zo saai was ‘ie in Monaco. Tevens kan ik me ook nog wel wat mooie races herinneren op permanente circuits. Ben jij een man (m/v) van de straat?
Image-Credit: Grand Prix van Spanje 1975 op het stratencircuit van Montjuich
pielemuis zegt
Een circuit heeft vaak meerdere layouts in een. Het lijkt me niet bijster lastig om binnen een bepaald circuit nog een extra spannend F1 stuk aan te leggen.
ouwedibbes83 zegt
De stratencircuits bieden vaak wel een mooi decor, een eigen karakter aan de race. Monaco is daar erg sterk in, Marina Bay is gaaf, Baku was aardig en Miami lijkt me tof. Ik kan daar wel van genieten!
lincoln zegt
elk circuit staat top op een vuilnisbelt voor reclameborden ..
dat is tenslotte de enige functie die het moet hebben ..
anyway .. er wordt altijd maar 1 iemand eerste ..
en een hele zwik laatste ..
gwnbmw zegt
nee, want monaco is altijd een spektakel waar je u tegen zegt…
spykerboy zegt
Gewoon echte circuits bouwen weer met grindbakken etc, dat is toch het mooiste vind ik zelf
mashell zegt
@spykerboy: Jos Verstappen had de bijnaam “Jos the grindbak boss”. Die andere Verstappen rijdt nog agressiever maar heeft niet zo’n bijnaam. Dat is omdat door het verdwijnen van de grindbakken hij na een foutje gewoon door kan rijden.
Ik zie de wens tot terugkeer van de grindbak net als de roep om afschaffing van DRS en het herinvoeren van tankstops. Het zou de F1, terecht, veel moeilijker maken maar voor de kijkers helaas ook weer veel saaier.
HzR zegt
Hou het een goede mix, vind beide types circuits leuk om naar te kijken zolang ze een uitdaging zijn voor de rijders.
misterpepper zegt
Het probleem zit hem in de aerodynamica van de auto’s, om een leuke race te krijgen met veel inhaalacties zijn lange rechte stukken nodig of lange doordraaiende bochten. De auto’s hebben deze ruimte, en tevens vaak een DRS zone nodig, om elkaar in te kunnen halen. Brede banen zorgen er ook voor dat er andere lijnen gereden kunnen worden. Dit past vaak niet in de layout van een stratencircuit. Canada heeft beide, rechte stukken, uitremzones, en het is een semi-straten circuit. #hetwordtweergenietenditweekend!
RutgerK zegt
Singapore was een week lang een feestje waar ook geracet werd.
Ik heb Verstappen in de race helaas niet zien rijden, de race was niet heel spannend maar toch zal ik vaker een weekje rond de GP van Singapore gaan bezoeken vanwege het gehele vermaak in het stadscentrum.
fiattotal zegt
Toch zonde van Maleisië. Mooi circuit waar het weer nog wel eens de doorslag gaf. Toevallig vandaag nog (sinds heel lang geleden) het F1 spel gespeeld, waaronder deze. Tof circuit! Singapore vond ik toch wel echt lastig. Ik speel niet vaak zo’n spel, maar de “traditionele” circuits spreken mij toch meer aan. Maar goed, laat Canada maar komen, ook een mooie!
viezefreddyw zegt
Wat een fraai geschoten foto zeg!
goodolddays zegt
Gewoon stoppen met slappe karakterloze circuits te ontwerpen. In feite wat Tilke (die gast is sowieso niet goedwijs) hier zegt is dat zijn ontwerpen geen fuck aan zijn, iets wat de fans van F1 al jaren denken. Hypocriete l*l…
cossiekiller zegt
Laat ze in een 8 rijden, dan kruisen ze elkaar. Spanning verzekerd.
alfagtv6 zegt
Ik heb de route van de oude Spaanse GP Montjuic park, inclusief het gebouw op de foto via google maps/streetview eens bekeken en dat was best een mooie route trouwens! Ook prima zelf nog eens te rijden als toerist in Barcelona.
gregorius zegt
Ik denk dat Tilke het beter had kunnen verwoorden (of dat het slecht vertaald is).
Tilke maakt circuits die aan de eisen voldoen die eraan gesteld worden.
Zijn circuits zijn echt niet zo slecht: er zit altijd van alles wat in: langzame doordraaiers, snelle combinaties; coole knikjes en echte rechte stukken met hairpins aan het eind.
Echter, al die circuits hebben ook uitloopstroken van heb ik jouw daar. Perfect voor elke racer; want je gaat niet dood als je even over het randje komt: je kan spelenderwijs de limiet opzoeken.
Het feit dat de F1 races op zijn circuits saai zijn; ligt niet aan zijn circuits. Het ligt aan het feit dat ze anno 2018 nog steeds geen goede straffen hebben voor als een coureur een bochtje te wijd neemt. –> het is echt heel ander racen als je weet dat gevolgen groter zijn op het moment je je overschat. En het hoeft geen grindbak of lekke band te zijn; het kan ook wat anders zijn.