Automobilisten in Nederland zijn heel goed in het negeren van een rood kruis. Dat kan je duur komen te staan.
Jaarlijks komt het voor dat duizenden automobilisten in Nederland niet in de gaten hebben dat ze op een rijbaan rijden met een rood kruis. Of ze negeren het bewust, dat kan ook nog. Niet slim, want er staat een boete van 250 euro op. Daar komt ook nog eens 9 euro aan administratiekosten bij.
Het regende gister boetes op de A15. Er was namelijk een rood kruis van kracht op een rijbaan ter hoogte van verzorgingsplaats Portland. Bijna 80 mensen bleven om wat voor reden dan ook op de afgesloten rijbaan rijden. Tientallen boetes werden uitgedeeld. De automobilisten kunnen binnenkort een envelop verwachten thuis.
De reden dat de politie zo streng controleert op het negeren van een rood kruis heeft te maken met de verkeersveiligheid. Een rood kruis is van kracht als er bijvoorbeeld een auto met pech op de rijbaan of vluchtstrook staat. Ook als er troep op de rijbaan ligt kan Rijkswaterstaat besluiten een rood kruis in te stellen. Kortom, er dreigt gevaar.
In 2021 werden bijna 6.000 boetes uitgedeeld aan automobilisten voor het rijden op een rijbaan met een rood kruis.
Fotocredit: Verkeerspolitie Rotterdam via Twitter
heckblende zegt
maar hey, wel 7 seconden eerder thuis!
christian85 zegt
En terecht.
sportabgasanlage zegt
Welkom in Nederland. “Ja leuk, al die regels, maar dat komt mij nu ff niet uit”
Robert zegt
Bizar dat het boetebedrag maar 250 euro is. Zonder noodzaak stilstaan of rijden op de vluchtstrook kost je de helft méér.
mashell zegt
Als ze willen dat mensen rode kruizen respecteren moeten ze die uitsluitend alleen inzetten bij gevaar, dus niet als de strook niet open is vanwege openingstijden of als de man/vrouw/diverse achter de monitor een dagje vrij heeft. Het is net als de maximum snelheid van 100 of het zoveel mogelijk rechtsrijden, als er geen duidelijke zichtbare reden toe is dan doen mensen het gewoon niet. Daarom zijn van die kruispunten met alle rijrichtingen op rood ook zo verkeerd, dat lokt negeren van het rode verkeerslicht uit. Gooi die keihard aanpakken hardliners er uit en huur wat verkeerspsychologen in, effectiever dan zo’n controle eens per jaar.
Robert zegt
Die ‘duidelijk zichtbare reden’ is soms niet ‘duidelijk zichtbaar’ omdat een automobilist vanuit zijn bewegende voertuig nooit hetzelfde waarneemt als de personen die vanachter de monitoren het hele baanvak in de gaten kan houden. Het argument “er is niks te zien dus er is ook niks gebeurd” gaat dus gewoon niet op.
mashell zegt
Dat is precies mijn punt. Doordat het rode kruis ook heel vaak aan is als er helemaal geen gevaar is denkt de bestuurder dat als hij het gevaar niet kan zien er helemaal geen gevaar is. Doordat er buiten de openingstijden geen zichtbaar gevaar is, gaan mensen denken dat het negeren van het rode kruis gevaarloos kan en dat is eigenlijk dan ook zo. Daarom, rode kruis alleen bij gevaar. Buiten de openingstijden een ander symbool, de rode pijl of zo, met een ander (veel lager) boetebedrag.
potver7 zegt
Wat is er nou zo verdomd ingewikkeld aan het volgen van een paar simpele regeltjes? Rood kruis is optiefen. Rood stoplicht is stoppen. Echt, zo ingewikkeld zit de wereld niet in elkaar.
Dat je geen gevaar ziet wil niet zeggen dat er niks aan de hand is. Het rode kruis wordt erop gezet vóórdat er iets gaat gebeuren (bijvoorbeeld werkzaamheden die aanstonds beginnen), en worden weer weggehaald nadat het gevaar is geweken. Automobilisten die dat niet snappen die zijn simpelweg hun rijbewijs niet waard.
mashell zegt
Dat is buitengewoon ingewikkeld! Zo’n “befehl ist befehl” cultuur hebben we gewoon niet, dat zie je aan de gebrekkige discipline waarmee mensen simpele zaken als de maximum snelheid betrachten.
En vergeet niet, het rode kruis wordt er ook heel vaak opgezet omdat de strook gewoon niet open is, uit juridische gronden. De aanleg van veel spits- en plusstroken is onder de crisis- en herstelwet (weer zo’n VVD/CDA marchandeer met burgerrechten wet) gedaan, daarom mogen de stroken niet permanent open want dan hebben de omwonenden recht op compensatie. En dus zijn die stroken vaak dicht om geld te besparen maar niet omdat er een gevaar is, de mensen zien dat en de betekenis van “rood kruis = gevaar” verwaterd. Het is gewoon psychologie.
potver7 zegt
Dat heeft helemaal niks met “Befehl ist Befehl” te maken, hopelijk snap je dat. Het heeft er gewoon alles mee te maken dat (sommige) Nederlanders een beetje moeite hebben met discipline, met op je beurt wachten, met accepteren dat sommige dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn, en dat ze er werkelijk helemaal geen reet mee opschieten als ze een rood kruis negeren.
Die splitsstrook gaat open op het moment dat het druk wordt, en dat bevordert de doorstroming. Als die is afgekruisd dan is het dus blijkbaar minder druk, en dan kost het dus ook geen extra reistijd. Geen idee waarom dat ‘marchanderen met burgerrechten’ is. Burgers die het er niet mee eens zijn kunnen gewoon een rechtzaak tegen de staat aanspannen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerrechten
Loek zegt
Op de foto zien we een Volvo V40, een Volkswagen Golf in schraapspec, een Polo Slowmotion en een Hyundai Kona Electric.
En ik maar denken dat je het huidige Nederlandse wagenpark niet kon samenvatten in slechts vier modellen.
bernoulli zegt
En de popo in een dikke B-Klasse met vastgekitte schakelflippers.
Fr13ndlyGh0st zegt
Hop! Aanpakken die hap!
Was laatst ook blij verrast toen ik op zo’n bord boven de weg een melding over onnodig links rijden en iets in de trend van “binnen 10 seconden niet inhalen, dan naar rechts” zag.
Voor mij twee van de grootste ergernissen op de Nederlandse wegen.
mashell zegt
Zo’n bord heb ik nog nooit gezien, ze zullen het wel alleen aanzetten als er iemand onnodig links onder door rijdt…
bierbuik zegt
Ik negeerde thuis gisteren ook een rood kruis, mocht dus op de bank slapen vannacht..