Lies, damn lies and statistics. Het is net hoe je naar de cijfers kijkt, maar geef vooral ook jullie mening over de export cijfers van Tesla.
Het is stokpaardje van best wat politici: de beruchte Tesla-subsidies hebben een kleine groep bevoordeeld en die auto’s verlaten massaal het land. En ja subsidies worden ook belastingkorting, zoals investeringsafrek, lage bijtelling en de vrijstelling van MRB bedoeld. Het was nogal gunstig om een Tesla Model S of X te rijden. Ondanks de forse nieuwprijzen deed Tesla het extreem goed in de verkoopstatistieken. Een Tesla gaan rijden was de makkelijkste manier om jezelf een (netto) loonsverhoging te geven, maar sommige mensen deden het echt voor het milieu.
Vijf jaar bijtellingskorting
Als je in 2017 een auto van de zaak (leaseauto in de volksmond) kreeg, dan moest je daar bijtelling over betalen als je meer dan 500 km privé reed.
De bijtelling is (nog steeds) een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2017 waren er 2 tarieven voor de bijtelling: 4% en 22%. De bijtelling was ook toen afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto, en in 2017 vielen alleen auto’s zonder CO2-uitstoot in het 4%-tarief.
Tot nu toe heb je niets gelezen wat je niet al eerder (uit den treure) heb meegekregen, maar vanaf nu wordt het pas echt interessant. Na vijf jaar vervalt de korting op de bijtelling, dus in plaats van 4% bijtelling over de nieuwwaarde, wordt het nu 22%.
Een rekenvoorbeeld: ondernemener Niek-Willem trakteerde zichzelf op een Tesla Model S 100D in 2017. Op verjaardagen oreerde hij over de range van 632 km, vermogen van 442 pk, het fenomenale autopilot en het gratis superchargen. De bijtelling bedroeg 4% van 90.000 en was dus 3.600 euro per jaar. Netto kostte de Tesla Model S 90D minder dan 150 euro per maand.
Eind 2022 deed Niek-Willem zijn Tesla Model S de deur uit. Je vraagt je af waarom, na zijn gloedvolle betogen over deze fantastische auto. Het antwoord is te vinden in zijn portemonnee. Na exact 60 maanden vervalt de bijtellingskorting en moet Niek-Willem “opeens” de normale bijtelling gaan betalen. In cijfers: 22% bijtelling over 90.000 euro nieuwwaarde. Dat is maar liefst 19.800 euro per jaar, circa 800 euro per maand. Om het anders te verwoorden: na 5 jaar wordt de Tesla Model S (en andere ev’s) 5,5 keer zo duur om te rijden. En dus leveren veel leaserijders hun Model S (of X) in of zetten deze te koop.
Ook veel import
Het is makkelijk om mee te huilen met de wolf in bos en te claimen dat vijf jaar oude Tesla’s massaal worden geëxporteerd. En hier het wordt het verhaal eigenlijk pas echt interessant. Er worden ook veel Tesla’s (en andere EV’s) geïmporteerd. Totaal zijn er 80.250 Tesla’s in Nederland, waarvan er 4.986 zijn geïmporteerd.
Ook hier is bijtelling het toverwoord: de afgelopen jaren is de bijtelling op elektrische auto’s stapgsewijs verhoogd. Elke keer per 1 januari, zodat we twee dingen zagen gebeuren. Ten eerste kocht men in december massaal EV’s met lage bijtelling. Ten tweede werden er ook in grote getale EV’s van vorig jaar uit het buitenland gehaald, die hadden immers een lagere bijtelling dan een nieuw exemplaar.
Toch massale export Tesla’s
De export van Tesla’s bedroeg op moment van schrijven 4.245 exemplaren. Er zijn er dus MEER geïmporteerd, per saldo kwamen er dik 700 bij. Je reinste clickbait dus, deze titel heer Karssen. Of toch niet? In 2019 verkocht Tesla meer dan 30.000 exemplaren van de Model 3 en die hebben nog een jaartje een lagere bijtelling.
Kijken we echter naar het jaar 2017, dan was de situatie als volgt. Tesla verkocht in 2017 3.317 auto’s. Daarvan zijn inmiddels 837 stuks geëxporteerd, meer dan een kwart dus. Op dit moment zijn er nog maar 2.232 exemplaren over. Er zijn er dus ook wat platgereden of anderszins technisch uit de running.
Een kwart van de destijds hevig gesubsidieerde Tesla’s snort dus in het buitenland rond. Dat is veel, heel veel. Volgend jaar komen er heel veel Model 3’s terug uit de lease, de grote vraag is waar die allemaal heen gaan. De markt voor tweedehands EV’s is nog onvolwassen en de stap naar een nieuwe Tesla is door alle prijsverlagingen vaak heel klein. Dat is ook de reden waarom leasemaatschappijen Tesla’s via private lease een tweede leven geven.
Export en importcijfers via Kenteken.tv.
Foto van Tesla Model S in Gulf kleuren op Autoblog Spots.
Dutchdriftking zegt
Laatst met veel interesse naar jullie podcast hierover geluisterd. Het idee is leuk, een tweedehands Tesla in de private lease om zo de angst voor grote kosten (kapotte batterij) bij klanten weg te nemen. Echter is het door alle prijsverlagingen praktisch net zo duur (of zelfs duurder) als een nieuwe in de private lease. Dat heeft @Edge keurig uitgelegd in de comment sectie : https://www.autoblog.nl/nieuws/video-private-lease-een-gebruikte-elektrische-auto-3559469
Door het wispelturige beleid van onze overheid, en de prijzen oorlog tussen fabrikanten van elektrische auto’s konden er wel eens lease maatschappijen zijn welke het niet gaan overleven in 2024.
Robert zegt
Op zich valt een percentage van 25% nog wel mee. Vroegere bijtellingstoppers als de vele spaardieseltjes en de vroegere generaties (stekker)hybrides (Prius, Civic Hybrid, Outlander) tikten soms wel de 70-80% aan.
Anyway, het bewijst eens te meer dat deze vorm van groene subsidiëring bijna even effectief is als de accijnskorting of -vrijstelling op het aardgasverbruik door en voor grootverbruikers: het stimuleert de economie, maar niet het milieu.
Extinction Rebellion, waar blijven jullie?
Flutterbear zegt
Zeker en vergeet niet dat de vraag naar auto’s boven een ton in Nederland minimaal is en natuurlijk de dreiging van belasten op gewicht killing is voor dit soort auto’s.
rezi zegt
Of het effectief is hangt vooral af van wat de huidige Tesla-rijders hierna gaan rijden. Als ze teruggaan naar een benzine- of dieselauto, dan valt er inderdaad te twisten over het nut van deze groene subsidiëring.
Daarnaast denk ik niet dat Extinction Rebellion het heel veel uitmaakt waar die auto’s rijden: export uit Nederland betekent dat in andere landen er meer EV’s op de weg komen. Voor het klimaat niet heel relevant waar die Tesla’s rijden, natuurlijk.
pomoek zegt
Over hoeveel subsidie hebben we het nu eigenlijk, per auto, die we “exporteren”? Gaat het om die 3.000 euro aankoopsubsidie? Want die korting op bijtelling vind ik niet echt een subsidie die we “exporteren”. Dat gaat puur om het gebruik van de auto in de periode dat deze in Nederland is. Dan kan je het bijhouden van een kilometeradministratie ook een vorm van subsidie noemen. Wat MRB betreft idem dito.
als het om die 3k aankoopsubsidie gaat denk ik dat de oplossing simpel is. Dat geld moet terug zodra de auto wordt geëxporteerd. Eventueel doe je dat naar rato.
Flutterbear zegt
Bijtelling korting was t/m 2018 4% over de cataloguswaarde zeer fors. Alleen dan moet je in de berekening eigenlijk ook meenemen dat de berijders anders nooit in z’n dure auto hadden gereden en je de misgelopen opbrengsten wel kan halveren (@Omzigt met je stemmingmakerij..).
arta zegt
Ik hoop vooral dat de occasie prijzen wat zakken door de vloedgolf aan Tesla’s.
Tesla heeft zelf geregeld goede deals op Model S/X op de website. Staan maar heel kort op de website, maar voor minder dan 30k kun je een 2018 model S met garantie kopen.
Er staan ook veeeeeel voorraad modellen op de website van de nieuwe model S. Die gaan vast ook met korting de deur uit einde van het jaar. ALLES MOET WEG
Flutterbear zegt
Altijd Tesla’s kopen aan het eind van het kwartaal, het eind van het jaar valt nog wel mee maar met name einde eerste kwartaal krijg je de beste deals.
rwdftw zegt
Dit is een heel normaal verschijnsel en heeft niet alleen betrekking op Tesla. We hebben meer van die bijtellings-wondertjes gehad. Denk aan de Volvo V60 D6 en de Outlander PHEV. Die Volvo reed je gratis (0%) en Mitsubishi deed lopende band afleveringen zoveel hadden ze er.
Feitelijk komt het erop neer dat er modellen gesponsord worden waar de 2e hands markt niet op zit te wachten. Daar komt bij dat auto’s en masse zijn besteld en dus ook en masse op de 2e hands markt terecht komen. Ik denk niet dat er 30.000 huishoudens zijn die nu aan het sparen zijn om in januari 2025 een Model 3 aan te schaffen die december 2019 geleverd is.
Flutterbear zegt
Die Model 3 is anders voor vele een zeer geschikt auto en verwacht dat je volgend jaar voor 20-25k aanschaf daarna heel voordelig kan rijden. Dikke kans dat er ook behoorlijk wat “thuswerk” auto’s tussen zitten die nauwelijks kilometers hebben gemaakt.
rwdftw zegt
De mijne heeft op dit moment nog geen 75k gelopen, dus inderdaad, lage km stand. U is correct.
De voordeeltjes verdwijnen wel langzaam. Ten eerste is daar de oorlog in Oekraïne en de stroomprijzen die letterlijk verdubbeld zijn. Daarnaast moet je binnenkort MRB gaan betalen. Het ding weegt wel 18-1900 kilo. Dus even goed rekenen voor je een 2e hands EV gaat rijden.
Aan de andere kant, heb je je dak volgelegd met panelen en staat de auto overdag vaak thuis, dan heb je een hele leuke.
Flutterbear zegt
MRB op basis van gewicht zal nooit lang blijven, dat risico durf ik wel aan. Het drukt de aanschafprijzen namelijk wel enorm. Zodra er een alternatief of meer duidelijkheid komt zal de vraag naar EVs weer stijgen. Voor de veelrijder kan dat wel nadelig uitvallen. Energieprijzen komen ook vanzelf wel weer naar beneden, zeker als je met dynamische tarieven kan laden als de zon schijnt (ongeacht of je zelf panelen hebt).
JelmerS zegt
Bijtelling is nooit hoger dan het voordeel wat je hebt, dus de bijtelling wordt nooit netto €800 want zoveel kosten maak je niet (auto is meestal na 5jaar afgeschreven, dus dan praat je enkel over MRB, brandstof, verzekering en onderhoud). Idem voor het BTW forfait, je betaald nooit meer dan dat je terugvraagt.
Waarom hier elke keer weer zo berichtgeving over is dat het onbetaalbaar wordt na 5jaar snap ik niet. Het voordeel van zakelijk rijden is natuurlijk wel weg.
Auto overzetten naar particulier kost ook knaken, want je tikt dan BTW af en hebt een forse boekhoudkundige winst indien je naar €0 hebt afgeschreven.
JelmerS zegt
Bijtelling is nooit hoger dan het voordeel wat je hebt, dus de bijtelling wordt nooit netto €800 want zoveel kosten maak je niet (auto is meestal na 5jaar afgeschreven, dus dan praat je enkel over MRB, brandstof, verzekering en onderhoud). Idem voor het BTW forfait, je betaald nooit meer dan dat je terugvraagt.
Waarom hier elke keer weer zo berichtgeving over is dat het onbetaalbaar wordt na 5jaar snap ik niet. Het voordeel van zakelijk rijden is natuurlijk wel weg.
Auto overzetten naar particulier kost ook knaken, want je tikt dan BTW af en hebt een forse boekhoudkundige winst indien je naar €0 hebt afgeschreven.
Flutterbear zegt
Voor een werknemer (incl DGA) wel. Daarnaast is het fiscaal voordeliger om 21ct/km als kosten op te voeren dan de volledige kosten bij te tellen.
maotje zegt
Hoe kan dat? Volgens de “kenners” hier op autoblog is de rest van de wereld nog niet klaar voor elektrisch rijden.
bitd zegt
Wat doen die Tesla’s in het weiland bij Breukelen?
amg123 zegt
Klopt de rekensom uit het artikel? Wellicht zie ik iets over het hoofd.
Zover ik op de website van de belastingdienst en bijvoorbeeld VZR kan vinden valt een Tesla Model 3 uit 2019 niet terug van 4% naar 22%. Namelijk dit is het statement van de belastingdienst:
“Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden.”
Dat zou afhankelijk van het aflopen van de bijtelling betekenen 16% tot 30.000,- en daarboven 22% zoals de regels in 2024 zijn. Scheelt toch een slok op een borrel.
degrotemuis zegt
Dus een kwart van de Tesla’s uit 2017 is intussen verhuisd naar het buitenland. Dat kan, maar wanneer is dat gebeurd? Een paar jaar geleden werden er best wat jong gebruikte Tesla’s verkocht aan Duitsers. Ja, export na aanschaf met lage bijtelling, maar niet allemaal massaal gedumpt pas na afloop van de voordelige bijtelling en na 5 jaar maximaal profiteren zoals politieke roeptoeters graag beweren.
Wel best een kans dat dat gaat gebeuren met de 2019 model 3 hoor, maar dan eerder omdat EVs particulier nu niet echt een aantrekkelijk langetermijn perspectief bieden met duur publiek laden, duurdere verzekering, aflopende sepp en plannen die er nu op wijzen dat de wegenbelasting voor een EV hoger wordt dan voor een vergelijkbare benzineauto door het accugewicht. Dus in plaats van roeptoeteren over oud beleid misschien beter om langetermijnvisie te tonen om ook die tweedehands EVs aantrekkelijk te houden voor de volgende koper.
JelmerS zegt
Binnen 5 jaar verkopen betekent naar rato de toen geldende MIA subsidie terugbetalen aan de belastingdienst, anders zien ze het als ontvreemding.
SEPP is niet van toepassing op die generatie model 3, vandaar dat die oude nu afschrijven als een malle.
Een model 3 zou juist bij invoer MRB de aantrekkelijke optie moeten zijn vanwege het lagere gewicht t.o.v. andere EV’s. Hybrides zijn eigenlijk al net zo zwaar, en die BMW M3/M4 hebben nog maar weinig gewichtsvoordeel t.o.v. een snelle model 3 performance met veel lagere km-kosten.
NB#9 zegt
Ewald Engelen verwoorde het laatst al mooi. Groene subsidies komen alleen bij de rijkeren terecht, maar worden door ons allemaal bekostigd. De welgestelde rijdt spotgoedkoop in een luxe Tesla en kijkt neer op de ‘klimaatvervuilende’ minima die het moet doen met een 4e hands opel kadet diesel.
Maar we doen het voor het klimaat hoor!
Wolflow zegt
Hoe meer van de elektrische hokken uit ons straatbeeld verdwijnen hoe beter!
Snelle zegt
Een deel van de oplossing voor het probleem ligt in Den Haag. Waarom het gebruik van elektrische auto’s niet interessanter maken door de bijtelling na 5jaar te verminderen. Hierdoor geef je een financiële prikkel aan mensen langer met de auto door te rijden. Auto’s blijven daardoor langer in Nederland rond rijden (Ipv export) en het consuminderen geef je zo ook een stimulans.