Niet werkt meer. Deze Tesla Model 3 bevriest bij 133 km/u. Misschien even aan en uit zetten?
Men omschrijft weleens meer als een tech-bedrijf dat auto’s bouwt, dan een autofabrikant dat innovatieve auto’s maakt. In sommige aspecten is dat bijzonder accuraat. Tesla denkt anders, produceert anders, levert anders. Dat maakt ze uniek en waanzinnig succesvol. Er is geen enkele fabrikant die ook maar in de buurt komt van de accu en elektrische techniek van Tesla.
Maar de rest van de auto’s dan? Dat gaat een beetje met vallen en opstaan. In een rechte lijn zijn ze (vanuit stilstand) heel erg snel. Dat is wel leuk. En het computerscherm is ook twee generaties verder dan dat van de concurrentie. Qua afwerkingen, materialen en finesse is het vooral heel erg Amerikaans. Maar hey: tesla ís Amerikaans.
Tesla Model 3 bevriest op snelheid
Waarin het merk wel lijkt op een tech-bedrijf, zijn sommige issues die je ermee hebt. Natuurlijk elektrische issues verstoren ook het feestje voor de reguliere auto’s, maar in dit geval is het wat erger.
Een man reed 133 km/u in zijn Tesla Model 3 om er achter te komen dat alles vastliep. Alles bevroor, niet alleen het scherm, maar ook de stengels achter het stuurwiel. Vandaar dat Musk die eigenlijk ook wil weg hebben (zoals bij de nieuwe Model S en Model X).
Tesla onduidelijk over oorzaak
De eigenaar van de Tesla probeerde van alles, maar niets hielp. Alles bleef vaststaan. Nu kon hij gelukkig wel remmen (dat werkt gewoon, ook op een Tesla). Aanvankelijk wilde hij de weg niet af, want ja, het is toch Amerika. Daar kun je nog echt in de middle of nowhere terecht komen als je op de vluchtstrook gaat staan.
Net als bij veel andere tech-producten en gadgets bleek de oplossing buitengewoon simpel. Een keertje aan en uit zetten bleek voldoende om het euvel te verhelpen. Klachtenafhandeling van Tesla was er een uit het boekje. Het boekje van Tesla wel te verstaan. Want de eigenaar kreeg een vage omschrijving van wat er gebeurd was.
Hij wilde graag inforamtie, maar kreeg die niet. Ook andere ABC7 (nieuwszender) vroeg om toelichting, maar dat wilde Tesla niet geven. Uiteindelijk is alles overigens goed gekomen. De Model 3 eigenaar leeft nog en zijn auto ddoet het prima. En hij heeft het nieuws gehaald.
Meer lezen? Dit waren de snelste sedans ter wereld door de jaren heen!
frank2b zegt
Zal wel uit- en aanzetten zijn geweest vermoed ik, in plaats van aan- en uitzetten?
In het vervolg de airco niet op standje Siberisch instellen dan maar.
DeWitteCondor zegt
OTA update en klaar toch?
Je mag toch nergens 133 kmh rijden in Nederland.
kniesoor zegt
Niet mogen is iets anders dan niet willen/doen 🙂
luckyluke zegt
@dewittecondor: jawel hoor, iedere avond
DeWitteCondor zegt
@luckyluke: 130 ja. Geen 133
Dutchdriftking zegt
Hij had natuurlijk ook 88mph moeten rijden…
tvr1974 zegt
Sinds wanneer mag je in USA 133km/u rijden??
b00st zegt
Er zijn best wat plaatsen waar je 80mph mag rijden, dat komt dan overeen met 130kmu. 133 lukt dus ook wel.
kenner zegt
Autoblog App bevriest ook nog wel eens, ook ff uit en aanzetten. Niks aan de hand
mashell zegt
Tesla gebruikt een systeem met een enkele computer. Dat spaart gewicht maar heeft dit soort bij-effecten als het misgaat. Eigenlijk betwijfel ik of je met een systeem als dit (obstakelverlichting die het niet doet bij vastgelopen software!) wel een Europese typegoedkeuring zou mogen krijgen.
Pascal zegt
Blijkbaar wel want ze hebben het. Verder zie ik ’t probleem totaal niet (totdat autonoom rijden een ding wordt, dan zal er toch echt een fail safe moeten komen).
Ik heb in 2,5 jaar tijd maar 1x een vastloper gehad toen ik ‘m net had. Dat was zo’n 20 software updates geleden dus die bug zal er vast uit zijn. Je merkt helemaal niets aan je besturing, ziet alleen een zwart scherm. Ik kon op m’n dooie gemak doorrijden en (door beide knopjes op m’n stuur even ingedrukt te houden) het systeem rebooten zonder te stoppen of m’n aandacht van het verkeer af te halen. Daardoor komt het op mij toch echt over als een non-issue. Wat bedoel je met ‘obstakelverlichting’ in relatie tot auto’s trouwens? M’n dimverlichting bleef destijds gewoon aan.
none1234 zegt
Eeehhh, volgens mij zit je niet in de IT, alsof er geen nieuwe bugs bij kunnen komen. Wordt helemaal lachen als Tesla programmeerwerk gaat outsourcen naar India. Daar is de policy het test resultaat is succesvol ook is de test niet uitgevoerd.
Pascal zegt
Grapjas, ik werk 20 jaar in de IT :) ik suggereer gelukkig ook nergens dat er geen nieuwe bugs kunnen opduiken. Sterker nog, in alle software zitten gegarandeerd bugs. Maar omdat ik nu al een kleine 2,5 jaar geen vastlopers meer heb gezien, suggereerde ik dat ze die specifieke bug er waarschijnlijk wel uitgehaald hebben.
Waar afwerking dat niet is, is software juist wel 1 van de sterke punten van Tesla. (Als jij ook een beetje IT kennis hebt, zul je dit wel moeten onderkennen)
Paul58 zegt
@Pascal: Tesla dealer in Rotterdam geeft zelf aan dat het scherm los staat van de belangrijkste functies zoals knipperlichten, remlichten, stuurbekrachtiging etc. Als het scherm vastloopt of uitvalt blijven die functies altijd werken. Je krijgt vanuit de cabine alleen geen feedback in de vorm van geluid of een knipperend icoontje in het scherm. Zo lijkt het in de auto alsof er niks meer werkt aan de buitenzijde. Enkel ontbreken snelheidsmeter lijkt me wel een dingetje als het scherm vastloopt.
none1234 zegt
Gewicht van de pcb is inderdaad wel wat! Is er echt geen vereiste aan redundante systemen? Ik zou dat echt belachelijk vinden. Zeker met al die ‘ik ga ook even een auto maken’ bedrijfjes. Het feit dat hij kon remmen is waarschijnlijk al een indicatie dat er een verplicht redundant, mechanisch niet drive-by-wire alternatief aanwezig moet zijn.
Redrum zegt
De besturing zal nooit in het gedrang komen. Zoals eerder gezegd, je kan die auto resetten terwijl je aan het rijden bent. Sterker nog, de pinkers werken ook nog enkel hoor je geen geluid tijdens de reboot. Heb het ook al ens gedaan, in het donker…. Is voor mij dan ook niets nieuwswaardig maar voor de buitenstaander lijkt het of er ik-weet -niet-wat gebeurd is.
smijsie zegt
“Niet werkt meer. Deze Tesla Model 3 bevriest bij 133 km/u. Misschien even aan en uit zetten?
Men omschrijft weleens meer als een tech-bedrijf dat auto’s bouwt, dan een autofabrikant dat innovatieve auto’s maakt.” Kom op, in deze eerste paar zinnen staan zo veel fouten dat ik direct geen zin meer heb om verder te lezen. Is echt storend, dat kan toch wel beter?
CYBRTRK zegt
Daarnaast klopt de laatste alinea ook niet want Tesla heeft informatie gegeven door aan te geven wat de oorzaak was. Ook wordt er in de video gezegd dat Tesla nog niet gereageerd heeft op de nieuwszender, er wordt nergens gezegd dat Tesla niet wil reageren
smijsie zegt
@CYBRTRK: Geen idee, ik ben gestopt na vier serieuze fouten in de eerste vier zinnen. Kan er geen chocola van maken.
stekkerkoning zegt
Klikbeet en Tesla-angst voeden. De auto bevriest alleen als de temperaturen dik onder nul zijn (of hoeveel Fahrenheit is dat?). Met de auto is het prima doorrijden en resetten is kinderlijk eenvoudig. Je moet alleen even weten hoe het resetten werkt, maar dat is een universeel toepasbare opmerking.
franciscrozier zegt
@stekkerkoning: Klinkt inderdaad als redelijk standaard. Onze vorige auto, een diesel, ging eveneens bij elk kapot sensortje maximaal 30km/h. Eveneens onprettig op de snelweg maar wellicht wel een veilige manier van met een mankement omgaan.
Pascal zegt
Mijn laatste BMW schoot ook elke paar weken in noodloop-stand vanwege een pingelsensor melding. Vermogen werd dan teruggeschroefd, kon nog wel 100 rijden. Dealer heeft het euvel nooit kunnen vinden. Ik heb de verleiding gelukkig kunnen weerstaan om daar de publiciteit mee te zoeken.
Redrum zegt
Dat was hier zelfs niet het geval. De MCU is vastgeslagen en die bedient ook alle hendels en knoppen maar geen essentiële functies om te rijden. Het ziet er allemaal erger uit dan het is. Het feit dat hij alles aan het filmen was, was waarschijnlijk het meest gevaarlijke aan heel het voorval.
sjaakerdeknaak zegt
“Een keertje aan en uit zetten…” Dan kun je zeker niet verder. Uit en aan lijkt me handiger.