Nooit meer wachten op een rood licht, het kan. Tienduizenden stoplichten in Nederland blijven namelijk hackbaar tot minstens 2030.
Het klinkt als een goede film met een hoofdrol voor Gene Hackman, maar helaas is het realiteit: H4x0rZ strike again in Nederland. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat stoplichten op duizenden kruispunten in Nederland van afstand te hacken te zijn. Dat betekent dus ook letterlijk ze op rood of groen laten springen. Cybersecurity afficionado Bridget Dave Maasland zegt tegen RTL:
Dit is een ernstige hack die de fysieke wereld kan manipuleren. Vroeger dachten we altijd dat dit soort hacks alleen in films gebeurden, maar we worden als samenleving steeds vaker met de neus op de feiten gedrukt dat het hacken van onze infrastructuur daadwerkelijk de realiteit is.
Dave Maasland, computernerd
Helaas is het ook geen kwestie van even een software-update en goaaan. Klaarblijkelijk is de enige manier om de zwakheid uit het systeem te halen, om alle stoplichten fysiek te vervangen. Als de overheid dat wil doen, zal het realistisch gezien tenminste tot 2030 duren. En gezien wat we allen weten over ‘goed bestuur’ in Nederland, waarschijnlijk langer.
Bedoeld voor hulpdiensten
Het lek zit in Korte Afstandsradio (KAR) en is ontdekt door de 29-jarige ethisch hacker Alwin Peppels. Hij ontdekte een zwakheid in het systeem die te maken heeft met de manier waarop verkeerslichten verbinding maken met hulpdiensten.
Als de politie, een ambulance of de brandweer met zwaailichten komt aanrijden, springen verkeerslichten automatisch op groen, om deze auto’s voorrang te geven. Andere verkeerslichten gaan dan op rood. Ook het OV maakt gebruik van dit systeem, om sneller groen licht te krijgen en om verwachte aankomsttijden door te kunnen geven.
Peppels repliceerde dit systeem, om deze verkeerslichten te hacken. Met een druk op de knop lukte het hem de lichten op groen te zetten. Ook op afstand dus, veelal zelfs op enkele kilometers. Iemand met slechte wil hoeft dus niet eens echt in de buurt van een stoplicht te zijn, om het aan te sturen.
Alvin vond het wel leuk om een beetje te pielen met de stoplichten. Digitaal puzzelen, noemt hij het. Maar samen met Maasland, wijst hij op de gevaren:
Dit is een zeer gevaarlijk lek dat een fundamenteel probleem in onze gedigitaliseerde samenleving blootlegt: dat veel van onze systemen zijn gebouwd in een tijd dat de digitale wereld nog niet vijandig was. En nu, in een tijd van geopolitieke onrust en spanning, komen deze systemen opeens bovendrijven. Deze keer zijn het verkeerslichten, de volgende keer is het een sluis of dijk.
Dave Maasland, LAN-party fan
Waarvan akte. Ga jij ook de stoplichten op jouw dagelijkse tripje naar het werk hacken? Laat het weten, in de comments!
mjpamsterdam zegt
Non-onderwerp ? Ik kom aan met “ toeters & bellen “ (sorry vakjargon) en dan gaan de lichten niet op groen ? Ja Joh, dan ga ik door voorzichtig door rood.
iphonistvongates zegt
Verkeerslichten heten ze officieel maar de ervaring/notie dat we er (te) vaak voor moeten stoppen heeft ze die negatieve naam gekregen.
mashell zegt
Heel lang geleden,toen ik nog klein was vroeg mijn vader in een ver land met de naam Vlaanderen de weg naar Bobbejaanland, de Vlaming zei “bij het derde rode licht links”. Dat derde licht stond op groen, we zijn toch links gegaan en er gekomen. Maar die Vlaming had een wel heel eenzijdig beeld van verkeerslichten…
Robert zegt
In Arnhem weet ik dat de trolleybussen ook met transponders rijden om bijtijds het licht op groen te zetten. Jaren geleden werden er een aantal bussen vervangen en de liefhebbers konden, als ze wilden, zo’n transponder ophalen bij de remise… op 1 april. Het was er nog verbazingwekkend druk, die dag.
kniesoor zegt
Voor hulpdiensten lijkt dit me een nuttig instrument, voor het OV vind ik het buiten de spits onzinnig. Heb het weliswaar nog maar één keer meegemaakt, maar daar sta je dan voor geen enkele zinnige reden de nodige minuten stil voor een verkeerslicht in de middle of nowhere te wachten vanwege een lijnbus, die kennelijk al een paar kilometer van tevoren een signaal naar het verkeerslicht stuurt, dat-ie er aan komt. Dat pas 100 meter van tevoren doen is in dergelijke omstandigheden meer dan vroeg genoeg.
mashell zegt
Ach, als je in Duitsland gewoond hebt dan zijn Nederlandse verkeersintensiteit gestuurde verkeerslichten een verademing. In Duitsland gaan de verkeerslichten gewoon op timer, 24 uur per dag. Dan sta je s’avonds gewoon voor Jan mit die kurze Nachnahme te wachten. Als je eens comfortabel in je auto op een bus moet wachten, bedenk dan dat er scholieren en bejaarden zijn die buiten in de kou en regen op een bus moeten wachten en je voelt je weer goed.
kniesoor zegt
Als je wat noemenswaardigs in het leven wil bereiken, is het productiever je te spiegelen aan wat beter kan, dan aan wat minder is. Dat laatste is zo ambitieloos.
Los daarvan : bejaarden en/of scholieren worden er geen fluit wijzer van als er een otomobilist voor de kat z’n viool voor een verkeerslicht staat te wachten terwijl hun bus nog niet in de buurt vsn dat verkeerslicht is. Het zou dus fijn zijn als er nog eens gekeken wordt naar nut en noodzaak van de huidige prioretisering van OV voertuigen buiten de spits.
mashell zegt
Als je wat noemenswaardig wilt bereiken in het leven, we spreken dan over levensgeluk want al het andere zoals geld, roem, status, etc. is niet noemenswaardig, dan spendeer je de energie die je hebt aan zinvolle zaken en dus niet aan ergernissen over een bus waarvan de chauffeur elk rondje op dezelfde plek op het knopje drukt zodat de dienstregeling elke ronde klopt maar waarvoor jij in jouw beleving net iets te lang voor moet wachten. Die tijd besteed je graag om na te denken over dingen die je wel gelukkig maken. En ik kan je wel verklappen, daar komt heel die bus en dat knopje niet in voor.
DeWitteCondor zegt
Dat is wel een terecht punt, maar ik heb wel eens begrepen dat op sommige punten (grote steden) de afstelling al zodanig op de limiet is wegens verkeersdrukte dat er geen rek meer in zit, kennelijk.
kareljansen zegt
Ook al even een reactie naar NOS gestuurd, maar dit persbericht is nogal tendentieus.
Ja: je kan voorrang krijgen middels Kar. Nee, je kan niet willekeurig de regeling beïnvloeden. Je zal dus precies moeten weten wat je moet instellen om voorrang te krijgen op 1 bepaalde richten, en dat levert los van irritatie geen gevaarlijke situatie op. De bewaking van de verschillende richtingen blijft gewoon intact.
Wat betreft de opmerkingen over bussen, dat wordt in principe alleen zo toegepast als een bus daadwerkelijk achter loopt op schema, en men krijgt dus niet zomaar overal en nergens voorrang.
DeWitteCondor zegt
Dat was ook mijn gedachte. Zo dramatisch is dit allemaal niet.
MarcoM zegt
Daarom verbaasd mij het steeds meer hoeveel al dat niet online, te kraken is.