Heb je altijd al willen doen natuurlijk.
In 1996 kwam ons aller favoriete automerk op de proppen met de legendarische 156, een prachtige wagen die slechts drie problemen had. Ten eerste had de auto geen RWD. Ten tweede was de carterpan om een of andere reden bizar laag bevestigd (video). Ten derde werd de auto op een gegeven moment optioneel voorzien van de Selespeed versnellingsbak. Tot op de dag van vandaag worden onfortuinlijken die daadwerkelijk dachten te kunnen schakelen als Schumacher in hun 156 badend in het zweet wakker van deze elektrohydraulische bak (ellende).
Zodoende vond het Slovenische MME Motorsport het logischerwijze een geweldig idee om een aftermarketkitje te ontwerpen, zodat je van elke handgeschakelde auto een paddleshifter kan maken. Maakt sense, niet? De tjoeneerders uit het land van Akrapovic hebben een systeem ontworpen dat op de schakelkabels werkt of direct op de versnellingsbak. Niet alleen sequentiële, maar ook traditionele handbakken kunnen hierdoor ‘F1-flippers’ aangemeten krijgen. Maar dat is nog niet alles! Het systeem kent ook slimme functies voor op het circuit, zoals een modus waarin de ideale versnelling voor een rempunt voorgeprogrammeerd wordt of het ideale toerental om over te schakelen bij dragraces.
Klinkt je wel goed in de oren? Mooi, dan zullen we nu de nadelen behandelen. Ten eerste is het systeem in de praktijk behoorlijk traag. MME belooft dat hun oplossing in theorie in 40 milliseconden van gang kan wisselen, maar geeft toe dat het in de praktijk eerder 120 milliseconden wordt bij een sequentiële versnellingsbak en zelfs 250 tot 350 milliseconden bij een gesynchroniseerde handbak. Dat lijkt misschien nog steeds wel redelijk vlot, maar houd in gedachten dat de schakeltijd voor een Ferrari F355 met ‘F1-bak’ ook zo’n 250 milliseconden bedraagt. Er valt mee te leven, maar niemand zou dat tegenwoordig nog omschrijven als een lekker vlot schakelende bak.
Daarbij komt dat de ombouw niet goedkoop is. De tech op zich doet je 3.500 Euro en daarna mag je nog geld neerleggen voor de inbouw en afstelling. Vervolgens is het hopen dat de boel een beetje heel blijft. Voor de meesten zal de creatie van MME hierdoor meteen niet meer interessant zijn, maar wie weet. Misschien heb je cash om te verbranden en vind je het wel lachen om schakelflippers in je Porsche 944 te hebben. In dat geval weet je nu waar je kan aankloppen. Vergeet als het klaar is vooral niet om ons een mailtje te sturen voor de rubriek ‘mijn auto’.
Dizono zegt
Kan het ook andersom? Ik zie af en toe lekkere 156’s voorbij komen mét, maar hoe mooi ze dat Selespeed ook achterop hebben geschreven, het blijft een no-go.
Jochempie zegt
@dizono: Ik denk dat 99 van de 100 lezers bij het zien van de titel precies hetzelfde dachten.
karaya zegt
@dizono: Of het moet een GTA Selespeed zijn, die schakelen extreem snel.
rijnounsdoor zegt
@karaya: Van wel naar nooit meer ja…
avdb55 zegt
Toch wel interessant dat schakeltijden van 250 ms ervaren worden als traag.
Dat is het namelijk niet.
Ik wil de mensen meemaken die met een gewone handbak sneller kunnen schakelen dan in 250 ms. En dan wel gas los-koppeling in-schakelen-koppeling los-gas erop en niet gewoon de pook doorrukken. Ik weet van een autofabrikant (eentje die een vergelijkbaar systeem heeft geleverd) die bij zijn testrijders dit heeft gemeten (met de opdracht zo snel mogelijk te schakelen). Geen een die de robottijd haalt. Eerder 1 s of zelfs 2 s. En de robot doet die tijd niet alleen ‘s morgens als je net uit bed bent, maar ook na een rit van 1.000 km.
En dat je bij zo’n robotbak zit te knikken met je hoofd bij het schakelen is natuurlijk ook erg rot. Want als je bij iemand in de auto zit die handmatig probeert snel te schakelen heb je daar natuurlijk helemaal geen last van.
speedygonzalez zegt
@avdb55: klopt zeker wat je zegt, ik heb jaren terug eens een aantal metingen 0-100 en 0-200 laten doen enz met zo’n officieel test ding. Kerel van de subaru club had destijds de apparatuur ervoor. Mijn Evo 6 gaf 1.4G aan bij het schieten van de koppeling, en schoot in 5.4sec naar de 100 waarvan 1.2sec schakeltijd was. Dan zou deze techniek de tijd dus -theoretisch- verkorten naar 4.4sec, toch aanzienlijk wel. Het is in de praktijk zeer moeilijk binnen een seconde te schakelen, hoe snel je ook die pook naar achter denkt te rammen, voordat je de koppeling weer volledig los hebt is de seconde zo om!
henk_he zegt
@speedygonzalez: mijn vrouw schakelt anders ook als een robot. Enig gevoel of souplesse bij gasgeven, schakelen of remmen ontbreekt volledig.
Jochempie zegt
@speedygonzalez: Tenzij je een MX-5 hebt, dan gaat schakelen binnen een halve seconde ook nog wel :)
ramshoek zegt
@jochempie:
Goed punt. Bij een MX5 roer je dan ook rechtstreeks in de bak, zonder tussenliggende kabels en stangen. Maar artikel zegt ook dat je het systeem ook rechtstreeks op de bak kunt bevestigen en op die manier ook de kabels / stangen tussen pook en de ergens in het vooronder geplaatste versnellingsbak kunt omzeilen.
Anderzijds; zoek je prestaties, dan kun je die € 3500 / €4000 misschien beter besteden aan een Sperdiff met kortere eindoverbrenging, een sterkere en langere 1e en 2e versnelling en een betere schakelgeleiding.
Of door sparen voor een goeie gebruikte sequentiële bak van Sadev / Quaife ed.
posthumus zegt
156 werd trouwens in ‘97 geïntroduceerd ;-)
kniesoor zegt
Hoe verdubbel je de waarde van een Lada ? Tank volgooien.
Hoe verdubbel de waarde van een 156 ? Schakelsetje van MME monteren.
Kortom : volstrekte idioterie, zo’n schakelset, gaat niemand kopen.
mijnporsche zegt
@amghans: 1988 belde, wil zijn grap terug…
trustmeiamanengineer zegt
Rij al jaren met een 147 Selespeed. Ja het systeem heeft zo zijn nukken, maar als je dan weer eens in de file staat is het best lekker hoor om je linkervoet met rust te laten. Comfortabel en echt verfijnd is het alleen niet nee. En af en toe dient er wat afgesteld te worden, wat de meeste garages gewoon niet kunnen/begrijpen. Daar komt de slechte naam ook vandaan.
henkhekje zegt
Akropovic uitlaten = Fart in the Can uitlaat systemen
knalfa zegt
Mijn collega’s hebben dit zelf gebouwd voor een raceauto.
Met een paar luchtcilinders en programmering erachter. Dat heb je als je bij een technisch bedrijf werkt :)