Mag het nu wel of niet, het terugtunen van auto’s om ze daarna te gebruiken als 25 of 45 km-voertuig? Navraag bij de RDW leerde dat er -helaas- niet simpelweg aan alle teruggetunde auto’s een einde komt.
Zondag was daar ineens het bericht dat de RDW een einde zou maken aan het terugtunen van auto’s. Daarbij worden personenwagens tot 25 of 45km-voertuig omgebouwd. Een levensgevaarlijke situatie omdat deze auto’s niet apk-plichtig zijn en tot nu toe door 16-jarigen zonder rijbewijs bestuurd mogen worden. Er waren nogal wat vragen over de nieuwe regels en er blijken ook enige nuanceringen te zijn. Na wat telefoontjes met het RDW hebben we alles voor je op een rijtje gezet:
De huidige situatie
Boeren rijden op trekkers, maar gebruiken soms ook andere voertuigen bij hun werk. Denk bijvoorbeeld aan de Unimog, maar ook bedrijven als Ginaf bouwen vrachtwagens die specifiek voor gebruik op landbouwbedrijven zijn bedoeld. Om met trekkers en dit soort voertuigen van het bedrijf naar het land te kunnen rijden, zijn er ooit regels opgesteld waarmee bepaald wordt welke voertuigen gebruik mogen maken van de openbare weg en hoe hard ze mogen. Er kan daarin onderscheid worden gemaakt in twee categorieën die van belang zijn voor de zogenaamde ’teruggetunde’ personenauto’s.
Categorie T: Trekkers op wielen
De door de overheid opgestelde ‘Regeling voertuigen’ hanteert de volgende definitie van trekkers:
“motorvoertuig op wielen, met ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/h, die voornamelijk voor tractiedoeleinden is bestemd en in het bijzonder is ontworpen voor het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde verwisselbare uitrustingsstukken die voor gebruik in de landbouw of bosbouw zijn bestemd, of voor het trekken van aanhangwagens voor de landbouw of bosbouw, welk motorvoertuig kan zijn ingericht om een lading te vervoeren voor landbouw- of bosbouwdoeleinden of kan worden uitgerust met zitplaatsen voor meerijders”
Daarbij wordt -afhankelijk van de eigenschappen van de trekker- onderscheid gemaakt in vijf categorieën, waarbij voor T5 geldt:
T5: landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van meer dan 40 km/h;
Het is je wellicht al opgevallen dat de definitie van een trekker niet bepaald kort en bondig is en ook behoorlijk ruim opgesteld is. Dit omdat er behoorlijk veel verschillende soorten tractoren zijn, maar helaas kunnen de regels ook gebruikt worden om personenwagens met enkele aanpassingen geschikt te maken om door het leven te gaan als ’trekker’. Een APK-plicht is er niet, wegenbelasing ben je niet verschuldigd en de maximumsnelheid bedraagt 45 km/u.
Motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS)
Daarover meldt de Regeling voertuigen het volgende:
motorvoertuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 25 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en ingericht voor het bij op korte afstand van elkaar gelegen plaatsen afleveren of ophalen van goederen
Er is dus een duidelijk onderscheid tussen een MMBS (max 25 km/u) of een T5-trekker (max. 45 km/u en dit onderscheid is ook belangrijk voor de nieuwe regels die per 1 september van kracht worden. Vanaf dat moment is het nodig om een verklaring van de fabrikant te overleggen waaruit blijkt dat het voertuig speciaal ontworpen is voor het gebruik als land- of bosbouwtrekker. Ofwel:
Per 1 september kun je een auto niet meer ombouwen naar een T5-trekker (max 45 km/u), maar nog wél naar een MMBS met een maximumsnelheid van 25 km/u.
Zowel voor een MMBS als een trekker heb je vanaf 1 juli 2015 een T-rijbewijs nodig. Met een B-rijbewijs krijg je vanaf 1 juli 2015 automatisch categorie T bijgeschreven op je rijbewijs en ook een trekkercertificaat is van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 om te zetten in een T-rijbewijs. Na 1 juni zul je rijles moeten nemen, specifiek gericht op het T-rijbewijs en een theorie- en parktijkexamen af te leggen voor de categorie T bij het CBR. Het is momenteel financieel aantrekkelijk om nog snel je trekkercertificaat te halen, aangezien dit goedkoper en makkelijker is dan het behalen van je T-rijbewijs.
Kentekens voor tractoren
In februari 2013 werd in de Tweede Kamer al besloten dat trekkers in de toekomst een kenteken moeten krijgen. Wanneer dit precies moet gebeuren is nog altijd niet duidelijk, de woordvoerder van de RDW sprak over “waarschijnlijk per 1 januari 2017”. Door dit kenteken zijn trekkers in de toekomst beter te controleren en kunnen er ook eenvoudiger aanvullende eisen worden gesteld, zoals een verplichte jaarlijkse controle. De RDW verwacht dat vanaf dat moment het ombouwen van personenwagens naar MMBS eveneens verleden tijd zal zijn.
Foto: dlhygt op Autojunk.nl
autobart zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
autobart zegt
On topic:
Is het dan niet beter om gewoon een brommobiel te kopen, als je toch een draak op de weg bent die niet kan rijden?
awesome zegt
@autobart: een auto voorzien van luxe en terug laten tuinen kost je misschien 2k. Een brommobiel met vergelijkbare luxe aan boord kost je gewoon 15k en dan kun je maar 1 vriend mee nemen.
Nu kan ik me ook niet voorstellen dat je meer dan 1 vriend hebt als je in een teruggetunede auto rondrijden, maar goed. De jeugd van tegenwoordig…. Jongens in extra lange t-shirts en zo, dat noemden wij vroeger jurkjes…
lekbak zegt
@awesome: ze kopen gewoon een oude diesel van nog geen duizend euro en keuren die voor weinig om. Bakken ruimte, veel luxe en lekker zuinig rijden met 4 vrienden. Kost al met al minder dan een leuke brommer. Als ik nog 16 was dan wist ik het wel!
lincoln zegt
Wat een gekut in de marge allemaal .. Tip voor de kids .. Neem een 20 jaar ouwe diesel met een Pools kenteken en ga lekker door Utrecht scheuren ..
agera zegt
Wie wil er nou een auto waarmee je alleen maar sloom mee kan rijden, dan mag dat toch al vanaf 16 jaar? Een half jaartje wachten en je kunt al beginnen aan je theorie van je rijbewijs
jrsmoke zegt
Dus als je je B-rijbewijs hebt krijg je automatisch je T-rijbewijs?
Dizono zegt
@jrsmoke: Als je je rijbewijs vóór 1 julie 2015 hebt gehaald en bij het aanvragen van een nieuw pasje minimaal 18 bent: ja.
jrsmoke zegt
@dizono: ik had hem eind 2012, dan moet dat geen probleem zijn ?
Leuk, dan mag ik ook tractor rijden
kami zegt
@jrsmoke:
Dat mocht sowieso al. Het certificaat wat nu (nog) bestaat is alleen nodig voor 16 en 17 jarigen, wanneer ze met een trekker gaan werken. Vanaf 18 jaar is een rijbewijs nooit verplicht geweest, maar vanaf 1 juli nu dus wel.
knipperlichtje zegt
Ik mag hopen dat jongeren van mening zijn dat je met zo’n lage snelheid net zo goed de fiets kunt pakken, zo niet dan zal het verkeer helaas regelmatig opgehouden worden door zo’n sloom ding.
Dizono zegt
@knipperlichtje: gezien de overvloed aan snor- en bromfietsen denk ik dat veel jongeren die mening niet delen…
Esprit_de_Flandre zegt
@dizono: Wanneer heb jij laatst een snor- of bromfiets gezien die maar 45 deed… ?
vr6audi zegt
@Esprit_de_Flandre: Vandaag nog een stuk of 10. Het is tegenwoordig niet meer zo aantrekkelijk om een scooter die je dagelijks gebruikt op te voeren. Bij een rollenbank controle harder dan 50 km/h krijg je al een WOK melding tegenwoordig. En een flinke boete.
vr6audi zegt
@vr6audi: Overigens is die 50 km/h wel na aftrek van de correctie. Ongeveer bij 57 op de rollerbank heb je je WOK melding te pakken.
jrk68 zegt
@vr6audi:
Lekker, krijg ik korting bij de Chinees met mijn wok melding??
sr20det zegt
@vr6audi: hahah ja leuk leuk zo’n wok melding! Alleen lopen die brommer rollenbanken banken bij 125+ km/h de mallemoeren in… en het mooie is dat je dan vrijuit gaat omdat ze geen gemeten snelheid kunnen noteren! gebeurde paar maanden terug met mn brommer die 160 loopt haha. Jutte fukke, het blijft leuk ?
Tuono zegt
@sr20det:
Je MV op de bank gehad, of is je mv toch een Derbi met stickers?
De politie is ook niet gek, als hun bank bij 125 kapot loopt stoppen ze toch bij 120 en nemen ze de hele bende in beslag op basis van die snelheid.
On topic :
Goed dat dit wordt aangepakt. Ben er niet zo fan van, evenals brommobielen. Daar waar boeren een auto op deze manier echt gebruiken waar de regel eigenlijk voor is bedoeld rijdt toch geen verkeerspolitie rond.
sr20det zegt
@Tuono: allebei op de bank gehad, ben de derbi ook pas gaan opvoeren nadat ik motor mocht rijden, ben nu aan het proberen de derbi met 100cc om te keuren naar motor. Aangezien deze een versterkt frame heeft en dubbele schijven etc.
De MV is een standaard F4 maar het blijft toch prachtspul !
osmo zegt
Met zo’n 420 CDI zit je lekker binnen een halve seconde op je topsnelheid. Dat doen weinig andere wagens je na :)
roppp zegt
Hier op het platteland is het al jaren heel gebruikelijk dat jongeren met een Unimog naar school rijden. Ik weet van een neefje dat ze er zelfs een parkeerbeleid voor hebben ontwikkeld.
Maar goed, het is net als met autodrop: HET MOEST VERBODEN WORDEN!!!
jzaero zegt
@roppp: hier zie ik ook regelmatig landbouwvoertuigen voor forenzenwerk gebruikt worden. Op die klote 80-wegen 40-50km/u rijden omdat er zo nodig een 16 jarige luie donder een trekker van 6 bij 3 meter moet meenemen, in plaats van zoals de meesten op die leeftijd een fiets of een scooter. Aan de kant gaan ze niet en een middelvinger snappen ze ook niet.
roppp zegt
@jzaero: misschien moeten we daar dan toch de IS maar op afsturen
Dutchdriftking zegt
Oke, het is beter als niets, maar blijft krom.
philipf zegt
Je bent sowieso niet lekker als je je auto laat terugvoeren naar 25 of 45km/h.
vr6audi zegt
Ik weet niet of het klopt hoor, maar ik heb ooit eens gehoord van iemand dat het voldoende is om een blokkade te maken na de 3e versnelling, dat je dus niet meer door kan schakelen. En dat je dan dus al zo’n ”teruggevoerd voertuig” hebt.
Mijn auto rijd zeker 130 in zijn 3e versnelling. En dat mag je dan rijden zonder rijbewijs.
timberleek zegt
@vr6audi:
Nee klopt niet
Binnen de vereniging hebben wij een Vw t4 als mmbs. Die voldoet ook echt aan die keuring. Dus niet achteraf aangepast. Alleen de eerste 2 versnellingen zijn bruikbaar en de gasslag is enorm beperkt. Hij heeft een gps top van 28km/u (laatst gemeten).
Natuurlijk kun je die begrenzing er weer vanaf slijpen, maar voor de keuring moet je wel meer doen dan alleen versnellingen blokkeren
mrrallycross zegt
De ouders die hun kind hierin laten rijden zijn ook echt niet wijs man man man
lekbak zegt
@mrrallycross: ik heb mijn kind liever in een auto met 45 kmh dan op de brommer. Dat is pas een gevaarlijk iets, een klein kwetsbaar 2 wielig voertuig een maximale snelheid geven 5 km lager (in de bbk) dan de inhaalgrage auto’s. Want geloof mij, automobilisten halen echt link in…
thisguy zegt
Is de gemiddelde personenauto wel terug te keuren to MMBS? Zou denken dat het regeltje: “niet ingericht voor het vervoer van personen” een personenauto met meerdere zitplaatsen zou uitsluiten van goedkeuring als MMBS?
Dizono zegt
@thisguy: klopt, voor MMBS moet de achterbank, inclusief bevestigingspunten, eruit.
volvokaj zegt
Gelukkig mag je wel nog op je 16e in een 45km/h Renault Twizy rijden met een brommerrijbewijs! Strax raak ik mn baan nog kwijt ;)
schuimbekje3 zegt
In scandinavie zag je ook van die omgebouwde auto’s tot 45km/h… allemaal jongeren die geen rijbewijs hadden maar wel bijvoorbeeld 70km moeten forenzen naar school.