In 2012 deed Elon Musk wat niemand voor mogelijk achtte: hij bracht een elektrische auto uit die ver kon rijden en ook nog eens gaaf was. De hoogste tijd om de Tesla Model S weer eens door te zagen in onze occasion aankoopadvies rubriek.
Er zijn een aantal zaken waar de Tesla Model S zich onderscheidt. Allereerst was daar de range: in theorie met de grootste accu haal je meer dan 500 km en bij later upgrades zelfs meer dan 600 km. In de praktijk is dat uiteraard minder en vooral ook afhankelijk van rijstijl, temperatuur etc. Onderaan dit artikel staan de verschillende varianten en de range benoemd. Hier hebben we meer informatie over de actieradius van elektrische auto’s.
Het tweede was de fenomenale acceleratie, zeker voor de Performance of Ludricous uitvoeringen. Overigens zijn ook de “normale” uitvoeringen vlot genoeg, veel sneller zelfs dan de gemiddelde auto op de Nederlandse weg.
Supercharging
Het derde punt zijn de Superchargers, Tesla’s eigen snellaadstations. Het Supercharger netwerk dekt heel Nederland (en ook het grootste deel van Europa). In eerste instantie was Supercharging gratis voor alle Tesla-bezitters. In de loop der jaren hebben ze het voordeel en moet je weer betalen voor Superchargen. Tesla’s die vóór 15 januari 2017 zijn besteld, hebben overdraagbare gratis onbeperkte Supercharging, maar er zijn uitzonderingen. Als een auto wordt ingeruild bij Tesla, wordt gratis Supercharging soms blijkbaar weer gedeactiveerd.
Facelift Tesla Model S 2016
In 2016 kreeg de Model S een facelift. Het grootste verschil is te vinden aan de voorkant, de voorbumper en koplampen zien er een stuk strakker uit. Onderhuids veranderde er niet zo veel, dat kwam wel met latere updates.
Tesla Autopilot door de jaren heen
Je kunt er de klok op gelijk zetten dat Elon Musk zijn paradepaardje weer eens van stal haalt. Eens in de zoveel tijd doet hij de belofte dat Tesla’s binnenkort echt autonoom moeten kunnen rijden. Misschien zelfs zonder bestuurder. In de loop der jaren is de hardware regelmatig veranderd:
- Autopilot Hardware 1 (HW1) – september 2014 – oktober 2016
- Autopilot Hardware 2 (HW2) – oktober 2016 – augustus 2017
- Autopilot Hardware 2.5 (HW2.5) – augustus 2017 – maart 2019
- Autopilot Hardware 3 (HW3) – maart 2019 – heden
Bij nieuwere versies is de kans groter dat die wellicht ooit in de toekomst volledig zelfstandig kunnen rijden. Software updates voor HW1 komen niet meer.
Aandachtspunten Tesla Model S
Als je een tweedehands Tesla Model S wilt kopen, dan hebben we een aantal tips voor je. Het is nieuwe en innovatie techniek, dus er zijn een aantal specifieke Tesla Model S problemen die we beschrijven in dit occasion aankoopadvies.
Net als iedere andere autofabrikant blijft Tesla verbeteringen doorvoeren, dus hoe nieuwer hoe beter. Toch zijn er ook nog steeds problemen bij de meest recente exemplaren, dus loop de lijst door!
Reparaties en onderdelen zijn relatief prijzig bij Tesla. Ook duurt het regelmatig lang, soms door problematische levering van onderdelen. Overigens heeft Tesla de klanten vooral in het begin best in de watten gelegd, dus je hoort nogal verschillende verhalen over het service niveau.
Een algemeen punt over de bouwkwaliteit: het is vooral ook inconsistent. Dat verklaart (wellicht) ook waarom sommige Tesla rijders fan voor het leven zijn en waarom anderen binnen enkele maanden al afscheid nemen.
Mocht je interesse hebben in andere tweedehands elektrische auto’s. lees dan ons artikel over de elektrische auto als occasion.
Carrosserie en interieur
- Controleer het panoramadak op scheuren.
- Lekkage bij of van het panoramadak en voorruit komen ook soms voor. Controleer ook direct even of alle ramen goed openen en sluiten.
- Controleer alle deurhendels, ze hebben er niet altijd zin in.
- Met de afwerking en pasvorm van de carrosseriedelen verzet Tesla nog steeds geen bakens. Dat hoort er een beetje bij, maar wees je er van bewust. Sommige mensen kunnen zich daar enorm aan storen.
- De chromen deurstrips en ruitenwissers verlaten wel eens spontaan het moederschip.
- Controleer de lampen op condensatie, vooral achter. Soms zit de rubber strip er niet goed omheen en loopt er water in.
- Let op hoe het paneel aan de binnenzijde van de B-stijl eruit ziet. Die is relatief kwetsbaar.
Onderstel
- Controleer de remmen op trillingen en goede werking.
- Controleer het onderstel op speling en rammels. De stabilisatorstangen hebben niet het eeuwige leven.
- Let op scheef afslijtende banden. De uitlijning luistert nogal nauw.
Aandrijflijn
- Lekkende koel pomp voor het accupakket.
- Degradatie van het accupakket lijkt geen groot issue. Controleer wel of de aangegeven range in het display enigszins klopt met wat het zou moeten zijn.
- Wel is er met zekere regelmaat een compleet accupakket onder garantie vervangen. De batterij en aandrijving hebben 8 jaar en onbeperkte km garantie. Tesla garandeert een minimum van 70% van de batterijcapaciteit gedurende de garantieperiode. Vervangen van het accupakket als de garantie is afgelopen is extreem duur.
- Bij oudere Model S-en kan de aandrijflijn bijgeluiden (zoemen) gaan maken. Daarvoor is nog wel eens de drive unit (motor, bak, inverter) vervangen. Soms tot een aantal keer aan toe.
Elektronica
- MCU1 EMMC issue: alle Tesla Model S en X geproduceerd tot en met februari 2018 hebben een Media Control Unit versie 1 (MCU1). De MCU1 heeft 8GB opslag met een Hynix EMMC Chip die maar een beperkt aantal schrijfacties aan kan. Sypmtomen zijn een scherm die op zwart gaat of traag opstarten, reboots en/of andere problemen.
- Tesla’s oplossing is om dan het MCU te vervangen a 2-3000 euro, maar er zijn specialisten die alleen de chip vervangen (wat een stuk minder kostbaar is). Als je te lang wacht met vervangen kan niet alle informatie van de oude chip worden afgehaald en werken sommige functies wellicht niet meer. Niet te lang wachten met actie ondernemen dus.
- Gele randen rond het scherm kan worden opgelost door Tesla.
- De ruitenwissermotor raakt ook nogal eens defect: even aanzetten dus de wissers. Als ze bijgeluiden maken of de frunk-kap raken, dan moet er naar gekeken worden.
Tesla Model S uitvoeringen
Het zijn er nogal wat geweest gedurende de jaren. In het algemeen gelden de volgende regels qua type aanduiding:
- P staat voor “Performance”
- Een + staat voor nog meer Performance
- Een L staat voor Ludicrous, je raadt het al: die zijn nog sneller. D staat voor Dual Motor, vierwielaandrijving dus.
- De cijfers staan voor het aantal kWh van het accupakket.
Tesla communiceerde niet altijd even netjes over het aantal pk’s. Het accupakket kon niet altijd het vermogen leveren wat de elektromotoren aan konden. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, dus de gecommuniceerde 700+ pk voor sommige modellen was simpelweg niet waar. In de onderstaande lijst is het vermogen genomen wat de Tesla Model S daadwerkelijk zou kunnen leveren. De actieradius is de oude NEDC range om vergelijken enigszins mogelijk te maken.
40 235 pk 224 km range – officieel nooit in de EU geleverd.
60 306 pk 375 km range
60D 306 pk 351 km range
70 320 pk 420 km range
70D 334 pk 442 km range
75 320 pk 480 km range
75D 320 pk 490 km range
85 367 pk 502 km range
85D 422 pk 522 km range
P85+ 469 pk 426 km range
P85D 535 pk 480 km range
90 378 pk 502 km range
90D 417 pk 529 km range
P90D 465 pk 509 km range
P90DL 535 pk 509 km
100D 422 pk 632 km
P100DL 750 pk 613 km
Bijtelling
Tot en met 31 december 2018 was er 4% bijtelling over de volledige cataloguswaarde van een elektrische auto. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar, daarna is een Model S dus minder interessant voor de zakelijke rijder.
Aanbod Tesla Model S op Marktplaats
Ondanks de forse nieuwprijs staan er toch behoorlijk veel Tesla’s te koop, er staan op dit moment ruim 200 Tesla Model S op Marktplaats. Prijzen voor Tesla Model S variëren van €25.000 tot 115k. Voor het totale aanbod van de Tesla Model S kun je natuurlijk terecht op Marktplaats Auto.
20klepper zegt
Advies: Koop gewoon niet
tenaci zegt
@20klepper: want?
wimof zegt
Vervangen van een accupakket is extreem duur, kan al tellen als argument.
florisje zegt
@wimof: De batterij is het minst van de problemen, die gaan langer mee dan de carrosserie (zoek maar op). De elektronica en het onderstel moet je voor uitkijken. Het blijft een nieuwe fabrikant die voor het eerst een auto maakt. Dan krijg je veel software/elektronica kwaaltjes, en onderstel kwaaltjes. Kan me niet voorstellen dat de luchtvering het lang vol houdt.
dutchneon zegt
Wouter vergeet te vertellen dat je oude accu pakket ook gewoon nog veel geld waard is bij vervanging…. waarom hij dat niet weet is simpel, er zijn in NL nog geen accu’s vervangen buiten garantie.
Het oude accu pakket zal gereviseerd worden. Bedenk daarbij dat het vervangen van een motor in een auto veel complexer is, er moet veel meer los en kost ook zeker een 5-8000 euro.
Accu’s gaan reeds bewezen veel langer mee dan de gemiddelde motor van een auto.
paulvtec zegt
Want, de oudste Tesla’s zijn bijna 8 jaar. Dag garantie op het accupakket. En de pakketten zijn al met enige regelmaat vervangen, zie ik. Ik denk dat je voor dat bedrag een leuke occasion kan kopen. Dan hebben we het nog niet eens over afwerking en banden die er als een malle door gaan. Dit soort auto’s blijven voor de rijken onder ons die er flink voordeel van hebben en de garantie uit kunnen zitten. Daarna zullen deze mensen weer op zoek gaan naar iets anders wat voordeel geeft in hun portemonnee.
flutterby zegt
@paulvtec: met een vergelijkbare auto qua formaat en prestatie ga je echt niet voordelig uit zijn hoor. Gelukkig geld voor de meeste punten dat eenmaal gefixed betekent dat het niet meer terug komt. Dat geld bij alternatieven niet “regulier” onderhoud, remmen en diezelfde banden.
Het is nou eenmaal een dure auto en geen Megane.
paulvtec zegt
Ja, leuk maar laten we dan lekker een Mitsubishi PHEV nemen. Na 3 jaar is je garantie verlopen en er gaat een cel van de accu dood of hoe je het ook wil noemen. Een auto zonder uitzonderlijke prestaties, maar wel 3700 euro betalen om het te laten maken. Good buy?? Ik hoor de ervaringen van gebruikers. Voor die 3700 piek doe ik iets veel leukers. Een elektrische auto is gewoon voor mensen met teveel poen of voor in de lease en niet voor de normale klasse. Dit heeft nog jaren aan ontwikkeling nodig om de normale man van een dergelijke auto te voorzien.
flutterby zegt
@paulvtec: inderdaad, koop geen Model S want de batterij van de Outlander is slecht.. Tesla gebruikt een hele andere techniek.
tenaci zegt
@paulvtec: steeds de kop eraf rijden geeft weinig voordeel in je portemonnee hoor ouwe proleet!
lekbak zegt
@tenaci: dit heeft niks met de kop eraf rijden te maken maar met kapitaalkrachtig genoeg zijn om gebruik te kunnen maken van de nieuwste voordeeltjes.
Deze auto was een extreem groot financieel voordeel in het begin. Een nieuw instap golfje was nog duurder om te rijden… Helaas moet je in Nederland vaak eerst geld hebben om geld te kunnen besparen.
paulvtec zegt
Juist jij snapt wat ik bedoel. Om geld te maken heb je geld nodig. En dat is hetzelfde met de aanschaf of lease van een Tesla. Je bent toch niet helemaal lekker als je straks 8000 euro excl. installatiekosten gaat betalen voor een nieuw schermpje in je auto? Tenminste ik niet. Dan maar een proleet, maar ik ben niet achterlijk. Die 10k stop ik liever in mijn huis.
dutchneon zegt
Je scherm vervangen kost geen 8000 euro.
Mijn model-s staat op 265000km en nog nooit een scherm of accu hoeven vervangen. En de deurgrepen die hier genoemd worden repareer je zelf voor een paar tientjes.
Wel heb ik onder garantie een nieuwe drive unit gekregen op mijn P85. Dat is omdat ze een stuk of 3 revisies hebben gedaan en pas bij de laatste versie bleek dat ze alle problemen hebben opgelost.
Ik heb daar dus niet voor hoeven betalen en Tesla heeft het netjes opgelost.
Bij Volkswagen wel anders, daar lossen ze het sjoemelschandaal op met lapmiddelen zodat je vervolgens EGR problemen krijgt en verder van huis bent.
In 2 jaar tijd heeft de Tesla mij incl. bandenwissels 1450 euro aan onderhoud gekost en dat is incl een nieuwe sleutel á 310 euro omdat die in de wasmachine terecht gekomen was.
Elke andere auto vergelijkbare auto had dat in een jaar aan MRB gekost ;)
rens4 zegt
@tenaci: niks te want, daarom.
oxidizers zegt
Goed argument
simonbv zegt
Volgens mij nog een dingetje vergeten. TPMS sensoren gaan altijd kapot. Afgelopen jaren moest je daar maanden op wachten. Wie weet dat ze dat tegenwoordig beter voor elkaar hebben
dutchneon zegt
Alleen eerste generatie tpms sensoren toch?
paulvtec zegt
Wauw! Ik hou het wel bij fossiele brandstof.
Joris24 zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Verder een interessant stukje, ik was al bang dat het flink riskant was om zo’n ding tweedehands te kopen, maar dit bemoedigt nog minder.
crepito zegt
@Joris24: Die van mij is nu 6 jaar oud en 200.000km verder. Veel van deze problemen gehad. Allemaal kosteloos opgelost, altijd gratis leenauto en helemaal schoon binnen en buiten terug. Veel waren ‘kinderziektes’, dus eenmaal opgelost, komt het niet meer terug. Kan me niet voorstellen dat ik met een andere auto van 100.000 in 6 jaar tijd, geen enkele kosten heb gemaakt. 1x banden vervangen..
dat het scherm het gaat begeven is wel een risico. Maar goed, wat had ik anders aan onderhoud kwijt geweest bij een ICE met 350+pk?
grasvreter zegt
Als je een lexus had gehad niks.
Ik vind het overigens heel bijzondere auto’s. Niet om 2ehands aan te schaffen, moet er niet aan denken, maar omdat het Tesla gelukt is deze auto te bouwen. Geen reguliere fabrikant durfde haar handen aan zoiets te branden, maar Tesla heeft het geflikt. En uiteraard komen daar kinderziektes bij. En uiteraard is zo’n auto buiten garantie pleurisduur om op de weg te houden. Maar welk gloednieuw concept is dat niet. Tesla kent heel wat problemen hier en daar qua afwerking en wachttijden op onderdelen, maar ik ben ontzettend blij dat ze de autowereld zijn komen opschudden. Diepe buiging.
crepito zegt
@grasvreter: Zou kunnen bij Lexus, maar bij Mercedes niet! Overigens ben ik al een tijd buiten garantie, kost precies (nog) niks om ‘m ‘draaiende’ te houden.
lekbak zegt
@crepito: vergelijk het nu eens met een auto met 200pk. Zegmaar een auto die gewoon comfortabel genoeg vermogen heeft. Want die snelheid is een gadget, niks meer of minder dan dat. Bijna geen model S rijder had hiervoor een enigszins snelle auto…
probono zegt
@lekbak: bron?
lekbak zegt
@probono: observatie vermogen en hersens. Iets wat mensen die domweg vragen om een bron niet hebben of gebruiken.
bertorelli zegt
Die hadden voorheen een leasedieseltje.
Romano zegt
@lekbak: deze auto is niet te vergelijken met iets van 200 pk. Zowel niet nirt bij de stoplichten, wat inderdaad een gimmick is. Maar vooral op de tussensprints om in te halen. Ik had voor mijn model S een z4 3.0 en dit is niet re vergelijken. Ook niet qua onderhoud trouwens. Doe maar een factor 4 voor de z4! Inclusief afschrijving is de model S ruim goedkoper. En nee ik rijdt hem. Niet zakelijk
lekbak zegt
@romano: een diesel of turbo benzine met 200 tot 220pk heeft gewoon “comfortabel vermogen”. Dat betekent dat je nooit tekort komt. Als je met 200pk niet normaal in kunt halen moet je überhaupt niet in willen halen. Tussensprints op de snelweg gaan ook gewoon moeiteloos en vlot.
Dat die tesla veel en veel sneller is dat weet ik ook wel. Maar dat is niet wat de meeste mensen hebben of hadden. Je moet het dan ook vergelijken met wat men had gereden als die tesla er niet was geweest: een premium dieseltje met hooguit een pk of 200. Die extra snelheid voegt gewoon niks meer toe.
dutchneon zegt
In mijn geval heb ik een L322 range rover weg gedaan voor de Model-s.
Dat scheelde me alleen al 3400 euro aan MRB.
Het onderhoud was met de RR al voordelig omdat ik het zelf deed, maar nogsteeds wel 1200 euro per jaar.
Echter aan brandstof kostte hij mij het 3 dubbele. (en dan heb ik het over diesel 1:10)
Ik mis nu wel de 3500kg trekhaak, daarvoor heb ik op dit moment een Defender 130 op grijs kenteken.
de S en de Defender naast elkaar kosten inderdaad aan aanschaf veel meer, maar zijn samen qua running costs maar de helft van de prijs.
erik64 zegt
Is er nu 1 koplamp stuk of zie ik het niet goed……
bugboy zegt
@erik64: Bij de versies met LED verlichting gaat de dagrijverlichting heel vaak stuk. Een van de vele standaardkwalen van de Model S. Bij mijn zijn na 1.5 jaar beide koplampen al vervangen. Gelukkig garantie anders is het een duur geintje.
Pascal zegt
Dat is een aardig lijstje met potentiele problemen. Maar aan de andere kant; bij de ‘traditionele’ merken verbaas ik me er vaak ook over wat er nog voor cruciale problemen bij voorkomen, ook als het om dure merken gaat zoals Audi. (Remschijven, motor, bak, alles komt daar ook voorbij) of de Franse merken die na 80 jaar ervaring hun elektronica nog steeds niet op orde hebben. Van Tesla pik ik het dan een stuk eerder, omdat het om kinderziektes gaat en de Model S overduidelijk een eerste poging was van Tesla om een aantrekkelijke volume-EV op de markt te zetten en daar zijn ze toch maar mooi erg goed in geslaagd. Gezien die kinderziektes zou ik van m’n eigen geld zeker geen Model S aanschaffen uit 2012/2013. Maar ik heb vorig jaar een nieuwe Model 3 LR AWD gekocht die gewoon zeer strak in elkaar zit (nee geen panelgaps en nee, geen verfproblemen), waarvan het zomaar zou kunnen dat die al een heel stuk betrouwbaarder zal blijken te zijn als die op leeftijd komt. Tesla voert immers tussendoor continu talloze verbeteringen door, ook aan bestaande modellen. We zullen zien….
lekbak zegt
@Pascal: ik heb er heel wat van dichtbij gezien en echt allemaal hebben ze ongelijke panelgaps. Waarschijnlijk noem jij het acceptabel en een ander niet. Feit is dat alle andere merken het al zeker 15 jaar beter voor elkaar hebben dan tesla nu.
Overigens stoor ik me er persoonlijk ook niet aan. Maar ik zie het wel als ik er naar zoek. De panelgaps zijn echt nog steeds niet optimaal.
pascalo zegt
@lekbak: dat ze nog altijd veel afwerkingsissues hebben staat inderdaad wel vast, de verhalen over de eerste lichting Model Y’s liegen er helaas ook niet om. Een aantal andere grote punten heeft Tesla dan weer wel veel beter voor elkaar dan andere automerken. Ieder zal voor zichzelf moeten bepalen wat hij/zij/x belangrijker vindt.
dutchneon zegt
Een 2012-2014 heeft de oude degelijke lampen die gaan niet stuk. De Led lampen zijn in het tweede deel van 2014 gekomen en gaven problemen.
Ook de gele randen om het scherm krijg je niet in een ‘classic’.
Dutchdriftking zegt
Tja, het was nieuw gewoon een heel dure auto, en dan is onderhoud ook duur. Als je het onderhoud aan een Mercedes welke nieuw een ton was niet kan veroorloven, dan zal dat met een Tesla net zo zijn.
mcshine zegt
Nu nog een blik op de enorm waardevaste occasionprijzen…
arta zegt
@mcshine: ik vind de exemplaren van €25k niet echt. Vanaf €40.000 kom je bij een redelijke versie uit.
Dat is vergelijkbaar met een dikke 7-serie of S-klasse uit hetzelfde bouwjaar met minder kilometers…..
Ik vind het echt jammer dat ze nu zo goed waarde houden, want zou graag een Tesla rijden.
Denk dat ik toch maar wacht op de eerste model 3’s. Over twee jaar zullen de eerste wel terug komen op de markt en dan heb je een beter gebouwde auto die fijner stuurt.
florisje zegt
@arta: Goed idee. Had laatst een video van Björn Nyland gekeken. Hij was bij de Tesla Service Center… Het was er nu een stuk rustiger omdat blijkbaar de M3 relatief een stuk minder problemen hebben dan S/X. Zijn ook echt slagschepen van auto’s die dingen.
lekbak zegt
@arta: model s is ook veel te groot om praktisch te zijn in Nederland. De model 3 is van buiten al vrij groot.
dutchneon zegt
Precies, je wilt geen oude 60, 70kW. Een nieuwere 75 is wel te overwegen.
Maar als je dit geld uitgeeft wil je wel ruim 300km actieradius…
Die van mij is te koop, een goed onderhouden P85+ voor 36k waar geen btw meer bij komt.
wel 265.000km gelopen, ik heb twee jaar geleden prive de btw afgetikt
vaakbenjetebang zegt
Eigenlijk is het allemaal zo dramatisch nog niet dus. De angst voor een accupakket vervangen lijkt me de angst voor het onbekende. Er zijn er links en rechts vast wel wat vervangen en als jij de pecht hebt dat het jou treft buiten garantie is het een dure grap, maar dat geldt ook als je distributieriem het begeeft en je een paar kleppen in de zuigers zet. Grootschalige dure problemen als bijvoorbeeld de gekende TSI- en THP-ellende lijken niet echt aan de orde. Dat laat onverlet dat het natuurlijk niet best is als je ruitenwissers besluiten om de auto te verlaten en dergelijke, maar zoiets is ook weer niet het eind van de wereld. Enige echte narigheid lijkt me als zo’n touchscreen het begeeft omdat je er vrijwel alles mee moet bedienen. Dan zit je meteen met een onbruikbare auto. O, en ik neem aan dat de stabilisatorstangen echt wel ‘eeuwig’ leven maar dat de stabi-linkjes slijten. Of breken de stabi’s door of zo?
oxidizers zegt
Ik denk dat de mensen die beweren dat het zo dramatisch is bewust uit zijn op het in diskrediet brengen van het hele EV concept…
Het begint inmiddels wel een beetje oud te worden zo langzamerhand. EV’s zijn gewoon prima auto’s en sommige modellen hebben ook nog eens lekker veel vermogen.
Rob zegt
Dit is inderdaad de enige juiste samenvatting:
“Een algemeen punt over de bouwkwaliteit: het is vooral ook inconsistent. Dat verklaart (wellicht) ook waarom sommige Tesla rijders fan voor het leven zijn en waarom anderen binnen enkele maanden al afscheid nemen.”
En niet alleen over de bouwkwaliteit. Het hele elektrische rijden zoals Tesla het bedacht heeft moet je ding zijn. De één wordt gillend gek, de ander wil nooit meer wat anders.
Persoonlijk ben ik na 8 jaar nog altijd onder de indruk van de Model S. Het rijdt gewoon geweldig! Ben met het ding tweeënhalf week op vakantie geweest naar Italië. Heerlijk relaxed! Er zijn weinig auto’s waar ik zo ontspannend en graag lange afstanden mee rij.
Ik zal niet ontkennen dat er gebreken zijn, want die zijn er gewoon. Ondanks die gebreken is dit wel een mijlpaal voor de auto-industrie. Mag wat mij betreft nu al in het lijstje mijlpalen/klassiekers/iconen/trendsetters, met auto’s als de Ford Model A/Citroen DS/Volkswagen Golf/Toyota Prius/etc.etc.etc.
Rob zegt
@Rob; Overigens moeten we niet vergeten dat dit grote/zware/luxe/snelle/complexe/dure auto’s zijn. Er gaan gewoon dingen stuk en die kunnen vervelend veel geld kosten. Tis niet de Toyota Starlet van je buurmeisje.
En sierstrips en ruitenwissers die er af waaien, ach, bij een Maserati noemen we dat karakter ;-)
ides zegt
Inderdaad, de meeste andere auto’s in deze klasse schrijven enorm hard af omdat iedereen bang is voor de onderhoudskosten.
Ik heb 2 Audi’s gehad waar werkelijk alles aan kapot ging. Bij beide in ieder geval Turbo, S-tronic, koppeling en verschillende sensoren kapot gehad onder de 150.000 km en 0 coulance vanuit Audi. Bij de Tesla tot nu toe helemaal niets aan de hand. Ook niet rustig warm rijden of wat dan ook, gewoon aan en gaan.
pascalo zegt
@Rob: haha dit alles lijkt mij een treffende samenvatting.
detroitv8 zegt
Vergeet defecte ledjes in het derde remlicht niet te controleren! Is er eentje stuk? Mooi, dan kan je de gehele achteruit vervangen. Je derde remlicht zit hierin namelijk gemonteerd. Ook in >2016 auto’s komt dit regelmatig voor.
soundgarden zegt
@detroitv8: hahaha lekker dan
quinn zegt
Jezus, wat een enorme waslijst aan punten / gebreken die je in de gaten moet houden. Ik denk dat de meesten dit inferieure product, wanneer het 2e hands is, links laten liggen.
oxidizers zegt
Hmm mensen kunnen klagen wat ze villen over Tesla en EV’s in het algemeen… Maar er zit wel gewoon meer vermogen in dan 99% van wat er op Nederlandse wegen rondrijdt.
Tel je zegeningen, wees blij dat er ten minste iets met fatsoenlijk vermogen voor een eerlijke prijs verkrijgbaar is in Nederland. Normaal betaal je het dubbele voor iets met ’n beetje vermogen door die belachelijke BPM
paulvtec zegt
Klopt er zit in een EV veel meer vermogen dan wat de meeste Nederlanders op de weg hebben rijden, maar nog steeds ben ik niet overtuigd van een EV. De ontwikkeling/afwerking moet nog vele malen beter voordat het normale volk er 1 kan rijden. Aanschaf is 1, onderhoud is nummer 2 en het onderhoud en degradatie van een accu zou mij echt nog tegen houden als ik er 1 kan/wil betalen.
jarnobakker zegt
Ik heb er vaak over nagedacht om elektrisch te gaan rijden. Ik rij veel korte stukken. Mijn huidige auto is nogal een zuipschuit. Helaas ben ik een 7 zitter nodig. Als ik altijd al die verhalen lees wacht ik nog wel 10 jaar , er zijn me nog teveel dure problemen met die dingen.
e-Autoservice zegt
We repareren dagelijks Tesla’s, zijn daarnaast Tesla onderdelen leverancier.
Genoemde kwalen kloppen idd, wel moet er bij verteld worden dat de meeste Tesla’s die bekend staan met die kwaaltjes 9/10 ook als taxi gebruikt worden, die door meerdere chauffeurs gereden worden, gemiddels staat er op zo een Model S 350.000km op de teller, heb zelf 600xxxkm mee gemaakt en ze rijden even goed als een nieuwe.
Wat de driveunit(elektro/aandrijf motor) aangaat, het is knap dat het hem allemaal lukt.
De meeste Tesla bezitter maakt helaas gebruik van de vermogen wat die autos kunnen leveren.Elektromotor kan het aan, maar de rest helaas wat minder.
De meeste Tesla’ die we onderhouden en repareren die door 1 bestuurder gebruikt worden op een “normale” manier, zie je echter dat alles op 200xxxkm nog steeds van fabriek af, ofte wel nog niet vervangen zijn, dus nog goed.
We prepareren dagelijks Tesla’s, niet omdat ze slecht zijn, maar juist omdat er veel km’s mee gereden worden.